ثبت رديف موسيقي ايراني در چه مرحله اي است
در حالي كه به دليل كوتاهي دست اندركاران تئاتر بررسي ثبت سند تعزيه در يونسكو دو سال به تأخير افتاده است ارائه گزارش نهايي درباره ثبت دستگاه هاي آوازي و سازي موسيقي ايراني به عنوان ميراث شفاهي جهان در يونسكو هم اكنون در مرحله پژوهش قراردارد.
به گزارش ايسنا اين گزارش كه بايد حداكثر تا سپتامبر سال آينده به يونسكو ارائه شود به گفته محمد سرير تا تابستان آماده مي شود. پيش از اين قرار بود اين گزارش تا بهمن ماه ارائه شود.به وجود آمدن فرصت مناسب و كافي براي ارائه گزارشي كامل و جامع از دلايل اصلي به تعويق افتادن ارائه اين گزارش عنوان شده است.
محمد سرير نماينده كميته موسيقي يونسكو در ايران در آن زمان گفته بود: پس از ارائه گزارش نهايي در بهمن ماه، موضوع ثبت دستگاههاي آوازي و سازي موسيقي ايراني به عنوان ميراث شفاهي جهان در يونسكو سال آينده مطرح مي شود. پيش از اين در نخستين جلسه مشترك خانه موسيقي و مسئولان يونسكو در ايران در سال ۸۴ عناوين و سرفصل هاي پرونده ثبت رديف هاي موسيقي ايراني در فهرست ميراث شفاهي جهان تعيين شده بود و قرار گذاشته شد پرونده را بر اساس رديف دستگاهي و آوازي و از نام دستگاه ها و آوازهاي مختلف معرفي آنها آغاز شود.
دو سال قبل تاجيكستان و ازبكستان شش مقام موسيقي خود را در فهرست ميراث شفاهي و غير ملموس ثبت كردند كه البته شش مقام موسيقي آنها در برابر موسيقي رديفي ايران بسيار ناچيز است. هم اكنون اين اميدواري وجود دارد كه اگر موسيقي تاجيك و ازبك توانسته به عنوان ميراث شفاهي جهاني ثبت شود، حتماً موسيقي ايراني نيز پذيرفته خواهد شد.
فرهنگ و آهنگ _ ،۱۰ ويژه موسيقي ملل
كل مطالب دهمين شماره ماهنامه فرهنگ و آهنگ به موسيقي ملل اختصاص يافته است و اين از مشي شماره هاي گذشته اين نشريه كه به نوعي بخشي از مطالب آن به رخدادهاي موسيقي در داخل كشور اختصاص مي يافت تا اندازه اي به دور است.
نشريه فرهنگ و آهنگ در بيش از يك سالي كه از عمر آن مي گذرد، خود را به عنوان نشريه حرفه اي در موسيقي شناسانده بود.اگر چه مشكلات مالي موجود بر سر راه انتشار نشريات تخصصي دامن اين نشريه را نيز گرفته بود و همين كه در طول ۱۳ ماه ۱۰ شماره از آن انتشار يافت خود گواهي است بر اين مدعا.البته همين اندازه مقاومت و ايستادگي قابل تقدير است، اما به نظر مي رسد اگر دست اندركاران اين نشريه بخواهند به سراغ موضوعاتي با مخاطبان خاص بروند روزهاي اسفناك تري را در پيش خواهند داشت.
در هر حال در اين شماره ضمن ارائه مطالبي خواندني از موسيقي ملل ۸ صفحه نيز به معرفي شاخص ترين آلبومهاي موسيقي ملل كه در چند سال اخير در جهان منتشر شده است اختصاص داده شده است كه حضور آلبوم مشترك ميان حسين عليزاده و نيز گاسپاريان از جمله آنهاست.