شنبه ۲۷ اسفند ۱۳۸۴
تحولات ورزش بانوان ايران در سالي كه گذشت
ورزش زنان در كدام سو
مريم رضايي
002622.jpg
002625.jpg
سال ۱۳۶۵ سالي بود كه فعاليت هاي ورزشي زنان در كشور بار ديگر به شكل رسمي آغاز به كار كرد و براي اين بخش از بدنه ورزش كشور جايگاهي خاص تعريف شد.
در طول سال هاي گذشته تشكيلات ورزش بانوان كشور با تحولات بسياري رو در رو بوده است.
ورزش بانوان ابتدا تحت عنوان اداره نظارت ورزش بانوان و سپس به اداره كل و نهايتاً به معاونت امور ورزش بانوان در سازمان تربيت بدني ارتقا يافت.
با شروع سال ۸۴ و داغ شدن بحث اجرايي ادغام تشكيلات و مديريت ورزش بانوان كشور، انجمن هاي ورزشي زنان با فدراسيون هاي مربوطه يكپارچه شد ند و اين طرح در شرايطي به تصويب رسيد كه رئيس سازمان تربيت بدني كشور از آن به عنوان يك حركت مهم براي تقويت ورزش و بهبود تشكيلات ورزش بانوان ياد كرد.
ادغام ورزش بانوان با بدنه كل ورزش كشور در نگاه اول توفيقي بود كه به زنان ورزش نويد مي داد امكانات و بودجه ها به سمت بهينه هدايت مي شود تا در نهايت زنان نيز در رشته هاي مختلف ورزش رشد و توسعه يابند.
ظاهراً اجراي اوليه طرح ادغام ورزش بانوان با بدنه ورزش كل كشور با مباحث بحث برانگيزي مواجه شده است كه تا حدودي از اهداف اصلي و اساسي اين طرح يعني يكپارچگي مديريت ورزش كشور و در نتيجه تخصيص امكانات مناسب تر به دور مانده است.
مهري لواسانيان- معاون ورزش اداره كل تربيت بدني استان خراسان- با انتقاد از نداشتن اختيارات كافي نايب رئيسان زن در هيأت هاي ورزشي در اين باره گفته است: قرار بود كه در صورت موفقيت آميز بودن طرح در گام اوليه، اجراي اين طرح دائمي شود. اما متأسفانه طرح ادغام، ورزش بانوان را با مشكلات زيادي مواجه كرده است. به گونه اي كه با اجراي اين طرح، فعاليت هاي بانوان متوقف و مسابقات و كلاس هاي آموزشي از اختيار بانوان خارج شده است.
وي خاطر نشان كرد: زماني كه نايب رئيس هيأت مشخص مي شود، بايد با داشتن آزادي عمل و اطلاعات كافي در جريان اتفاقاتي كه در هيأت در حال انجام است، قرار داشته باشد. اما متأسفانه اكثر نايب رئيسان زن از اختيارات كافي برخوردار نبوده و تنها نام نايب رئيس را يدك مي كشند.
اگر قرار است نايب رئيس زن در هيأت ها فعاليت داشته باشند بايد جايگاه آن در هيأت مشخص شود و بداند كه ورزشكاران را به چه شكل و با چه بودجه و اعتباري به مسابقات اعزام كند.
وي مي گويد: اجراي طرح ادغام نه تنها مانع پيشرفت ورزش بانوان شده، بلكه باعث توقف ورزش بانوان نيز شده است. قبل از انجام طرح ادغام، مسئولان ورزش بانوان نظارت و حمايت از برنامه  هاي بانوان را انجام مي دادند اما در حال حاضر آشفتگي در ورزش بانوان ايجاد شده و هيچ كس جايگاه خود را نمي داند!شايد اين طرح در آينده جوابگو باشد. اما در حال حاضر بايد گفت تشكيلات قبل از طرح ادغام به مراتب بهتر بود.
اميدواريم سال آينده بهتر باشد!
معاون ورزش بانوان استان تهران نيز در خصوص تشكيلات ورزش بانوان به ويژه در استان ها ابراز نگراني كرده است.
فاطمه سليمي - معاون ورزش بانوان استان تهران- با اعلام نارضايتي از عملكرد يكساله سال ۸۴ نسبت به سال ۸۳ در بخش خود گفت: در پايان سال ۸۳ برنامه اي براي سال ۸۴ ارائه كرديم كه متأسفانه به دليل شرايط حاكم بر ورزش، جابجايي هاي صورت گرفته، تعويض ها، نداشتن چارت سازماني، مشخص نبودن بودجه و مهمتر از همه جا نيفتادن طرح ادغام ورزش بانوان با فدراسيون ها نتوانستيم صد در صد آن را اجرا كنيم.
وي كه براي عدم موفقيت به ثمر رسيدن عملكرد مجموعه تحت پوشش خود عوامل بسياري را دخيل دانسته، افزوده است: اين مشكلات نه تنها گريبان استان تهران،  بلكه همه استان ها و حتي برخي از فدراسيون ها را هم گرفته است.
وي اظهار اميدواري كرده است شايد سال آينده براي تشكيلات ورزش بانوان بهتر از امسال باشد.
وي مي گويد: خوشبختانه نگرش توسعه ورزش بانوان زنان در حال حركت است و در كميسيون ها، جلسات و نشست هاي مختلف مباحث متنوعي در حال گفت وگو است كه اميدواريم به ثمر برسد.
سليمي با اشاره به نگاه مثبت علي آبادي - رئيس سازمان تربيت بدني- به توسعه ورزش بانوان گفت: در آخرين بخشنامه اي كه وي صادر كرده است، قرار شد در تمامي مسابقات بانوان، المپيادهاي ورزشي، همايش ها و كلاس هاي مربيگري و داوري مخصوص بانوان، ورود آقايان در موارد خاص ممنوع شود.
وي در اين باره تأكيد كرد: قبلاً هم بانوان با توان بالاي مديريتي كه داشتند به راحتي از عهده برگزاري ليگ ها در سطوح و رشته هاي مختلف، اعزام ها و همايش ها و غيره برمي آمدند.
سليمي همچنين مي گويد: در تهران و چند استان كشور، تشكيلات ورزش بانوان در سطح معاونت بود و در ساير استان ها به صورت كارشناسي عمل مي كردند اما با دستور جديد رئيس سازمان تربيت بدني، در تمامي استان ها تشكيلات بانوان در قالب معاونت خواهد بود كه اين گام مهمي براي ارتقاي جايگاه زنان به ويژه در استان ها ست. با اين برنامه به طور يقين استقلال مالي هم در سال آينده اتفاق خواهد افتاد. موضوعي كه در سال ۸۴ به آن توجه نشد.
گفتني است علي آبادي -رئيس سازمان تربيت بدني- چندي قبل درباره نحوه ارزيابي عملكرد فدراسيون ها گفته بود كه دو شاخص مهم از اين پس مد نظر قرار خواهد گرفت. اول اين كه چه ميزان از اعتبارات صرف ورزش بانوان مي شود و دوم اين كه چه ميزان موفقيت در اين زمينه كسب خواهد شد.
سليمي درباره طرح ادغام هم گفته است با وجود اينكه طرح ادغام مديريت ورزش بانوان با كل ورزش كشور طرح مناسب و خوبي است اما متأسفانه برخي از فدراسيون ها و هيأت هاي ورزشي متوجه روح اين طرح نشده اند و به صورت سليقه اي عمل مي كنند!
اين امر گره اصلي طرح ادغام است به ويژه در شهرستان ها و توابع كه اكثر مسئولان تربيت بدني خود را صاحب اختيار دانسته و فعاليت هاي زنان را به حداقل رساندند.
وي درباره ارتباط معاونت ورزش بانوان با نايب رئيسان ورزشي نيز تصريح كرده است كه اين ارتباط كمرنگ شده بود اما با قانون هاي جديد كه وضع شده اميدواريم اين ارتباط مؤثر شود، زيرا قرار است حركت هيأت ها از طريق معاونت ورزش بانوان باشد.
فضاهاي ورزشي بانوان
اماكن ورزشي ويژه بانوان در اختيار حوزه ها و شهرستان ها قرار گرفته است و اين امر كار تمرين تيم هاي استان تهران را با مشكل مواجه كرده است. اين سخنان را معاون ورزش بانوان استان تهران مي گويد و مي افزايد: براي يك ساعت تمرين بايد با خواهش و تمنا از حوزه ها درخواست سالن كنيم كه آنها هم به دليل درآمدزايي، كمبود وقت را بهانه كرده و مشكل ايجاد مي كنند. اگر مسئولان، توسعه ورزش بانوان را به ويژه در بعد قهرماني مي خواهند،بايد اماكن ورزشي را به وضع سابق برگردانند.
مشكل اصلي در سازمان تربيت بدني عدم هماهنگي بين ۴ مؤلفه اصلي ورزش قهرماني، پرورشي، حرفه اي و همگاني است و اين امر باعث شده كه آثار منفي آن گريبان استان ها و بخش  بانوان را بگيرد.
برابري زنان و مردان در ورزش
بسياري از كارشناسان معتقدند طرح ادغام انجمن هاي ورزشي بانوان در فدراسيون ها با وجود برخورداري از محسنات بالقوه، متاسفانه از كمبودهاي زيادي رنج مي برد و دليل اين امر نيز تنها عجله متوليان آن براي به اجرا درآوردن آن است.
اگرچه هدف از اجراي اين طرح يكي كردن فعاليت زنان و مردان ورزشكار بوده است، اما در واقع پس از اجراي آن، انجمن هايي كه درگذشته همكاري تنگاتنگي با فدراسيون ورزشي مربوطه داشتند، دچار مشكل شده و از سوي مسئولان فدراسيون با بي مهري مواجه شدند.
يك كارشناس ورزشي مي گويد: با مشخص كردن نايب رئيس زن براي فدراسيون، در عمل هيچ ادغامي انجام نشده است و همچنان زنان پيگير كار خود خواهند بود.
وي مي افزايد: اگر مسئولان قصد داشتند تبعيض ها را از ميان بردارند، بايد پس از انحلال انجمن هاي ورزشي، يك نايب رئيس مشترك كه مي توانست زن و يا مرد باشد، براي رسيدگي به امور آقايان و بانوان در نظر مي گرفتند. مگر قرار نيست تمام امكانات و بودجه براي زنان و مردان به طور يكسان در نظر گرفته شود و تفاوتي ميان آنها قائل نشوند؟ پس چرا پس از طرح ادغام نيز امور زنان و مردان در فدراسيون جداست و اين ديدگاه تلخ جنسيتي همچنان در رفتار مسئولان حس مي شود؟ طرح ادغام انجمن هاي ورزشي بانوان در فدراسيون ها، مي توانست شرايط مطلوبي را براي بانوان ورزشكار فراهم سازد.
وي مي افزايد: براي آغاز يك كار مشترك به حداقل حسن نيت و خوشبيني نياز است، اما متاسفانه پس از ادغام انجمن بانوان در فدراسيون هيچ حسن نيتي در عملكرد مسئولان فدراسيون وجود نداشت و اين طرح از ضمانت اجرايي مناسب برخوردار نيست.
نتايج طرح ادغام در سالهاي آينده
مشخص مي شود
ظريفه رحيم زاده، مسئول سابق انجمن كوهنوردي بانوان معتقد است نتايج طرح ادغام طي ساليان آينده مشخص مي شود و در حال حاضر زمان مناسبي براي اظهار نظر در مورد آن نيست.
رحيم زاده كه ترجيح مي دهد تنها به عنوان يك كارشناس تربيت بدني و نه از جايگاه يك مدير مستعفي اظهار نظر كند مي گويد: فعاليت هاي مفيد و مثمر ثمر، فعاليت هايي نيستند كه تنها با جنجال و سر و صدا در مورد آنها صحبت مي شود و در نهايت نيز نه تنها فايده اي در پي ندارد، بلكه دستاوردهاي گذشته را نيز از بين مي برند.
وي مي افزايد: مسائل به وجود آمده پس از ادغام انجمن هاي بانوان در فدراسيون ها نياز به كارشناسي دارد. اين مسئله يا از آنجا ناشي مي شود كه مردان نمي خواهد زنان  را داخل تشكيلات فدراسيونها بپذيرند و يا زنان قابليت اين را ندارند كه خود را با ساختار فدراسيون تطبيق دهند كه در هر صورت بهتر است اين مشكل هرچه سريع تر حل شود.
رحيم زاده مي گويد: من با طرح ادغام انجمن هاي ورزشي بانوان در فدراسيون ها مخالف نيستم و معتقدم اين طرح هنوز هم مي تواند با يك عزم عمومي براي بانوان ورزشكار ايران مثمر ثمر باشد.
با وجود تمام اين مشكلات انجمن هاي معدودي هم هستند كه از وضعيت خود پس از ادغام در فدراسيون ها راضي هستند.
بسياري از كارشناسان معتقدند اين امر از آنجا ناشي مي شود كه روساي فدراسيون ها در قبال نماينده بانوان كاملاً سليقه اي عمل مي كنند و آنطور كه مايلند در خصوص وضعيت بانوان تصميم مي گيرند.
با اين تفاسير به نظر مي رسد، ورزش بانوان بيش از هر زمان ديگري نياز به توجه مسئولان ورزش دارد. طرح ادغام مي تواند تبعيض ها را از ميان بردارد و به بانوان ورزشكار كه تا امروز نتوانسته اند توانايي هاي خود را به نمايش بگذارند، اين امكان را بدهد كه همچون مردان از امكانات و بودجه اندك ورزش كشور سود ببرند.
در قبال ورزش به طور يكسان مسئوليم
اما رئيس مركز توسعه ورزش قهرماني درباره محوريت ورزش زنان و مردان با يكديگر گفته است: عليرغم ظاهر معاونت بانوان كه يك موضوع محدود كننده است، وظيفه اي بر عهده ماست كه نبايد احساس كنم، مسئول ورزش آقايانم. ادارات كل يا معاونت پشتيباني نيز مختص به ورزش مردان نخواهند بود. اگر در بحث ساختاري نيز دقت كنيم و به عنوان مثال شش معاونت وجود داشته باشد و يك معاونت مختص به بانوان باشد؛ اين به اين معني است كه پنج معاونت براي مردان و يك معاونت مختص بانوان است. همه معاونان سازمان تربيت بدني بايد در قبال ورزش به طور يكسان مسئول باشند.
وي با اشاره به برگزاري جلسات خود با رؤساي فدراسيون هاي ورزشي و دريافت گزارش عملكرد شش ماهه اول آنها در خصوص فعاليت در بخش بانوان گفت: با دريافت گزارش فدراسيون ها، اگر فدراسيوني در بخش زنان كم كاري كرده باشد، پرداخت هاي بعدي را دريافت نخواهد كرد. چرا كه توسعه ورزش زنان مورد تاكيد رئيس سازمان تربيت بدني و رئيس جمهوري است؛ در اين رابطه، با فدراسيون هاي ورزشي هيچ گونه تعارفي نخواهيم داشت. اگر از اين منظر حركت كنيم، به نفع زنان خواهد بود.

ورزش
اقتصاد
اجتماعي
انديشه
جامعه
فرهنگ
هنر
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  انديشه  |  جامعه  |  فرهنگ   |  ورزش  |  هنر  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |