در گفت وگو با سردار رضا زارعي فرمانده پليس استان تهران:
احساس امنيت مقدم بر ارتقاي امنيت
عكس: آزاده مختاري
مهديه مصطفايي
|
|
سردار رضا زارعي فرمانده نيروي انتظامي استان تهران است. وي دهه پنجم زندگي خود را در حالي مي گذراند كه وظيفه حفاظت از مناطق حاشيه تهران كه به نوعي گذرگاه اصلي مجرمان و افراد سابقه دار به داخل پايتخت است را برعهده دارد. اين مرد سبزپوش باچهره اي متبسم و مقتدر فعاليت هاي بسياري را براي كنترل مناطق جرم خيز در اطراف شهر تهران انجام داده است. وي در دوره مسئوليت خود در دو سال اخير توانسته است آمار تلفات جاده اي را در حد چشمگيري كاهش دهد. با توجه به اينكه طرح ارتقاي امنيت اجتماعي در پايتخت در حال اجراست و حاشيه تهران مخفيگاه مناسبي براي حضور افراد شرور است مجالي يافتيم تا در اين زمينه گفتگويي را با سردار رضا زارعي داشته باشيم كه از نظرتان مي گذرد:
* با توجه به اينكه دومين مرحله طرح امنيت اجتماعي در شهر تهران در حال اجرا است، شما چه تدبيري را براي مبارزه با هجوم افراد خلافكار و انتقال باندهاي مختلف به حاشيه شهر تهران در دست اجرا داريد؟
- مرحله دوم طرح ارتقاي امنيت اجتماعي هم اكنون در پايتخت در حال اجرا است. در اين طرح معتادان ولگرد، زنان خياباني، اراذل و اوباش كه گستره وسيع تري از اين طرح را به خود اختصاص داده اند، در حال شناسايي و دستگيري هستند. در استان تهران، عملاً مرحله چهارم اين طرح آغاز شده است. در واقع استان تهران در اجراي اين طرح نسبت به استان هاي ديگر يك قدم جلوتر است. نيروي انتظامي در اين طرح دو وظيفه عمده را دنبال مي كند يكي اينكه اجراي اين طرح در شهرهاي حاشيه اي از اهميت زيادي برخوردار است و در كنار شهرهاي حاشيه اي با كلان شهرهايي مثل كرج روبرو هستيم. به عقيده من اجراي هر گونه طرحي زماني اثرگذار است كه مطالعه روي اين طرح ها صورت گيرد. با وجود شهرهاي بزرگي مثل كرج در كنار شهرهاي حاشيه نشين جرم خيز مثل ورامين، كار بسيار سخت تر است، به همين خاطر، اجراي اين طرح ها بايستي با هماهنگي و پشتيباني نيروي انتظامي تهران بزرگ صورت گيرد. دومين وظيفه، استمرار اينگونه طرح ها است. درصورتي كه طرح هاي امنيتي به صورت مقطعي انجام گيرد مثل يك موج از ياد مي رود و رها مي گردد و از طرفي اثرگذاري خود را نيز از دست مي دهد. اگر اين طرح ها متناسب با اهداف و ميزان جرمي كه اتفاق مي افتد در دستور كار قرار گيرد و برخورد سيستمي و جامعي با دستگيرشدگان توسط دستگاه هاي ذيربط صورت گيرد، مطمئناً مجرمان هزينه جرم خود را به شايستگي پرداخت خواهند كرد. در صورتي كه اگر اين فرايند تا پايان كار به صورت جدي پيگيري نشود، همچنان با برخي معضلات اجتماعي حاد رو به رو خواهيم بود. بنابراين با توجه به اينكه هدف ما اين است كه بستر كاهش جرم را افزايش دهيم از تمام دستگاه هاي مرتبط خواهشمنديم كه با مجرمان به صورت جدي برخورد كنند.
* بسياري از مجرمان حرفه اي و حتي مجرمان خرده پا پس از انجام جرم در پايتخت مخفيگاه هاي خود را در حاشيه شهر تهران انتخاب مي كنند، حتي بسياري از عمليات هاي مربوط به دستگيري، در حاشيه تهران صورت مي گيرد، براي كنترل و ازبين رفتن اين مراكز چه كار كرده ايد؟
- استان تهران، خوابگاه شهر تهران است. جمعيت دانشجويي، كارمندي، كارگري و حتي باسواد كه در طول روز در پايتخت به فعاليت هاي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي مي پردازند، پس از انجام كار روزانه به خانه هاي خود مي روند. بخشي از اين افراد همان مجرمان هستند كه در پايتخت مرتكب جرم شده و در بسترهاي مناسب تري مثل باغات، گاوداري ها و ... كه به نوعي مخفيگاه آنها است، حضور مي يابند. پليس استان تهران با بررسي بر روي اقداماتي كه مجرمان در زمينه هاي مختلف مرتكب شده اند، آنها را تحت كنترل خود قرارداده اند.
* به چه صورت اين اقدامات صورت گرفته است؟
- پليس با شناسايي مجرمان سابقه دار و حرفه اي كه نوع جرم آنها اثرات منفي تري را در جامعه به دنبال دارد، به رديابي مخفيگاه هاي قبلي و كنوني آنها پرداخته است و به نوعي مجرمان سابقه دار كه به هر دليلي آزاد شده اند و يا اعضاي باندهاي آنها در حال فعاليت هستند شناسايي شده و تحت كنترل هستند. از طرفي نقشي را كه بانك هاي اطلاعاتي پليس در اين زمينه در چند سال اخير ايفا مي كنند، در كنترل اين افراد بي تأثير نيست. بنابراين اگر جرمي اتفاق بيافتد كه داراي سابقه قبلي باشد و يا شباهتي با نوع جرم هاي اتفاق افتاده قبلي داشته باشد، افراد سابقه دار به آگاهي احضار شده و يا به نسبت فعاليت پليس تحت كنترل قرار مي گيرند.
* نيروي انتظامي و قوه قضائيه به نوعي مكمل يكديگرند. سال گذشته قوه قضائيه با افزايش حقوق كاركنان و قضات به نوعي بخشي از مشكلات آنان را براي انجام بهتر وظايف خود رفع كرد. پليس استان تهران با توجه به گستردگي فعاليت خود، براي كارآگاهان و مأموران پليس چه كار كرده است؟ ضمن اينكه وضعيت ساختاري پليس از لحاظ محل استقرار آنها از جمله اداره آگاهي كرج، مناسب نيست؟
- اينكه وضعيت ساختماني اداره آگاهي هاي استان تهران مناسب نيست، كاملاً محرز است. با تدابيري كه انديشيده شده است در سال ۸۵ شاهد تغييرات چشمگيري در اين زمينه خواهيم بود. پروژه ۵هزار متري ساختمان اداره پليس آگاهي شهرستان كرج خاتمه خواهد يافت و پليس در فضاي مناسب تري قرار خواهد گرفت. ما از اين وضعيت كه به دور از شأن پليس و مردم است، ناراحت هستيم. پس از حادثه پاكدشت تصميمات خوبي براي بهتر شدن وضعيت پليس مقتدر گرفته شده و به نوعي استان تهران كانون توجه مسئولان قرار گرفته است.
در زمينه افزايش حقوق كاركنان پليس بايستي يك بحث ملي صورت گيرد. هر چند كه وضعيت حقوقي پليس در چند سال اخير خيلي بهتر شده است. البته آسيب هايي كه در حوزه كاري پليس اتفاق مي افتد بسيار بيشتر از ارگان هاي ديگر است، اما اميدواريم، با توجه به تلاش شبانه روزي كه پليس دارد، توجه بيشتري به اين قشر گردد.
* در محدوده حفاظتي _ امنيتي استان تهران كدام شهرها از لحاظ اهميت در اولويت قرار دارند؟
- سه شهر در استان تهران كانون توجه است. كرج، شهريار، ورامين. اين سه شهر با توجه به موقعيت جغرافيايي، جمعيتي و ميزان جرم از اهميت بيشتري برخوردارند. بعد از آن نيز به ترتيب رباط كريم، اسلامشهر، پاكدشت، ساوجبلاغ، دماوند و نظرآباد.
نيروي پليس، تجهيزات و عمليات هاي صورت گرفته در اين شهرها به ترتيب، تقسيم بندي شده اند. نكته قابل توجه اين است كه تنها شهر ورامين با توجه به اينكه نسبت به سال گذشته از لحاظ ميزان افزايش جرم، قابل توجه بوده است، نيروي انتظامي در عملكرد يكسال آينده خود توجه خاصي را به اين شهرستان خواهد داشت و قرار است عمليات ويژه اي در اين شهر صورت گيرد.
* منطقه ورامين يكي از مناطق جرم خيز در محدوده استان تهران است. با توجه به اينكه قرار است اردوگاه جمع آوري معتادان به اين نقطه انتقال يابد، شما از لحاظ امنيتي چه تجهيزاتي را براي كنترل بهتر اين منطقه در اختيار داريد؟
- وجود اردوگاه اتباع خارجي در اين منطقه خود معضلي است كه هميشه پليس استان تهران به آن توجه خاصي داشته است. از طرفي زندان خورين، يك واقعيت ديگر است كه نمي توان از لحاظ كنترل انتظامي، از آن به راحتي گذر كرد. به عقيده من وجود اين مراكز در مناطق جرم خيزي مثل ورامين، تنها بستر جرم را افزايش مي دهد. در حالي كه برنامه ريزي روي اين گونه مناطق مي بايستي با امكاناتي كه در اين حوزه قرار دارد، هماهنگ باشد.
* جمع آوري زنان خياباني از جمله طرح هاي مهمي است كه در پايتخت در حال اجرا است. شما براي برخورد با اين گونه پديده هاي اجتماعي كه به نوعي حفاظت از حاشيه شهر تهران را برعهده داريد، چه كرده ايد؟
- خوشبختانه بحث زنان خياباني در استان ما بسيار پررنگ نيست. اين زنان كاملاً شناسايي شده و تحت كنترل هستند. فعاليت جغرافيايي اين زنان كاملاً محدود است. در طرح ارتقاي امنيت اجتماعي با برخي از آنها كه بسيار شاخص هستند برخورد شده است اما نقشي كه دستگاه هاي مكمل در اين زمينه برعهده دارند، بسيار پررنگ تر است. عقيده من بر اين است كه پديده هاي ناهنجار اجتماعي مثل كودكان فرار، زنان خياباني و از اين دست، معلول اجتماع هستند. اگر صرفاً با علت برخورد شود، به نتيجه خاصي نمي رسيم. هدف تمام دستگاه ها بايد پيشگيري، اصلاح و درمان باشد.
* نيروي انتظامي پيشنهاد خاصي را براي برخورد جدي تر با اراذل و اوباش و افراد سابقه دار براي قوه قضائيه دارد؟
- نيروي انتظامي نزديك ترين ضابط عام قوه قضائيه است. تعاملي كه هم اكنون بين اين دو دستگاه قرار دارد وضعيت خوبي است. اجراي طرح هاي ارتقاي امنيت اجتماعي با قوه قضائيه هماهنگ است. در اين مدت در استان تهران بالغ بر ۲۵۰۰ نفر از دستگيرشدگان در طرح برخورد با اراذل و اوباش محكوم و به زندان معرفي شده اند. عدم حضور اين افراد، در دي ماه ۳۵درصد و در بهمن ماه ۲۶درصد در كاهش جرم نقش داشته است اما يك واقعيت وجود دارد و آن اين است كه چقدر زندان ها ظرفيت دارد. ما بايد از دستگاه قضائي، برخورد جدي منطبق با قانون را بخواهيم.
احساس امنيت، مقدم بر ارتقاي امنيت است. به عنوان نمونه يكي از طرح ها، مربوط به آخرين عمليات در پاكدشت بود. وقتي گزارش هاي متعدد در مورد اينكه چند جوان، شبانه وارد حريم شخصي افراد مي شوند و آنها را مورد تعرض قرار مي دهند، بسيار حساس شديم و در يك عمليات هماهنگ و ضربتي توانستيم آنها را دستگير كنيم. اين افراد در مدت فعاليت خود به بيش از ۳۰ نفر تعرض كرده بودند. زماني كه آنها دستگير مي شوند، توقع داريم قاطعانه با آنها برخورد شود. افراد به ميزان جرمي كه مرتكب مي شوند بايد هزينه پرداخت كنند. زماني كه سارقان تكرار جرم مي كنند، بيانگر آن است كه از تكرار جرم بهره اي را مي برند. بنابراين مجازات قاطعانه مي تواند از ارتكاب مجدد آن جلوگيري كند.
* مهمترين پرونده هايي كه در طول يك سال گذشته به نتيجه رسانده ايد، چيست؟
- تلخ ترين حادثه، شهادت معاون هماهنگ كننده عمليات شهرستان اسلامشهر و پسري كه علي نام داشت و پس از خوردن قرص روانگردان مادرش را به قتل رسانده بود. مهمترين كار در سال ۸۴ مأموريت هاي موفقيت آميزي بود كه باعث كاهش تلفات انساني در شبكه جاده اي و ترافيكي استان تهران شد كه بايد قدردان زحمتكشان شبكه اي انتظامي راهنمايي و رانندگي استان تهران بود. در حوزه اجتماعي و برخورد با ناهنجاري هاي اجتماعي، در سه مرحله رتبه نخست را در استان هاي كشور به دست آورده ايم و شيرين ترين اتفاق اين است كه در ۶ ماهه اول سال ۸۴ جزو استان هاي ممتازي بوده ايم كه نسبت به جلب اعتماد مردم، موفق عمل كرده ايم.
* معمولاً اواخر سال، آمار سرقت هاي مسلحانه، كيف قاپي و زورگيري افزايش مي يابد. براي كنترل و شناسايي افرادي كه دست به چنين كاري مي زنند چه انديشيده ايد؟
- متأسفانه اين يك اصل كلي است. از آنجا كه روزهاي پاياني سال فعل و انفعالات مربوط به خريد آخر سال افزايش مي يابد، آمار اينگونه جرائم نيز بالا مي رود. تراكم مقابل بانك ها و نقدينگي پول در خريد آخر سال تهديداتي است كه متوجه بسياري از شهروندان خواهد بود. در اسفندماه برنامه جامعي را براي كنترل بانك ها در دستور كار داريم. تيم هاي ويژه اي از پليس در مراكز اقتصادي پررفت وآمد و بانك ها مستقر شده اند.
به عقيده من در بانك ها حضور پليس آشكارا، احساس امنيت بيشتري را به مشتريان مي دهد؛ بنابراين در حوزه فرماندهي استان تهران پليس هاي مستقر در بانك ها با لباس نيروي انتظامي حضور دارند. شهروندان با ديدن پليس در مراكز پررفت وآمد احساس آرامش خاطر بيشتري دارند.
در انتهاي سال، فرماندهي انتظامي استان تهران، طرح هاي اجرايي خود را كه مربوط به طرح هاي نوروزي است در دو عنوان خلاصه كرده است؛ يكي طرح هاي ترافيكي و ديگري طرح هاي انتظامي است كه طرح هاي انتظامي دايره وسيع تري را به خود اختصاص مي دهد؛ از جمله تيم هاي موتوري، سواري، پياده در تمام سطح تحت كنترل استان تهران، مسئول حفاظت از اموال و جان مردم هستند.
البته طرح كاهش تصادفات در اين مدت، بيشترين و حجيم ترين فعاليت پليس استان تهران خواهد بود. پليس راه در آماده باش كامل و در تمام نقاط مختلف در حاشيه شهر تهران مستقر است.
* توصيه هاي شما براي مسافران نوروزي چيست؟
- خانواده هايي كه تصميم رفتن به مسافرت را دارند، حتماً با كلانتري هاي محل خود هماهنگ كنند. زماني كه مأموران كلانتري منطقه بدانند كه در يك محله تعداد بي شماري از افراد به مسافرت رفته اند، وظيفه دارند گشت هاي بيشتري را در منطقه مستقر كنند و توجه بيشتري را به منطقه بنمايند. همچنين مسافران نوروزي قبل از خارج شدن از خانه، وسيله نقليه خود را از ابعاد مختلف مورد بررسي قرار دهند. از طرفي خانه خود را به يكي از معتمدين بسپارند.
|