باز تاب
راه اندازي دبيرخانه جامعه اطلاعاتي
سمانه بامشاد
تاكنون اجلاس مختلفي در زمينه جامعه اطلاعاتي در سراسر جهان برگزار شده است كه هدف آن حركت به سمت جامعه اطلاعاتي است؛ جامعه اي كه در آن دسترسي به اطلاعات و دانش به عنوان ابزار لازم براي رسيدن به صلح و رفاه بيشتر براي همگان ممكن باشد. در اجلاس جهاني جامعه اطلاعاتي در تونس بر مواردي چون نقش دولت ها و اعضاء در پيشبرد اهداف جامعه اطلاعاتي، دسترسي به اطلاعات و دانش براي همه، ايجاد ظرفيت براي توسعه، بهره برداري از برنامه هاي كاربردي ICT در تمام جنبه هاي زندگي، حفظ تنوع و هويت فرهنگي، توسعه رسانه ها و حفظ ابعاد اخلاقي جامعه اطلاعاتي تأكيد شد. در مرحله دوم اجلاس، برگزاري نمايشگاه ICT براي توسعه، رويدادهاي موازي در قالب كارگاه هاي آموزشي، برگزاري اجلاس سران و تصويب اسنادي شامل سند تعهد تونس از جمله مواردي بود كه بدان پرداخته شد.
دكتر علي اصغر عميديان- مشاور وزير و رئيس مركز تحقيقات مخابرات ايران- در دومين اجلاس جهاني سران درباره جامعه اطلاعاتي در تونس شركت كرد و بر مسائلي چون تأكيد بر حاكميت ملي كشورها، حفظ هويت و تنوع فرهنگي ملل، لزوم مشاركت جهاني در مديريت اينترنت، تنوع زباني در شبكه اينترنت، حفظ ارزش ها و اخلاق در محيط اينترنت و دسترسي آزاد و بدون تبعيض به اطلاعات تأكيد كرد. وي نتايج حاصل براي جمهوري اسلامي ايران در اين اجلاس را دفاع از نظرات و پيشنهادات ملي در اجلاس و درج نكات اساسي در اسناد نهايي، معرفي پيشرفت هاي ايران در خصوص ICT و تأثير آن در توسعه كشور مطرح كرد.مشاور وزير و رئيس مركز تحقيقات مخابرات ايران افزود: در قدم هاي بعدي ،اجلاس ارائه طرح هاي توسعه ICT در ابعاد ملي با توجه به مصوبات اجلاس، بررسي و ارزيابي كشورها از نظر رسيدن به اهداف اجلاس و رسيدن به نحوه راهبري اينترنت را مدنظر دارد.
همچنين ايجاد يك نهاد يا دبيرخانه با عنوان دبيرخانه جامعه اطلاعاتي كه بتواند پيشنهادات توصيه اي براي قانونمندسازي عمليات اجرايي جامعه اطلاعاتي، تهيه و تنظيم و پيگيري برنامه عمل جامعه اطلاعاتي ايران بر اساس چارچوب برنامه عمل جامعه اطلاعات را از جمله پيشنهادات ارائه شده عنوان كرد.
مهندس جهانگرد نيز در اين همايش گفت: كشور ما نسبت به تغيير و تحول، درك ديرتري دارد. بنابر اين هر مؤسسه اي كه اتفاقات و تحولات را سريع تر درك كند و با تعامل خود را تجهيز كند، تحولات پيراموني به تهديد تبديل مي شود.لذا توسعه شبكه هاي اطلاعاتي، نقطه عطفي در وضعيت بشر است، حاكميت و مديريت را دگرگون مي كند و پديده اي نيست كه بگوييم از آن دور باشيم. سعادت -كارشناس ارشد اداره سازمان هاي تخصصي بين الملل وزارت امورخارجه- در زمينه مصوبات اجلاس جهاني جامعه اطلاعاتي مي گويد:
بحث هاي مختلفي در اجلاس تونس مطرح شد كه از آن جمله مي توان به بحث راهبري اينترنت اشاره كرد. در بحث راهبري اينترنت، آمريكا نمي خواست اين ابزار اطلاعاتي از حيطه او خارج شود و در اختيار ساير كشورها قرار گيرد.
مهندس انتظاري- مشاور در امور علوم و فناوري- نيز درباره همايش جامعه اطلاعاتي مي گويد: بحث اطلاعات به عنوان زيرساخت است؛ بنابراين در چنين جامعه اي بايد دنباله رو روند اطلاعاتي باشيم يا اينكه از خودمان برنامه هايي را ارائه دهيم. از اين رو ما به يك نگاه جامعه نگر در جامعه اطلاعاتي نياز داريم.
با بحث تنوع زباني (قريب ۶۰۰۰ زبان) در دنيا مواجه هستيم كه تعدادي از زبان ها هر چند سال از بين مي روند. ما چه كارهايي را در اين زمينه مي خواهيم انجام دهيم؟ البته تمام اينها احتياج به برنامه عملي دارند؛ بنابراين ما بايد اين را به سطحي ببريم كه سند ملي براي حضور آن توليد كنيم.
دكتر معتمدنژاد- رئيس انجمن مطالعات ايراني جامعه اطلاعاتي در ميزگرد ادامه همايش گفت: ارتباطات توسعه و توسعه پايدار را بايد مد نظر قرار دهيم به طوري كه نقش ارتباطات در توسعه را در بعد فرهنگي و اجتماعي آن بپردازيم. ايجاد تعادل در اخذ اطلاعات نيز مد نظر است. ما در مورد اهدافي كه يقين كرديم، محتوا از محتواي ملي و منطقه اي اهميت دارند؛ بنابر اين از عهدنامه فرهنگي يونسكو حمايت مي كنيم و از ابعاد اخلاقي ارتباطات نيز حمايت مي كنيم.
|