دوشنبه ۲۸ فروردين ۱۳۸۵
نگاهي به آينده انرژي هسته اي در انگليس
نسل جديد راكتورها
نويسنده: توني گدارد* -مترجم: رضا محتشم
003432.jpg
۲۰ سال قبل در تاريخ اول ارديبهشت، كاركنان نيروگاه هسته اي چرنوبيل در اتحاد شوروي سابق آزمايشي را با توان كم با يكي از دو راكتور RBMK نيروگاه انجام دادند، اما نمي دانستند كارشان راكتور را به شكل خطرناكي بي ثبات مي كند. قدرت آن به شدت افزايش يافت و باعث تخريب هسته و انفجار شيميايي بزرگي شد. براساس برآورد سازمان بهداشت جهاني، بين ۴۰ تا ۵۰ نفر از كاركنان نيروگاه و اورژانس بر اثر پرتوزايي از بين رفتند. آلودگي و پرتوزايي گسترده از تبعات اين حادثه بود.
فاجعه چرنوبيل مقطع مهمي در روند توليد انرژي هسته اي محسوب مي شود، به خصوص از نظر نگرش مردم به اين نوع از انرژي. به علاوه اين حادثه نشان داد صنعت هسته اي شوروي با قوانين نامناسب اداره مي شده، تربيت نيروي انساني آن مناسب نبود و طراحي راكتورهاي آن ضعيف بود. در حال حاضر يك نيروگاه در ليتواني و سه نيروگاه در روسيه هنوز از راكتورهاي RBMK استفاده مي كنند، اما پس از چرنوبيل نقص طراحي آن اصلاح شد. با اين حال، نيروگاه ليتواني قرار است در سال ۲۰۰۹ به درخواست اتحاديه اروپا تعطيل شود.
اما حالا به نظر مي رسد ورق به نفع انرژي هسته اي برگشته است. كشورها با مشكلاتي مانند تبخير آب و هوا، افزايش بهاي انرژي و نزديك شدن دوره كاري بسياري از نيروگاه هاي هسته اي روبه رو هستند. مثلاً در انگليس پنج نيروگاه از نه نيروگاه نسل اول ماگنوكس در پي حوادثي كه پس از پايان عمر آنها رخ داد، تعطيل شده اند. اين نيروگاه ها در دهه ۱۹۶۰ ساخته شدند. بقيه ۲۳ نيروگاه هسته اي كه عمدتاً از راكتورهاي پيشرفته نسل دوم AGR (خنك شونده با گاز) استفاده مي كنند، تا سال ۲۰۲۳ تعطيل خواهند شد. از سال ۱۹۹۰ كه تنها راكتور آبي فشاري PWR انگليس وارد مدار شد، نيروگاه هسته اي ديگري در اين كشور افتتاح نشده است. با توجه به آنكه نيروگاه هاي هسته اي ۲۰ درصد كل نياز كشور را تأمين مي كند، با تعطيلي اين تاسيسات چه اتفاقي رخ خواهد داد؟ آيا انگليس مي تواند توليد دي اكسيدكربن را كاهش دهد و منابع عرضه برق بدون استفاده از انرژي هسته اي را متنوع كند؟ آيا مهم است كه انگليس تا سال ۲۰۲۰ حدود ۷۵ درصد از انرژي اوليه خود را وارد خواهد كرد. دولت انگليس اخيراً گزارشي در مورد نيازهاي اين كشور به انرژي منتشر كرد.
در اين گزارش چهار هدف معين شده است: كاهش توليد دي اكسيدكربن، حصول اطمينان از عرضه انرژي، تحقق رشد اقتصادي پايدار و حصول اطمينان از اينكه تمام خانه ها به اندازه كافي و با قيمت مناسب گرمايش مي شود. قرار است بررسي جامع تري در تابستان به نخست وزير ارائه شود.
طراحي هاي جديد
در اين حال چندين كشور ديگر دست به اقدام زده اند. فنلاند سفارش ساخت راكتور اروپايي فشاري آبي EPR را داده است كه قرار است در اولكيلوتو نصب شود. اين راكتور توسط شركت دولتي فرانسوي آروا و زيمنس آلمان در دست ساخت است. براساس برنامه، اين راكتور در سال ۲۰۰۹ افتتاح خواهد شد. سه شركت در آمريكا اعلام كرده اند هر كدام قصد دارند براي ساخت دو نيروگاه پيشرفته غيرفعال ۱۰۰۰-AP تقاضا بدهند. فرانسه، تايوان و چين نيز نيروگاه هاي جديدي را طراحي كرده اند يا در دست ساخت دارند.
يك امتياز نيروگاه هاي نسل سوم مانند ۱۰۰۰-AP و EPR آن است كه داراي ويژگي هاي ايمني غيرفعال بيشتري به نسبت نيروگا ه هاي نسل اول و دوم هستند. منظور از اين ويژگي ها سامانه هايي است كه بيشتر از نيروهاي طبيعي مانند جاذبه، گردش طبيعي و گاز نيتروژن فشرده استفاده مي كنند نه انواع پمپ و شير. در نتيجه اين قبيل نيروگاه ها بسيار ساده تر از نيروگاه PWR متعارف است.به اعتقاد من، محتمل ترين نامزد براي نيروگاه هاي هسته اي جديد در انگليس- در صورت تصويب - راكتورهاي EPR يا ۱۰۰۰-AP ساخت وستينگهاوس است. هر دو نوع بر اساس فناوري PWR است. راكتور EPR 6/۱ گيگاوات برق توليد مي كند. توليد
AP -1000 حدود ۱۵/۱ گيگاوات است. گزينه ديگر راكتور پيشرفته كاندو ACR است كه در كانادا و چند كشور ديگر مورد استفاده است.
نسل آينده
دورنماي آينده هيجان انگيزتر است. در سال ،۲۰۰۰ وزارت انرژي آمريكا طرحي بين المللي را با عنوان نسل چهارم آغاز كرد كه هدف از آن طراحي نيروگاه هاي هسته اي جديد براي ساخت از سال ۲۰۳۰ است.
اين طرح شامل نه كشور آرژانتين، برزيل، كانادا، فرانسه، ژاپن، كره شمالي، كره جنوبي، آفريقاي جنوبي و سوئيس به علاوه انگليس است كه پارسال به آن ملحق شد. هدف از تحقيقات در زمينه نسل چهارم ساخت راكتورهايي است كه از لحاظ اقتصادي، توان رقابتي دارد، ايمن و با اصول محيط زيست سازگار است. هدف ديگر آن است كه اين راكتورها كاربرد نظامي نداشته است. اين كار مثلا با بازيافت فرمان پلوتونيم و زباله هاي متمادي صورت مي گيرد تا هر دو راكتور از بين برود.
حاصل ابتكار نسل چهارم تابه حال تدوين نقشه راه فناوري بوده است كه شش مفهوم سودمند راكتور را تدوين كرده است. از اين شش مورد، صنايع و دولت انگليس تصميم گرفته اند بر سه نوع متمركز شوند، يعني راكتور دماي بسيار بالاي فرانسه (VHTR)، راكتور سريع خنك شونده با گاز آمريكا (GFR) و راكتور سريع خنك شونده با سديم ژاپن (SFR).
هر كدام از اين مفاهيم مزيت خاص خود را دارد، اما به نظر مي رسد در اين مقطع اميدواركننده ترين نوع راكتور نسل چهارم، انواع مختلف راكتور دماي بالاست كه با هليم خنك مي شود و حاوي هسته گرافيت است. قرار است نيروگاه هاي نمايشي با اين راكتور در آفريقاي جنوبي و آمريكا ساخته شود. راكتورهاي آزمايشي از اين دست در ژاپن HTTR و چين HTR-۱ در حال فعاليت است.
انرژي هسته اي در انگليس
در انگليس هنوز دوازده نيروگاه هسته اي داير است و اين كشور با استفاده از راكتور PWR زيردريايي هسته اي مي سازد، اما ساخت نيروگاه هاي جديد مستلزم استفاده از دانش فني شركت هاي خارجي مانند آروا يا وستينگهاوس است كه اوايل سال جاري ميلادي به توشيبا فروخته شد. برخي از اجزاي اصلي مانند شناور فشار فولادي، توربين بخار بزرگ و ژنراتورهاي بخاري بايد در خارج از اين كشور ساخته شود. به هر حال بخش بيشتر ساخت نيروگاه هسته اي، به مهندسي عمران مربوط مي شود كه در آن انگليس نسبت به ساير كشورها برتري دارد. برآورد شده است اين كشور مي تواند ۵۰ درصد اجزاي نيروگاه هاي جديد را بسازد.
مقامات انگليس مي دانند حفظ بنيان مهارتي هسته اي كشور بسيار با اهميت است. به همين علت طرحي با عنوان گزينه باز هسته اي را به اجرا درآورده اند. در اين برنامه كه با همكاري دانشگاه هاي بريستول، كارديف، ليدز، منچستر و شفيلد و امپريال كالج به اجرا درآمده است، هزينه تحقيقات در مورد راكتورهاي جديد تأمين مي شود و دانشجويان دوره دكتري و بعد از آن آموزش مي بينند. تحقيقات در مورد سامانه هاي نسل چهارم و راكتورهاي پيشرفته PWR در اين چارچوب قرار دارد. در صورت ساخت نيروگاه هاي جديد، موضوع مديريت زباله ها بايد مورد بررسي قرار بگيرد. در حال حاضر سازمان برچيدن هسته اي مسئول رسيدگي به زباله هاي پرتوزا از برنامه هاي هسته اي نظامي و غيرنظامي است. در سال ۲۰۰۳ دولت كميته مديريت زباله هاي پرتوزا را براي مشورت در مورد زباله هاي هسته اي در بلندمدت تشكيل داد.
اگر ما خواهان آميزه اي از عرضه برق ايمن، مطمئن و پاكيزه از نظر زيست محيطي هستيم، ساخت نيروگاه هاي جديد ضروري است، اما تا زماني كه مردم از ساخت نيروگاه هاي جديد حمايت و شركت ها سرمايه لازم را براي آن فراهم نكند، اين كار محقق نخواهد شد. از حرف تا عمل فاصله زيادي است.
فيزيك راكتورهاي هسته اي
بيشتر نيروگاه هاي هسته اي موجود از راكتورهاي آبي فشاري استفاده مي كنند. در اين نوع از راكتور، آب، حرارت را از هسته راكتور منتقل مي كند و باعث انجام شدن واكنش چرخه اي مي شود. دستگاهي در اين راكتور تعبيه شده است كه فشار را قدري بالاتر از حد اشباع حفظ مي كند تا آب به صورت مايع باقي بماند. هسته كه در داخل شناور فشاري فولادي قرار دارد، شامل محفظه هاي اكسيد اورانيوم با درجه غني سازي پايين است كه در ميله هاي با آلياژ زيركونيم نگهداري مي شود.
چندين چرخ به شناور متصل است كه آب داغ اوليه را به ژنراتور مي برد و در اين قسمت آب جوش ثانوي بخار توليد مي كند. آن گاه آب اوليه با چرخ به شناور فشار منتقل مي شود. سازه اي به مانند «جزيره راكتور» شناور و لوله هاي پيرامون و سامانه هاي ايمني آن را احاطه كرده است. دستگاه هاي بيرون از جزيره مانند ژنراتور توربين هاي بخاري تا حد زيادي شبيه سوخت فسيلي است.
اين توصيف مربوط به راكتور حرارتي است، اما در راكتورهاي سريع مانند راكتور سريع خنك شونده با گاز GFR و راكتور سريع خنك شونده با پتاسيم SFR سرعت نوترون ها كاهش نمي يابد و نوترون ها مي توانند زباله داراي عمر طولاني را در سوخت از بين ببرد.
نسل چهارم
نسل چهارم عنوان يك برنامه تحقيقاتي بين المللي در مورد انواع جديد راكتور هسته اي است كه ممكن است تا سال ۲۰۳۰ يا ۲۰۴۰ وارد مدار شود. انگليس در حال حاضر در سه طرح عمده در حال تحقيق مشاركت دارد.
* راكتور حرارتي دماي بسيار بالا بسيار ايمن است و برق و حرارت بسيار بالا را براي توليد هيدروژن فراهم مي كند. اين طرح از جانب فرانسه هدايت مي شود.
* راكتور سريع خنك كننده با گاز GFR كه از جانب آمريكا هدايت مي شود مزيت اين طرح آن است كه مي تواند زباله آكتينيد را بازيافت و عرضه انرژي را در درازمدت از طريق طولاني كردن مدت استفاده از ذخاير اورانيوم تامين كند.
*راكتور سريع خنك شونده با سديم كه توسط ژاپن هدايت مي شود داراي سه مزيت است: امكان پذيري فني يك مدل از آن ثابت شده است، اين راكتور مي تواند زباله اكتينيد را بازيافت و انرژي را در درازمدت عرضه كند.

* نويسنده استاد ايمني زيست محيطي در امپريال كالج در انگليس است.

ششصد سال پيش از گاليله!
003435.jpg
مژگان سريزدي
مي گويند پنج ونيم تا شش ميليارد سال از عمر زمين مي گذرد. وقتي سخن از جهان هستي و _ از ازل تا ابد- است، رقم چند ميليارد سال در قياس با بي نهايت رقمي بسيار كوچك است، اما همين رقم كوچك در مقايسه با متوسط عمر افراد بشر كه شصت هفتاد سال است بسيار بزرگ مي نمايد.
اگر برپايه فرضيات علمي و حدس و گمان هاي رايج، عمر كره زيباي زمين را پنج- شش ميليارد سال بدانيم، آن وقت براي تصور اينكه زمين از آغاز پيدايي اش تا به امروز چندبار به دور خود چرخيده است، دچار سرگيجه مي شويم. شايد گفته شود اين گردش مداوم زمين به دور خود و خورشيد در صحنه اي كه كهكشان هاي عظيم حضوري بهت انگيز دارند، از اهميت چنداني برخوردار نيست. اما از آنجا كه اين زيباترين سياره منظومه شمسي ميراث مشترك ما فرزندان آدم است، حق داريم همه چيز را درباره اش بدانيم.
ترديدي نيست كه يكي از پرسش هاي مهم و اساسي فراروي بشر اين است كه چند هزاره يا چند صدهزار سال از حضور نخستين آدميزاد روي زمين مي گذرد. با وجود اهميت اين نكته، اين را مي دانيم كه هنوز پژوهش هاي علمي دانشمندان براي يافتن پاسخ درست و قطعي به اين پرسش به جايي نرسيده است. نكته مهم ديگري كه وجود دارد و بايد پاسخ قانع كننده اي براي آن يافت، اين است كه كدام يك از فرزندان هوشمند آدم (ع) براي نخستين بار دريافت كه زمين چونان گوي چوگان به گرد خويش و به دور خورشيد مي چرخد؟
مشرق زمين خزانه دار ميراث هاي گران سنگ فرهنگي و ذخاير ارزشمند تمدن بشري است. در سده هاي دور گذشته انديشه ورزان مشرق زمين به ويژه خردمندان ايراني به تبيين فلسفه حيات و آثار پيچيده و در عين حال ظريف آن سرگرم بودند و تلاش مي كردند تا پاسخ مناسبي براي پرسش هاي ذهني خويش و ديگر مردمان علاقه مند و كنجكاو بيابند. حكيمان ايراني براي شتاب بخشيدن به روند تكاملي حركت جامعه بشري، بن بست هاي فكري را مي شكستند و از خلاف آمد عادت و ناديده گرفتن باورهاي بي پايه و نادرست در حد مقدورات علمي خود به حل معضلات فكري جامعه بشري كمك مي كردند. در اين راه، نه تنها باورهاي ديني سد راه آنان نبود، بلكه تعاليم آسماني اسلام آن را تشويق مي كرد تا در راه كسب دانش و تفكر و تعقل بيشتر در رسيدن به حقايق شيرين آفرينش كوشا باشند.
در اروپا اما، وضعيت به گونه اي ديگر بود. در قرون وسطي رهبران فكري و اجتماعي غرب دركي كوتاه بينانه از هدف هاي متعالي آفرينش داشتند. كليسا كه سلطه تام خود را بر تمامي اركان زندگاني مردم استحكام بخشيده بود، با تشكيل دادگاه هاي تفتيش عقايد هرگونه دست آورد ذهني پيشگامان فكري جامعه را چنانچه خلاف باورها و سياست هاي كليسا بود، محكوم مي كرد.
مثال روشن و نمونه معروف مبارزه كليسا با تفكرات علمي در ماجراي اظهارنظر گاليله در مورد حركت زمين رخ مي نمايد. اين اتفاق تاريخي كه در نيمه اول قرن هفدهم ميلادي( حدود سال هاي ۱۶۳۳-۱۶۳۲) رخ داد، تنها نمايشگر قدرت كليسا با دستاوردهاي علمي نيست، بلكه نتيجه ديگري نيز براي اروپا در پي داشت و آن اينكه غرب از اين ماجرا زيركانه بهره برداري كرد و گاليله را به عنوان نخستين كسي كه به حركت زمين پي برد به جامعه جهاني قبولاند. اين تحريف آشكار تاريخ و مصادره جايگاه افتخارآميز انديشمندان ايراني به نفع يك اروپايي، اندك اندك صورت حقيقت به خود گرفت و دنيا اين انديشمند ايتاليايي را به عنوان اولين دانشمندي كه به حركت زمين پي برد شناخت. البته هيچكس نمي تواند منكر تلاش ها و خدمات برجسته  گاليله در زمينه نجوم بشود، اما نگاهي به اسناد موجود و انديشه هاي راسخ دانشمندان ايراني  نشان مي دهد كه نخستين كاشف حركت زمين، ايراني بوده است نه اروپايي.
در گذشته هاي ديرباز اهل حكمت و فلسفه در ايران بنا به يك عرف اجتماعي آراء و انديشه هاي فلسفي و علمي خود را با زبان شعر بيان مي كردند، هرچند قيد و بندهاي اوزان و قوافي گاه آنچنان دست و پاگير بود كه فيلسوفي نام آور چون مولانا را نيز به گلايه وامي داشت. الزام انديشه ورزان بزرگي چون مولوي، حكيم نظامي، حكيم سنايي، حكيم خاقاني، حكيم فردوسي، سعدي و ديگران به بيان آراي علمي و اجتماعي خود به زبان شعر سبب شده است كه جامعه بيشتر اين متفكران را به عنوان شاعر بشناسد تا فيلسوف و دانشمند.
قرن ها قبل از گاليله، متفكران پارسي گوي از كرويت زمين و حركت آن سخن گفته بودند و اظهارات اين دانشمند غربي مسأله تازه اي نبوده است. نمي خواهيم ادعا كنيم كه گاليله اين نظريه را از حكيمان ايراني گرفته است. بسا او خود پي به اين واقعيت برده باشد، اما سخن ما اين است:
در همان دوره و روزگاري كه گاليله مي زيست، شاعر نامدار ايراني مولانا كمال الدين وحشي بافقي در مقدمه زيباي منظومه فرهاد و شيرين از ثوابت و سيارات سخن مي گويد و يادآور مي شود كه خورشيد محور و مركز سيارات منظومه شمسي است.
شمس الدين محمد حافظ شيرازي كه دويست سال قبل از گاليله مي زيسته است، در غزلي با مطلع «ديدار شد ميسر و بوس و كنار هم» مي فرمايد:
گوي زمين ربوده ي چوگان عدل اوست
وين بركشيده گنبد نيلي حصار هم
عزم سبك عنان تو در جنبش آورد
اين پايدار مركز عالي مدار هم
تا از نتيجه ملك و طور دور اوست
تبديل سال و ماه و خزان و بهار هم
آنان كه با بازي چوگان آشنايي دارند، مي دانند كه گوي در اثر نيروي حاصل از ضربه چوگان نه تنها به جلو رانده مي شود و مسيري قوسي شكل را طي مي كند كه به دور خود نيز مي چرخد و اين زيباترين و دقيق ترين مثال براي نشان دادن حركت وصفي و انتقالي زمين است.
طنز زيباي بيت دوم به اين نكته اشاره دارد كه پيشينيان زمين را ساكن و مركز عالم مي دانستند. در بيت سوم شاعر ايجاد فصول سال را در نتيجه چگونگي حركت زمين به گرد خورشيد مي داند (طور از اصطلاحات دانش نجوم است)
خيال نداريم حافظ را به عنوان نخستين فردي كه به گردش زمين پي برد، معرفي كنيم چه ۲۰۰ سال پيش از او خاقاني شاعر ستاره ها نيز، همين مفهوم را در بيتي زيبا بيان فرموده و سروده است:
تا شب است و ماه نوگويي كه از گوي زمين
گرد بر گردون سيمين صولجان افشانده اند
صولجان به معني چوگان است و شاعر، هلال ماه را به چوگان تشبيه كرده است. اين شاعر گرانقدر همچون حافظ از تشبيه زيباي گوي و چوگان براي بيان كرويت زمين و گردش آن استفاده كرده است. خاقاني همچون خلف خويش، آنچنان از كرويت زمين سخن رانده است كه گويي همگان اين مطلب را كه زمين چون گوي گرد و گردنده است، مي دانند.
از قضا حكيم نظامي هم تأييد مي كند كه از زبان ديگران درباره اجرام آسماني مطالبي شنيده است. آنجا كه مي فرمايد:
شنيدستم كه هر اختر جهاني است
جداگانه زمين و آسماني است
اما كامل ترين و شگفت آورترين اظهارنظر به فخرالدين اسعدگرگاني تعلق دارد كه يكهزار سال پيش در مقدمه منظومه گرانقدر و طولاني «ويس و رامين» درباره اجرام آسماني و جو زمين سخن مي گويد و عجيب تر آنكه شاعر درباره انحراف محور زمين نسبت به مدار آن ابياتي حيرت انگيز دارد. امروزه ما مي دانيم كه اگر لختكي تمايل محوري زمين نبود فصل هاي گردان سال وجود نمي داشت و تابستان و زمستاني در كار نبود.
بهين شكلي است ايشان را مدور
چنان چون بهترين لوني منور
چو صورت هاي ايشان صورتي نيست
كه ايشان را نهيب و آفتي نيست
وگر بي آسمان بودي ستاره
جهان پر نور بودي جاودانه
فروغ نور ظلمت را زدودي
پس اين كون و فساد ما نبودي
وگرنه كرده بوي چرخ مايل
بدينسان لختكي ميل معدل
نبودي فصل هاي سال گردان
نه تابستان رسيدي نه زمستان
اين سخنان بين و روشن را فخرالدين اسعدگرگاني يكهزار سال پيش سروده است؛ يعني ششصد سال پيش از گاليله. راستي اين شاعر دانشمند مدور بودن ستارگان و اينكه بهترين شكل ممكن كروي بودن آنهاست و در صورت فقدان جو ستاره(زمين) (اگر بي آسمان بودي ستاره) هستي بر روي كره خاكي جايي نداشت و تمايل محوري زمين و ايجاد فصول سال در اثر اين تمايل محوري را از زبان چه كسي شنيده است؟
گمان صاحب اين قلم آن است كه تا متني مقدم بر «ويس و رامين» نيافته ايم بايد فخرالدين اسعدگرگاني را نخستين انديشمندي بدانيم كه گفته است زمين گرد است و مي گردد.

همايش ها
پانزدهمين همايش بين المللي بيوانفورماتيك، كروموزوم ها و ساختار آنها كروموزومي( ۲۰۰۶ BGRS)
۱- تاريخ برگزاري: ۲۲-۱۶ جولاي ۲۰۰۶
۲- مكان برگزاري: روسيه/ نوووسيبريك
۳- پست الكترونيكي: furman@bionet.nsc.ru
۴- صفحه الكترونيكي: http://www. bionet.nsc.ru/meeting/bgrs2006/
۵- اشاره: همايش BGRS در شش بخش اصلي شامل: ۱- بررسي ساختار و عملكرد ژنوم ها ۲- بررسي ساختار و عملكرد پروتئوم ها ۳- بررسي سيستم ها و ساختارهاي بيولوژيك ۴- بررسي تكامل تدريجي ساختارهاي بيولوژيك ۵- روش هاي مختلف جهت تجزيه و تحليل ساختارهاي بيومولكولي و فرآيندها ۶- بيوانفورماتيك ها و آموزش برگزار مي شود. در هر يك از اين شاخه هاي اصلي، پژوهشگران به بررسي موضوع هايي چون تجزيه و تحليل و شناسايي ساختار ژنوم ها و مقايسه ساختارها، عملكرد ژنوم ها، يافته هاي جديد درباره ژنوم ها، ساختار DNA نوكلئوزومال، كامپيوتر و الگوسازي، الگوسازي و بررسي ساختارها، عملكرد ژن ها از جهت شكل و شيوه ترجمه براي انتقال يك ژن، كنترل ترجمه و نحوه كدبرداري ژنتيك، الگوريتم ها عاملي جهت كنترل ژن ها، ساختار RNA و عملكرد آن، شناسايي  راه هاي متابوليك سلولي، بررسي و الگوسازي ارتباطات درون سلولي، طراحي ساختار سه بعدي پروتئين ها با هدف شناسايي ساختار آنها، شناسايي ساختار پروتئوم ها و ارتباط يا تداخل عمل پروتئين ها، ارزيابي ملكول ها از جهت ژن ها و ژنوم ها، راه هاي متابوليك و...، ارزيابي ماكرو ملكول ها و ژن ها، ارزيابي ساختار پروتئين ها و عملكرد آنها در بدن، بررسي و ترسيم شجره انساني (دودمانه) به منظور دستيابي به ساختارهاي ژنتيك افراد و شناسايي بيماري هاي ارثي، مطالعه و بحث و گفت وگو درباره يافته هاي جديد در علم ژنتيك و ... مي پردازند.
نهمين همايش بين المللي بررسي ساختارهاي تأثيرپذير و حساس
(SUSI2006 )

۱- تاريخ برگزاري: ۵-۳ جولاي ۲۰۰۶
۲- مكان برگزاري: انگليس/ ساوت هامتون
۳- پست الكترونيكي: kbanham@wessex.ac.uk
۴- صفحه الكترونيكي : http://www.wessex.ac.uk/conferences/2006/susi06/index.html
۵- اشاره: مشكلات موجود در صنعت، يكي از عوامل تأثيرگذار بر اقتصاد ملت ها است چرا كه بخش صنعت، يكي از بخش هاي توليدي حساس است. اين نشست با هدف بحث و بررسي درباره تئوري ها، يافته هاي جديد و تدابير ويژه جهت رفع مشكلات و كنترل شرايط بحراني، كنترل بهتر توليد و بهبود شرايط بحراني، استفاده از مواد و ماشين آلات مناسب جهت ارتقاء سطح توليد و ... برگزار مي شود.
ششمين همايش بين  المللي اكوسيتي
۱- تاريخ برگزاري: ۱۲-۵ آگوست ۲۰۰۶
۲- مكان برگزاري: هند/ بنگلور
۳- پست الكترونيكي:
kitstin@ecocitybuilders.org
۴- صفحه الكترونيكي:
http://www.tciconferences.com/ecocity2006/ecocity2006/html
۵- اشاره: برنامه ريزي صحيح و كنترل عملكرد سازمان ها و ساختارسازي مناسب از سوي مقامات مسئول، تأثير به سزايي بر بهبود شرايط زندگي، توسعه اجتماعي و ارتقاء سطح زندگي شهرنشيني دارد. اين نشست با هدف تبادل نظر درباره بررسي كلي ساختارهاي اكولوژيكي، برنامه ريزي شهري و تأمين پيش نيازهاي آن، بررسي بهترين طرح هاي عملي اجراشده در سراسر جهان، برنامه ريزي صحيح در زمينه حمل و نقل شهري با هدف حذف استفاده از خودرو شخصي به عنوان بهترين وسيله نقليه، بحران ها و شيوه هاي كنترل آن، منابع انرژي به ويژه نفت و گاز، بررسي طرح هاي برتر ساختمان سازي به ويژه مجتمع هاي مسكوني و شهرك هاي اقماري، روستاها به عنوان بخشي مرتبط با اكوسيستم شهري، حفظ منابع آب و جلوگيري از هدررفتن منابع آبي، جمع آوري صحيح نزولات آسماني،  جداسازي زباله ها و دفع صحيح زباله،  سيل و بلاياي طبيعي و مقابله با آنها با طراحي صحيح شهري و روستايي،  بازسازي صحيح و سريع زمين هاي كشاورزي و تبديل آنها به منابع اقتصادي با برنامه ريزي صحيح چون مكانيزه كردن، آموزش شيوه صحيح زندگي و تغيير الگوهاي نادرست در جوامع، برقراري ارتباط صحيح بين مردم و مسئولان به منظور رفع معضلات، مديريت شهري، شهرسازيِ، بررسي ارتباط بخش كشاورزي و زندگي شهري، روستاها و ارتباط آنها با شهرها،  مهاجرت؛ عاملي مخرب جهت ازبين رفتن زندگي روستايي، نقش زنان در جوامع، حال و آينده زندگي شهرنشيني، ظرفيت هاي شهرنشيني از جهت ساختاري، توسعه و قبول جمعيت مهاجر و ... برگزار مي شود.
هفدهمين همايش بين المللي طراحي و نما سازي ( IASTED 2006 )
۱- تاريخ برگزاري: ۲۶- ۲۴ مه ۲۰۰۶
۲- مكان برگزاري: كانادا/ مونترال
۳- پست الكترونيكي: Calgary@iasted.org
۴- صفحه الكترونيكي: http://www.iasted.com/conferences/2006/montreal/ms.htm
۵- مسئولان برگزاري: انجمن بين  المللي علوم و توسعه تكنولوژي كانادا(IASTED)، كميته تكنيك و شيوه هاي طراحي كانادا، مركز بين المللي طراحي و نماسازي (WMSF)
۶- اشاره: همايش IASTED در چند محور كلي شامل روش هاي طراحي و نماسازي، طراحي مدل ها و طرح هاي زيست محيطي،  اطلاعاتي درباره مديريت و كنترل، مديريت بر مبناي كيفيت، طراحي و شناسايي انرژي و سيستم هاي توليد انرژي، طراحي بيوداروها، بيومكانيك و ... برگزار مي شود كه در هر يك از اين بخش هاي كلي، پژوهشگران به بررسي نكاتي چون طراحي بر پايه علم فيزيك، طراحي بر پايه علوم رياضي، طراحي با كمك مدل ها و ماكت هاي ويژه، طراحي و نماسازي سه بعدي، طراحي سازه هاي متحرك، كامپيوتر، هندسه و كاربرد آن در طراحي و شهرسازي، زبان و نرم افزارهاي ويژه برنامه نويسي، سيستم هاي هوشمند و كاربرد آنها، طراحي تركيبي، محيط زيست و آلودگي هوا و شيوه هاي كنترل آن، طراحي اكوسيستم هاي مختلف، طراحي اتمسفر سالم،  شناسايي اكوسيستم هاي آبي چون دريايي،  اقيانوس،  رودخانه و... ، بررسي سيستم هاي بيولوژيك، طراحي زمين هاي كشاورزي به صورت بخش هايي پيشرفته و كارا، شناسايي آب و هواي مناطق مختلف به منظور حفظ آنها از آلودگي، مديريت و منابع آموزش اصول مديريت، آشنايي با سيستم هاي مديريتي، اقتصاد،  مديريت زنجيره اي مرتبط با اقتصاد، طراحي ربات ها با هدف استفاده از آنها در جايگاه هاي مختلف، اقتصاد پويا و طراحي اصول اقتصاد پويا، اجتماع و سلامت افراد جامعه، درمان و اطلاع رساني از طريق رسانه ها و... مي پردازند.
مهتاب خسروشاهي

نكته ها
كاهش سريع وزن؛ سراب يا واقعيت؟!
آيا تا به حال به صفحه آگهي هاي برخي روزنامه ها و مجلات سري زده ايد؟ حتماً اگر به اين صفحه ها نگاهي كرده باشيد، خواهيد ديد كه آگهي هاي بي شماري در مورد كاهش وزن سريع، انواع قرص ها و كپسول ها، انواع كمربندها و ژل ها در آنها به چشم مي خورد.
برخي از اين آگهي ها را با هم مرور مي كنيم:
۵۰ كيلوگرم كاهش وزن در يك ماه؟! كمي با انصاف تر ۳۰ كيلوگرم كاهش وزن در يك ماه؟! باز هم كمي با انصاف تر ۲۰ كيلوگرم كاهش وزن در ۲۰ روز؟!
اما آيا چنين كاري ممكن است؟ آيا اين تبليغات واقعيت دارند؟ آيا شما جزو آن دسته از افرادي هستيد كه به توصيه دوستان رفتار مي كنيد، نه متخصصان فن؟ آيا شما جزو آن دسته از افرادي هستيد كه معتقديد هر جا گرانتر باشد، بهتر است؟ و ِآيا وقت آن نرسيده است كه به خود بگوييم شنونده بايد عاقل باشد؟
حال كمي در مورد اين تبليغات سراب گونه بحث مي كنيم. از نظر تغذيه يك كيلوگرم كاهش وزن، نياز به حذف ۷۰۰۰ كيلوكالري انرژي دارد. در جوامع امروزي بدن يك زن طبيعي معمولاً به حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ كيلوكالري انرژي در روز نياز دارد و اين رقم در مورد مردان به طور متوسط بين ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ كيلوكالري متغير است.
به اين اعداد و ارقام به دقت نگاه كنيد: ۳۰ كيلوگرم كاهش وزن به معناي حذف ۲۱۰۰۰۰ كيلوكالري انرژي است.
مثلاً اگر فرض كنيم يك خانم به حدود ۲۰۰۰ كيلوكالري انرژي در طول شبانه روز نياز دارد، از تقسيم اعداد بالا تعداد روزهايي به دست مي آيد كه اين خانم اگر هيچ غذايي نخورد ۳۰ كيلوگرم وزن كم خواهد كرد. (روز) ۱۰۵=۲۰۰۰-۲۱۰۰۰۰
آيا ممكن است كسي كه ۱۰۵ روز هيچ غذايي نخورد، باز هم زنده باشد آيا هنوز هم معتقديد كه مي توان در طول يك ماه ۳۰ كيلوگرم وزن كم كرد. آيا اكنون بهتر درك نمي كنيد كه چرا متخصصان فن تغذيه مي گويند كاهش وزن ماهانه بايد در محدوده ۲ تا ۴ كيلوگرم باشد تا خطري متوجه فرد رژيم گيرنده نباشد.
آيا مي دانيد استفاده از برخي داروهاي لاغري باعث بروز افسردگي، اختلالات قلبي عروقي، ريزش مو، تغيير رفتار و خلق و خو، قطع قاعدگي، پوكي استخوان و... مي شود و مصرف ژل هاي لاغري و استفاده از دستگاه هاي گران قيمت بدون رعايت رژيم غذايي مناسب، هيچ تأثيري در كاهش وزن شما نخواهد داشت.
حال كه كمي توضيحاتمان كامل شد، به بررسي انواع ديگري از اين گونه تبليغات مي پردازيم.
رژيم درماني كامپيوتري يا سرابي جديد با استفاده از تكنولوژي روز:
در اين روش به جاي بررسي و مشاوره رژيم درماني با شما و تنظيم يك رژيم شخصي بر مبناي عادات و اطلاعات فيزيولوژيكي و اقتصادي شما، اطلاعاتي مثل سن، جنس، قد و وزن شما به كامپيوتر داده مي شود و بر مبناي كتاب هاي آشپزي، يك رژيم غذايي كامپيوتري دريافت مي كنيد. از اين روش در مؤسسات لاغري غيرمجاز، باشگاه هاي ورزشي زنانه، آرايشگاه ها و... استفاده مي شود. اما اين روش صحيح نيست، زيرا نمي توان به تمام افراد مراجعه كننده، بدون در نظر گرفتن عوامل مهمي مثل شرايط بيمار، وضعيت روحي، ميزان فعاليت و ... يك نوع رژيم داد.
گروهي ديگر نيز رژيم درماني مي كنند، براي شما كلاس مي گذارند و بدون آن كه شما را ويزيت كنند، براي همه يك نوع رژيم تجويز مي كنند. به قول معروف اول از شما پول مي گيرند و شما كه مي دانيد پول رفته ديگر باز نمي گردد، مجبوريد هر چه مي گويند گوش كنيد، حتي اگر اين گفته ها غلط باشد و حتي اگر با نحوه زندگي شما سنخيت نداشته باشد، باردار باشيد يا بيمار كليوي و يا ناراحتي اعصاب داشته باشيد يا بيماري كبدي، بيماري قلبي داشته باشيد يا نقرس و ... هيچ تفاوتي نمي كند. شما بر مبناي كالري، رژيم دريافت مي كنيد و بعد از اتمام كلاس به حال خود واگذار مي شويد و هيچ پيگيري صورت نمي گيرد.
ِآيا مي دانيد رژيم درماني، آميزه اي از علم و هنر است و رژيم غذايي مورد تأييد متخصصين تغذيه، رژيمي است كه فقط براي شخص شما و با توجه به سن، جنس، نوع فعاليت، شرايط زندگي، ميزان درآمد و ... طراحي شده است و متخصصان تغذيه بايد در طول رژيم درماني به وسيله مشاوره با شما مشكلات به وجود آمده را مرتفع كنند و حتي گاهي رژيم درماني را با شرايط جديد ادامه دهد. به عنوان مثال به خانمي كه قصد كاهش وزن دارد و باردار مي شود، در زمان بارداري به هيچ عنوان نبايد اجازه كاهش وزن داد. چرا كه اين امر، باعث بروز مشكلات بي شماري براي مادر و جنين مي شود.
آيا بهتر نيست به جاي هزاران بار استفاده از رژيم هاي غيراصولي، فقط يك بار با يك مشاور تغذيه مشورت كنيد و سپس با كاهش وزن تدريجي، علاوه بر كمك به سلامتي، بدني زيبا داشته باشيد؟
ِآيا بهتر نيست به جاي تعويض پزشك و استفاده از داروهاي متعدد، فقط يك بار به خود بگوييد كه من مي توانم و فقط يك بار به خود ثابت كنيد كه مي توانيد به وزن ايده آل خود برسيد و با استفاده از آموزشهاي لازم و به كار بستن رژيم كنترل وزن، در وزن ايده آل خود بمانيد و در آخر، آيا هنوز وقت آن نرسيده است كه قهرمان باشيم، نه به دنبال قهرمان بگرديم؟
راه حل چيست؟
بهترين روش براي كاهش وزن، استفاده از يك رژيم غذايي متعادل است كه توسط متخصصان رژيم درماني تنظيم مي شود. ضمن آن كه براي نتيجه گيري بهتر مي توانيد از ورزش و فعاليت بدني نيز استفاده كنيد تا سريعتر به وزن مطلوب و تناسب اندام برسيد.
توصيه هاي مهم:
۱- با رژيم هاي غيراصولي و غيرعلمي به يك باره وزن خود را پايين نياوريد (حد مجاز براي كاهش وزن حدود ۴ كيلوگرم در ماه است).
۲- تا رسيدن به رژيم كنترل وزن كه باعث مي شود وزن شما در حد مورد دلخواهتان ثابت باقي بماند، با مشاور تغذيه خود همكاري كنيد.
۳- هيچ گاه ورزش و فعاليت جسمي را فراموش نكنيد.
مجيد حسن قمي

علم
اقتصاد
اجتماعي
انديشه
سياست
موسيقي
ورزش
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  انديشه  |  سياست  |  علم  |  موسيقي  |  ورزش  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |