گفت وگوي فيفا با ليليان تورام
مبارزه تورام با نژادپرستي
|
|
علي راد
ليليان تورام، از سوي فيفا دعوت شد تا درباره نژادپرستي در فوتبال و به خصوص ايتاليا كه او در آنجا بازي مي كند، صحبت كند. تورام در مقر فيفا در زوريخ حضور پيدا كرد تا مسئولين فيفا به صحبت هاي وي در مورد نژادپرستي گوش فرا دهند. اين مدافع تيم ملي فرانسه و تيم يوونتوس تورين كه هر آنچه را كه يك بازيكن در سطح ملي و باشگاهي مي تواند، فتح كرده، صحبت هاي جالبي راجع به نژادپرستي و وجود آن در ورزش محبوبش، فوتبال، عنوان مي كند. او يقيناً فردي است كه هواداران فوتبال به حرف هايش گوش فرا مي دهند. او اعتقاد دارد كه تنبيه هاي سخت تري بايد براي اين مورد در نظر گرفته شود تا بتوان اين مشكل را در ورزش كنترل و ريشه كن كرد.
* از اين كه فرصت پيدا كردي تا از طريق بالاترين نهاد فوتبال در دنيا، راجع به نژادپرستي صحبت كني نظرت چيست؟
- در ابتدا از رئيس و مسئولين اجرايي فيفا براي دعوت از من و از اين كه اين فرصت را به من دادند بسيار سپاسگزارم. نكته اي كه مي خواهم به آن اشاره كنم خيلي ساده است. اعمال نژادپرستانه اي كه داخل ورزشگاه ها انجام مي شود، غيرقابل قبول است. اين امر بازي فوتبال را خراب مي كند و تمامي منظور فوتبال كه همانا گردآوردن مردم در كنار يكديگر است را زير سؤال مي برد. در حال حاضر فوتبال وجهه اي جهاني دارد و بايد نسبت به اين عمل، عكس العمل نشان دهد.
*چرا دنياي فوتبال با اين پديده مواجه شده است؟
- نژادپرستي در همه جوامع وجود دارد و چيز پنهاني نيست. در اين ميان فوتبال نيز از اين پديده در امان نيست. هواداران زيادي وجود دارند كه از ورزشگاه ها براي ارسال پيام هاي ناخوشايندشان استفاده مي كنند و به دليل اين كه بعضي رقابت هاي فوتبال به طور زنده در سراسر دنيا پخش مي شود، آنها اين فرصت را از دست نمي دهند و از مزاياي پخش زنده براي كارهاي ناپسند استفاده مي كنند. براي مثال به ايتاليا نگاه كنيد!
بعضي اوقات از من سؤال مي شود كه چطور مي توانم در ايتاليا فوتبال بازي كنم در حالي كه موارد زيادي در اين كشور وجود دارد، البته اشخاص كمي در اين كارها هستند، ولي همين مقدار كم وجهه فوتبال را در اين كشور تحت تأثير قرار مي دهد.
*در لحظاتي كه اين گونه اعمال (نژادپرستي) انجام مي شود در زماني كه در ميدان هستي يا تلويزيون را تماشا مي كني چه احساسي داري؟
- احساس ناراحتي و غمگيني مي كنم. اشخاصي كه اين گونه رفتارها را از خود بروز مي دهند، واقعاً اقبال و سرنوشت بدي دارند. نژادپرستي ريشه در ناآگاهي درباره مردم و مسائل اجتماعي دارد. موضوع چندان هم دشوار نيست و ما از طريق فوتبال مي توانيم به مردم آموزش دهيم تا ارزش هاي انساني و ورزشي از بين نروند.
* چگونه مي توان ريشه نژادپرستي را در ورزشگاه ها از بين برد؟
- همه بايد دست به كار شوند. براي مثال كميته اجرايي بايد تنبيه هاي انضباطي در نظر بگيرد كه در اين ميان مي توان به كسر امتياز از باشگاه ها اشاره كرد كه چندان جدي گرفته نمي شود. من كاملاً از اين گونه اعمال حمايت مي كنم و فكر نمي كنم كه جريمه مالي در اين مورد كارساز باشد چون محدوديت هايي دارد و باشگاه هاي متمول به راحتي از پس پرداخت اين جرائم برمي آيند اما اگر از باشگاه ها امتياز كم شود اشخاص نژادپرست و كلاً هواداران قضيه را جدي تر مي گيرند و به اين ترتيب نظم و ترتيب در ورزشگاه ها بيشتر وجود خواهد داشت.
*بعضي فوتباليست هاي مشهور، پيشنهاد كرده اند تا هنگامي كه شعارها يا اعمال نژادپرستانه از هواداران سر مي زند، هيچ بازي فوتبالي برگزار نشود، نظر شما چيست؟
- شخصاً، دوست ندارم در زماني كه اين اتفاقات مي افتد از ورزشگاه بيرون بروم و صحنه را خالي كنم چون اين كار باعث مي شود كه آن دسته از افراد كه اعمال نژادپرستانه انجام مي دهند، به هدفشان برسند و آن دسته كه هواداران سالمي هستند ناراحت شوند. وقتي شعارها يا فريادهاي نژادپرستانه به گوش مي رسد از دو يا سه نفر نيست، بلكه يك گروه سازماندهي شده است.
مسئولين باشگا ه ها به راحتي مي توانند اين افراد را شناسايي كنند و از ورود آنها به ورزشگا ه ها ممانعت به عمل آورند. درست مانند كاري كه براي هوليگان ها انجام دادند.
* آيا فكر مي كنيد باشگاه ها مسئوليت رفتار بد هواداران يا تماشاگران را مي پذيرند؟
- بالاخره فوتبال بايد كار خود را از جايي آغاز كند. باشگاه ها هرگز عملي جدي براي جلوگيري از اين كار انجام نداده اند كه به اين ترتيب اين گونه كارها در ورزشگاه ادامه پيدا مي كند، به خصوص در بازي هاي ليگ. اين مسأله قدري نگران كننده است اما بعضي اوقات مردم نياز به تنبيه انضباطي دارند تا از خط قرمز عبور نكنند. باشگاه ها و انجمن ها چار ه اي جز اتخاذ يك تصميم ندارند و مجبورند كه به هر صورت كاري براي مقابله با نژادپرستي انجام دهند. آنها بايد راهي براي رهايي از اين گونه اعمال پيدا كنند.
|