راه هاي انتقال بيماري ايدز
تركيب علائم نامحسوس يا ناپيدا و انگ بيماري، بيماران را از مراجعه به مراكز مراقبت سلامت بازمي دارد و به اين ترتيب بسياري از موارد عفونت تشخيص داده نمي شود. از آنجايي كه بهترين راه مقابله با اين بيماري پيشگيري از ابتلا به آن است ابتدا به راه هاي انتقال آن مي پردازيم:
۱ - تماس جنسي:70 تا۸۰ درصد موارد ابتلا در جهان از طريق برقراري رابطه جنسي بدون حفاظت با شخص آلوده است و اين عامل مهمترين عامل انتقال بيماري است.
۲ - تماس با خون آلوده: تزريق خون و فرآورده هاي خوني آلوده، پيوند اعضا و نسوج آلوده، استفاده مشترك از سرنگ و سوزن آلوده (معتادان تزريقي) و تماس تصادفي سوزن و يا وسيله آلوده در ميان كاركنان بخش هاي درماني.
۳ - انتقال از مادر آلوده به كودك: درصد بالايي از موارد آلودگي ناشي از انتقال ويروس از مادر به كودك است. به طور كلي راه هاي عمده انتقال با توجه به جوامع مختلف و فرهنگ هاي متفاوت گوناگون است، مثلاً در كشورهاي آفريقايي عمده ترين راه انتقال تماس جنسي و در اروپاي شرقي و اوكراين و ايران استفاده از وسايل تزريقي مشترك عنوان شده است. اگرچه ويروس ايدز در بسياري از مايعات بدن مثل خون و مني، اشك، شير مادر، بزاق و عرق يافت شده، ولي به علت كم بودن تعداد ويروس و وجود برخي از آنزيم هاي مهاركننده تاكنون انتقال از راه هاي بزاق، اشك چشم و عرق بدن مشاهده نشده است. پيشگيري مهمترين و كارآمدترين راه جلوگيري از ابتلا به اين بيماري است ولي اگر فردي به اين بيماري مبتلا شد (به دليل دوره طولاني بيماري) مهمترين نكته كنار آمدن با بيماري، مراقبت از انتقال آن به ديگران و سالم زيستي در كنار اين بيماري است.
ختنه از آلودگي به اچ آي وي جلوگيري مي كند
تحقيقات تازه نشان داده است كه ختنه مي تواند در جلوگيري از انتشار ويروس اچ آي وي در ميان مردان موثر باشد.اين مطالعه روي بيش از سه هزار مرد در آفريقاي جنوبي و توسط آژانس فرانسوي ايدز و هپاتيت هاي ويروسي انجام شد.اين داده ها كه در كنفرانسي در برزيل تشريح شد، نشان مي دهد كه ختنه مردان باعث جلوگيري از آلودگي به ويروس اچ آي وي در هفت نفر از هر ده نفر شد.
آژانس هاي بهداشتي سازمان ملل اخطار داده اند كه پيش از توصيه ختنه به عنوان راهي براي محافظت در مقابل ايدز، بايد مطالعات بيشتري انجام شود.
مطالعات قبلي نيز نشان داده بود كه خطر آلودگي به اچ آي وي در مرداني كه ختنه شده اند كمتر است.تصور مي شود كه سلول هاي قلفه(پريپوس يا همان بخشي كه ختنه مي شود) در مقابل ويروس اچ آي وي بسيار آسيب پذيرتر از سلول هاي ساير بخش هاي پوست آلت تناسلي است، بنابراين با بريدن آن از خطر آلودگي كاسته مي شود.آزمايش هاي بيشتر هم اكنون در اوگاندا و كنيا براي اندازه گيري تاثير ختنه در اين زمينه در ساير جمعيت ها در جريان است.آنيا ليختاروويچ- خبرنگار علمي بي بي سي- در اين كنفرانس در ريودوژانيرو مي گويد: اگر تحقيقات تازه به نتايج مشابهي منجر شود، در آن صورت ختنه مي تواند در كنار استفاده از كاندوم، به عنوان راهي براي پيشگيري از شيوع اچ آي وي توصيه شود.
ايدز، بيماري بزرگسالان نيست!
بي بي سي: سازمان ملل متحد اخطار داده است كه برنامه هاي مبارزه با ايدز در جهان از رسيدگي به نيازهاي كودكان غافل مانده است.
سازمان ملل كه روز سه شنبه يك برنامه تازه مبارزه جهاني را در اين زمينه معرفي مي كند، خواستار اقدامات قاطعانه براي اطمينان از رهايي نسل بعدي كودكان از ايدز شده است.طبق آمار اين سازمان روزانه 1400 كودك زير 15سال از بيماري هاي مرتبط با ايدز جان مي بازند.از آنجا كه كودكان قادر به انعكاس نيازهاي خود نيستند از دستور كار جهاني مبارزه با ايدز جا افتاده اند. براي مثال در آفريقا كمتر از 2درصد كودكان مبتلا به ايدز داروهاي ضدويروسي دريافت مي كنند.كودكان مبتلا به دليل كمبود داروهايي كه براي كودكان طراحي و تهيه مي شود، كم و بيش از دسترسي به معالجات مناسب محروم مانده اند،هر چند بيش از 2ميليون كودك در جهان به ويروس اچ.آي.وي آلوده هستند كه اغلب آنها در كشورهاي فقير زندگي مي كنند.گروه پزشكان بدون مرز اخطاري مي دهد كه فقدان يك بازار پرسود باعث شده است در زمينه داروهاي مناسب كودكان براي معالجه ايدز كمبود وجود داشته باشد.ديويد ويلسون- هماهنگ كننده امور پزشكي گروه پزشكان بدون مرز- گفت: طعم شربت هاي دارويي بد و بلعيدن قرص ها نيز به خاطر اندازه بزرگ آنها براي كودكان دشوار است.وي گفت: شركت هاي تجاري داروسازي زحمت ايجاد فرمول هاي خاص كودكان را به خود نمي دهند چون بازار جذابي برا ي آنها نيست و فرمول هايي كه براي كودكان طراحي مي شود از نمونه هاي مشابه براي بزرگسالان پرهزينه تر است.
وي در ادامه ذكر كرد: داروهاي مناسب براي كودكان يك مشكل جهاني است چرا كه حتي در كشورهاي ثروتمند نيز داروهاي كمتري براي معالجه اچ. آي. وي در كودكان وجود دارد.اين در حالي است كه سازمان ملل براي مبارزه با ايدز و سازمان بهداشت جهاني براي آن دسته از كودكان كشورهاي در حال توسعه كه آلوده به ويروس ايدز هستند، روش درماني تازه اي پيشنهاد كرده اند.براساس تحقيقات جديدي كه در نشريه پزشكي لانست منتشر شده، داروي كوتريماكسازول مي تواند مرگ و مير كودكان آلوده به ويروس اچ.آي.وي را به ميزان قابل توجهي كاهش دهد. كوتريموكسازول از آنتي بيوتيك هاي رايج است كه هزينه آن براي هر بيمار در روز كمتر از 10سنت مي شود.يكي از سخنگويان بخش مبارزه با ايدز سازمان بهداشت جهاني گفته است تمامي كودكان آلوده به ويروس ايدز بايد اين دارو را مصرف كنند.