مقام معظم رهبري در ديدار كارگردانان سينما :
مصالح فرهنگي كشور ملاك حضور در جشنواره هاست
|
|
گروه سياسي- دهها نفر از كارگردانان سينما، عصر ديروز در نشستي صميمانه با حضرت آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامي درباره مسائل مختلف سينمايي، هنري، فرهنگي و اجتماعي با ايشان گفتگو كردند.
در ابتداي اين ديدار كه ۳ ساعت بطول انجاميد ۱۶ نفر از كارگردانان سينما آقايان و خانمها: مسعود جعفري جوزاني، تهمينه ميلاني، شهريار بحراني، محمدرضا اصلاني، جواد اردكاني، فريدون جيراني، محمد درمنش، رسول صدر عاملي، جواد شمقدري، مجيد مجيدي، حسين فرخي، ابراهيم حاتمي كيا، محمدعلي نجفي، كيانوش عياري، محمد نوري زاد و عليرضا رئيسيان به تشريح ديدگاه ها و مسائل مورد نظر خود پرداختند.
مهمترين مسائلي كه كارگردانان سينما در اين نشست مطرح كردند عبارتند از:
- ضرورت عزم ملي براي شكل گيري سينماي ملي و دستيابي به ساختار بومي در صنعت فيلم سازي
- لزوم تمركز تصميم گيري در روند ساخت محصولات هنري از جمله فيلم هاي سينمايي
- افزايش ارتباط، تبادل نظر و گفتگوي مسئولان با كارگردانان و هنرمندان سينما
- توجه بيشتر به ارزشهاي معنوي و فرهنگي در عرصه سينما
- توجه ويژه به موضوع «خانواده» در فيلم ها
- محصورنكردن سينماي معناگرا در مفاهيم محدود و خاص
- پرهيز از تقليد از فيلم هاي غربي و هندي
- لزوم شناخته شدن سينما به عنوان يك صنعت و اختصاص تسهيلات لازم به صنعت سينما
- انتقاد از برخي ديدگاه ها كه نوعي احساس كمبود امنيت كامل را در پرداختن به برخي سوژه ها در اصحاب سينما به وجود مي آورد
- پيشنهاد تشكيل يك مجمع فكري براي توليد فكر و ايده هاي كارگشا و ساختاري در عرصه هنر سينما
- استفاده از ساز و كارهاي كارآمد و نو در ساختار مديريت فرهنگي جامعه
- فراهم كردن زمينه لازم براي پرداخت آسيب شناسانه، منتقدانه و كارگشاي اصحاب سينما به معضلات جدي جامعه
- انتقاد از ارتباط ضعيف عرصه ادبيات داستاني با سينما
- لزوم توجه اهالي سينما به مسائل اساسي و دستاوردهاي انقلاب
- انتقاد از تاثيرپذيري برخي از اهالي سينما از خواسته هاي مسئولان جشنواره هاي غربي
- دفاع از حضور در جشنواره هاي خارجي
- لزوم سياست گذاري صحيح درباره حضور سينماي ايران در جشنواره هاي جهاني
- افزايش سالنهاي سينما
- ميدان دادن به كارگردانان و هنرمندان جوان
- مقابله با برخي باندهاي پنهان در صنعت سينما
- ضرورت شكل گيري صنوف سينمايي
- انتقاد از ضعفهاي مديريتي در هدايت محتوايي «سينما» در پرداختن به مسائل و مشكلات اساسي جامعه
- انتقاد از نوعي بي برنامگي دستگاه هاي هنري- فرهنگي و لزوم نگاه درازمدت در برنامه ريزي براي ارتقاي كيفي سينما
در اين ديدار پس از سخنان كارگردانان مختلف سينما، حضرت آيت الله خامنه اي با ابراز خرسندي از ديدار با جمعي از اصحاب سينما، هدف از اين نشست را آشنايي بيشتر با ديدگاه هاي كارگردانان و تكريم «هنر سينما و هنرمندان سينما» برشمردند و افزودند: اعتلاي سينماي كشور، نيازي محسوس است و همه بايد اين حقيقت را دريابند كه هنر مهم و بسيار برجسته سينما براي كشور، يك نياز و ضرورت محسوب مي شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامي، سينما را هنري برتر، پيچيده، پيشرفته و متعالي خواندند و خاطرنشان كردند: اهميت فراوان اين هنر، و كارآمدي و تأثيرگذاري عميق آن، مسئوليت سينماگران و تمامي دستگاه ها و رده هاي مديريتي مؤثر در اين هنر را كاملاً سنگين مي كند.
ايشان در تشريح مسئوليت سنگين اصحاب سينما خاطرنشان كردند: كليد پيشرفت كشور به ميزان زيادي دست سينماگران است چرا كه دست اندركاران هنر فاخر سينما با توجه به تأثيرگذاري و جهت دهي اين هنر مي توانند با توليدات خود روح اميد، شوق پيشرفت، انگيزه كار و تلاش، اعتماد به نفس و اعتقاد به ارزشهاي اسلامي و ملي را در جامعه ترويج كنند و سهم بزرگ خود را در پيشرفت و تعالي كشور ايفا نمايند و يا اينكه با فيلم هاي خود، نسلي نااميد، پشيمان، متكي به بيگانه و تحقير شده را پرورش دهند.
حضرت آيت الله خامنه اي انتقاد مسئولانه و نشان دادن دلسوزانه نقاط ضعف و منفي را در فيلم هاي سينمايي، كاملاً پذيرفتني خواندند و افزودند: اينگونه انتقادهاي مسئولانه، تلخي گوارايي دارد بشرط اين كه اين جهت گيري دلسوزانه، در كيفيت فيلم نيز محسوس باشد.
حضرت آيت الله خامنه اي با تأكيد بر لزوم تقويت ارزشهاي ديني و ملي در آثار سينمايي و توجه اصحاب سينما به برجستگي ها و زيبايي هاي تلاش ملت ايران در ۲۷ سال گذشته بويژه دوران دفاع مقدس افزودند: در زمينه دفاع مقدس حرف براي گفتن و سوژه براي به تصوير كشيدن بسيار زياد است كه بايد اين نكات برجسته استخراج و با زبان هنر و سينما براي نسل امروز روايت شود.
ايشان احساس مسئوليت ديني و انساني را دو عامل مهم براي ارائه تصويري واقعي از جامعه و كشور برشمردند و خاطرنشان كردند: اگر يك كارگردان با نيت خدايي فيلمي را ارائه دهد كه موجب تقويت ايمان، افزايش انضباط اجتماعي و احساس مسئوليت شود اجر الهي را نيز كسب خواهد كرد.
ايشان اختلاف نظر در ميان كارگردانان را كه در نشست امروز نيز كاملاً مشخص بود، نشانه اي از فضاي باز موجود در عرصه سينما دانستند و خاطرنشان كردند: بروز خطا در جهت گيري يك فيلم، متأثر از علل و عوامل مختلف است و نبايد همه را به پاي كارگردان سينما نوشت.
حضرت آيت الله خامنه اي، فيلم را تجلي معرفت دروني كارگردان و عوامل دست اندركار ساخت فيلم دانستند و افزودند: بايد ديد آيا دستگاه هاي ذيربط زمينه انتقال مفاهيم خوب، صحيح و متعالي را به كارگردانان سينما فراهم كرده اند كه از فيلم آنان انتظار انعكاس اين مفاهيم را داشته باشند كه متأسفانه بايد گفت در اين زمينه كم كاري شده است.
حضرت آيت الله خامنه اي همچنين درخصوص جشنواره هاي بين المللي و حضور در آنها خاطرنشان كردند: مصالح فرهنگي كشور ملاك حضور در جشنواره ها است و براي حضور يا عدم حضور در اين جشنواره ها بايد مصالح فرهنگي را در نظر گرفت.
در اين ديدار همچنين آقاي صفار هرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در سخناني وفاداري به ايران را ويژگي بارز كارگردانان سينمايي كشور دانست و با اشاره به تلاشهاي دولت براي حمايت از سينما و تقويت زيرساخت هاي آن گفت: از جمله برنامه هاي وزارت ارشاد توجه به اقتصاد سينما در كنار ساير ابعاد و تقويت ادبيات داستاني به عنوان پايه و اساس فيلمنامه ها است به گونه اي كه سينماي ايران در پايان چشم انداز بيست ساله، جايگاه ويژه خود را بدست آورد.
|
|
كليات طرح معرفي مفسدان اقتصادي تصويب شد
|
|
گروه سياسي _ نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به كليات طرحي رأي دادند كه در صورت تصويب نهايي آن اسامي مفسدان اقتصادي كشور منتشر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار پارلماني ما، با توجه به فوريت دار بودن اين طرح كليات و جزئيات اين طرح بايد در جلسه ديروز مورد بررسي قرار مي گرفت ولي به دليل كمبود وقت تنها كليات آن بررسي و با ۱۳۹ رأي موافق و ۱۴ رأي مخالف و ۱۸ رأي ممتنع از مجموع ۲۳۷ نماينده حاضر به تصويب رسيد و ادامه بررسي جزئيات اين طرح به امروز موكول شد.
در صورت تصويب نهايي براساس يكي از بندهاي اين ماده، در موارد محكوميت قطعي در جرايم اختلاس، ارتشاء، مداخله يا تباني يا اخذ پورسانت در معاملات دولتي همچنين اخلال در نظام اقتصادي كشور يا سوء استفاده از اختيارات جهت جلب منفعت براي خود يا ديگران، و جرايم گمركي، مالياتي قاچاق كالا و ارز و به طور كلي جرم عليه حقوق مالي دولت، دادگاه صادر كننده رأي قطعي مي تواند خلاصه متن حكم خود شامل مشخصات فرد، سمت يا عنوان جرايم ارتكابي و ميزان مجازات محكوم را به هزينه وي در يكي از روزنامه هاي كثير الانتشار و در صورت لزوم در يكي از روزنامه هاي محلي منتشر و در اختيار ساير رسانه هاي عمومي گذاشته شود.
همچنين در صورت تصويب نهايي اين طرح خبرنگاران رسانه ها مي توانند با حضور در دادگاه ها از جريان رسيدگي محاكمات گزارش مكتوب تهيه نمايند و بدون ذكر نام يا مشخصاتي كه معرف هويت فردي يا موقعيت اداري و اجتماعي شاكي و متهم باشد منتشر نمايند. تخلف از حكم قسمت اخير اين تبصره در حكم افتراء است.
دفاع از رئيس ديوان محاسبات
عزت الله يوسفيان نماينده آمل در تذكري به هيات رئيسه مجلس با اشاره به اينكه نمايندگان تذكر دهنده نسبت به اظهارات رئيس ديوان محاسبات بعضا متن كامل سخنان وي را مطالعه كرده اند گفت: نمي شود به فرض اشتباه يك مدير تقاضاي عزل او را كرد.
نامه رئيس بانك مركزي به هيات رئيسه مجلس
ابراهيم شيباني، رئيس بانك مركزي در نامه اي به هيات رئيسه مجلس كه از تريبون قرائت شد در پاسخ به تذكر برخي از نمايندگان در اعتراض به وي در خصوص كاهش سود بانكي اعلام كرد: توضيحات من در اين رابطه قبل از تاييد طرح مجلس توسط شوراي نگهبان و تبديل طرح به قانون بوده است.
رئيس ديوان محاسبات عزل شود
عماد افروغ، رئيس كميسيون فرهنگي گفت: محمدرضا رحيمي رئيس ديوان محاسبات صلاحيت لازم براي ادامه كار را ندارد لذا نمايندگان مجلس در نامه اي به حداد عادل رئيس مجلس خواستار عزل و يا استعفاي رئيس ديوان محاسبات شدند.
اعتراض به دولت جمهوري آذربايجان
ميرتاج الديني، بلوكيان، تايع، ملكي و اسماعيلي در تذكري مكتوب اعتراض شديد خود به دولت جمهوري آذربايجان و احضار سفير جمهوري آذربايجان و تدبير نسبت به تحركات ضدايراني در اين كشور و توهين به مقامات نظام اسلامي در برخي مطبوعات و اقدامات مداخله جويانه در مسائل داخلي ايران را اعلام كردند.
نامه رحيمي به مجلس
محمدرضا رحيمي، رئيس ديوان محاسبات كشور در نامه اي كه ديروز در جلسه علني مجلس شوراي اسلامي قرائت شد، گفت: سخنان من در اجلاس سالانه ديوان محاسبات در مقام بيان كاهش تخلفات بوده است نه در موضع تملق.
حمايت ۲۱۰ نماينده
۲۱۰ تن از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي طي نامه اي خواستار شناسايي عاملان اخلال در سخنراني هاشمي رفسنجاني رئيس مجلس تشخيص مصلحت نظام در سالروز ۱۵ خرداد در قم شدند.
بيانيه اي با ۶۰ امضا
۶۰ تن از نمايندگان مجلس با صدور بيانيه اي خطاب به هيات نظارت بر مطبوعات خواستار رفع توقيف روزنامه ايران شدند.در اين نامه كه رونوشتي از آن در اختيار خبرنگاران پارلماني قرار گرفت، آمده است: ۲۰ روز پس از توقيف روزنامه ايران، دولت از تنها ارگان خبري خود و نظام و جامعه از يك تريبون اطلاع رساني موجه و موثر محروم مانده است.
|
|
لاريجاني در تهران:
غني سازي مهم ترين مسئله مذاكرات است
|
|
گروه سياسي ـ دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران پس از سفر به مصر و الجزاير، روز گذشته به تهران بازگشت. علي لاريجاني پس از مذاكره با مقامات مصري كه موفق نيز ارزيابي شد، گفت وگويي طولاني با رئيس جمهور الجزاير داشت و گزارشي كه خبرگزاري فرانسه از الجزاير داده، نشان مي دهد كه گفت وگو با بوتفليقه نيز با نتيجه مثبت به پايان رسيده است. لاريجاني در الجزاير گفته كه اگر پيش شرط ها براي ما مطرح نشود، از هرگونه مذاكرات معقول و سازنده حمايت مي كنيم. دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران همچنين در كنفرانسي خبري در الجزاير اعلام كرد كه بحث غني سازي اورانيوم مهم ترين مسئله در مذاكرات ايران است و اگر موضوع تعليق غني سازي مطرح شود، مذاكرات از مسير اصلي خارج مي شود. وي به تمامي كشورهاي جهان اطمينان داد كه ايران هرگز در پي دستيابي به سلاح اتمي نبوده و نيست اما كشورهاي عربي و اسلامي را مخاطب قرار داده و به آنها گفت كه اگر خواهان رشد و پيشرفت هستند، ايران را الگوي خود قرار دهند.
در جريان جلب اطمينان ايران از كشورهاي عربي و اسلامي، در وين و در مقر آژانس بين المللي انرژي اتمي اوضاع به گونه اي ديگر است. كشورهاي غربي روز گذشته تمام تلاش خود را به كار بردند تا بيانيه حمايتي غيرمتعهدها منتشر نشود. پس از حمايت ۱۱۶ كشور عضو جنبش عدم تعهد در ماه گذشته در حمايت از فعاليت هاي هسته اي صلح آميز ايران، ۱۶ كشور عضو جنبش عدم تعهد در شوراي حكام آژانس بيانيه حمايتي خود از ايران را ارائه كردند. نماينده آمريكا و نمايندگان سه كشور اروپايي انگليس، فرانسه و آلمان نيز به دنبال جلب حمايت چين و روسيه براي تنظيم قطعنامه اي سنگين عليه ايران ناكام ماندند آسوشيتدپرس نيز گزارش داد كه تلاش هاي ديپلماتيك عليه ايران بي ثمر مانده است. آمريكا نيز فشار زيادي به كشورهاي غيرمتعهد وارد كرد كه بيانيه ندهند اما اين اتفاق نيفتاد. تلاش آمريكا اين است كه شوراي حكام در قطعنامه اي به صورت شاخص و مؤكد از ايران بخواهد كه به غني سازي اورانيوم پايان دهد و در ادامه از شوراي امنيت بخواهد كه در جهت تحقق بيانيه شوراي حكام تلاش كند. اين تلاش ها تا پايان روز گذشته ناكام ماند. در مسكو، وزارت خارجه روسيه اعلام كرد كه به دنبال آغاز گفت وگوهاي ۱+۵ با ايران است و به گزارش ايسنا، سخنگوي وزارت خارجه روسيه گفته كه در مذاكرات يادشده بايد راهكارهايي يافت شود كه شرايط تحقق حقوق قانوني ايران در استفاده از انرژي هسته اي براي اهداف صلح جويانه را فراهم سازد.
در چين و در حالي كه به زودي رئيس جمهوري ايران عازم اين كشور مي شود، سخنگوي وزارت خارجه اين كشور از ايران خواست كه گفت وگويي جدي و راهگشا با مقامات چيني داشته باشد. خانم جيانگ يو، سخنگوي وزارت خارجه چين اعلام كرد كه به نظر كشورش راه هاي زيادي براي حل بحث پرونده هسته اي ايران وجود دارد. جيانگ يو نگفت كه هوجين تائو، رئيس جمهوري چين همچنين ممكن است چه پيامي براي محمود احمدي نژاد داشته باشد. او همچنين گفت، چين تمايلي به تحريم ايران ندارد چون منطقه به اندازه كافي در تنش هست.
سفر رئيس جمهوري ايران به چين را رسانه هاي غربي مرحله بعدي ديپلماسي هسته اي ايران قلمداد كرده اند كه مكمل سفر لاريجاني به مصر است.
|
|
احمدي نژاد امروز به چين مي رود
گروه سياسي- محمود احمدي نژاد به منظور شركت در اجلاس شانگهاي امروز صبح در رأس هيأت بلندپايه اي عازم چين مي شود.
يك روزنامه چاپ آلمان نوشت، رئيس جمهور ايران در اجلاس سران سازمان همكاري هاي شانگهاي حضور مي يابد و در عين حال به دليل بيم از حملات تروريستي اصول امنيتي به شدت در شانگهاي رعايت مي شود.
روزنامه «دي ولت» در گزارشي با عنوان چين براي احمدي نژاد فرش قرمز پهن مي كند نوشت: احتمال كمي وجود دارد كه پكن بتواند از اين كه موضوع ايران بر ساير مسايل سايه بيفكند، جلوگيري كند. در همين حال، آمريكا و اروپا از هو جين تائو، رئيس جمهور چين انتظار دارند كه به تقويت راه حلي غربي درخصوص ايران كمك كند. اما رويكرد چين به ايران به عنوان دومين تامين كننده نفت و گازش پس از عربستان سعودي، همواره بر اساس منافع اقتصادي سنجيده مي شود. «كتاب سال ديپلماتيك ۲۰۰۶ چين» تهران را «يكي از مهم ترين شركاي تجاري و طرف هاي قرارداد پروژه هاي بزرگ چين در آسياي غربي» خوانده است. در سال ۲۰۰۵ ميلادي روابط تجاري دو طرف نسبت به سال گذشته اش ۴۳ درصد رشد داشت و از مرز ۱۰ ميليارد دلار گذشت. اندكي پيش از ديدار رئيس جمهور ايران، تهران سفارش خريد ۲۷۸ قطار چيني را به ارزش ۱۷۵ ميليون دلار داده است.
از سوي ديگر، روزنامه «چاينا ديلي» چاپ پكن روز سه شنبه نوشت كه چين براي تحت فشار قرار دادن بيش از حد ايران در ارتباط با توقف غني سازي اورانيوم، حاضر به همراهي با غرب نيست. اين روزنامه در گزارش تحليلي خود نوشت، چين و روسيه حاضر به همراهي با كشورهاي غربي براي تحت فشار قراردادن يكپارچه تهران براي توقف غني سازي اورانيوم نشده اند.
|
|
همشهري از نمايندگان پرسيد
دلايل تغيير اندك در هيأت رئيسه كميسيونهاي مجلس
گروه سياسي _ زهرا محمدزاده: انتخابات هيات رئيسه كميسيون هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي در حالي برگزار شد كه كمترين تغييرات در حد منشي ها و در يكي دو مورد در حد نواب رئيس ديده شد.
به گزارش خبرنگار ما، محمدرضا ميرتاج الديني نماينده تبريز و نايب رئيس اول كميسيون فرهنگي در اين باره گفت: بعد از ۲ سال كاركرد كميسيون در يك روال قرار مي گيرد. در سال اول به دوم احتمال تغيير بيشتر است اما در سال دوم به سوم استحكام هيات رئيسه و مديريت برنامه ها شكل مي گيرد بنابراين خيلي نياز به تغيير هيات رئيسه احساس نمي شود لذا در انتخابات اين دوره، اعضاي بيشتر كميسيونها ابقا و در بعضي در حد نواب رئيس و منشي ها تغيير به وجود آمد.
بي صدا
نورالدين پيرموذن مخبر سابق كميسيون بهداشت و درمان گفت: مجلس در مجموع بي خاصيت و بي صداست و كميسيون ها بدتر از آن. وقتي جايگاه مجلس در امر تصميم سازي كشور خدشه دارشده نبايد انتظاري از كميسيونها داشت. بيشتر اتلاف وقت است تا تصميم سازي و تصميم گيري.
قبل از هر انتخاب
موسي قرباني، عضو كميسيون حقوقي ابقاء اعضاي هيات رئيسه كميسيونها را نشانگر صحت انتخابات اوليه نمايندگان دانست و گفت: قبل از انجام هر انتخاباتي عده اي كمي وجود دارند كه بحث تغيير را مطرح مي كنند اما واقعيت اين نيست.
|
|
باشگاه احزاب
* ديدار مجلسي ها با هاشمي رفسنجاني :تعدادي از نمايندگان مجلس كه از همه فراكسيونها هستند (اصول گرايان، اقليت و وفاق و كارآمدي) قصد دارند يكشنبه هفته آينده به ديدار هاشمي رفسنجاني بروند، انتخابات خبرگان و مسائل روز بهانه اين ديدار عنوان شده است.
* انتقاد كروبي: مهدي كروبي دبير كل حزب اعتماد ملي كه براي افتتاح دفتر اين حزب به قزوين رفته بود در اين شهر مصاحبه مطبوعاتي كرد و در مورد انتخابات خبرگان گفت: تفكري هست كه مي خواهد انتخابات را بي خاصيت كرده و با بي رغبت كردن مردم انگيزه آنها را بگيرد، اما مردم بايد با حساسيت در صحنه انتخابات حضور داشته باشند.
|
|
يادداشت
زرق و برق پيشنهادهاي غرب
سيد فضل الله موسوي - نماينده تهران
محتواي بسته هسته اي هرچه مي خواهد باشد دو مساله مهم كاملاً مشخص است؛ اول اينكه خط قرمز ايران درخصوصي غني سازي و چرخه سوخت هسته اي معلوم است. خط قرمز آن است كه داشتن انرژي صلح آميز هسته اي حق ماست و ما هرگز از اين حق عقب نشيني نخواهيم كرد.
مساله دومي هم كه روشن و واضح است و مسئولين دولتي آمريكا و دولتهاي مذاكره كننده اروپايي در جلسات مذاكره خصوصي و بعضا علني مطرح كرده اند اين است كه ايران نبايد به فناوري چرخه سوخت هسته اي دسترسي داشته باشد و بايد حتما آن را متوقف كند و هر چند كه گاهي در زبان ديپلماسي از كلمه تعليق يا تعليق دايم استفاده مي كنند. بنابراين حرف آنها مشخص است و اظهاراتي نظير شفاف سازي كه بهانه اي بيش نيست براي فريب افكار عمومي است. جمهوري اسلامي ايران اساسا به لحاظ كلي استفاده از اين سلاحها را به جهت اينكه كشتا ر هاي جمعي را در بر دارد مجاز و شرعي نمي داند. ثانياً اين نوع اسلحه ها براي دولتهاي زورگو و سلطه طلبي است كه مي خواهند با آنها دول مختلف جهان خصوصا آنهايي كه در صدد حفظ استقلال خود هستند را ترسانده و احيانا زماني كه ناچارند براي حفظ وجود خود از آنها استفاده نمايند. به هر حال پس از روشن شدن اينكه دول اروپايي با بهانه مذاكره ممتد و بدون حد يقف قصد وقت گذراني بيشتر دارند و تصميم دولت براي از سرگيري غني سازي و مصوبه مجلس در خصوص اينكه در صورت ارجاع يا گزارش مساله هسته اي ايران به شوراي امنيت، دولت بايد اجراي پروتكل الحاقي را متوقف سازد طرفهاي اروپايي و حتي آمريكائي از مواضع خود كمي عقب نشيني كردند.
با توجه به مسائل فوق به نظر مي رسد كه طرف موسوم به گروه ۱+۵ كه اعضاي دائم شوراي امنيت هستند مي خواهند با دادن امتيازاتي يا به قول خود مشوق هايي جلوي غني سازي را بگيرند. آنها مي خواهند به تمامي دنيا ثابت كنند كه جمهوري اسلامي ايران پيروز اين بازي نيست و سرانجام عقب نشيني خواهد كرد. حتي آنها در مذاكرات خصوصي با ايران گفته بودند كه اگر شده شما چند روز حتي به علل فني غني سازي را متوقف سازيد.
به هر حال، هرچند كه محتواي اين بسته هنوز روشن نيست اما گمانه زني هايي مطرح است. از جمله اين گمانه زني ها اين است كه ايران مي تواند لوازم يدكي هواپيماهاي مسافربري ساخت آمريكا را خريداري كند. همچنين محدوديتها در زمينه استفاده از فناوري براي استفاده در بخش كشاورزي لغو شود. غربي ها براي ايران راكتور آب سبك مي سازند و سوخت آن را تهيه خواهند كرد. همچنين از عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني حمايت خواهند كرد. از سوي ديگر، پيامهايي وجود دارد كه نشان مي دهد محتواي بسته هسته اي مورد پذيرش آمريكا و اسرائيل است.
كاندوليزا رايس اعلام كرده است كه اگر ايران غني سازي را متوقف كند واشنگتن آماده است كه براي مذاكره با تهران به شركاي اروپايي خود بپيوندد. سولانا كه پيام آور گروه ۱+۵ است، قبل از سفرش به تهران با نخست وزير اسرائيل ديدار كرده كه به نوشته روزنامه نيويورك تايمز در اين ديدار مجموعه پيشنهادهاي اروپا مورد حمايت اسرائيل قرار گرفته است. اگر اروپايي ها يا حتي گروه ۱+۵ به ايران در جهت ساخت سلاحهاي هسته اي اطمينان ندارند، اين شفاف سازي به صورتي خاص مي تواند انجام گيرد. برخي مشوق ها مي توانند تا حدودي، البته اگر موانعي در راه نباشد مفيد باشند، اما نه در اين جهت كه ما بخواهيم در برابر آنها غني سازي و چرخه سوخت را متوقف كنيم. بنابراين هرچند بايد منتظر بود تا ببينيم كه محتويات اين بسته چيست و پيش داوري نكنيم اما به نظر مي رسد كه اروپايي ها و گروه ۱+۵ بر اصل مطلب خود كه توقف غني سازي است پافشاري دارند و دادن هر گونه امتيازي كه منجر به اين توقف شود به هيچ وجه نبايد از سوي ايران پذيرفته شود. ايران بايد همچنان بر مواضع خود پافشاري نمايد و تنها درخصوص شفاف سازي در زمينه انحراف از صلح آميز بودن فناوري هسته اي كه اين امر به اصطلاح موضوع نگراني طرفهاي مقابل ايراني است مذاكره نمايد. در صورتي كه مسئولين ايراني خداي ناكرده فريب زرق و برق اين مشوقها را بخورند در اين بازي سياسي و ديپلماتيك باخته اند و منافع ايران را مورد خطر قرار داده اند و اين طرف مقابل است كه پيروز خواهد شد.
|