عكس ها:گلناز بهشتي
آزاده بهشتي
تثبيت در تصميمات مديريت شهري
مردم تهران به تغيير در تصميمات هر روزه خوگرفته بودند، اما زماني كه براي اولين بار تابلوهاي روزشمار در پروژه هاي عمراني- شهري شهرداري تهران نصب شد، نوعي تثبيت در فعاليت هاي مديريت شهري شكل گرفت، به همين خاطر مهندس ميرصادقي اطمينان مي دهد پروژه در مهر ماه سال ۸۶ به بهره برداري خواهد رسيد.
كارهاي فونداسيون و پي ريزي برج ميلاد از سال ۷۴ آغاز شده است و انتظار مي رفت تا پايان آن خيلي زودتر از سال ۸۶ باشد اما چند تأخير چند ماهه و تأمين اعتباراتي كه زمان بر بود اين تاريخ را تا سال آينده ادامه داد.
روياي ساخت سازه اي مخابراتي و تلويزيوني با امكانات توريستي و جذب گردشگر به عنوان سمبل عزم و اراده ملي در سازندگي از يك دهه پيش تا به حال بالاخره به سرانجام رسيده و اين رويا تا ارتفاع ۴۳۵ متري قد كشيده و سقف پايتخت را فتح كرده است.
برج ميلاد در مقابل بادهايي با سرعت بيش از ۲۰۰ كيلومتر در ساعت ايستادگي دارد و در برابر زلزله اي به بزرگي ۷/۸ ريشتر مقاوم است به همين خاطر زماني كه از برج بالا مي رويم و از طبقه چهارم آن تهران را مرور مي كنيم، تنها خانه هاي ريز نقش و قطار ماشين هايي كه خيابان از انعكاس آفتاب بر شيشه آنها در جريان است، به چشم مي آيد و ذره اي ترس به دلمان راه نمي دهيم كه شايد برج كج شود و سايه آن روي محله نوپاي گيشا فرو ريزد.
برج ميلاد با ۴۳۵ متر ارتفاع پس از برج CN تورنتو كانادا كه ارتفاع آن ۵۵۳ متر و برج مسكو روسيه با ۵۳۵ متر و برج شانگهاي چين با ۴۸۰ متر ارتفاع چهارمين برج جهان است. اما از آنجا كه هنوز اين برج به پايان نرسيده و ارتفاع اصلي آن پس از نصب آنتن به ۴۳۵ متر مي رسد، در بسياري از اخبار، برج ميلاد بعد از برج ۴۲۱ متري كوآلالامپور، پنجمين برج دانسته شده است.
البته پس از تكميل ساخت و نصب آنتن بلافاصله، ميلاد به عنوان چهارمين برج بلند جهان معرفي خواهد شد.
عدد ۴۵۳ روي تابلوي روز شمار نشان مي دهد اين برج ۲ مهر سال ۱۳۸۶ به بهره برداري خواهد رسيد و بعد از اين تاريخ علاوه بر ۱۶۰۰ نفر بازديد كننده فعلي بيشتر پايتخت نشينان و گردشگراني كه به تهران مي آيند امكان بازديد از اين برج را دارند.
برجي با كاربري هاي چند منظوره
در يك نگاه كلي علاوه بر تسهيل در ارتباطات و تبادل اطلاعات، كاربري هاي اين مجموعه را مي توان در كاربردهاي مخابراتي- تلويزيوني، اقتصادي- بازرگاني، فرهنگي- هنري و اداري- خدماتي دسته بندي كرد. در برج ميلاد يك رستوران گردان، مركز همايش ها، موزه و ... ساخته خواهد شد و در كنار آن يك هتل بين المللي پنج ستاره احداث مي شود از همين رو و با توجه به ساخت اين قسمت ها، اين برج به يكي از جاذبه هاي توريستي تهران تبديل مي شود به همين دليل زماني كه مهندس سيدرضا ميرصادقي، مدير عامل شركت يادمان سازه كه مسئوليت اتمام و اجرايي كردن برج را برعهده دارد رقم تمام شده ساخت برج را ۸۵ تا ۹۰ ميليارد تومان عنوان مي كند، اين اميدواري كه مقداري از اين هزينه ها از طريق كاربري هاي توريستي آن تأمين شود، قوت مي گيرد و به شنيد ه هامان از مديران سابق كه گفته بودند هزينه هاي احداث برج ظرف ۷ سال از طريق درآمد توريست ها تأمين مي شود اعتماد بيشتري مي كنيم.
معماري ايراني- اسلامي
از ميان طرح هاي متعدد پيشنهادي براي معماري برج، سرانجام طرحي برگزيده شد كه با معماري ايراني- اسلامي همخواني بيشتري داشته باشد و بتواند ارتباطي مستقيم بين سنت هاي ديرين و فناوري هاي نوين معماري ايجاد كند و در كنار آن تمدن اصيل ايراني- اسلامي را به جهانيان نشان دهد. در حقيقت برج ميلاد با بهره گيري از طراحي منحصر به فرد ايراني و اسلامي هم راستا و همسو با بيش از چهار هزار مناره دو هزار مسجد پايتخت، در زير پاي دامنه هاي البرز سر به فلك كشيده و به آسمان مي رسد به همين خاطر زماني كه از ميرصادقي در مورد همجواري برج آزادي و ميلاد كه هر دو به نوعي نماد ملي محسوب مي شوند، سؤال مي كنيم؛ اين دو برج را از هم منفك نمي داند و مي گويد: به كار گرفتن معماران برجسته ايراني براي كمك گرفتن از هويت ايراني _ اسلامي و رنگ هاي اصيل معماري، نشانه اي از هنرمندان اين مرز و بوم است تا علاوه بر اين هويت برج به عنوان نماد ملي ايران حفظ شود.
به جرأت مي توان گفت يكي از جاذبه هاي توريستي اين برج رستوران گردان است كه طراحي آن به گونه اي است كه در هر ساعت يك دور مي چرخد و افراد هنگام صرف غذا شهري را كه به اندازه يك كف دست كوچك مي شود، تماشا خواهند كرد.
«گنبد آسمان» را كه هنوز سقف شيشه اي آن نصب نشد به گفته هاي ميرصادقي بيفزايد تا در اصرارش در جذب توريست از طريق برج پي ببريد. به هر حال اين گنبد نيز به صورت نيمكره روي اين بخش نصب مي شود كه در گنبد آسمان، بازديدكنندگان و توريست ها مي توانند آسمان را تماشا كنند. براي اطمينان از ايمني اين قسمت ها مدير شركت يادمان سازه مي گويد: شيشه هاي مخصوص براي نماي اين رستوران در نظر گرفته شده كه در مقابل ضربات سنگين و مكش باد به سرعت ۱۴۰ كيلومتر مقاوم است.
چشم انتظار پايان روز شمار
مردم تهران به تغيير در تصميمات هر روزه خوگرفته اند، اما زماني كه براي اولين بار تابلوهاي روزشمار در پروژه هاي عمراني- شهري شهرداري تهران نصب شد، نوعي تثبيت در فعاليت هاي مديريت شهري شكل گرفت، به همين خاطر مهندس ميرصادقي اطمينان مي دهد پروژه در مهر ماه سال ۸۶ به بهره برداري خواهد رسيد. كارهاي فونداسيون و پي ريزي برج ميلاد از سال ۷۴ آغاز شده است و انتظار مي رفت پايان آن خيلي زودتر از سال ۸۶ باشد اما چند تأخير چند ماهه و تأمين اعتباراتي كه زمان بر بود اين تاريخ را تا سال آينده ادامه داد.
خريد ۶ آسانسور شيشه اي كه هر كدام ۲۵ نفر را جابه جا مي كند، تا پايان شهريور ماه سال ۸۵ انجام مي شود.
مهندس ميرصادقي در مورد آنتن هاي مخابراتي كه تا كمتر از ۹۴ روز ديگر نصب خواهند شد، مي گويد: نصب اين آنتن ها با وزن ۳۸۰ تن از ارتفاع ۳۱۵ متر و به صورت ساخت در شفت آغاز شده و با روش بالاروي سنگين در حال نصب است. اما آنچه كه در برج چندان مورد توجه قرار نگرفته، فاز دوم ساخت برج ميلاد است كه بعد از به بهره برداري رسيدن آن آغاز خواهد شد.
مدير عامل شركت يادمان سازه در مورد جزييات فاز ۲ اين برج گفت: فاز دوم شامل بهره برداري از هتل پنج ستاره، مركز تجارت بين المللي و مجموعه اداري پروژه است كه در محوطه اطراف برج ساخته خواهد شد.
طبق گفته ميرصادقي سرمايه گذار اصلي ساخت هتل پنج ستاره و مركز تجارت بين المللي هنوز مشخص نشده است اما گفت وگوها با يك شركت خارجي كه تجربه سرمايه گذاري در پروژه هاي ايراني را دارد، پايان يافته و تنها امضاي قرارداد باقي مانده تا فاز ۲ برج ميلاد نيز آغاز شود و احتمال آغاز فاز دو برج تا پايان شهريور ماه را منوط به امضاي اين قرارداد مي داند.