تضعيف تأثير اوپك
فارس- وزير نفت و انرژي قطر تاكيد كرد، سازمان كشورهاي صادر كننده نفت اوپك هيچ گونه كنترلي بر قيمت جهاني نفت ندارد.
عبدالرحمن العطيه تصريح كرد: اوپك در شرايط كنوني قادر به تثبيت قيمت جهاني نفت نيست و گسترش تنشهاي سياسي بين المللي به خصوص در منطقه خاورميانه، مهمترين علت افزايش بي سابقه قيمت نفت به شمار مي رود. وي افزود: اوپك قادر به كنترل تنشهاي سياسي بين المللي نيست. اين مساله اي است كه خارج از اختيارات اوپك است. گسترش تنشهاي سياسي بين المللي هيچ گونه ارتباطي به وظايف تعريف شده اوپك ندارد.
العطيه در ادامه گفت: بازار جهاني نفت هم اكنون از لحاظ عرضه كاملاً اشباع است و هيچ گونه كمبود عرضه اي در بازار وجود ندارد. اوپك هم اكنون با هيچ گونه تقاضاي جديدي روبه رو نيست و نيازي به افزايش توليد نخواهد بود.
عسلويه؛ قطب انرژي جهان
گروه اقتصادي : مركز پژوهش هاي مجلس طي گزارشي تشكيل منطقه ويژه اقتصادي عسلويه را به عنوان يكي از بزرگ ترين قطب هاي صنعتي توليد انرژي براي آينده جهان دانسته و عنوان كرده است كه اين منطقه مي تواند زمينه ساز توانمندي پايه هاي توسعه اقتصادي و اجتماعي ايران در افق ۱۴۰۰ باشد.
مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي با بررسي طرح تشكيل منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس (عسلويه) به پيامدهاي مثبت و منفي اين طرح پرداخته است.
در اين گزارش تصريح شده است: توسعه ميدان پارس جنوبي كه نقش ويژه اي در توسعه و رشد اقتصادي كشور مي تواند داشته باشد، آثار منفي اجتماعي، فرهنگي، زيست محيطي و.... فراواني به همراه داشته است. زيرا به نظر مي رسد كه برنامه ريزي و ساماندهي متغيرهاي اقتصادي و صنعتي در منطقه بدون توجه به متغيرهاي فرهنگي و اجتماعي بوده است و براي توسعه پايدار ضروري مي نمايد تا كليه متغيرهاي موجود به موازات يكديگر توسعه يابند.
اين گزارش مي افزايد: تجمع سرمايه گذاري ها در بخش هاي صنعت و خدمات موجب تضعيف بخش هاي ديگر از جمله كشاورزي و شيلات شده است و ضرورت اشتغال هاي صنعتي (با توجه به غيرتخصصي بودن بوميان منطقه) مهاجرت هايي را به همراه داشته است. اختلاط و تركيب نژادي در اين منطقه انواع خاصي از مشكلات اقتصادي، فرهنگي، مذهبي و نژادي را به وجود آورده است كه مديريت اين تغييرات و جهت دهي به آنها مي تواند در تسريع و پيشبرد اهداف صنعتي به صورتي مثبت موثر واقع شود.
اين گزارش افزوده است: از سوي ديگر فعاليت هاي صنعتي اقتصادي مجموعه هاي مستقر شده در ضلع شمالي خليج نايبند، ضمن نابود كردن پوشش گياهي و درختان آنجا، به طور كلي آرامش زيستگاهي آنجا را مختل نموده است، به طوري كه كمتر اثري از انبوه پرندگان ساكن و مهاجر در كرانه هاي ساحلي و مناطق جنگلي حرا (و همچنين جانوران ديگر منطقه اي) مشاهده مي شود. همچنين مركز پژوهشهاي مجلس در گزارش خود تصريح كرده است: شكل گيري منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي و به دنبال آن حضور شركت هاي بزرگ داخلي و خارجي براي اجرا و تكميل فازهاي پالايشگاهي مجتمع هاي پتروشيمي، صنايع مختلف و فعاليت هاي مرتبط همراه با جذب انبوهي از نيروهاي كار، درجه اهميت اين منطقه را به عنوان بزرگ ترين مركز رشد اقتصادي كشور ارتقا داده و به عنوان مركز رشد منطقه اي و ملي تاثيرات عمده اي در ساختارهاي منطقه به وجود آورده است.
بر اساس سياست هاي كلي نظام و سند چشم انداز صنعت نفت و گاز ايران توسعه برنامه هاي عملياتي در بخش نفت و گاز و پتروشيمي و افزايش ظرفيت هاي توليدي در اين حوزه ها از ضرورياتي است كه با عنايت به استعدادهاي منابع منطقه اي، به ويژه در پارس جنوبي مي توان به آن جامه عمل پوشاند. برنامه ريزي براي توسعه طرح هاي توسعه اي و افزايش ظرفيت هاي توليدي در سايت ۲ و سايت ۳ كه در دستور كار دولت قرار گرفته را مي توان از جمله اقداماتي دانست كه در اين راستا صورت گرفته است.
اين گزارش ادامه مي دهد: با توجه به اين كه كليه طرح هاي توسعه نفت و گاز در منطقه عسلويه (۲۲ فاز) در حين اجرا با توقف (به دليل زياده خواهي پيمانكار) ذخيره تغيير شرح و حجم كار و در نهايت افزايش هزينه سرمايه گذاري ناشي از اين كاستي ها همراه بوده و خواهد شد، اما آنچه مسلم است با بهره برداري و توسعه فازهاي نفت و گاز و مجتمع هاي پتروشيمي سهم درآمد ناخالص ملي كشور افزايش يافته و ايران را مي توان به عنوان بزرگ ترين توليد كننده گاز و فرآورده هاي پتروشيمي در جهان به شمار آورد. ايجاد زمينه فعاليت هاي صنعتي، خدماتي، گمركي، حمل و نقل، تعميرات، صنايع مرتبط با صنعت نفت و گاز و پتروشيمي، گسترش شبكه برق و صنعت توريست، رفع محروميت زدايي، ايجاد اشتغال و توسعه اين فعاليت ها از بديهي ترين دستاوردهاي جانبي اين منطقه است. مركز پژوهش هاي مجلس در گزارش خود تاكيد كرده است: برقراري تسهيلات قانون سرمايه گذاري و مزاياي متعلق به آن، معافيت هاي عوارض گمركي، انعطاف پذيري قوانين بانكي در منطقه و وجود فرصت هاي سرمايه گذاري در بخش هاي صنايع، تاسيسات زيربنايي، خدمات فني و رفاهي و از جمله زمينه هاي جذب سرمايه گذاران و فعالان بخش هاي اقتصادي براي رشد و توسعه منطقه و اثرگذاري آن در اقتصاد ايران مي باشد. لازم به يادآوري است منطقه عسلويه در ۲۷۶ كيلومتري جنوب شرقي بوشهر و ۵۷۰ كيلومتري غرب بندرعباس واقع شده و نزديك ترين منطقه خشكي حاشيه شمالي خليج فارس به ميدان گازي پارس جنوبي است كه به منظور بهره برداري از منابع نفت و گاز حوزه پارس جنوبي و انجام فعاليت اقتصادي، در زمينه نفت و گاز و پتروشيمي، منطقه ويژه انرژي پارس در سال ۱۳۷۷ احداث گرديد. هدف از ايجاد اين منطقه ارائه تسهيلات لازم در زمينه تسريع اجراي به موقع پروژه هاي مختلف نفت و گاز و پتروشيمي و جلب سرمايه گذاري هاي خارجي و اشتغال در منطقه، محروميت زدايي و رشد و شكوفايي اقتصادي عنوان شده است.