در حاشيه ارائه طرح استفاده مديريت شده از ماهواره
رفع ممنوعيت
|
|
زماني كه سعيد ابوطالب نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي طرح «نحوه استفاده مديريت شده از برنامه هاي ماهواره اي» را به مجلس ارائه كرد، بلافاصله اين ذهنيت در جامعه ايجاد شد كه مجلس هفتم در پي محدوديت بيشتر براي استفاده از ماهواره و پيگيري قانوني است كه در اواخر دوره پنجم مجلس در ممنوعيت «استفاده از تجهيزات دريافت از ماهواره» تصويب كرد.
اگرچه قانون ممنوعيت استفاده از ماهواره در اواخر عمر مجلس پنجم به تصويب رسيد و تنها مراكز علمي و فرهنگي دولتي از آن مستثني شدند اما عملاً شرايط جامعه به گونه اي نبود كه مسئولين انتظامي بتوانند اين قانون را كاملاً اجرايي كنند، به همين دليل هر چند وقت يك بار نيروي انتظامي به شكل محدود اقدام به جمع آوري ديش هاي ماهواره اي مي كرد.
بروز عكس العمل هاي منفي در برابر اقدام نيروي انتظامي و زنده شدن خاطره برخوردهايي كه با موضوع ويدئو در سال هاي پيش از آن صورت گرفته كه بي نتيجه بودن آن هم به اثبات رسيده بود باعث شد نيروي انتظامي در برابر اجرايي كردن قانون ممنوعيت با مشكل مواجه شود، لذا اين نيرو بعد از مدتي، زماني به اجراي قانون همت مي گماشت كه گزارشي از وجود ديش هاي ماهواره اي بر روي پشت بام ها مي رسيد و خود رأساً اقدام به شناسايي موارد نمي كرد. كم كم كساني كه بر استفاده از ماهواره اصرار داشتند راه حل گريز از اجراي قانون را يافتند، قرار دادن ديش ها در تراس ها و يا حياط خانه ها و پنهان كردن آنها راه حلي بود كه در برابر قانون ممنوعيت استفاده از تجهيزات ماهواره اي به كار گرفته شد. كار به جايي رسيد كه اجراي قانون مصوب مجلس پنجم عملاً به فراموشي سپرده شد به ويژه آن كه دولت خاتمي هم معتقد به ايجاد چنين ممنوعيت هايي نبود و آن را كارساز نمي دانست. اين عقيده مسئولين دولت خاتمي در مسامحه و ناديده گرفتن بيشتر اين قانون مؤثر بود، اگرچه مجلس ششم كه اكثريت آن را هواداران دولت وقت تشكيل مي دادند قصد داشتند اين قانون را اصلاح كرده و زمينه استفاده از برنامه هاي ماهواره اي را به شكلي كه اكنون ابوطالب مي گويد فراهم كنند، اما با توجه به احتمال مخالفت شوراي نگهبان با مصوبه مجلس ششم در اين زمينه، طرح خود را كنار گذاشتند ولي در عمل، ترجيح دادند كه اجراي قانون مجلس پنجم را كه بعد از دوم خرداد سال ۷۶ و با اصرار محافظه كاران مجلس پنجم تصويب شده بود به فراموشي سپارند.
اكنون سعيد ابوطالب كه از مستندسازان صدا و سيما و نماينده مجلس است طرحي را به مجلس هفتم ارائه كرده كه در عمل ممنوعيت كلي و مطلق قانون مجلس پنجم را رفع مي كند. ابوطالب مي توانست طرحي بياورد كه قانون ممنوعيت استفاده از تجهيزات دريافت از ماهواره «مجلس پنجم» را اصلاح كند اما اين كار را نكرد و طرح جديدي ارائه كرد. احتمالاً او مي دانست كه دست بردن در آن قانون، به منزله نقض ممنوعيت تلقي شده و با واكنش اصول گرايان مجلس هفتم روبه رو مي شود لذا از خير اصلاح آن گذشت و طرح جديدي آورد كه در صدد كاهش ممنوعيت هاست. اما مكانيزم اين كاهش، آزادي مردم در استفاده از ديش هاي ماهواره اي نيست بلكه الزام صدا و سيما به دريافت برنامه هاي ماهواره اي و پخش آن در كوتاه ترين زمان ممكن از شبكه هاي داخلي با سانسور بخش هايي است كه از نظر صدا و سيما نامناسب تشخيص داده مي شوند. بهترين نمونه اين طرح، پخش مسابقات جام جهاني از صدا و سيماي جمهوري اسلامي است كه اين نوع پخش به ساير برنامه هاي ماهواره اي نظير فيلم هاي سينمايي، سريال هاي تلويزيوني و... تسري داده مي شود.
از نظر ابوطالب در پيش گرفتن اين سياست باعث مي شود كه مردم انگيزه مراجعه به ماهواره را از دست داده و به پيگيري برنامه هاي آن از طريق صدا و سيما علاقه مند شوند.
با توجه به اين كه در حال حاضر اكثر شبكه هاي ماهواره اي كارتي شده و رمز عبور آنها براي كاهش استفاده هاي غيرمجاز(با استفاده از فيلتر شكن ها) از اين شبكه ها، هر ساعت عوض مي شوند، طرح ابوطالب مي تواند تا حدودي پاسخگوي نيازهاي متنوع مردم باشد، اما ممنوعيت استفاده از تجهيزات ماهواره همانند ويدئو كه اكنون تقريباً تاريخ مصرف خود را به دليل ورود تجهيزات پيشرفته تر از دست داده است تا زماني قابل اجراست كه تجهيزات پيشرفته تر ديگري به بازار نيايند كه در آن صورت راه هاي مقابله و اعمال ممنوعيت دشوارتر شده و احتمالاً روزي غيرممكن خواهد شد.
|