بازتاب
پاسخ مديران مراكز كاريابي و سازمان
كار و آموزش فني و حرفه اي به يك گزارش
نظارت بر عملكرد كاريابي ها
بنيامين صدر
چاپ گزارشي در صفحه ۹ شماره ۴۰۳۴ روزنامه با عنوان «با شما تماس مي گيريم» كه به بررسي عملكرد مراكز كاريابي و مشكلات جوانان جوياي كار در اين مورد اختصاص داشت، با واكنش هاي متفاوتي نيز همراه بوده است. به طوري كه مديران تعدادي از اين مراكز و مسئولان سازمان كار و آموزش فني و حرفه اي و وزارت كار و امور اجتماعي در تماس تلفني يا توضيح كتبي به روزنامه خواستار پرداختن به جزئيات بيشتري در مورد فعاليت هاي مراكز كاريابي و قوانين و آيين نامه هاي موجود در اين خصوص شدند.
در همين رابطه مقيمي مدير مؤسسه كاريابي «كارگزين» با بيان اينكه، مراكز كاريابي قانوني براي پاسخگويي به جوانان جوياي كار واجد شرايط تلاش بسياري مي كنند، به ما گفت: ما تمام سعي و تلاش خود را مي كنيم كه افراد جوياي كار را با توجه به تخصص و گرايش هاي مورد علاقه وارد بازار كار كنيم و براي اين كار كاملاً در چارچوب ضوابط و دستور العمل هاي مصوب وزارت كار و امور اجرايي فعاليت مي كنيم. مدير مؤسسه كاريابي كارگزين ادامه مي دهد: ارقامي كه در گزارش «با شما تماس مي گيريم» به عنوان حق مشاوره آمده است با مبلغ مصوب سازمان كار و آموزش فني و حرفه اي استان تهران كه هزار تومان است تفاوت دارد و مؤسسه هاي كاريابي قانوني به هيچ وجه مجاز به اخذ مبالغ بيشتر نيستند. هر چند كه ممكن است برخي مراكز كه به شكل غيرقانوني فعاليت مي كنند، قصد سوءاستفاده داشته باشند.
مدير مؤسسه كارگزين در مورد دريافت يك ماه حقوق دريافتي كارجويي كه از طريق اين مؤسسه ها به كار گمارده شده است نيز مي گويد: تمامي كاريابي هاي غيردولتي موظفند در صورت به كارگماري كارجويان تنها به ازاي قرارداد كار يكسال يا بيشتر، يك ماه حقوق دريافتي را از كارجو بگيرند.
طرح گزنده
مدير مؤسسه كاريابي «كار و دانش» هم كه در تماس تلفني با روزنامه از بيان نام خود خودداري كرد ، خيلي عصباني به نظر مي رسيد وبا انتقاد از طرح مربوط به گزارش «با شما تماس مي گيريم» گفت: آقاي كاظمي(طراح و كاريكاتوريست) در طرح مربوط به اين گزارش طوري وانمود مي كند كه گويي ما پول پارو مي كنيم و درآمدهاي نجومي داريم، در حالي كه اگر سوء استفاده يا تخلفي نيز از سوي برخي مراكز كاريابي صورت گرفته نبايد به معناي زير سؤال رفتن فعاليت قانوني و عملكرد شفاف و شرافتمندانه ديگر مراكز كاريابي تلقي شود و مردم را نسبت به فعاليت اين گونه مراكز بدبين كند.
وزارت كار چه مي گويد
در اين ميان سازمان كار و آموزش فني و حرفه اي وزارت كار و امور اجتماعي به عنوان سازمان متولي نظارت بر فعاليت مراكز كاريابي همواره بر نظارت دقيق بر عملكرد اين مراكز تأكيد دارد.
به طوري كه «حسن تيزمغز» رئيس سازمان كار و آموزش فني و حرفه اي در پاسخ به گزارش «با شما تماس مي گيريم» آورده است كه مراكز كاريابي غيردولتي از فروردين ماه ۱۳۷۹ با اخذ مجوز از وزارت كار و امور اجتماعي راه اندازي شده و با آغاز اين فعاليت و براي قانونمند شدن اقدامات آنان، مجلس شوراي اسلامي در تاريخ دهم مهرماه ۱۳۸۰ با تصويب قانوني، هر گونه كاريابي بدون مجوز رسمي از وزارت كار را غيرقانوني دانسته و فرد مرتكب را مجرم قلمداد كرده است. براساس اين قانون كه در تاريخ يكم دي ماه ۱۳۸۱ به تصويب هيأت وزيران نيز رسيده است، تمامي مراكز كاريابي موظفند مواد آيين نامه را اجرا و در اين ارتباط مديران آنها موظف به پاسخگويي و مسئوليت پذيري در قبال عملكرد خود به مراجع ذي صلاح هستند.
براساس ماده ۲۶ آيين نامه اجرايي فعاليت كاريابي ها، سازمان كار هر استان مسئول نظارت بر عملكرد كاريابي هاست و بر اين اساس اين سازمان تاكنون داراي ۶۱ كاريابي بين المللي و ۶۷ كاريابي داخلي است.همچنين براساس اين گزارش تمامي كاريابي هاي غيردولتي موظفند بابت مشاوره از كارجويان مبلغ هزار تومان و در صورت به كارگماري آنان به ازاي قرارداد كار يكساله يا بيشتر، يك ماه حقوق دريافتي را از كارجو اخذ كنند. چنانچه قرارداد كار كمتر بوده يا به هر دليلي كارگزار از محيط كار خود اخراج شود، حق الزحمه كاريابي براساس مدت زمان حضور كارگر در كارگاه و به صورت تناسبي محاسبه مي شود و هيچ كاريابي حق دريافت بيشتر را ندارد.در همين حال ستاد مركزي امور كاريابي هاي غيردولتي اين سازمان نيز با تلفن ۶۶۹۶۴۵۶۵ در ساعت اداري آماده ارائه هرگونه پاسخگويي در زمينه كاريابي هاي غيردولتي مجاز بوده و در صورت وارد بودن هر گونه شكايت از كاريابي ها، اين ستاد با مديران كاريابي ها برخورد قانوني را انجام مي دهد.
|