سنت و تجدد
رساله اي درباب سنت و تجدد/ رضا داوري اردكاني/نشر ساقي/ ۱۳۸۵/۲۲۰۰ نسخه/ ۱۳۰۰ تومان
گروه انديشه- آيا براي متجدد شدن بايد با سنت وداع كرد؟ آيا نمي توان هم متجدد بود و هم سنتي؟ مگر نه اينكه وقتي به راه هايي كه غرب طي كرد تا به مدرنيته و صنعت دست يابد، آنها را دروني و جوهري يافتيم؛ نه چيزي اكتسابي و خارج از سنت هاي فكري و فرهنگي غرب. بنابراين پرسش اين است كه تجدد و سنت در چه لحظه اي، به هم مي پيوندند و يكديگر را كامل مي كنند؟ البته همان گونه كه دكتر داوري اشاره مي كند، نسبت ميان سنت و تجدد يك مسئله تاريخي است و فقط يك بحث نظري و عملي نيست، بلكه آن را با آزمايش تاريخي مي توان درك كرد. چنين نگاهي به گذشته سنت و كاوش در ماهيت آن ما را از نگاه تك بعدي بري مي سازد.
مدعاي چنين برداشتي، آگاهي از صنعتي شدن غرب برپايه ستون هاي سنت خود است. گام هاي مؤثر براي رسيدن به توسعه نه بر حذف سنت، كه برپايه قبول وجوه مؤثر آن است. نگاه تك بعدي و حذفي به داشته هاي خود، نه تنها توسعه را دربر نخواهد داشت، كه زنجيرهاي وابستگي را برپاي رشد و پويايي يك جامعه، مي زند.
كتاب « رساله اي درباب سنت و تجدد»، از يك مقدمه ( تاملي در مجموعه مفاهيم سنت، تجدد و توسعه) و يك گفتار ( رساله درباب سنت و تجدد ) و سه بخش تشكيل شده است.
نظريه فرهنگي
درآمدي بر نظريه فرهنگي/ فيليپ اسميت/ ترجمه حسن پويان/ انتشارات دفتر پژوهش هاي فرهنگي/ چاپ اول: ۱۳۸۵ /۳۵۰۰ نسخه/ ۴۳۰۰ تومان
بسياري بر اين باورند كه ما در جهاني زندگي مي كنيم كه در آن، نشانه ها و نهادها و رسانه ها موقعيتي مركزي در عرصه اقتصاد به دست مي آورند، جهاني كه در آن، ساختار هويت هاي ما بيش از پيش براساس تصوير، شكل مي گيرد، و نابرابري و مشاركت مدني به وسيله گفتمان هاي شمول و عدم شمول تعريف مي شوند. امروزه چالش هاي سياسي فعالان سياسي فمينيست، مردمان بو مي و اقليت هاي نژادي، همان قدر با هويت و شناخت فرهنگي رابطه دارند كه با برابري اقتصادي و حقوق قانوني و قضايي.
اگر در زندگي روزمره خود تأمل كنيم، درخواهيم يافت كه در اين جا مثل جاهاي ديگر فرهنگ حضور دارد. فرهنگ است كه تصميم گيري هاي ما را به هنگام خريد در بازارچه و فروشگاه هاي بزرگ، در انتخاب برنامه هاي تلويزيوني و پاسخ هاي ما به وقايع جهاني، تعاملات رودر روي ما با سايرين، و حتي معنايي را كه از بودن مدنظر داريم، شكل مي دهد. در چنين زمينه اي توانايي ما براي درك فرهنگ به يكي از مؤلفه هاي اصلي شهروندي فعال و شايسته تبديل مي شود. نظريه فرهنگي، يكي از منابع مهم اين وظيفه را براي ما فراهم مي كند.
كتاب « درآمدي بر نظريه فرهنگي» از يك پيش گفتار، و يك درآمد ( فرهنگ چيست؟ نظريه فرهنگي چيست؟ ) و ۱۴ فصل تشكيل شده است.
«كتاب نقد» و صوفيگري
سي و نهمين شماره فصلنامه انتقادي، فكري و فرهنگي «كتاب نقد» ويژه صوفيگري در ۳۹۰صفحه منتشر شد.
اين ويژه نامه با رويه اي تحليلي- انتقادي به افكار صوفيان و تفاوت آن با عرفان يا تصوف مثبت مي پردازد.
نقد آموزه هاي صوفيه از ديدگاه امام صادق(ع)، فكر صوفي در آزمون، گامي به سوي عرفان قرآني و ولايي، ملامتيه در بوته نقد، تحليلي از تصوف با تاكيد بر فرق ذهبيه، تحليلي انتقادي از فرقه نعمت اللهيه گناباديه، اهل حق در آينه حقيقت، ظهور فراماسونري در حلقه هاي دراويش، نقد صوفي به روايت ملاصدرا و درنگي در مفهوم غلو و غالي، عناوين مقالات اين نشريه است.