تهديدي براي استخوان ها
گروه اجتماعي-پژوهشگران معتقدند مصرف دائمي نوشابه هاي حاوي كولا خطر ابتلا به پوكي استخوان در زنان را افزايش مي دهد.
به گزارش بي بي سي مطالعه روي 2500 نفر در رابطه با نوشيدن كولا و استحكام استخوان ها با توجه به سن و ميزان جذب كليسيم نشان داد كه مصرف هميشگي اين نوشابه ها مي تواند براي سلامت زنان مضر باشد.بر اساس آمار رسمي در بريتانيا بيش از يك ميليون زن به بيماري پوكي استخوان مبتلا هستند، در حالي كه ممكن است آمار واقعي مبتلايان به اين بيماري بسيار بيشتر باشد.در اين بيماري از ميزان تراكم بافت استخوان كاسته مي شود.
پرفسور كاترين توكر، مدير برنامه همه گيرشناسي و ارزيابي رژيم غذايي دانشگاه بوستون و همكارانش نتايج پرسشنامه رژيم غذايي را با ارزيابي ميزان استحكام استخوان ها درستون فقرات و لگن خاصره باهم مقايسه كردند.
مردان پاسخ داده بودند كه در هفته به طور متوسط پنج بطري نوشابه حاوي كولا مي نوشند و زنان در اين پرسشنامه ميزان مصرف كولا را چهار بطري در هفته اعلام كرده اند.مصرف كولا با كاهش مواد عالي در استخوان در هر سه قسمت استخوان هاي لگن خاصره زنان در ارتباط است. ولي تأثيري در استخوان هاي ستون فقرات ندارد.مصرف زياد نوشابه هاي كولادار مي تواند سبب افزايش اسيد در خون و دفع كلسيم از استخوان شود.با اين حال هيچ رابطه اي بين كاهش تراكم مواد عالي استخوان با ساير نوشابه هاي گاز دار در زنان ديده نشده است.
پيش تر تصور مي شد وضعيت استخوان ها در زنان به دليل جايگزين كردن كولا به جاي شير در رژيم غذايي زنان به خطر مي افتد. اما در تحقيق اخير زناني كه بيشتر كولا مي نوشيدند كمتر از ديگران شير نمي نوشيدند.در همين حال جذب كلسيم از طريق مواد غذايي گوناگون از جمله سبزيجات و حبوبات در زناني كه بيشتر كولا مي نوشيدند كمتر از ديگران بوده است.پژوهشگران مي گويند تركيبي از كولا به نام اسيد فسفريك ممكن است سبب پوكي استخوان در زنان شود ولي سازوكار آن هنوز به درستي شناخته نشده است.پرفسور توكر مي گويد: ما تصور مي كنيم ميزان مصرف كولا به ويژه هنگامي كه همه روزه تكرار شود، سبب مي شود تا اسيد فسفريك اسيد خون را افزايش دهد، در نتيجه براي ايجاد توازن كليسيم از استخوان ها دفع مي شود ولي اين ديدگاه خيلي بحث برانگيز است.وي توصيه مي كند زناني كه نگران پوكي استخوان هستند بايد نوشيدن كولا را محدود كنند.