دريچه
به بهانه روز نوجوان
شاد باش و شاد زي
رامين كريمي
|
|
در رهگذر مسايل اجتماعي- اقتصادي، نوجوانان و جوانان آسيب پذيرترند و به نظر مي رسد چون الگوهاي رفتار شادمانه را در بزرگترها نديده اند با انتخاب الگوهايي بسيار متفاوت شادي را به شكل ديگر و در قالب يك هيجان طلبي و شايد بي اعتنايي و مقابله با ارزشهاي بزرگترها نشان داده، روزبه روز بيشتر با نسل قبل فاصله گرفته و شادماني را در مصنوعات جست وجو مي كنند. فيلم ها، برنامه هاي راديويي، تلويزيون، روزنامه و كتاب ها مملو از مضامين غمگينانه و احساسهاي منفي است.
از آن چه گذشت، اين سؤال به ذهن مي رسد كه آيا انسان داراي طبعي خودآزار است؟ آيا عوامل خاصي او را به سمت اين ناشادي مي كشاند؟ تعريف شادي چيست؟ تعريف دقيقي از شادي در دست نيست، قديمي ترين تعريف اين مفهوم از ارسطوست كه سه نوع شادي را برمي شمرد: مردم عادي در پايين ترين سطح، پيرو اين نظريه هستند كه لذت شادي آفرين است، در سطحي بالاتر، افراد طبقه متوسط، شادي را با موفقيت و كاميابي يكسان مي دانند. عالي ترين نوع شادي از نظر ارسطو شادي اي است كه بر اثر زندگي انديشمندانه ايجاد مي شود.
شادي احساس دروني است كه بيشتر از طريق علائم و نشانه هاي غيركلامي، حالت چهره، وضع بدن، حركات چشم و لب نمايان مي شود. قوانين متعدد فرهنگي شيوه ابراز شادي را در هر موقعيت به فرد القاء مي كند. مثلاً يك فوتباليست براي ابراز شادي در زمين فوتبال ممكن است داد بزند، گريه كند يا برقصد، اما احساس برنده شدن در بازي تنيس ممكن است فقط دست زدن باشد. تنها چيزي كه از قوانين فرهنگي بي تأثير است، لحن صداست و لحن بهترين نشانه حالات احساسي فرد است كه نشان مي دهد، او شاد است يا تظاهر به شادي مي كند. براي اين كه بفهميم احساس ديگران چيست بايد بدانيم آيا همه شواهد موجود در پيام هايي كه مي فرستد هماهنگ اند؟ نمايش شوق و هيجان در كلام و رفتار فرد چگونه است؟ چهره شاد اما سخنان مأيوس كننده نشانه تظاهر و عدم صداقت است. سخنان خوشايند كسي كه از چهره اش شادي پيدا نيست نيز نشانه طعنه و نيشخند است.حس شادي تركيبي از عواطف مثبت از جمله خوشحالي، هيجان و برانگيختگي حسي در صورتي است كه عواطف منفي مانند احساس ملال، بي علاقگي و افسردگي در پايين ترين حد خود باشند. به بيان ديگر، شادي يعني بالا بودن ميزان عواطف مثبت همراه با پايين بودن عواطف منفي.
مايكل آيزنك معتقد است: افراد برون گرا، مردم آميز و جمع گرا به دليل ويژگي هاي رفتاري خاص شان، چون ارتباط با دوستان، مشاركت و تماسهاي اجتماعي متعدد، داراي بيشترين عواطف مثبت هستند. عدم تمايل شخصيت هاي درون گرا به داشتن تماس اجتماعي، مانع دستيابي به عواطف مثبت شديد است.
معمولاً عواطف منفي به ويژه افسردگي با عدم تحرك همراه است. يكي از مهم ترين راه هاي شاد زيستن، فعال بودن است. برنامه ريزي براي فعاليتهاي خوشايند مثل: ورزش، گردش، شركت در جمع هاي دوستانه، پرداختن به امور اخلاقي و معنوي مي تواند بر فعاليت شما بيفزايد. فعاليتهاي خوشايند از جمله مؤثرترين شيوه هاي كاهش عواطف منفي و افزايش شادي است.همچنين اهداف و موفقيت ها، ميزان شادي ما را تحت تأثير قرار مي دهند. به عبارت ديگر، حركت در راستاي اهداف رضايت فرد را به همراه دارد. البته كسي كه هدف دشواري را برگزيده، پس از اين كه متوجه شود اين اهداف دست نايافتني است، دچار افسردگي مي شود. در تحقيقاتي ثابت شده است كه اهداف كوتاه مدت در مقايسه با اهداف بلند مدت با شادي بيشتري همراهند. شما هم مي توانيد اهداف بلندمدت خود را به اهداف ميان مدت و كوتاه مدت و قابل حصول با زمان بندي مشخص، تقسيم كنيد.هيچ قانون طلايي در اين زمينه وجود ندارد، بلكه مجموعه اي از قوانين و دستور العمل هاي كوچك مي تواند زندگي شما را شادتر كند.
- در همه حال به خدا توكل كنيد و از او كمك بخواهيد و با او درد دل كنيد.
- مهارت هاي اجتماعي خود را افزايش دهيد. برخي از رفتارهاي مفيد عبارتند از: توجه به گفته هاي فرد مقابل، ترغيب و تشويق فرد مقابل به ابراز عقايد خود، مكث كردن در پايان صحبت و به بهترين وجه ظاهر شدن (شيك و تميز بودن).
- فعال باشيد و فعاليتهاي روزمره لذت بخش را در برنامه خود بگنجانيد.
- به زمان حال توجه كنيد. غصه گذشته را خوردن و نگران آينده بودن، مشكلي را حل نمي كند.
- خودتان باشيد. نقش بازي كردن، عواطف منفي شما را زياد مي كند.
- افكار غيرمنطقي و خطاهاي شناختي خود را شناسايي كنيد و به مقابله با آنها برخيزيد.
- به افكار مثبت و خوش بينانه بيشتر توجه كنيد.
|