نگاه
جانشين رامسفلد در پنتاگون:
جنگ عراق به نفع آمريكا پيش نمي رود
نيلوفر قديري
گروه بين الملل- رابرت گيتس كه به عنوان جانشين دونالد رامسفلد براي رياست بر پنتاگون معرفي شده با تأييد كميته نيروهاي مسلح سناي آمريكا اكنون در انتظار رأي سنا براي شروع رسمي كارش به سر مي برد. كميته نيروهاي مسلح سناي آمريكا ديروز پس از بررسي صلاحيت رابرت گيتس وي را به عنوان وزير دفاع جديد اين كشور مورد تأييد قرار داد. گيتس در جلسه كميته نيروهاي مسلح سنا ضمن اعتراف به اين كه آمريكا در مسير پيروزي در عراق گام برنمي دارد، درباره خطر به آتش كشيده شدن منطقه خاورميانه در صورت عدم بهبود اوضاع در عراق هشدار داد.
گيتس همچنين مذاكرات باز با ايران و سوريه را خواستار شد و با اقدامات نظامي عليه اين دو كشور مخالفت كرد و آن را آخرين گزينه در برخورد با تهران و دمشق دانست. سخنان گيتس كه كاملاً صريح و بي پرده و در تناقض آشكار با رامسفلد قرار داشت، كنگره آمريكا را حيرت زده و غافلگير كرد. سخنان او در شرايط حساس كنوني در واشنگتن از تغيير استراتژي آمريكا در عراق و منطقه خاورميانه خبر مي دهد. گيتس كه خود از اعضاي كميته مستقل تحقيق درباره عراق به رياست جيمز بيكر بوده و در گذشته نيز رياست سيا را به عهده داشته در جلسه كميته نيروهاي مسلح آمريكا گفت، همه گزينه ها مطرح است. گيتس كه ساعاتي پيش از انتشار گزارش كميته بيكر سخن مي گفت ادامه داد، پنتاگون آماده است تا تعداد نيروهاي نظامي آمريكا در عراق را به طور چشمگيري كاهش دهد و اين تضادي با تعهد هفته گذشته بوش به دولت بغداد ندارد. بوش هفته گذشته در ديدار با نوري مالكي نخست وزير عراق در امان پايتخت اردن گفت: ما تا وقتي عراقي ها از ما بخواهند در عراق مي مانيم.
با اين حال گيتس تأكيد كرد كه عقب نشيني كامل و با عجله از عراق مي تواند براي منطقه پيامدهاي خطرناكي داشته باشد و كشورهاي همسايه منطقه را نيز دچار دردسر كند. گيتس تحولات عراق را بسيار مهم خواند و گفت كه اين تحولات، كل خاورميانه را در سالهاي آينده شكل داده و بر ژئوپليتيك جهاني تأثير خواهد گذاشت. گيتس در خلال سخنانش به طور تلويحي از رامسفلد انتقاد كرد و گفت كه آمريكا در حمله سال 2003 به عراق از تعداد بسيار كمي نيرو استفاده كرد و در عمليات جست وجوي بن لادن هم به اندازه كافي تلاش نشده است. او به پيشنهاد يكي از سناتورها اشاره كرد كه زماني گفته بود، پاداش دستگيري بن لادن بايد افزايش يابد.
اعضاي كميته نيروهاي مسلح سناي آمريكا در حالي به اتفاق آراء به كانديداي جورج بوش رئيس جمهور كشورشان براي احراز جانشيني دونالد رامسفلد وزير دفاع در حال كناره گيري واشنگتن رأي دادند كه گروه دو حزبي مطالعات عراق در حال بررسي گزينه هاي تغيير استراتژي جنگ در عراق است.
با تأييد كانديداتوري گيتس توسط اعضاي كميته نيروهاي مسلح سنا، وي اكنون بايد منتظر تشكيل جلسه اعضاي سناي آمريكا باشد تا در خصوص انتصاب وي تصميم گيري شود. سخنان ديروز گيتس دمكراتها را بسيار راضي كرد. سناتورهاي حزب جمهوري خواه و دمكرات آمريكا ضمن تعريف و تمجيد از صداقت و صميميت گيتس در برخورد با دمكرات ها، از انتصاب وي در وزارت دفاع كشورشان به عنوان تغييري مثبت استقبال كردند.
گيتس پس از اتمام جلسه بررسي صلاحيتش در خصوص اوضاع عراق اظهار داشت: بي ترديد طي يك يا دو سال آينده سرنوشت آمريكايي ها، مردم عراق و رئيس جمهور آتي ايالات متحده مشخص خواهد شد؛ از اين لحاظ كه آيا آن ها طي اين مدت شاهد پيشرفت آهسته و پيوسته اوضاع عراق و منطقه خواهند بود و يا اين كه با خطر بسيار جدي و احتمال بروز آتش منطقه اي روبه رو خواهند شد.
گيتس افزود كه توصيه ها و پيشنهادات فرماندهان ارتش آمريكا را كه پيش تر از سوي رامسفلد رد و يا ناديده گرفته مي شد جدي خواهد گرفت و توصيه هاي خود در خصوص عراق را نيز صريحاً به زبان خواهد آورد.
|