|
|
|
|
|
جهاني بزرگ در سيطره رسانه اي كوچك
فريده عباسي
|
|
سلام دوست عزيز، اگر اين پيام را دريافت كرديد، با اين شماره تماس بگيريد
مرداد ماه سال 1381، اولين پيام كوتاه (SMS) ارسالي در ايران به وسيله يك سيستم كاملاً ايراني وابسته به دانشگاه صنعتي شريف آزمايش شد و دريافت كننده آن خانم جواني بود كه اين پيام عجيب را چيزي جز يك مزاحمت تلفني نمي توانست قلمداد كند. به همين دليل اقناع او و پدرش كه ناخواسته اولين مشتركاني بودند كه به دنياي تازه اي از فناوري اطلاعات و ارتباطات راه پيدا كرده بودند، امري بس دشوار مي نمود.
سرويس پيام كوتاه (SMS)، ابتدا در سال 1991 در اروپا و در شبكه بي سيم به كار گرفته شد و از سال 1998 در جايگاه واقعي خود قرار گرفت، اما SMS در ايران با تاخير زماني، در حالي كه بيشتر نقاط دنيا اين شيوه ارتباط را به عنوان يك سيستم پركاربرد مورد استفاده قرار داده بود، شروع به كار كرد، جالب اين كه تا قبل از راه اندازي آن در حد بسيار كمي، مشتركان تلفن همراه در ايران از وجود چنين خدمتي در شبكه ارتباطات سيار آگاه بودند و تصور عمومي اين بود كه خدمات تلفن همراه، تنها محدود به خدمات مكالمه است.
شايد علت اصلي چنين رويكردي اين بوده كه در هنگام خريد اين سيستم كه توسط يك شركت چيني در بهمن ماه 1381 نصب شد، تعداد مشتركان تلفن همراه، بيش از 5/2 ميليون نفر بود، ولي سيستم خريداري شده تنها ظرفيت يك ميليون مشترك را داشت.
دكتر داوود زارعيان، مديركل روابط عمومي شركت مخابرات ايران در خصوص استقبال اوليه از سرويس پيام كوتاه (SMS) در ايران مي گويد: همان طور كه در سالهاي اول ورود تلفن همراه به ايران در خصوص فروش آن دچار مشكل بوديم و هر كس فردي را براي اشتراك به شركت مخابرات معرفي مي كرد، 5 هزار تومان حق العمل دريافت مي كرد از سرويس پيام كوتاه نيز در بدو امر استقبال چنداني نشد، اين روند تا سال 1383 ادامه پيدا كرد تا اين كه اين موضوع مورد اقبال عمومي قرار گرفت، ولي ديگر شبكه، پاسخگوي درخواست متقاضيان نبود، تا اين كه با گسترش روزافزون شبكه، در آبان ماه امسال به 11 ميليون مشترك سرويس پيام كوتاه به تعداد مشتركان تلفن همراه داريم .
به هر ترتيب استفاده از پيام كوتاه (SMS) در ايران به دلايل مختلف رشد آهسته تري نسبت به ساير نقاط جهان تجربه كرد. طبق آمار شركت مخابرات ايران سرانه هر مشترك ايراني، به طور متوسط دو پيام در روز است كه به گفته مديركل روابط عمومي اين شركت در 7 ماهه سال جاري، ارسال 4 ميليارد و 200 پيام كوتاه كه متوسط ماهانه آن 600 ميليون و متوسط روزانه آن 20 ميليون است در مقايسه با بسياري از كشورهاي جهان ارقام قابل توجهي نيست.
SMS در جهان
افزايش سريع ميزان استفاده از SMS داراي سابقه بسياري است. بازارهاي تمام نقاط جهان به خصوص اروپا، بعد از اين كه اپراتورها، SMS دوطرفه را پياده سازي كردند و مشكلات موجود براي ارتباط بين اپراتورها را برطرف كردند، روز به روز افزايش يافت.
اروپا و شبكه GSM، محل تولد پديده SMS است. در نتيجه بيشترين ميزان استفاده از آن هم در اين قاره اتفاق افتاد. شايد يكي از دلايل بيشتر بودن استفاده در اروپا را بتوان زبان و خط دانست كه استانداردهاي SMS و گوشي ها با توجه به محدوديت زبان و خط لاتين ايجاد شده اند و در نتيجه استفاده از آن به سادگي در ميان كساني كه داراي زبان هاي با خط لاتين هستند، رواج بيشتري يافت.
شرق آسيا نيز يكي از بزرگترين موفقيت هاي SMS را رقم زده است، تا جايي كه كشوري مانند فيليپين در صدر فهرست كشورهاي جهان از نظر تعداد پيام هاي ارسالي به ازاي هر مشترك تلفن همراه قرار گرفته است. اپراتورهاي تلفن هاي همراه در اين كشور با توجه به صنعت ساير تكنولوژي هاي ارتباطي به خصوص اينترنت از SMS بهره برداري فراواني كرده اند، چين نيز يكي از كشورهايي است كه استفاده از پيام كوتاه (SMS)، در سالهاي اخير در آن رشد بسيار سريعي را شاهد بوده است.
در كشورهايي مانند ژاپن نيز، آمار به طور طبيعي بالاست و اپراتورهاي اين شبكه ها از نظر رشد ميزان استفاده و آمارهاي موجود، بيشتر اروپايي هستند. البته ژاپن در زمينه خدمت غيرمكالمه اي تلفن همراه تا حدودي رويه خود را دارد و در بعضي جنبه ها، استانداردهاي خاص خود را تدوين كرده است.
نامه هايي كه دوباره نوشته مي شوند...
SMS، امكان ارسال پيام كوتاه به صورت Point to point (يك مشترك به مشترك ديگر) و Point to molti point (يك مشترك به چند مشترك) است. مديركل روابط عمومي شركت مخابرات ضمن تعريف ارايه شده از سرويس پيام كوتاه از جمله مزاياي آن را هميشه در دسترس بودن، حتي در زمان خاموش بودن دستگاه، ارزان تر بودن هزينه آن نسبت به مكالمه عنوان مي كند و مي افزايد: هزينه هر پيام كوتاه، 30 درصد هزينه مكالمه است و آمارها نشان مي دهد، 37 درصد درآمدهاي شركت هاي مخابرات از طريق اين سرويس تامين مي گردد. اما از جمله مزاياي پنهان قابل توجه اين سرويس را مي توان چنين برشمرد:
-1 يكي از پيش شرط هاي استفاده از اين سرويس، دست كم داشتن سواد خواندن و نوشتن است.
-2 استفاده مداوم و پيوسته از اين سرويس، سرعت و مهارت فرد را در تايپ بالا برده و در نتيجه توانمندي او را مي افزايد.
-3 افزايش تحقق پذيري وعده ها از ديگر ويژگي هاي استفاده از اين سرويس است، به اين ترتيب كه ارسال و دريافت پيام كوتاه توسط مشترك به دليل قابل استناد بودن آن مانع خلف وعده و در نتيجه به موقع رسيدن سر قرار و همچنين انجام امور سر وقت خواهد شد.
۴ - فرهنگ نامه نگاري، پس از مدتها وقفه به دليل رونق يافتن مكالمات تلفني، مجدداً فراگير شده و در نتيجه دوستي ها بيشتر و مهرباني ها
صد چندان مي شود.
۵ - از اين پس كمتر كسي به دليل قطع برق و خرابي زنگ، پشت در خانه منتظر خواهد ماند.
۶ - ادبيات نوشتاري به تدريج جاي خود را با ادبيات شفاهي عوض كرده و در نتيجه اصلاح در ساختار زبان محاوره اي صورت مي گيرد.
۷ - سرويس پيام كوتاه، قابليت ارسال و دريافت پيام را در هر لحظه دارد و مشكلاتي را كه به علت ترافيك در زمينه مكالمه امكان دارد، رخ دهد، در اين سرويس وجود ندارد.
۸ - ويژگي ديگر سرويسSMS اين است كه در حالت روشن بودن گوشي، پيام مورد نظر دريافت مي شود و اگر به هر دليلي، نظير خاموش بودن گوشي، يا در دسترس نبودن، امكان دريافت سريع وجود نداشته، مركز SMS پيام مورد نظر را نگهداري كرده (حداكثر تا 24 ساعت) تا در اولين فرصت پيام مخابره شود.
گونه شناسي پيام هاي كوتاه
تحقيقات نشان مي دهد كه طنز و فكاهي، پيام هاي اجتماعي، سياسي، عشقي، تبليغي، تجاري، مذهبي، خرافي، اطلاع رساني، ادبي، ورزشي و اخلاقي عمده ترين پيام هايي هستند كه در شبكه SMS بين مخاطبان رد و بدل مي شود.
دكتر زارعيان درباره علت استقبال عمومي از پيام كوتاه (SMS)، به ارزان بودن آن نسبت به هزينه مكالمه تاكيد مي كند و مي گويد: اطلاع رساني آزاد، ناشي از درهم شكستن محدوديت هايي كه رسانه هاي ديگر مانند راديو و تلويزيون با آن مواجه هستند، در اين سرويس وجود ندارد، امنيت نسبي فضاي تبادل اطلاعات، نياز جامعه به تفريح و سرگرمي و كاركرد تبليغاتي، سياسي، اقتصادي از جمله دلايلي هستند كه روز به روز، اقبال عمومي را در سراسر جهان به استفاده از پيام كوتاه افزايش مي دهد .
وي در حالي كه تاثيرات پيام كوتاه را فردي و اجتماعي مي خواند، توضيح مي دهد: در حوزه فردي، ايجاد احساس آزادي بيشتر در بيان افكار و عقايد، تقويت حس اجتماعي و بي پروايي در بيان تمايلات دروني از جمله تاثيراتي است كه نمي توان آن را ناديده گرفت، اما در حوزه اجتماعي، ايجاد فضاي شاد، كمك به شكست انحصار رسانه اي و دامن زدن به شيوه مباحث رواني جامعه از جمله ويژگي ها و تاثيرات پيام كوتاه است .
آنچه در اين ميان، جالب به نظر مي رسد اين است كه به گفته زارعيان محتواي پيام هاي كوتاه با گذشت زمان به سوي واقعي تر شدن، پيش مي رود و به همان ميزان كه از تعداد پيام هاي عشقي، عاطفي، لطيفه و... كم مي شود بر تعداد پيام هاي خبري و تبليغي افزوده مي شود.
SMS در بحران
امروزه علاوه بر شكل گيري ارتباطات ميان فردي از طريق SMS، بهره گيري بانك ها، سازمان هاي هواشناسي، فرودگاه ها، سايت هاي خبري و... در حوزه اطلاع رساني يا تبليغات تجاري، سياسي، فرهنگي و حتي مسابقات و برنامه هاي تلويزيوني از اين سرويس، از جمله مباحثي كه طي سالهاي اخير به طور جدي از سوي اتحاديه جهاني مخابرات پيگيري و به تمام كشورها تاكيد مي شود، لزوم تقويت زيرساخت هاي سرويس پيام كوتاه است؛ چرا كه ارسال پيام كوتاه SMS در زمان بحران به ويژه بحران هاي طبيعي و حوادث غيرمترقبه تنها از اين طريق امكان پذير است، چرا كه تقويت اين شبكه ها، آسيب پذيري شبكه هاي تلفني را در زمان بحران قابل جبران مي كند.
دكتر حسن نمكدوست، دكتراي علوم ارتباطات از دانشگاه علامه طباطبايي و مدير مركز آموزش همشهري در ارتباط با موضوع SMS و بحران مي گويد: وقتي كه برج هاي دوقلوي آمريكا
فرو ريخته شد، تلفن همراه جايگاه ويژه اي در ميان وسايل ارتباطي پيدا كرد؛ زيرا جان بسياري از انسان ها در آن لحظات بحراني، متكي به اين تكنولوژي بود. در زير آوارهاي ساختمان هاي فرو ريخته، انسان هايي بودند كه تنها وسيله ارتباط آنها كه در واقع تنها راه نجاتشان محسوب مي شد، تلفن همراه بود .
وي در حالي كه SMS را تحول خاصي در مقطع تاريخ كنوني عنوان مي كند، مي افزايد: از سال 1980.م بسياري از ديوارها فرو ريخت كه تنها شامل ديوارهاي آهنين دورادور شوروي نبود، بلكه اينترنت، تلفن همراه و سرانجام SMS به عنوان يك رسانه كوچك جديد به اقتضاي شرايط سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي حاكم بر زمان ما به وجود آمده است .
***
لي چون كيل ، نوجوان 16 ساله اهل كره جنوبي با شيطنت خاصي در حالي كه در كلاس درس حاضر شده بود، به دوست خود پيغامي فرستاد. او به قدري در اين كار مهارت داشت كه حتي مجبور نبود تا مستقيماً به صفحه كليدهاي گوشي تلفن همراه خود نگاهي بيندازد. پيغام او در اين چند كلمه خلاصه مي شد: ايستگاه گوانگهوامون 00: 6 پيغام هاي اين چنيني كه به شكل متون نوشتاري در صفحه تلفن همراه افراد ظاهر مي شد، بلافاصله گسترش يافت؛ به طوري كه خبر برپايي يك راهپيمايي در روز بعد به صورت كاملاً خودجوش در سطح نسبتاً وسيع پخش شد. صبح روز بعد در پايين شهر سئول، 400 دانش آموز كره اي گردهم آمدند تا به فشارهاي طاقت فرسايي كه مجبور بودند تا براي موفقيت در امتحان بسيار رقابت آميز ورود به كالج هاي دانشگاهي اين كشور تحمل كنند، اعتراض نمايند. بسياري از معترضان فقط در دقايق پاياني به محض دريافت پيغام هاي ارسالي دوستان خويش تصميم به شركت در اين راه پيمايي گرفته بودند. ايم سون- جائه ، يكي از سازمان دهندگان تظاهرات يادشده مي گويد: من فكر نمي كنم كه اين تجمع در صورت فقدان تلفن هاي همراه نزد ما مي توانست تا اين حد به جذب افراد معترض بينجامد... .
|
|
|
جرايم اينترنتي جامعه را
تهديد مي كند
|
|
گروه اجتماعي - عضو كميسيون حقوقي، قضايي مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر برخورد قاطع با مجرمان اينترنتي اظهار كرد: جرايم اينترنتي تهديدكننده جامعه شده اند.
حجت الا سلام سيد محمد جعفر سادات موسوي نماينده مردم مباركه افزود : جرايم اينترنتي در جامعه رو به گسترش است و بايد تدابير لازم براي پيشگيري از آن انديشيده شود.
وي تصريح كرد : اين گونه جرايم در كشور به دليل نبود شناخت داراي پيچيدگي خاصي شده است و چنانچه چاره اي براي آن انديشيده نشود گريبان جامعه را خواهد گرفت .
عضو كميسيون حقوقي - قضايي مجلس شوراي اسلامي اظهاركرد: در حال حاضر نشر اكاذيب، توهين، تهيه فيلم و برملاكردن زندگي خصوصي افراد از جمله بارزترين جرم ها در سطح جامعه است .نماينده مردم مباركه در مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان ساخت: برخي شبكه هاي غير مجاز نيز با ترغيب جوانان به معاملات اينترنتي در صدد سوء استفاده از اين فناوري پيشرفته به نفع خويش مي باشند. وي به خانواده ها هشدار داد تا با نظارت بر فرزندان خويش اجازه ندهند كه سرمايه مالي آنها بيهوده به هدر رود.
عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به تأكيدات اسلام به حفظ حريم شخصي و خصوصي افراد تصريح كرد: مسئولين ذيربط بايد با برخورد قاطع با متخلفان، متجاوزان و افشاكنند گان اسرار مردم ،از تكرار وقايعي كه موجبات سلب آرامش از جامعه مي شود جلو گيري كنند.وي گفت: گرچه در متن قانون ، به جزئيات پرداخته نشده و مجازات هايي براي امور جزئي پيش بيني نشده، تصميم گيرندگان با توجه به ميزان بسط جرم هايي نظير افشا شدن اسرار مردم به وسيله نوار صوتي و تصويري، بايد حكم صادر كنند تا ميزان بازدارندگي لازم و كافي را داشته باشد. وي تأكيد كرد : با توجه به پيشرفت جرم و پيچيدگي آنها در قرن اخير ، دستگاه قضايي كشور بايد به امكانات و علم روز براي برخورد با چنين جرم هايي مجهز شود .
|
|
|
پنجره
خبربا شما
در همه جا
|
|
گروه اجتماعي- در گذشته هاي نه چندان دور، مردم براي كسب اطلاعات، دشواري هاي بسياري را متحمل مي شدند. به طوري كه گاه ناچار بودند مسافت زيادي را براي دريافت حداقل اطلاعات بپيمايند و رنج فراواني را تحمل كنند، اما در روزگار كنوني با گسترش فناوري هاي ارتباطي و روش هاي گوناگون كسب اطلاعات، تمام بخش زندگي بشر را تحت الشعاع قرار داده به گونه اي كه گاه انسان دچار اضافه بار اطلاعاتي مي شود.
ارسال اخبار از طريق SMS New Alertsكه امروزه يكي از متداول ترين شيوه هاي اطلاع رساني در جوامع غربي است، از سوي روزنامه ها و كمپاني هاي بزرگ خبري در سراسر جهان، روزانه به مشتركان ارسال مي شود تا آنها را لحظه به لحظه در جريان رويدادهاي در حال وقوع بگذارد.
با توجه به تاريخچه SMS در ايران كه مقايسه آن با واقعيت هاي جهاني، نمايانگر آهستگي ورود و كندي در فراگيري آن است، استفاده از SMS براي اطلاع رساني خبري بعد از گذشت يك دهه زندگي در فضاي اطلاع رساني، براي اولين بار در ايران از سوي روزنامه همشهري راه اندازي شد. اين سيستم كه به صورت محدود از سال 84 با ظرفيت 10 پيام در دقيقه آغاز به كار كرد، در حال حاضر با ظرفيت 300پيام در دقيقه در گروه هاي خبري سياسي، اجتماعي، اقتصادي، شهري، فناوري اطلاعات، فرهنگي و ورزشي روزانه بيش از 140هزار پيام را به مشتركان ارسال مي نمايد.
از جمله خدماتي كه اين سرويس در آينده، اقدام به ارائه آن خواهد كرد، اطلاع رساني درخصوص وضعيت آب و هوا، ترجمه و لغتنامه، برنامه هاي سينما، تلويزيون، فاصله بين شهرها، بورس و... است.
نحوه عضويت در اين سيستم كه در حال حاضر رايگان ارائه مي شود، به اين صورت است كه مشتركان تلفن همراه كه خواهان بهره مندي از گروه هاي مختلف خبري هستند، مي توانند درخواست عضويت خود را به صورت يك SMS به شماره 1000251 يا 3000251 ارسال كنند و در آن گروه هاي خبري و همچنين زبان مورد نظر (فارسي يا انگليسي) را مشخص كنند تا بتوانند در اولين فرصت در جريان اخبار روز قرار گيرند.
|
|
|
جدول اعداد (سودوكو)234
اعداد 1 تا 9 را در هر يك از سطرها و ستون ها و مربع هاي كوچك 3 در 3 طوري قرار دهيد كه فقط يك بار تكرار شود. پاسخ جدول را فردا در روزنامه ملاحظه خواهيد كرد.
|
|
|