من خاكم و از خاك برون آمده ام
آميخته از عشق و جنون آمده ام
بار دگري به خاك برخواهم گشت
آخر تو بگو چرا و چون آمده ام
(از كتاب شورستان )
عباس سرمدي محقق، پژوهشگر، شاعر و نويسنده ايراني به سال۱۳۱۸ در شهر گلپايگان ديده به جهان گشود. او پس از پايان تحصيلات متوسطه براي ادامه تحصيل به تهران آمد و در رشته هاي روانشناسي، ادبيات و تاريخ به تحصيلات عاليه خود ادامه داد. پس از دريافت مدرك كارشناسي ارشد و گذراندن بخشي از دوره دكترا، تمام وقت خود را صرف تحقيق و پژوهش كرد.
او از سال۱۳۳۹ تا سال۱۳۴۲ به همراه شادروانان مهدي اخوان ثالث، اسدالله شهرياري، بخشي خوانساري و داور همداني جزو سرايندگان نغمه هاي محلي راديو ايران بوده است.
در سال۱۳۴۳ اولين كتاب خود و در سال۱۳۴۵ دومين كتاب خود را شامل مجموعه اشعار منتشر ساخت. او آثار بسياري در زمينه ادبيات و هنر ايران از خود به جاي گذاشته؛ از جمله تصحيح و گزينش شاهنامه فردوسي در هشت جلد، تصحيح خمسه نظامي و ديوان نظامي در هشت جلد، تصحيح ديوان خواجوي كرماني و پروين اعتصامي كه قابل ذكر مي باشد.
در سال۱۳۷۹ استاد كتاب دانشنامه هنرمندان ايران و جهان اسلام را به چاپ رساند كه حاصل 15سال تحقيق، بررسي و فيش برداري شبانه روزي او بوده است. استاد سرمدي در اين اثر خود كوشيده تا هنر و هنرمندان ايران و اسلام را از آغاز تاكنون معرفي كند. در مقدمه اين كتاب، درآمدي بر هنر در روند تاريخ شامل هنر معماري در ايران، معرفي هنر نگارگري و كتاب آرايي و سپس به بررسي خط و خوشنويسي در ايران پرداخته و كوشيده تا نام هنرمندان نام آور ايراني و همچنين هنرمندان گمنامي كه ممكن است در زمان خود به شهرت نرسيده باشند را در اين كتاب ذكر كند تا ياد و نامشان در هنر ايران هميشه زنده بماند.
او با معرفي هنرمندان، تاريخچه زندگي آنها و معرفي آثارشان و محل هايي كه از آثار آنها نگهداري مي شود راهي براي دانش پژوهان باز كرده تا بتوانند به راحتي به مطالبي كه مي خواهند، دسترسي پيدا كنند. وي در سال اخير به تكميل اين كتاب پرداخته بود تا هر چه كامل تر در اختيار عموم قرار گيرد ولي متأسفانه عمرشان كفاف چاپ مجدد اين كتاب را به او نداد.
كتاب ديگرايشان مربوط به آثار مرحوم استاد رسام عرب زاده - طراح بزرگ فرش ايران - است كه نام كتاب بدايع نگار فرش ايران مي باشد. استاد سرمدي در اين كتاب نگاهي جديد به طرح هاي فرش ايران دارد. وي در اين كتاب تمام طرح هاي استاد رسام عرب زاده را نقد، بررسي و نامگذاري مي كند.
آخرين كتاب استاد سرمدي، زندگينامه خوشنويس مشهور ايراني احمد نيريزي است؛ كتابي كه در آن، شرح زندگي استاد احمد تبريزي آمده. از او 99 مجلد قرآن كريم و 77صحيفه و بسياري از ادعيه، مرقعات و قطعات بر جاي مانده است كه در موزه ملي ايران و كتابخانه هاي ايران نگهداري مي شود.
استاد سرمدي به زادگاه خود گلپايگان عشق مي ورزيد؛ به همين خاطر كتاب شعر گلپايگان شعر اصفهان را كه بعدها اشگسوُن نام گرفت، به زبان محلي سرود.
كتاب شعر ديگري كه وي به چاپ رساند از رباعي تا غزل به نام شورستان است كه غزليات و رباعيات او را شامل مي شود.
عباس سرمدي علاقه خاصي به كودكان و دنياي كودكانه داشت. از اين رو چندين جلد كتاب براي اين گروه سني نوشته است كه عبارتند از: مرغ ها و روباه مكار، مترسك و موتورسيكلت، كدوي توخالي و دو برگ بلند، افعي اي كه آدم شد، ماري كه براي جوجه ها لانه ساخت و صبحي كه كارمندان باغ وحش سركار آمدند.
از ديگر خدمات شايان ذكر وي در طول زندگي اش، پرورش و تربيت شاگردان شايسته اي است كه به كشور خود تحويل داده است.اين نويسنده پرتلاش در طول خدمت خود در وزارت آموزش و پرورش چند سالي در استان كرمانشاه مشغول تدريس بود كه بعد از آن در تهران اين رسالت را ادامه داده است.
از طرح هايي كه طراح شان استاد سرمدي بودند و مورد تشويق بسيار قرار گرفتند، طرح كاد مدارس است كه مورد استقبال فراوان قرار گرفته، در مدارس به اجرا درآمده است.
استاد سرمدي در دانشكده پرستاري و دانشگاه تربيت مدرس تدريس داشته و يكي از مشاوران صداي مشاور در تهران بود كه سال ها با اين گروه به طور جدي همكاري مي كرد.
استاد عباس سرمدي در روز جمعه 19آبان ماه 1385 به ديدار حق شتافت و در جمع دوستان هنرمندش در بهشت زهرا به خاك سپرده شد. نام، ياد و خاطره اش هميشه جاويد و روحش شاد و قرين رحمت الهي باد.
منير دارايي