جهانشهر
تأمين غذاي شهرهاي گرسنه در چين
ترجمه: ماه منير تيموري
رهبران چين آژير خطر را به صدا درآورده اند. رشد سريع توسعه، به طور فزاينده اي مردم، آب و زمين را از كشتزارهاي توليد غذا در روستاها به طرف شهرهاي بزرگ گرسنه جذب مي كند. بعد از يك دوره ركود در برداشت محصول غله، پرجمعيت ترين كشور دنيا براي اولين بار در تاريخش واردكننده موادغذايي شده و اين نگراني سياسي داخلي را بالا برده و به قيمت بين المللي گندم، برنج و سويا افزوده است.
رئيس جمهور هوجينتائو براي امنيت غذايي، دستور بررسي و مطالعه توسط گروهي ويژه را داده است و نخست وزير ون جيابائو براي تشويق و پشتيباني به مزارع در نقاط مختلف چين رفته و كشاورزان را تشويق كرده چرا كه او معتقد است تعالي بخشيدن به كشاورزي و توليد غله، باعث ثبات و امنيت اجتماعي مي شود. وزيران نقشه هاي توسعه شهري در مزارع را ملغي كردند و وزارت كشاورزي براي بازگرداندن كشاورزان به زمين هاشان و در نتيجه توليد غله، منع مالياتي را به اجرا درآورده است.
امنيت غذايي موضوعي غريزي براي نسلي است كه در قحطي سال هاي 40و۵۰ بزرگ شده اند؛ در زماني كه 40ميليون نفر از گرسنگي به هلاكت رسيدند و اين در نتيجه روي آوردن مردم به صنعتي شدن بود كه آن را جهشي بزرگ براي پيشرفت مي دانستند. گرچه ذخيره اندوخته خارجي محكم و نيرومند چين به حدي است كه امكان تجربه قحطي ديگري را غير ممكن مي سازد اما رهبران سالخورده در حالي نگران اتمام محصولات مازاد كشاورزي اند كه اشتهاي مردم مرفه چين را به طور روزافزون در حال بالارفتن مي بينند.
در زمان مائوتسه يونگ از نظر غله، هر ناحيه اي بايد خودكفا مي بود. گاهي مستلزم اين بود كه منابع كم و مادر آب را به آن ناحيه خشك و لم يزرع تغيير مسير دهند.
حالا صنعت و توسعه شهري بر همه چيز مقدم شده و با بالاگرفتن وضع اقتصادي در سراسر كشور سالانه 10ميليون از دهقانان به سوي شهرها سرازير مي شوند.
زمين هاي كشاورزي از سال۱۹۹۶ نقصاني در حد 7/6ميليون هكتار داشته است. لين بوكين محقق امور اقتصادي در آكادمي علوم اجتماعي چين مي گويد: رشد چشمگير شهرها در چين را در سال گذشته بايد موجب كمبود ذخيره غله دانست.
شهرنشيني علت تحليل رفتن زمين هاي مزروعي است. دهقانان كه مي بينند زراعت سنتي كفاف زندگي شان را نمي دهد، دست از كشت و زرع مي كشند و بنا بر اين دليل، زراعت سير نزولي خود را در سال هاي اخير طي مي كند.
واردات سويا كه در سال گذشته به دو برابر يعني به 3/20ميليون تن رسيد، انتظار مي رود كه بار ديگر، امسال هم دوبرابر شود.بانك جهاني پيش بيني مي كند كه واردات غله كه در سال گذشته 14ميليون تن بوده در سال 2020به 32ميليون تن خواهد رسيد. حتي برنج يعني غذاي اصلي و هميشگي چين، از كشورهاي همسايه وارد مي شود.
|