در چهاردهمين نشست تخصصي مديريت دانش شهري تهران بررسي شد؛
رفع مشكلات روسازي معابر
|
|
عكس: عليرضا بني علي
امروزه مشخص شده كه يكي از منابع اصلي آلودگي صوتي در معابر شهري آسفالت و برخورد تاير ماشين با آن است؛ يعني 40 الي 50درصد. در گذشته از ديواره در بزرگراه ها براي كاهش صدا استفاده مي شد اما در دانمارك از آسفالت جديدي به نام (متخلخل) استفاده مي كنند
قطعا معابر تهران كه از 120 ميليون متر مربع طول برخوردار است بايد از سيستم مديريت نگهداري منسجمي برخوردار باشد، از سوي ديگر هر ساله هزينه هاي زيادي در اين زمينه در نظر گرفته مي شود كه مي توان با تربيت پيمانكاران متخصص در اجراي آسفالت بزرگراه ها و معابر درون شهري در هزينه هاي اين موضوع صرفه جويي كرد.
بررسي راهكارهاي رفع مشكلات روسازي معابر شهر تهران با تأكيد بر عدم پيمانكار حرفه اي و سيستم مديريت نگهداري معابر موضوعي بود كه در چهاردهمين نشست تخصصي مديريت دانش شهري توسط سه تن از اساتيد دانشگاه بررسي شد.
نبود نيروي پيمانكار متخصص آسفالت، معابر شهري و بزرگراه ها كه توسط آسفالت كاران پشت بامي انجام مي شود مشكلات ديگري را به دنبال دارد كه در اين نشست بررسي شد.
مهندس اصغر نادري رئيس موسسه قير و آسفالت مي گويد: در ايران تكنولوژي را به (فناوري) ترجمه كرده اند، بهره جستن از علوم و فنون در طول يك پروسه معين براي رسيدن به يك سري اهداف و توليد محصولاتي بر يك مبناي مشخص منحي فناوري. در حال حاضر در ايران سه گونه فناوري پيشرفته، بهينه و سنتي مطرح كرده است، انتخاب نوع فناوري يكي از مهمترين مسايل انجام هر پروژه اي است، من هم با فناوري پيشرفته و قابليت هاي آن چون سرعت بالا و دقت موافقم اما ما بايد توجه كنيم كه آيا مشكل ما در انجام پروژه تنها فناوري است، فناوري پيشرفته هميشه نيازمند نيروي متخصص است.
او ادامه مي دهد: مثلا نمي توان انتظار داشت كه كارخانه اي با 5/1ميليارد تومان قيمت، اپراتوري 400 هزار توماني داشته باشد، اساسا چنين فناوري از قدرت او خارج است، فناوري سنتي هم كه ديگر جوابگو نيست پس بهترين انتخاب فناوري بهينه است كه حتي با شرايط و موقعيت جغرافيايي و آب و هوايي مي تواند متغير باشد، در قبال انجام هر پروژه اي بايد پكيج كامل آن را داشته باشيم.
نادري در ادامه به بررسي دو منبع توليد آسفالت تهران در شرق و غرب اشاره مي كند: آسفالتي كه در شرق تهران توليد مي شود داراي كارايي، مقاومت و كيفيت بهتري است ، همين آسفالت كه درغرب تهران نيز توسط گروهي متخصص استفاده شده 13 سال عمر كرده و حتي مي توان آن را به 15 سال رساند اما سئوال اينجاست كه چرا عمر آسفالت هاي ما 2 الي 3 سال است؟ كه دلايل متعددي دارد اما مهمترين دليل آن نبود نيروي متخصص آسفالت معابر شهري است .
نيروي انساني متخصص يكي از مهمترين مشكلات مديريت شهري در اين زمينه است و متاسفانه بايد بگوييم كه حتي آسفالت هاي بزرگراه ها، توسط پيمانكاران آسفالت هاي پشت بامي انجام مي شود كه دليل اصلي آن اين است كه تا به حال هيچ نيروي متخصصي در اين حوزه تربيت نشده است.
در بحث مرمت كه يكي از مهمترين بخش هاي آسفالت است حتي پيمانكار و نيروي مشخصي نيست كه به اين كار معروف و مشغول باشند، از اين رو شهرداري تهران مي تواند در يكي از گام هاي مهم خود به تربيت اين دو نيرو اقدام كند.
رئيس موسسه قير و آسفالت؛ در خصوص حمل آسفالت گفت: بسياري بر اين اعتقادند كه مبدأ توليد آسفالت تا مقصد نبايد بيشتر از 50 كيلومتر باشد اما مشكل اصلي ما در نبود سيستم ويژه حمل آسفالت است، چون در كشورهاي ديگر به دليل وجود اين سيستم حمل تا 90 كيلومتر هم بدون مشكل انجام مي شود.
برخي از پيمانكاران مصالح آسفالت را به دليل سرد شدن در مسافت دورتر جدا مي كنند و در مقصد مخلوط مي كنند كه يكي از مشكلات مهم در پائين آوردن عمر مفيد و بهينه آسفالت است.
امروزه مشخص شده كه يكي از منابع اصلي آلودگي صوتي در معابر شهري آسفالت و برخورد تاير ماشين با آن است يعني 40 الي 50درصد، در گذشته از ديواره در بزرگراه ها براي كاهش صدا استفاده مي شد اما در دانمارك از آسفالت جديدي به نام (متخلخل) استفاده مي كنند كه كاهش خوب صدا را به همراه داشته، اما چنين سيستمي در ايران نمي تواند اجرا شود، دليل آن هم نگهداري، محافظت دقيق و پاكسازي منفذهاي آن در فاصله هاي زماني كوتاه مدت است؛ كاري كه در ايران نيازمند پروسه طولاني مدت فرهنگسازي آن هستيم.
از سوي ديگر اگر به نگهداري معابر اهميتي ندهيم، تهران سالانه نيازمند 4 ميليون آسفالت است .
دكتر محمودرضا كي منش معاون پژوهشكده حمل و نقل با اشاره به مساحت بزرگراه هاي تهران در اين زمينه گفت: مساحت معابر تهران 120ميليون مترمربع است. اگر هر 5 سال يكبار معابر را ترميم و دوباره آسفالت كنيم نيازمند 4ميليون تن آسفالت خواهيم بود، در سال گذشته با وجود سيستم مديريتي جديد شهرداري تهران كه تمام امكانات را فراهم كردند ما توانستيم 2 ميليون تن آسفالت در تهران توليد كنيم و از اين بيشتر هم توان توليد نداريم.
پس با اين توليد هر خيابان 10سال يكبار دو باره نوبت آسفالتش مي شود، اين به معناي محدود بودن منابع و بودجه ها است، در حالي كه اگر ما بتوانيم عمر آسفالت را به 15 سال(عمر مفيد آسفالت) برسانيم و سيستم امروزي و مدرن نگهداري معابر شهري را به خوبي و با دقت اجرا كنيم حتي نيازمند توليدي كمتر از 2 تن خواهيم شد.
اين استاد دانشگاه به اهميت سيستم نگهداري معابر شهري تاكيد كرده و ادامه مي دهد: جلوگيري از اتلاف سرمايه، مواد خام اوليه در طبيعت، كمتر شدن مزاحمت هاي شهري براي شهروندان و... از مهمترين نكات برجسته سيستم مديريت نگهداري است.
خوشبختانه مديريت جديد شهرداري تهران در يك سال گذشته توجه خوبي به اين مسئله كرده و توانستيم برنامه ريزي اوليه و تعريف ساختار چنين مديريتي را عملي كنيم.
به گفته كي منش در حال حاضر در حال تهيه مشخصات اصلي معابر تهران هستيم كه با تكيه بر اين داده ها و تحليل آماري كار درستي را انجام دهيم، بعد از اين مرحله به اولويت بندي مسايل حفاظتي خواهيم پرداخت و راهكار مناسب براي معابر شهر تهران از دل چنين داده هايي بيرون خواهد آمد.
او مشكل پيچيده تعدد متوليان معابر شهري در تهران و ايران را يكي از موانع كار اصولي در مورد آسفالت مي داند و مي گويد: متاسفانه يكي از مهمترين مشكلات اصلي در مديريت نگهداري معابر تهران، وجود متوليان زياد معابر شهري است در حقيقت شهرداري براي اجراي پروژه اي جداي از مجاب كردن مديران شهرداري ناچار است مديران بيروني را نيز توجيه كند.
البته نبايد اين موضوع را نيز فراموش كرد كه يكي از دلايل اينكه مردم نمي توانند متولي خرابي هاي معابر را پيدا كنند همين تنوع مسئوليت هاست، كه از نظر كي منش براي معابر شهري نيز نيازمند برنامه ريزي جامع از سوي يك نهاد هستيم تا مانند ديگر شهرهاي مدرن دنيا شهرداري متولي و جوابگوي معابر شهري باشد.
با تمام اين موانع و مشكلات نمي توان مصايب ناشي از آسفالت نامناسب را ناديده گرفت، اين موضوع تا حدودي مربوط به تهران است، به طوري كه در بسياري از نقاط كشور شاهد هستيم آسفالت هاي 30 سال پيش هنوز مستحكم هستند، آسفالت هايي كه با تكنولوژي 30 سال پيش انجام شدند، پس مشكل ما در كوتاه بودن عمر آسفالت معابر ،مديريتي است.
دكتر فريدون مقدس نژاد، استاد دانشگاه صنعتي اميركبير با بيان اين مطلب گفت: چرا آسفالتي كه 30 سال پيش انجام شده هنوز مستحكم است اما شاهد هستيم كه آسفالت هاي تازه، تنها سه چهار سال عمر مي كنند؟
از نظر اين استاد دانشگاه مشكلات در اين حوزه بسيار زياد است، در اين مورد تكنولوژي روز از اهميت كمتري برخوردار است، به تمامي اين مشكلات اگر به دقت نگاه كنيم، به مشكل مديريت و پيمانكار كه انتخاب مي شوند باز مي گردد، براي مثال به راحتي مي توان فهميد كه قبل از پهن كردن آسفالت هيچ تستي روي آن انجام نمي شود، چون بي شك در همان تست اوليه مي توان تخمين زد كه عمر آن چقدر خواهد بود.
اين استاد دانشگاه مي گويد: زيرسازي از ديگر مشكلات اصلي آسفالت در تهران است، متاسفانه عدم انجام زيرسازي قوي و مستحكم به مديريت چندگانه بر مي گردد. اين نكته كه براي مديران اين بخش روسازي و ظاهر معابر از اهميت بيشتري برخوردار است، غير قابل انكار است.
دكتر مقدس نژاد توجه نكردن به ضريب تخريبي نفوذ آب در آسفالت را يكي ديگر از مشكلات اصلي آسفالت دانست و گفت: در همه جاي دنيا آب، برف و يخ زدن سطح معابر يكي از مشكلات اساسي است كه توجه ويژه اي را مي طلبد.
برف روبي در زمستان با ماشين آلات بسيار سنگين، صدمه هاي زيادي را به آسفالت وارد مي كند، در حقيقت ضريب تخريبي آسفالت به دليل حركت بار اضافي روي آن چهار برابر مي شود.
مشكلات در حوزه معابر شهري بسيار زياد است و معابر تهران گوياي همه اين نواقص است كه نيازمند توجه و بررسي علمي و كارشناسي است كه از نظر كارشناسان و استادان دانشگاه ايجاد پايگاه مديريت شهري و تداوم آن براي بررسي مشكلات شهري با چنين تركيبي از كارشناسان، يكي از كارهاي خوب شهرداري تهران است.
|