لاريجاني در كنفرانس مونيخ مطرح كرد:
پيشنهادهاي ايران براي حل بحران هسته اي
پوتين: زياده خواهي هاي آمريكا ،جهان را به خطر انداخته است
|
|
گروه سياسي- دبير شوراي عالي امنيت ملي پس از آنكه روز شنبه به منظور شركت در كنفرانس امنيتي مونيخ وارد آلمان شد،روز گذشته در سخنراني خود در اين نشست به تشريح پيشنهادهاي جمهوري اسلامي ايران براي پايان دادن به بحران هاي منطقه اي وبين المللي و همچنين مسأله هسته اي ايران پرداخت. وي همچنين روز گذشته با خاوير سولانا، مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا ديدار كرد.
علي لاريجاني در سخنان خود در كنفرانس مونيخ با انتقاد از شرايط كنوني نظام بين الملل كه مبتني برنوعي يكجانبه گرايي است، ذات يكجانبه گرايي را مبتني بر نوعي نگاه نظامي گري دانست كه نوك اصلي پيكان ستيزه جويانه خود را به سوي كشورهايي نشانه رفته كه دغدغه استقلال داشته باشند. وي درباره روندپرونده هسته اي كشورمان نيز از اعتقاد ايران به مذاكره و يك بازي برد- برد سخن گفت.
دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به برخي نقاط اشتراك ميان قدرتهاي بزرگ و قدرتهاي منطقه اي تأكيدكرد هرقدر اين وجوه اشتراك بيشتر به هم نزديك شود به همان ميزان مي توان به پايداري نظم وصلح اميدواربود .وي سپس به برخي از اين وجوه اشاره كرد.
دموكراسي
لاريجاني اصل اول را دموكراسي دانست و تصريح كرد: گفتن اين سخن كه برخي كشورهاي منطقه توسعه فرهنگي و سياسي براي دموكراسي ندارند نوعي توجيه رفتار غير معقول است تا واقعيت ، زيرا دموكراسي را نمي توان با بسته بندي به منطقه اي صادر كرد و احتياج به تمرين دارد.
احترام به فرهنگ ها
علي لاريجاني با اشاره به اينكه اصل دوم ، احترام به فرهنگ هاي مختلف است آن را ضرورت همزيستي و پايه درك متقابل ميان ملت ها و دولتهاي گوناگون عنوان و تأكيدكرد: رفتار غرب در اهانت به پيامبر اسلام از هيچ وجه عقلايي برخوردار نيست و البته اين همان اشكالي است كه به رفتار تروريست ها در عراق امروز هم وارد است. دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت: امروز بخش اعظم عراق از امنيت برخوردار است و اين مناطق عمدتا مناطقي هستند كه يا همجوار ايرانند و يا نيروهاي آمريكايي درآنها حضور ندارند.
تعامل سازنده
لاريجاني سپس سومين وجه اشتراك آرماني ميان قدرتهاي بزرگ و قدرتهاي منطقه اي را تعامل سازنده براساس عقلانيت و احترام متقابل دانست و خاطرنشان كرد: دكترين امنيت ملي جمهوري اسلامي دفاعي است چون ايران راه حل مشكلات را در روش نظامي نمي داند و به خاك و ثروت همسايگانش چشم طمع ندارد.
مسئوليت پذيري
وي در ادامه از مسئوليت پذيري در چارچوب نظامات حقوق بين الملل به عنوان آرمان مشترك ديگر بين قدرتهاي بزرگ و منطقه اي يادكرد وبا تصريح به اينكه اين اصل امروز به دليل رفتار ناصحيح برخي دول قدرتمند آسيب ديده است ، براي تصديق اين ادعاي خود به روند پرونده هسته اي ايران اشاره نمود. لاريجاني مسئله اتمي ايران را در ذات خود، پيچيده ندانست و با اشاره به اينكه همه فعاليتهاي اتمي ايران زير نظر آژانس و بازرسي هاي آن قراردارد، تأكيدكرد: سخن كساني كه با صراحت مي گويند نمي توانيم بپذيريم ايران حتي به دانش صلح آميز هسته اي دست پيدا كند، چراكه نگرانيم درآينده از مسير صلح آميز منحرف شود، تعجب آور است، چراكه در حقوق بين الملل تا به حال سابقه نداشته كه نيت خواني كنند و پيش از تحقق جرم دنبال مجازات آن باشند. وي افزود: در عين حال ما در پاسخ به بسته پيشنهادي و در مذاكرات با سولانا گفتيم حاضريم كليه فعاليتهاي هسته اي ايران را در درون كنسرسيومي قرار دهيم كه ديگران هم درآن شريك باشند و اطمينان از آن پيدا كنند . هرچند ضرورتي بر اين كار مطابق نظامات بين المللي نيست ولي براي حسن نيت حاضريم اين كار را بكنيم. لاريجاني گفت : ما به يك بازي برد- برد معتقديم و نمي خواهيم چه بازيگران بين المللي و چه منطقه اي متضرر شوند. وي افزود: ايران معتقد به حل و فصل مسئله از طريق مذاكره است و اعتقاد دارد اگر طرف مقابل واقعا چنين اراده اي داشته باشد ظرف چند ماه، كليه مسائل به نتيجه مي رسد و مسير همكاريهاي دراز مدت چه در بعد منطقه اي و چه در انرژي فراهم مي گردد. اما شروط غير معقول نظير شرط تعليق براي مذاكرات ، عملا مانع حل و فصل موضوع شده است.علي لاريجاني در پايان از آمادگي تهران براي ميزباني يك كنفرانس امنيت منطقه اي خبرداد.
گفتگو با سولانا در جريان ديدار لاريجاني و سولانا كه ظهر ديروز در مونيخ انجام شد، دور قبلي مذاكرات طرفين درباره روابط اتحاديه اروپا با كشورمان و نيز آخرين تحولات بر سر رفع اختلاف درباره برنامه هسته اي كشورمان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش ايرنا در اين جلسه همچنين طرفين ضمن تاكيد دوباره بر لزوم به كارگيري ابزارهاي ديپلماتيك ، ايده هاي جديدي را نيز براي برگزاري دور جديد مذاكرات درباره برنامه هاي هسته اي كشورمان مطرح كردند. سولانا و لاريجاني ابراز اطمينان كردند كه با پيگيري روند مذاكرات مي توان در زمينه حل اختلاف نظرهاي موجود و بهبود و تقويت روابط اتحاديه اروپا با ايران به نتيجه رسيد. خاوير سولانا در اين جلسه گفت كه در بازگشت به بروكسل نتيجه مذاكرات خود با دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان را به اطلاع وزراي امور خارجه كشورهاي عضو اتحاديه اروپا مي رساند.
گروه بين الملل - ولاديمير پوتين در روز دوم كنفرانس امنيتي مونيخ در سخناني صريح و بي پرده جلوه هايي از سياست خارجي و امنيتي آمريكا را مورد استفاده قرار داد. رئيس جمهور روسيه گفت: آمريكا در سراسر جهان به طور نامحدود به زور متوسل مي شود و از هر جهت پا را از مرزهاي خود (از حدود خود) فراتر گذاشته است. پوتين گفت: سياست هاي آمريكا منتهي به مناقشه شده و به يك مسابقه تسليحات هسته اي دامن مي زند. رئيس جمهور روسيه خطاب به رهبران و ديپلمات هاي 40 كشور حاضر در كنفرانس امنيتي مونيخ افزود، واشنتگن اجراي قوانين خود را به نحوي كه موجب بي اعتباري قوانين بين المللي مي شود، به فراتر از مرزهاي خود گسترش مي دهد.
وي هشدار داد موضوع جهان تك قطبي پذيرفتني نيست و منجر به جنگ ها و مناقشات بيشتري در جهان شده است. رئيس جمهور روسيه گفت: اقدامات غيرقانوني يكجانبه هيچ مشكلي را حل نكرده است و امروز ما شاهد استفاده افراطي و كنترل نشده از قدرت نظامي در روابط بين الملل هستيم درحالي كه چنين سياستي بسيار خطرناك است و هيچ كس ديگر احساس امنيت نمي كند.
پوتين با اشاره به سياست هاي توسعه طلبانه ناتو خاطرنشان كرد نبايد از اتحاديه اروپا و يا سازمان آتلانتيك شمالي( ناتو) به جاي سازمان ملل متحد استفاده كرد. پس از پوتين، رابرت گيتس وزير دفاع آمريكا سخنان خود را با اشاره مستقيم به گفته هاي رئيس جمهور روسيه اين گونه آغاز كرد كه سخن گفتن به عنوان يك جنگجوي دوران جنگ سرد از مسائلي كه مربوط به گذشته است مرا به ياد درد و رنج هاي گذشته مي اندازد.
وي افزود: همان يك جنگ سرد كافي است. اين در حالي است كه گيتس دو روز قبل از اجلاس مونيخ گفت: آمريكا بايد نيروهاي ويژه واكنش سريع براي مقابله با تروريست ها و نيروهاي رسمي نظامي خود را براي مقابله با ارتش هاي منظم تقويت كند. گيتس علت اين سياست آمريكا را اين گونه توضيح داد كه روشن نيست در آينده در كشورهايي مثل چين و روسيه چه اتفاقي خواهد افتاد. رابرت گيتس در ادامه سخنان خود تلاش كرد ضرورت اتحاد بيشتر ميان آمريكا و اروپا در قالب ناتو را گوشزد كند. دولت بوش برخلاف نظرات كارشناسان و نظرات نظاميان مستقر در عراق طرح افزايش نيروي عراق را به پيش برد. اما در افغانستان كه سربازان ناتو مستقر هستند، اعضاي ناتو با درخواست انگليس و آمريكا براي اعزام نيروي بيشتر به افغانستان مخالفت مي كنند. حتي قبل از شروع جلسه كنفرانس مونيخ وزيران دفاع ناتو در سويل اسپانيا نيز با افزايش نيروهاي ناتو در افغانستان مخالفت كردند. گيتس تمام سخنان خود را به ترغيب كشورهاي عضو ناتو براي اعزام نيرو به افغانستان اختصاص داد.
در مقابل دبيركل ناتو در سخنان خود در كنفرانس مونيخ بر همكاري راهبردي اين سازمان با روسيه تأكيد كرد.
دبيركل ناتو براي تغيير فضاي كنفرانس كه در نتيجه انتقاد سخت پوتين از آمريكا ايجاد شده بود تأكيد كرد همكاري و مشاركت راهبردي ميان ناتو و روسيه به تأمين منافع دو طرف كمك خواهد كرد و براي هر دو طرف مفيد خواهد بود. اظهارات دبيركل ناتو در حالي صورت گرفت كه در چند هفته اخير، خبر استقرار موشك هاي آمريكايي در جمهوري چك و لهستان، مسكو را آشفته كرده و روسيه معتقد است استقرار اين موشك ها براي مقابله با روسيه است.
|