نگاهي علمي به اسكناس و سير تحولات آن، به بهانه عرضه اسكناس هاي 5000 توماني
نارنجي خوشرنگ وارد مي شود
|
|
پس از بحث و جدل هاي فراوان و تاييد و تكذيب هاي مداوم، به نظر مي رسد موافقان چاپ اسكناس هاي درشت بالاخره بر حريف پيروز شده اند و اسكناس هاي درشت و البته نو و تميز در راهند.
۳ سال پس از چاپ اسكناس هاي 2 هزار توماني، از روز دوشنبه 21 اسفند 85، شش ميليون برگه اسكناس 5 هزار توماني نو در بانك ها آماده ورود به چرخه اقتصاد كشور و البته كيف پول و احياناً جيب شلوار شما هستند.
مخالفان چاپ اسكناس هاي درشت عقيده دارند كه چاپ اين اسكناس ها موجب بروز آثار تورمي در جامعه مي شود، ولي مسئولين بانك مركزي با اين ادعا مخالفند و آثار تورمي ناشي از چاپ اسكناس درشت را موقتي و ناشي از تأثير رواني آن مي دانند. در عوض آنها معتقدند با چاپ اسكناس هاي درشت، جابجايي پول آسانتر مي شود، هزينه چاپ اسكناس كمتر مي شود و...
به هر حال، ما بدون اينكه به دعواي مخالفان و موافقان چاپ اسكناس كاري داشته باشيم، قصد داريم صرفاً در مورد اين تكه كاغذ با ارزش و دوست داشتني صحبت كنيم : اسكناس.
محمد علي شهاب الدين
اسكناس هاي چيني قديمي روي كاغذهاي ساخته شده از پوست درخت توت چاپ مي شدند، ولي اسكناس هاي امروزي، اغلب از كاغذ سنگين ساخته مي شوند كه گاهي هم در تركيب با كتان يا منسوجات ديگر است. بطور كلي، كاغذي كه در چاپ اسكناس مورد استفاده قرار مي گيرد، در مقايسه با كاغذ معمولي قابليت ارتجاعي بيشتري دارد و در برابر فرسودگي و پارگي مقاومت بيشتري نشان مي دهد. با اين وجود، فرسودگي اسكناس ها و هزينه هاي مربوط به امحاء و جايگزيني آنها همواره باعث دردسر بوده است. به همين دليل ، بررسي ها بر روي استفاده از مواد مقاوم تر و البته به صرفه در چاپ اسكناس همچنان ادامه دارد. يكي از گزينه هاي پيش رو، استفاده از اسكناس هاي پلاستيكي است.در سال 1983 ميلادي، اولين اسكناس ها از جنس پليمر در كاستاريكا و هائيتي به چاپ رسيدند. در سال 1988 استراليايي ها نوعي اسكناس پلاستيكي از جنس پليمري مخصوص را ساختند و در سال 1996 به عنوان اولين كشور، اسكناس هاي پليمري را در گردش انداختند. از آن تاريخ به بعد، برخي كشورهاي ديگر هم اسكناس هاي پلاستيكي را وارد چرخه اقتصاد خود كردند.اسكناس هاي پلاستيكي، دوام بيشتري نسبت به اسكناس هاي معمولي دارند و جعل آنها هم بسيار مشكل تر است. با اين وجود، كارشناسان اقتصادي سال هاست به اين نتيجه رسيده اند كه بهترين راه براي مقابله با فرسودگي و جعل اسكناس، روي آوردن به كارت هاي اعتباري است.
اسكناس هاي بدون گوشه
فرسودگي زود هنگام اسكناس ها، يكي از مشكلات عمده در رابطه با اسكناس در كشور ماست. بنابر اعلام بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، عمر متوسط اسكناس در كشورهاي پيشرفته 10 سال و در كشوري مثل پاكستان 8-7 سال است. در حاليكه اين مدت در ايران فقط 5 سال است. با اين توضيح كه اين مدت در گذشته حدود 5/3 سال بود كه با هشدارهاي مسئولين، به 5 سال افزايش يافته است!
طبق اين گزارش، علت اصلي فرسودگي اسكناس در كشور ما، بي توجهي در نگهداري آنهاست كه در تعدادي از صنوف نظير مشاغل فني، تعميركاران و فعالان بازار ميوه بيشتر مشاهده مي شود. به گفته سيد جلال جليليان، مديركل ريالي و نشر بانك مركزي، سالانه بايد 1 ميليارد و 400 ميليون برگ اسكناس به دليل فرسودگي از جريان خارج شود كه به دليل محدوديت هاي سيستم بانكي، تنها نيمي از آنها، يعني 700 ميليون قطعه، از جريان خارج مي شود. اين در حالي است كه متوسط هزينه چاپ هر برگ اسكناس جديد در كشور 187 ريال است و جمع آوري، امحاء و جايگزيني 700 ميليون قطعه اسكناس، سالانه 12 ميليارد تومان براي دولت هزينه دارد.
بلاهاي اسكناس
در اين كه اسكناس هاي آلوده موجود در بازار پولي ايران، عامل انتقال بسياري از بيماري ها هستند، ترديدي نيست ولي در مجامع علمي و پزشكي دنيا هم پژوهش مدون و قابل استنادي در اين زمينه ديده نمي شود. بنابراين به سخنان آقاي دانش جعفري، وزير محترم امور اقتصادي و دارايي بسنده مي كنيم: اسكناس 70 نوع بيماري را به انسان منتقل مي كند!
ايمني اسكناس
هر چقدر جنس كاغذ اسكناس و طراحي آن ساده تر باشد، جعل اسكناس هم براي جاعلان آسانتر مي شود، بنابراين فاكتورهاي ايمني به كار رفته در اسكناس ها روز به روز بيشتر مي شوند. به عنوان مثال اسكناس 2 هزار توماني داراي 11 فاكتور ايمني است كه برخي از آنها را نام مي بريم.
۱) نخ امنيتي : اين نخ كه داراي روكش فلزي است و آرم بانك مركزي هم در زمينه آن به چشم مي خورد، درون خميره كاغذ قرار دارد و فقط بخش هايي از آن در سطح كاغذ نمايان است.
۲) ريز چاپ برجسته با نوشته بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران كه در سمت راست اسكناس با ذره بين قابل مشاهده است.
۳) نشانه برجسته براي تشخيص نابينايان كه بصورت 3 دايره قابل لمس در گوشه سمت چپ پايين اسكناس قرار دارد.
۴) واترمارك با تصوير حضرت امام(ره) كه بصورت 3 بعدي در خميره كاغذ قرار دارد و براي ديدن آن بايد اسكناس را در مقابل تابش نور مستقيم قرار داد.
۵) طرح مخفي : با تغيير زاويه اسكناس به نحوي كه روي اسكناس بصورت افقي در مقابل چشم قرار گيرد، در سمت چپ تصوير حضرت امام(ره)، طرح مخفي به صورت عدد 200000 نمايان مي شود.
۶) مركب فلورسنت : با تابش نور ماوراء بنفش به قسمت روي اسكناس، رنگ امضاي وزير امور اقتصادي و دارايي و رييس بانك مركزي از مشكي به سبز فسفري تغيير مي كند، رنگ شماره سريال از قرمز به طلايي تغيير مي كند و...
براي آشنايي دقيق با اين ويژگي ها به سايت بانك مركزي ايران به آدرس www.cbi.ir مراجعه كنيد.
و بالاخره اسكناس 5 هزار توماني
بنابر اعلام بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، از روز 21 اسفند 1385، اسكناس هاي 5 هزار توماني در كشور توزيع مي شود. اسكناس جديد به رنگ نارنجي و به ابعاد 79 در۱۶۶ ميلي متر است ( يعني 1 ميلي متر در عرض و۳ ميلي متر در طول، بزرگتر از اسكناس 2 هزار توماني). در روي اسكناس تصوير حضرت امام خميني(ره) به چاپ رسيده است و در پشت اسكناس، نقشه ايران ديده مي شود كه در ميان آن، نماد انرژي هسته اي و نيز روايتي از رسول اكرم(ص) كه: دانش اگر در ثريا هم باشد مرداني از پارس به آن دست خواهند يافت به چشم مي خورد. در پايين نقشه ايران نيز خليج فارس نقش بسته است. اصول كلي ايمني اين اسكناس هم مشابه با مواردي است كه در مورد اسكناس هاي 2 هزار توماني ذكر شد.3 سال پيش وقتي اسكناس هاي 2 هزار توماني وارد بازار شد، بسياري از افراد به نحوه طراحي اين اسكناس و بويژه نوع عكسي كه از بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران چاپ شده بود، انتقاد كردند تا جايي كه برخي از نمايندگان مجلس با اين توضيح كه تصوير رسم شده از امام راحل متناسب با شخصيت اخلاقي و متانت ايشان نيست، خواستار جلوگيري از ادامه انتشار آن شدند. اما در مقابل، بانك مركزي اعلام كرد كه اين عكس، با هدف نشان دادن حالت اسطوره اي و صلابت بيشتر ايشان انتخاب شده است. حال بايد ديد كه اسكناس 5 هزار توماني هم با مشكل مشابهي مواجه مي شود؟
|