پس از نواختن سوت پايان سالن مسابقه را شوروشوق فراگرفت و ايتاليايي ها ديوانه وار بر جام قهرماني بوسه زدند
تلاش فراوان اوكرايني ها براي جبران گل نتيجه نداد و آن ها مجبور شدند پس از ۴۰ دقيقه نبرد به مدال نقره قناعت كنند
آرش راهبر
همه چيز از يك تيم محلي در مونته ويدئوي اروگوئه شروع شد، وقتي كه خوان كارلوس كارياني آرژانتيني مربي تيم «YMCA» تصميم گرفت راهي براي مبارزه با باران هاي وقت و بي وقت كه بهترين تيمش را به هم مي زد پيدا كند، كارياني تيمش را به سالن مي برد تا آمادگي بازيكنانش را حفظ كند. رفته رفته بازي شاگردانش با نوآوري ها و قوانيني همراه شد كه ضمن داشتن مشتركات فراوان با فوتبال روي چمن از قوانين بسكتبال، هندبال و حتي واترپلو هم كمك گرفت تا تبديل به بازي جديدي به نام فوتسال شود.
فوتسال در آمريكاي جنوبي رشد يافت و با هجوم بازيكنان برزيلي و آرژانتيني و بقيه كشورها تبديل به بازي مورد علاقه آمريكايي هاي تكنيكي شد. مختصات ويژه بازي فوتسال باعث مي شد تا بازيكنان داراي توانايي هاي بسيار سودمندي شوند و اين ويژگي ها در بازي روي چمن نيز به كمك آنها مي آمد. به طور مثال گل رونالدو به تيم ملي تركيه در بازي نيمه نهايي جام جهاني نمونه بارزي از آموخته هاي روني در فوتسال بود. همان گلي كه برزيل را به بازي نهايي جام جهاني فرستاد. رونالدو از گوشه محوطه جريمه صاحب توپ شد و در حالي كه روبه رويش مدافع تركيه زاويه حركت را تنگ كرده بود، با يك ضربه نوك پا توپ را به صورت زميني به گوشه چپ دروازه فرستاد. روني بعد از به ثمر رساندن اين گل گفت: «هيچ كس انتظار نداشت كه اين حركت از من سر بزند. اين يك حركت تكنيكي بسيار مشكل و منحصر به فرد براي شليك توپ به نقطه اي است كه نشانه رفته ايد. البته اين حركت يك تكنيك غريزي است و من بارها و بارها زماني كه جوان تر بودم و فوتسال بازي مي كردم از اين تكنيك استفاده كردم. »
اما اولين مسابقات غيررسمي در رشته فوتسال در سال ۱۹۶۵ روي داد، مسابقاتي كه در آمريكاي جنوبي انجام گرفت و پاراگوئه آن را فتح كرد. اولين مسابقات جهاني در اين رشته نيز در سال ۱۹۸۲ رخ داد كه برزيلي هاي تكنيكي موفق به كسب قهرماني شدند.
علاقه مندي به فوتسال و توسعه آن باعث شد تا فيفا از سال ۱۹۸۹ كنترل مسابقات را در دست بگيرد. براي اولين بار كميته اي تحت عنوان فوتسال تشكيل شد و در اولين مسابقات تحت نظر فيفا تيم هلند عنوان قهرماني جهان را به دست آورد. پس از آن بود كه مسابقات قهرماني اروپا نيز توسط يوفا طراحي شد و در سال ۱۹۹۶ در اسپانيا، تيم ملي اين كشور توانست عنوان قهرماني اروپا را به دست آورد. مسابقات قهرماني اروپا باعث شد تا توجه مردم اين قاره به فوتبال نوظهور بيشتر و بيشتر شود، به خصوص در فصل طولاني مدت سرما در اروپا، فوتسال مي توانست جايگزين مناسبي براي فوتبال باشد. از سوي ديگر قهرماني اسپانيا در جام جهاني فوتسال در سال ۱۹۹۶ در گواتمالا نيز روند علاقه مندي اروپايي ها را شدت بخشيد.
اسپانيايي ها همچنان حركت موفقيت آميز خود را ادامه دادند و در سال ۲۰۰۱ مجددا قهرماني اروپا را به دست آوردند و در مسابقات باشگاه هاي اروپا نيز تيم كاستلون توانست قهرماني را به دست آورد. با اين حال اسپانيا تنها تيم ابرقدرت اروپا نبود و روسيه، اوكراين و ايتاليا نيز به سرعت خود را به سطوح بالاي اروپا رساندند. در ايتاليا مسابقات فوتسال فراگير و توسعه يافته و هم اكنون بيش از ۲۰۰۰ تيم باشگاهي و چهار ميليون بازيكن فوتسال در اين كشور فعاليت مي كنند.
از سوي ديگر كشورهايي مثل فرانسه، آلمان، اسكاتلند به كمك فيفا و يوفا قصد دارند تا فوتسال را به بازي هاي المپيك زمستاني ۲۰۰۶ بيفزايند. بنابراين ترديدي وجود ندارد كه با حضور ۲۵ ميليون نفر در عرصه فوتسال جهاني ديگر بازيكناني مثل رونالدو كه تكنيك هاي فوتسال را در بالاترين سطح فوتبال جهان به نمايش مي گذارند محدود نخواهند بود.
اروپا، قلب فوتسال
چهارمين دوره مسابقات قهرماني اروپا در رشته فوتسال دوشنبه شب در ايتاليا به پايان رسيد و آتزوري ها با تكيه بر ميزباني توانستند اولين قهرماني را به دست آورند. اولين دوره اين مسابقات در سال ۱۹۹۶ در اسپانيا انجام شد و اسپانيا قهرماني را به دست آورد، اسپانيا روسيه را در فينال ۵ بر ۳ شكست داد. در سال ۱۹۹۹ ميزباني قهرماني اروپا به روس هاي سردمزاج رسيد. روس ها تلافي شكست سه سال قبل را بر سر اسپانيا در آوردند و پس از تساوي ۳ بر ۳ در وقت قانوني در ضربات پنالتي اسپانيا را شكست دادند.
دو سال بعد باز هم ميزباني به اسپانيا رسيد و اين بار اسپانيايي ها در فينال تيم تازه اوج گرفته اوكراين را با نتيجه ۲ بر يك مغلوب كردند. اوكراين در مسابقات اخير توانست به بازي فينال برسد كه باز هم نصيبي جز سكوي دوم نبرد.
دوره چهارم
در دوره چهارم اين مسابقات هشت تيم مطرح اروپا در دو گروه چهار تيمي به رقابت پرداختند. در گروه A تيم هاي ايتاليا، جمهوري چك، روسيه و اسلووني قرار گرفتند و در گروه B نيز تيم هاي اوكراين، اسپانيا، پرتغال و بلژيك به رقابت پرداختند.
در گروه A تيم ايتاليا با برتري مطلق توانست با نتايج يك بر صفر در برابر روسيه، ۲ بر يك در برابر اسلووني و ۵ بر يك در برابر جمهوري چك به پيروزي برسد و رتبه اول گروه اول را به دست آورد. جمهوري چك با يك شكست و دو پيروزي دوم شد تا روسيه و اسلووني به رتبه هاي سوم و چهارم قناعت كنند. از اين گروه دو تيم اول به مرحله بعدي راه يافتند.
در گروه B اوكراين با دو پيروزي در برابر بلژيك و پرتغال و يك شكست در برابر اسپانيا تيم اول گروه شد و اسپانيا با يك پيروزي در برابر تيم اول يعني اوكراين و دو تساوي در برابر بلژيك و پرتغال نتوانست رتبه اي بهتر از دوم به دست آورد. پرتغال و بلژيك هم رتبه هاي بعدي را به دست آوردند. به اين ترتيب چهار تيم برتر دو گروه به مرحله نيمه نهايي راه يافتند.
در مرحله نيمه نهايي اوكراين با نتيجه عجيب ۵ بر يك جمهوري چك را مغلوب كرد تا يك پاي فينال باشد. اما در بازي ديگر كه حساسيت بسيار بالايي داشت، تيم ايتاليا توانست در يك رقابت نفس گير تيم قدرتمند اسپانيا را با نتيجه نزديك ۲ بر يك مغلوب كند. اين پيروزي باعث شد تا اسپانيا پس از سه دوره از رسيدن به بازي فينال دور بماند.
يك گل براي قهرماني
شش هزار نفر از تماشاگران پرسروصداي ايتاليايي به ورزشگاه پالاماگيو واقع در كاسرتا گردهم آمده بودند تا اولين قهرماني ايتاليا را جشن بگيرند. اولين بازيكني كه به زمين وارد شد جان فرانكو آنجليني دروازه بان ايتاليا بود كه با حركات مخصوصي مشغول آماده كردن خود بود. دروازه ايتاليا در طول چهار بازي قبلي تنها سه بار باز شده بود و اين دليل روشني بر قدرتمندي ايتاليايي ها در حراست از دروازه شان بود.
اولين شانس مسلم گلزني وقتي به ايتاليا رو كرد كه گئورگي ملنيكوف اوكرايني خطاي آشكاري را بر روي ادگار برتوني مرتكب شد. با كارو پس از حركت فريبنده ويچنتيني توپ را از ۱۲ متري شوت كرد كه دروازه بان اوكراين آن را دفع كرد.
اين حركت جو بسيار پرهيجان سالن ورزشگاه را پرالتهاب تر كرد. تماشاگران با به راه انداختن موج مكزيكي و فريادهاي كركننده فشار عصبي شديدي به شاگردان گنادي ليسنچوك وارد كردند. اوكرايني ها كه از بين ۵ تيم اروپاي شرقي اين مسابقات به فينال راه يافته بودند يكي دو بار با هنرنمايي كوريدزه دروازه ايتاليا را به شدت تهديد كردند. نيمه نخست بدون گل به پايان رسيد و همگان در حسرت يك گل باقي ماندند.
اوكرايني ها با تكيه بر قدرت بدني و كار گروهي راه هاي نفوذ ايتاليا را بسته بودند و آتزوري هاي تكنيكي نيز با سرعت بخشيدن بازي سعي در به اشتباه انداختن اوكراين داشتند.
در نيمه دوم بالاخره سرنوشت بازي تعيين شد. بعد از گذشت حدود ۱۰ دقيقه از نيمه دوم وينيچيوس بازيكن جوان ايتاليا توانست قفل دروازه اوكراين را بشكند و تنها گل پيروزي بخش را به ثمر برساند. پس از اين گل اوكراين تلاش زيادي براي جبران گل به خرج داد اما زحمات فراوان كاپيتان ايتاليا يعني سالواتوره زافيرو باعث شد تا انسجام تيمي اين تيم حفظ شود و به اين ترتيب اولين قهرماني به نام ايتاليا به ثبت برسد.
پس از نواختن سوت پايان، سالن مسابقه را شوروشوق فراگرفت و ايتاليايي ها ديوانه وار بر جام قهرماني بوسه زدند.
به اين ترتيب سكه چهارمين قهرماني جام ملت هاي فوتبال اروپا به نام لاجوردي ها ضرب شد.
بازيكنان ايتاليا: آنجليني، گرانا، مونتو وانلي، زافيزو (كاپيتان)، برتوني، وينيچيوس، ويچنتيني، فوگليا، مورگادو، ريپسي، روچا و موراتلي.
مربي: روبرتو منيچلي
بازيكنان اوكراين: پوپوف، شيطانوف، سيتين، كوريدزه، بزاگلي، كودلاي، ملنيكوف، كوزنكو، دينگا، موسكويچوف، پيلپف و كورنيف
مربي: گنادي ليسنچوك