شبكه خبري NBC آمريكاد به نقل از مقامات ارشد دايره تحقيقات فدرال آمريكا موسوم به اف بي آي ادعا كرد گزارش هاي اطلاعاتي از تلاش بن لادن و شبكه القاعده براي جذب بانوان و آموزش آنها براي انجام حملات انتحاري حكايت دارددبه ادعاي اين شبكه القاعده درصدد است
با انجام سلسله اي از عمليات انتحاري آمريكا را دچار شوك كرده و در تنگنا قرار دهد
گروه بين الملل، رضا سادات: «ما در آستانه قرني سراسر خشونت ايستاده ايم مگر آنكه از اين مناقشه درس هاي لازم را بياموزيم. »
|
|
جنازه يك عضو گروه انصار (وابسته به القاعده) در ارتفاعات حلبچه، عكس: عباس كوثري، عكاس اعزامي همشهري به عراق
|
|
|
گزارش ويژه جنگ عراق روز يكشنبه روزنامه آبزرور با اين عبارت آغاز شد. درست در همان روز و مقارن با انتشار اين مقاله، مقامات ارشد پنتاگون از تكميل حلقه محاصره بغداد و اضمحلال نسبي نيروهاي مدافع پايتخت عراق خبر دادند. جنگ عراق همچون نبرد افغانستان همه را متحير و گيج كرده است. برخي اين جنگ را گردابي مي دانند كه آمريكا را در خود فرو خواهد برد و به سلطه جهاني ايالات متحده پايان خواهد داد و ديگراني هم هستند كه غلبه بر صدام را سرآغاز عصري نو مي دانند كه دوران يكه تازي ايالات متحده خواهد بود. به هر حال همه ناظران سياسي در يك مورد اتفاق نظر دارند: عهدي نو آغاز شده است.
در ساعات بامدادين روز گذشته بغداد غرق در تاريكي و در سكوتي مرگبار به صداي آتشبارها گوش فراداده بود. نيروهاي آمريكايي كه اكنون در دروازه هاي بغداد مستقر شده اند دچار ترديد هستند. آنان مي توانند قمار كنند و فرض را بر اين بگذارند كه جنگ تمام شده است. تانك ها راه خود را به سوي بزرگراه ها و بلوارهاي اصلي بغداد بگشايند و طي بيست دقيقه به مركز اين شهر برسند. يك راه و يك نگاه ديگر هم وجود دارد: اينكه دفاع نه چندان جدي از بغداد و خيابان هاي ظاهرا ساكت و آرام پايتخت عراق را چون دامي نگريست كه در ورايش هفته ها جنگ خونبار نهفته است. آمريكايي ها مي توانند همان تاكتيكي را در پيش گيرند كه انگليسي ها در بصره دنبال مي كنند: پيشروي گام به گام به سوي مركز شهر.
شايد نيروهاي آمريكايي بتوانند در زماني نه چندان دور به سواحل دجله در قلب بغداد برسند و به حيات رژيم عراق پايان دهند اما اين پايان جنگ نخواهد بود. كمين ها و حملات انتحاري ادامه خواهد يافت و شايد مدافعان پنهان شهرها به نبرد خود ادامه دهند. حتي اگر نيروهاي مهاجم بتوانند مقاومت صفوف محافظان بغداد و نيروهاي وفادار به صدام را به طور كامل در هم شكنند نمي توانند به خشم و نارضايتي جهان عرب و ملل تمامي منطقه سرپوش بگذارند و شايد همين مسئله بوده كه زمامداران كاخ سفيد را به سوي تشديد تدابير امنيتي در خاك اين كشور سوق داده است.
روز چهارشنبه هفته گذشته شبكه خبري NBC آمريكا در گزارشي طولاني به نقل از مقامات ارشد دايره تحقيقات فدرال آمريكا موسوم به اف بي آي ادعا كرد گزارشات اطلاعاتي واصله طي روزهاي اخير از تلاش بن لادن و شبكه القاعده براي جذب بانوان و آموزش دادن آنها براي انجام حملات انتحاري حكايت دارد. به ادعاي اين شبكه القاعده درصدد است با انجام سلسله اي از عمليات انتحاري، آمريكا را دچار شوك كرده و در تنگنا قرار دهد. در همين رابطه اف بي آي براي اولين بار طي دو سال گذشته و در مبارزه خود با ترور براي معرفي يك زن پاكستاني تبار كه متخصص اعصاب است بيانيه اي صادر كرده است. گفته مي شود اين زن پاكستاني با شبكه القاعده در ارتباط است و بازجويان اف بي آي درصددند تا با دستگيري او اطلاعات جديدي در مورد فعاليت هاي القاعده كسب كنند. آمريكاييان ادعا دارند كه استفاده از مهاجمان زن پيش از اين به طور موفقيت آميز از سوي ديگر گروه هاي تروريستي آزموده شده است كه همين مسئله علت تغييري استراتژيك در تصميمات محافل نزديك به بن لادن است. برخي از مقامات ارشد آمريكايي در گفت وگو با شبكه NBC گفتند هيچ نشاني از قريب الوقوع بودن دور جديد حملات انتحاري عليه منافع آمريكا در داخل يا خارج اين كشور در دست نيست اما به رغم اين اظهارات، رسانه هاي آمريكايي كماكان به جدي بودن تهديدي كه از سوي القاعده و خصوصا بانوان آموزش ديده توسط القاعده متوجه ايالات متحده است، پاي مي فشرند.
عافيه صديقي، متخصص اعصاب ۳۱ ساله پاكستاني تبار و همچنين محمدخان ۳۳ ساله، همسر او اكنون به نماد تلاش هاي دستگاه امنيتي آمريكا براي مبارزه با تروريسم و تهديداتي كه متوجه منافع ايالات متحده است تبديل شده اند. صديقي كه از انستيتو تكنولوژي ماساچوست، MIT فوق دكتراي اعصاب و روان اخذ كرده در بوستون اقامت داشت و اخيرا چندين بار به حومه واشنگتن دي سي در ايالت مريلند سفر كرده بود.
روزنامه واشنگتن پست هم روز شنبه با انتشار مقاله اي در مورد صديقي برخلاف ادعاهاي NBC كه تاكيد مي كند صديقي مستقيما در اقدامات تروريستي دست نداشته است به گفت وگوي مقامات ايالت فلوريدا با خبرنگار اين روزنامه اشاره مي كند كه اين بانوي پاكستاني تبار تحصيلكرده را به عدنان شكري جمعه ۲۶ ساله كه مظنون به عضويت در القاعده است، مرتبط مي دانند. شكري جمعه كه تا چندي قبل در ميامي، مركز فلوريدا اقامت داشت به ناگاه ناپديد شد و اكنون اف بي آي جست وجوي وسيعي را براي يافتن او آغاز كرده است. شبكه تلويزيوني NBC در ادامه به عنوان يكي ديگر از ادله ايجاد تغييرات تاكتيكي در شيوه هاي عملياتي، مديريتي القاعده به دستگيري تعدادي از افراد نزديك به محفل رهبري اين شبكه اشاره مي كند و اينكه اكنون رهبران ارشد القاعده به دليل اعترافات احتمالي دستگيرشدگان از آينده خود نگران هستند. موج جديد تبليغات رسانه هاي آمريكا در مورد احتمال آغاز دور جديدي از حملات انتحاري در داخل خاك آمريكا بستر مناسبي براي افزايش بودجه پيشنهادي بوش براي جنگ عراق و تقويت توان مالي وزارت امنيت داخلي تازه تاسيس اين كشور را فراهم آورد. در طرحي كه از سوي دموكرات هاي كنگره و در اولين روزهاي ماه جديد ميلادي تقديم كنگره شد پيشنهاد شده علاوه بر اختصاص بودجه ۶/۶۴ ميليارد دلاري درخواستي بوش ۲/۲ ميليارد دلار اضافي براي اختصاص به وزارت امنيت داخلي در نظر گرفته شود.
|
|
در حالي كه اقتصاد آمريكا دوران ركود را پشت سر مي گذارد و گفته مي شود در سال مالي جديد حداقل ده ايالت ناچار خواهند بود براي صرفه جويي در هزينه ها از تعداد كاركنان خود بكاهند كنگره آمريكا با سخاوت بودجه هاي تكميلي وزارت امنيت داخلي را تصويب مي كند. بوش در لايحه تقديمي اخير خود به كنگره خواستار افزايش دو ميليارد دلاري بودجه ويژه افزايش تمهيدات امنيتي در نقاط روستايي وكنترل تروريسم داخلي شده بود كه در جلسه رسيدگي به اين درخواست سناتور هيلاري كلينتون، سناتور دموكرات ايالت نيويورك در ميان ناباوري حاضران خواهان افزايش اين بودجه تكميلي به حداقل ۳/۴ ميليارد دلار شد.
نمايندگان دموكرات كنگره آمريكا پنجشنبه گذشته در اقدامي نمادين با گروهي از نيروهاي پليس، آتش نشان و تكنسين هاي امداد پزشكي در كپيتول هيل كنفرانس مطبوعاتي مشتركي برگزار كردند. در حال حاضر تقريبا تمامي نهادهاي دست اندركار مبارزه با تروريسم و ارائه خدمات اضطراري زيرمجموعه وزارت امنيت داخلي هستند كه گفته مي شود فعاليت حدود ۳/۱ ميليون نفر از كاركنان بخش هاي خصوصي و دولتي كه در فعاليت هاي امدادي فعال هستند زيرنظر اين وزارتخانه است. در راستاي تقويت هر چه بيشتر اين وزارتخانه، تام ريج وزير امنيت داخلي پيشنهاد استخدام صدهزار نيروي پليس جديد را با هزينه اي بالغ بر ۸/۸ ميليارد دلار مطرح كرده است.
تلاش براي افزايش تمهيدات امنيتي در خاك آمريكا و دامن زدن به شايعات موجود در زمينه تهديدات تروريستي عليه منافع آمريكا به همين جا ختم نشد. در اولين ساعات روز شنبه اين هفته شبكه خبري CNN در گزارشي كه به شيوه اي خاص و به منظور تحريك افكار عمومي تهيه شده بود از كشف مواد سمي ريزين و سم بوتولينوم در يكي از نواحي دور افتاده شمال عراق خبر داد و در ادامه باز هم به نقل از مقامات اطلاعاتي كه نخواسته اند نامشان افشا شود ادعا كرد اين محل احتمالا يكي از اردوگاه هاي تروريستي وابسته به شبكه القاعده بوده كه از سوي شبه نظاميان وابسته به اين سازمان مورد استفاده قرار مي گرفته است.
در گزارش مذكور به آزمايش هاي صورت گرفته توسط عوامل اطلاعاتي آمريكا اشاره شده كه هنوز نتايج شان منتشر نشده است. تقريبا مقارن با انتشار اين گزارش شبكه تلويزيوني NBC هم در گزارشي اختصاصي از وجود پايگاه آموزشي وابسته به القاعده در سرقات، به فاصله يك كيلومتري مرز مشترك ايران و عراق در شرق اين كشور خبر داد. NBC ادعا مي كند پايگاه كشف شده در سرقات همان نقطه اي است كه پاول وزير امور خارجه آمريكا در جلسه پنجم فوريه گذشته شوراي امنيت سازمان ملل متحد عكس هاي ماهواره اي گرفته شده از آن را در اختيار نمايندگان ديگر اعضاي شورا قرار داد و مدعي شد القاعده در اين اردوگاه به عوامل خود نحوه توليد مواد شيميايي كشنده را آموزش مي دهد.
سرقات كه گفته مي شد پيش از اين و در اولين روزهاي يورش نظامي ائتلاف تحت رهبري آمريكا به عراق با موشك هاي كروز آمريكايي هدف قرار گرفته و با خاك يكسان شده است اكنون با آن كه چيزي جز تلي از خاك از آن باقي نمانده به خوراك شيپور تبليغاتي آمريكا تبديل شده است. CNN و NBC در گزارشاتي جداگانه از كشف گرانول ريزين و بوتولينوم كه در كف پوتين ها جاسازي شده بوده است در سرقات خبر دادند. براي تكميل شوك رواني ايجاد شده و دامن زدن به گزارشاتي كه در مورد تهديد بيوشيميايي گروه هاي تروريستي منتشر مي شود روز پنجشنبه گذشته اف بي آي با صدور بيانيه هشدارآميزي از مردم آمريكا خواست دقيقا حركات مشكوك را زيرنظر داشته باشند و تصريح كرد هسته هاي فعال در خاك آمريكا درصددند از عوامل شيميايي، ميكروبي مرگبار و به ويژه ريزين و بوتولينوم براي آلوده كردن آب آشاميدني و محصولات غذايي استفاده كنند. هشدار اف بي آي كه دو روز قبل از اخبار منتشره از سوي CNN و NBC در اختيار رسانه ها قرار گرفته بود با گزارشات اين دو شبكه پر مخاطب آمريكايي تكميل شد تا شايد اندكي از تب مخالفان جنگ بكاهد و آنان را خلع سلاح كند.
به اعتقاد بسياري از ناظران با بالا گرفتن مخاصمات نظامي ارتش آمريكا در عراق و شايعاتي كه در مورد احتمال گسترش جنگ در منطقه وجود دارد زمامداران آمريكا كنترل جامعه آمريكا و سامان دادن به وضعيت پر هرج و مرج اين كشور را در كنار برنامه هايي كه براي خاورميانه آماده كرده اند در دستور كار خود قرار داده اند. به رغم آنكه آمريكايي ها در تلاش اند عراق در دوره زماني اي كوتاهتر از نبرد افغانستان كه به سقوط طالبان از اريكه قدرت انجاميد به تصرف كامل نيروهاي آمريكايي درآيد اما گمان مي رود نظاميان آمريكايي چندان عجله اي هم براي فتح كامل بغداد نشان ندهند. فتح سريع بغداد هر چند پيروزي درخشاني را در كارنامه پنتاگون ثبت خواهد كرد اما مشكلات واشنگتن در سامان دادن به آينده عراق را دو چندان خواهد كرد.
گالف نيوز روز يكشنبه در گزارشي به استراتژي آمريكا در رابطه با عراق بعد از جنگ پرداخت. در اين گزارش به مخالفت معارضين عراقي و كشورهاي عرب منطقه با انتصاب فرماندار نظامي آمريكايي براي عراق و طولاني شدن حضور آمريكايي ها در اين كشور اشاره شده و در ادامه تصريح شده اكنون به رغم قطعيت نسبي امحاي رژيم صدام و سقوط بغداد به عنوان آخرين دژ باقيمانده حاكميت صدام، آينده عراق و تبعات جنگ مي تواند حاكميت آمريكا را در خارج و داخل با چالش مواجه كند.
اعتراضات مسلمانان و ديگر مخالفان جنگ احتمالا با پايان جنگ در عراق و اشغال كامل اين كشور كمرنگ خواهد شد اما پايان اين اعتراضات مشكلات فراروي آمريكا را به طور كامل رفع نخواهد كرد. هر چند پيروزي قاطع و همه جانبه آمريكا بر عراق مي تواند پيامي براي ساير مخالفان آمريكا باشد اما مشكل اصلي آمريكا كه پراكندگي تروريست ها در سطح جهان است كماكان به قوت خود باقي است. در اين بين فتح سريع بغداد هم مي تواند مشكلات خاص خود را به دنبال داشته باشد. تعجيل نظاميان آمريكايي براي فتح بغداد از يكسو ممكن است افزايش دور از انتظار تعداد قربانيان غيرنظامي را به همراه داشته باشد و از دگرسو فتح بغداد الزاما بايد با دستگيري يا قتل صدام همراه باشد تا در صورت فرار صدام رسوايي ديگر براي دستگاه هاي نظامي و اطلاعاتي آمريكا به وجود نياورد. مرگ يا زندگي صدام از او قهرمان اسطوره اي ديگري به وجود خواهد آورد و اين مسئله هم از ديگر مشكلاتي است كه براي فتح بغداد پيش روي نظاميان ارشد آمريكايي قرار دارد. شايد به همين دليل است كه آنان از احتمال طولاني شدن محاصره بغداد سخن مي گويند. آنان محاصره طولاني بغداد با هدف به شورش واداشتن ساكنان شهر و قتل صدام را دنبال مي كنند اما طولاني شدن روند اشغال هم مخاطرات خاص خود را در پي دارد. مهمترين مشكلاتي كه چنين شرايطي در بر دارد تداوم روند ركود اقتصادي آمريكا و تداوم اعتراضات جهاني به جنگ عراق است.
روز يكشنبه اين هفته روزنامه واشنگتن پست به نقل از وزارت كار آمريكا از بيكاري ۱۰۸ هزار نفر در ماه مارس گذشته خبر داد. اين مسئله مهمترين خطري است كه انتصاب مجدد بوش در دور آينده انتخابات رياست جمهوري در سال ۲۰۰۴ را به مخاطره افكنده است. در گزارش واشنگتن پست تصريح شده كاهش رشد اقتصادي، توقف روند اشاعه بيكاري و نه جنگ عراق مهمترين چالش هايي است كه بوش براي انتصاب مجدد به رياست جمهوري ايالات متحده با آن روبه روست. در نظر گرفتن نرخ بيكاري در آمريكا كه اكنون به ۸/۵درصد بالغ مي شود بدين معناست كه از زمان به قدرت رسيدن بوش در ابتداي سال ۲۰۰۱ حدود ۱/۲ ميليون نفر از اتباع آمريكا شغل خود را از دست داده اند.
تانك ها در دروازه بغداد موضع گرفته اند اما اشغال بغداد پايان جنگ نخواهد بود. روزنامه اينترنشنال هرالدتريبون روز گذشته در مقاله اي تاكيد مي كند پس از رفتن صدام شرايط چندان مساعد نخواهد بود. مهار تروريسم داخلي، فايق آمدن بر اعتراضات مخالفان ضد جنگ و فتح بغداد تنها گوشه اي از مشكلات واشنگتن است. جهان در حال ورود به تونل وحشت است و به هيچ عنوان نمي توان آنچه از راه مي رسد را پيش بيني كرد.