گروه شهري: شهر تهران به عنوان يكي از پايتختهاي بزرگ جهان با توجه به وسعت، جمعيت و قدمت شبكه آبرساني فاقد شبكه فاضلاب شهري است و يا به تعبير ديگر از معدود پايتختهاي بزرگ جهان است كه شبكه فاضلاب شهري ندارد و از نظر تعريف يك شهر سالم مواجه با مشكلات عديده آلودگي آب و هواست. به گفته مهندس سپهر فتوت معاون برنامه ريزي شركت فاضلاب تهران، اين وضعيت گوياي حقيقت تلخي است كه تاكنون در اين زمينه كار اساسي صورت نگرفته و حيات شهري بزرگ چون تهران به لحاظ بحران زيست محيطي و آلودگي بهداشتي و نبود شرايط ايمن براي زندگي در معرض خطر جدي قرار گرفته است و سلامت مردم به طور بنيادي تهديد مي شود.
وي افزود: متاسفانه اجراي شبكه آبرساني تهران با جمع آوري فاضلاب آن همزماني نداشته و از تأخير زيادي برخوردار است به طوري كه از ۵۰ سال گذشته كه شبكه آبرساني تهران احداث و رو به گسترش بوده شبكه فاضلاب عملا توسعه نداشته و يا خيلي محدود بوده است.
وي ادامه داد: در هر ثانيه ۳۰ متر مكعب آب وارد شبكه آبرساني تهران مي شود كه بعد از مصرف و آلودگي در مجاري سطحي و زيرزميني رها مي شود به طوري كه قناتها و چاههاي تهران ديگر مصرف خوراكي نداشته و تنها براي آبياري فضاي سبز از آن استفاده مي شود.
مهندس فتوت برنامه ريزي براي احداث شبكه جمع آوري و تصفيه فاضلاب تهران را مربوط به قبل از انقلاب اعلام كرد كه در همان زمان به طور موردي در چند محله هم اجرا شد ولي بعد از انقلاب به دليل وقوع جنگ و نبود بودجه تا سال ۷۵ به تأخير افتاد.
وي افزود: از سال ۷۵ تهران را با توجه به معضلات فاضلاب به ۵ قسمت تقسيم و فاز اول پروژه جمع آوري فاضلاب را از جنوب و شمال تهران آغاز كرديم.
وي ادامه داد: بر اساس برنامه ريزي به عمل آمده تا پايان سال ۸۲ فاز اول شبكه فاضلاب كه ۲۵ درصد سطح تهران را تحت پوشش خود قرار مي دهد به پايان مي رسد و هم اكنون نيز ۸۰ درصد كار انجام و بخشهايي نيز به بهره برداري رسيده است.
فتوت مدت زمان تكميل فاز اول طرح شبكه فاضلاب را ۷ سال اعلام كرد و گفت: براساس برنامه زمانبندي گذشته، ۴ فاز باقيمانده تا ۲۰ سال آينده به پايان مي رسد اما از طرفي به دليل آشناشدن با نوع كار، ارايه روشهاي جديد، بالارفتن ظرفيت پيمانكاري، سيستماتيك شدن مناقصات، تأمين مالي و آشنا شدن شهرداريها با پروژه و اهميت آن و متعاقب آن ارايه سريعتر و سهلتر مجوز حفاري هر سال سرعت اجراي كار بالاتر مي رود و بنابراين اميدواريم اين زمان به نصف كاهش يابد و ظرف ۱۰ سال آينده كل شهر تهران به سيستم جمع آوري و تصفيه فاضلاب مجهز شود.وي هزينه كل طرح را براساس قيمتهاي سال ۸۰ ، ۱۰۰۰ ميليارد تومان اعلام كرد كه تاكنون براي
|
|
اجراي فاز اول طرح حدود ۱۵۰ ميليارد تومان هزينه شده است. وي همچنين منابع مالي تأمين اين پروژه را عوارض مردم، شركت آب و فاضلاب استان تهران و ۱۴۵ ميليون دلار وام بانك جهاني اعلام كرد.فتوت اهداف مورد نظر در توسعه فاضلاب شهري را حفاظت از محيط زيست، ارتقاي بهداشت عمومي، جلوگيري از آلودگي منابع آبهاي زيرزميني، كاهش هزينه هاي سنگين درمان بيماريهاي ناشي از آلودگي آب و خاك، جلوگيري از مصرف فاضلاب جهت استفاده در مزارع كشاورزي جنوب تهران كه اثرات فوق العاده بدي بر سلامت شهروندان دارد دانست.