كودكان جنگ شاهد فجايع بسياري هستند آنها آوار شدن ساختمان ها و كشته شدن انسان ها و والدين خود را مي بينند
مينا شهني
و بالاخره بارشان را خالي كردند؛ بارشان فلز بود اما طلا نبود؛ اين بار سرگردان در هوا چرخيد و چرخيد پاهاي مريم اما خسته بود، سعي مي كرد اما تند نمي دويد، كوشش مي كرد اما مادرش را پيدا نمي كرد. خانه شان گم شده بود انگار؛ مي دويد، مي دويد و حتماً فكر مي كرد نكند يكي از اين بارها نزديك مادرش و يا برادر كوچكش به زمين برسد.
غرش هواپيماها كه سينه صاف آسمان را شكافت و تاخت همه مي دانستند كه بايد پناه بگيرند هرجا باشد، هرجا بشود پناه گرفت؛ در چارچوب درها، در زيرزمين، و يا حتي زيرميز غذاخوري. مريم اما مادرش را پيدا نمي كرد. مي دويد، فرياد مي كشيد اما مادرش پيدا نبود. بازي اش را در كوچه با صداي غرش هواپيما رها كرده بود و مي دويد؛ ترسيده بود، بيشتر از هر وقت ديگر از تنهايي مي ترسيد. دويد به سوي خانه. هواپيماها پايين مي آمدند، بالا مي رفتند، اوج مي گرفتند و بالاخره بارشان را خالي كردند. بارشان فلز بود اما. . .
ساعت ها بعد جسم بي جان مريم روي دست مردم بود، آرام آرام سنگ و خاك ها را كنار زده بودند؛ اول از همه دستش را ديده بودند با النگوهاي پلاستيكي قرمز و بنفش و زرد و سبز؛ دستش بالا بود انگار مي خواست چيزي را در هوا بگيرد. وقتي روي دست مردم مي رفت پارچه ظريفي - لابد روسري يكي از زن هاي ميان جمعيت - را رويش كشيدند، اما گيس طلايي بافته اش در هوا تكان مي خورد؛ هنوز يكي از دمپايي هاي پلاستيكي قرمزش را به پا داشت. مريم خيلي بچه بود كودك ۵ ساله اي بود كه ياد نگرفته بود كجا بايد پناه بگيرد نمي دانست چطور بايد تند بدود و پناه بگيرد، به آغوش مادرش هرگز نرسيد.
و مادر با آغوش تهي مانده از فرزند ضجه مي زد و هنوز صدايش از دوردست ذهن به گوش مي رسد. اين اتفاق براي كودكان بسياري رخ داد. در همين ايران خودمان هشت سال تمام هر روز و هر روز كودكان ما به بدترين شكل ممكن با بيشترين وحشت و ترس چشم هايشان براي هميشه بسته ماند. آنها كه زنده مانده بودند هر شب كابوس مي ديدند،كابوس هواپيماهايي را كه بر آسمان شهر مي چرخند تا بارشان را خالي كنند. آنها كه هنوز زنده اند هرگز فراموش نمي كنند كه چه روزهاي سختي را پشت سر گذاشتند. حالا در همسايگي مان همان اتفاق دوباره و چندباره تكرار مي شود. نبردي رخ داده و باز هم مردم تنها خسارت دهندگان اين نبردند و كودكان خسارت بيشتري مي پردازند.
كودكان؛ قربانيان اصلي جنگ
شبكه خبري الجزيره تصاويري از قتل عام شهروندان عراقي از سوي نيروهاي مهاجم در بصره را نشان داد. اين شبكه تصاويري از يك كودك عراقي كه از ناحيه سر هدف قرار گرفته بود، را به همراه مردمي كه در خاك و خون غلتيده بودند پخش كرد.
به نوشته روزنامه گاردين، اين شبكه تلويزيوني از پخش چنين تصاويري عذرخواهي كرد؛ اما گفت: «جهان بايد از حقيقت آنچه در حال اتفاق است،آگاه شود. » حقيقت آنچه در حال اتفاق بود فاجعه عظيم انساني بود كه در پيچ و خم مبادلات سياسي و بين المللي گم شده بود. مدت هاست كه وجود انسان ها و حق زندگي شان در پيچ و خم گم شده است؛ شايد هم هرگز پيدا نبوده كه گم شود سلاح ها همه از قبل امتحانشان را پس داده اند. هواپيماهاي بي سرنشين به طول ۸متر كه در ارتفاع ۶۶۰۰ متري پرواز مي كنند پيش از اين در كوزوو آزمايش شده اند و در نبرد افغانستان نيز به طور جدي به كار گرفته شدند. طرح فرش بمب در آسمان عراق اجرا مي شود به اين معني كه با روش هاي پيچيده و متعدد همزمان نقاط مختلف حساس مورد هدف قرار مي گيرد. در اين جنگ ۲۵۰ هزار نيروي نظامي از ۸۰۰ هواپيما، ۱۰۰ ناو و ناوچه و بيش از هزار تانك استفاده مي كنند. و همه اين سلاح ها قبلا امتحان شان را پس داده اند.
سلاح هايي كه در زمان جنگ ما استفاده شد نيز همه امتحانشان را پس داده بودند و خوب هم پس داده بودند. هشت سال جنگ نشان داد كه چقدر سلاح ها خوب امتحان پس دادند. جواب امتحانشان دويدن و دويدن و نرسيدن مردم بود توي كوچه. قربانيان جنگ همه انسان هايي هستند كه درگير جنگ مي شوند، مي جنگند يا بدون سلاح زير آوار مي مانند و مي ميرند. بعضي ها از آنها هم در طول جنگ زنده مي مانند و فقط با سلاح ترس مقابل آن همه صدا و دلهره و مصيبت مقاومت مي كنند. اما كودكان قربانيان اصلي جنگند. كيت گاروين خبرنگار شبكه تلويزيون WTVD مي گويد: شماري از سربازان عراقي از زنان به عنوان سپر استفاده كرده و به كودكانشان سلاح داده بودند. استفاده از كودكان در جنگ يك روند ظالمانه و خطرناك است. به دستور سازمان ملل متحد اين بهره برداري مسلم از كودكان كم سن و سال در صفوف ارتش هاي جهان بايد به پايان برسد. هر چند كه به گفته گاروين در جنگ عراق به كودكان سلاح داده اند و هيچ دولتي ظاهراً به خواسته سازمان ملل اعتنايي نكرده است.
پس از جنگ
پس از برقراري صلح باز گرداندن كودك به وضعيت عادي روحي و رواني مشكل و شايد ناممكن مي نمايد.كودكانِ جنگ شاهد فجايع بسياري هستند؛ آوار شدن ساختمان ها و كشته شدن انسان ها را مي بينند. آنها شاهد كشته شدن والدين خود بوده اند كه گاهي به دلخراش ترين روش ها در مقابل ديدگان كوچك شان اتفاق مي افتد. اكثر اين كودكان در طول جنگ، خود تبديل به انسان هاي بي رحم و تجاوزگري شده اند.
محيط سالم، كودكان سالم
مدير كل سازمان جهاني بهداشت دكتر برونتلند در پيام خود به مناسبت روز جهاني بهداشت (۶ آوريل ـ ۱۸ فروردين) ضمن اشاره به نام گذاري سال ۲۰۰۳ به نام سال «محيط سالم، كودكان سالم» آورده است: بيش از ۵ ميليون كودك هر سال به علت معضلات محيطي جان خود را از دست مي دهند.يونيسف نيز به مناسبت روز جهاني بهداشت اعلام كرد كه ده ها ميليون نفر از كودكان جهان سالانه مورد استثمار، سوءاستفاده و خشونت قرار مي گيرند.
براساس اين اطلاعيه يونيسف ميليون ها نفر از كودكان جهان طي دهه گذشته بر اثر جنگ كشته و شش ميليون كودك ديگر نيز مجروح يا معلول شده اند. برنامه محيط زيست سازمان ملل نيز در اطلاعيه اي آورده است كه دود سمي ناشي از اشتعال چاه هاي نفت در جنوب عراق و حوزه هاي نفتي اين كشور و دود آتش، آتش سوزي هاي ناشي از بمباران ها در بغداد روشن ترين سندي است كه مناقشه كنوني ممكن است بر محيط زيست عراق وارد آورد.
براساس اين اطلاعيه كه در مقر سازمان ملل در نيويورك منتشر شد كلاوس توپفر مدير اجرايي برنامه محيط زيست سازمان ملل گفت: دود سياهي كه روي صفحه تلويزيون و در تصاوير ماهواره اي ديده مي شود شامل مواد شيميايي خطرناكي است كه به ويژه به كودكان و افرادي كه بيماري هاي تنفسي دارند صدماتي را وارد و محيط زيست طبيعي منطقه را آلوده مي كند.وي تاكيد كرد: نياز مبرمي براي زيرنظر گرفتن كيفيت هوا در مناطق آلوده در زودترين زمان ممكن وجود دارد.
دكتر ثريا عبيد، سرپرست صندوق جمعيت زنان ملل متحد به خبرنگار C.B.B گفته است كه در همهمه ارائه كمك هاي انساني، از رسيدگي به نيازهاي زنان عراق غفلت شده است. گزارش ها حاكي است كه روزانه دو هزار كودك در عراق متولد مي شوند و در حال حاضر مشكلات بارداري و زايمان عامل اصلي مرگ زنان و دختران آواره در دوره جنگ است. عراق ۲۴ ميليون جمعيت دارد و يك پنجم زنان عراقي در سن بارداري هستند.
هم اكنون در عراق در هر ۱۰۰ هزار تولد، ۳۶۰ مادر به هنگام زايمان جان مي سپارند. در حالي كه اين رقم در كشورهاي توسعه يافته ۲۱ نفر است.رئيس انجمن ژنتيك ايران نيز هشدارهاي تازه اي داده است. او تخمين مي زند آثاري همچون مرده زايي در زنان باردار، نازايي، ناباروري و تولد كودكان ناقص الخلقه در مناطق در معرض بمباران نسبت به ساير مناطق بيشتر باشد. دكتر داريوش فرهود مي افزايد: از نظر ژنتيكي اورانيوم ضعيف شده مصرفي در بمب هاي به كار برده شده در جنگ بين عراق و آمريكا مناطق دور را چندان تهديد نمي كند. وي ادامه مي دهد: ما هنوز از ميزان دوز اورانيوم مصرفي در بمب هاي به كار برده شده در تهاجم آمريكا عليه عراق اطلاعي نداريم و به طور دقيق نمي دانيم كه به چه تعداد و در چه فاصله زماني استفاده مي شود.اين آسيب ها همه جداي از خبرهايي است كه همه روزه از نقاط درگير جنگ مي رسد. خبرهايي كه از كمبود دارو و لوازم درمان، قطع برق و عدم دسترسي به آب آشاميدني سالم خبر مي دهد.برخي سازمان هاي حامي حقوق كودك نيز در بيانيه هايي جداگانه جنگ را عليه كودكان محكوم كرده اند.
سازمان مبارزه بين المللي براي دفاع از حقوق كودك در بيانيه اش مي نويسد: «كودكان اولين قربانيان اين كشتار هستند. شير و داروي اين كودكان ۱۲ سال است كه به بهانه مبارزه با رژيم عراق به گروگان گرفته شده و ميليون ها كودك كشته شده اند. » انجمن نويسندگان كودك و نوجوان در آستانه روز جهاني كتاب كودك (۱۴ فروردين) در نامه اي به روساي مركز بين المللي كتاب براي نسل جوان (IBBY) در كشورهاي انگلستان و آمريكا از آنان براي دعوت سياستمداران به پرهيز از جنگ طلبي و بي عدالتي نسبت به كودكان درخواست همكاري كرد.
سايت اينترنتي كودكان ايران نيز كه به بررسي مسائل حقوقي و اجتماعي كودكان مي پردازد در بيانيه اي خواستار جلوگيري از آسيب ديدن كودكان در جنگ شد. در بيانيه اين سايت تازه تاسيس آمده است: «كودكان حق دارند در سرزميني شاد و آرام به زندگي ادامه دهند و هيچ قدرتي نبايد اين حق را از آنان بگيرد. » انجمن حمايت از حقوق كودكان در ايران نيز در اطلاعيه اي بيان مي كند: جنگ در حالي رخ داده است كه كودكان بي شماري در آسيا و آفريقا از سوءتغذيه رنج مي برند و امكان برخورداري از آموزش و بهداشت را ندارند و از حداقل زندگي بي بهره اند. انجمن حمايت از حقوق كودكان جنگ را تقبيح مي كند و همراه با ديگر انسان هاي آزادانديش خواهان توقف آن است. كودكان زيادي در جنگ كشته شدند، كودكان بي شماري مجروح و يا معلول شده اند و بسياري از كودكان از نعمت داشتن پدر و مادر محروم مانده اند. نزديك به يك ماه از جنگ مي گذرد حتي اگر اين جنگ همين امروز تمام شود كودكان عراقي جاي زخم جنگ را تا پايان عمر در خود خواهند داشت. جاي خالي دست محبت پدر و مادري كه بر سر كشيده مي شود و ياد و خاطره هراس هر روزه اي كه بر جانشان چنگ مي اندازد و به خاطرشان مي آورد روزي روزگاري ارزش آسايش كودكان در پيچ و خم داد و ستدهاي بين المللي گم شد. روزي روزگاري باز هم مردم دويدن مريم ۵ ساله را در كوچه هاي خاكي شهر به خاطر مي آورند و هنوز گيس بافته و دمپايي پلاستيكي قرمزش را در ذهن دارند و دستش را كه رو به آسمان بود و انگار مي خواست چيزي را بگيرد.