• براي جلد هم مجوز بگيريد
در آستانه برگزاري نمايشگاه كتاب و در پي تشديد مميزي بر روي چاپ كتاب در سال گذشته كه باعث طول كشيدن فرآيند مميزي عقب افتادن بسياري از ناشران از برنامه پيش بيني شده شان گشته بود، اينك شنيده مي شود كه مجوز براي جلد هم كه در دوره قبل از «دوم خرداد» رايج بود دوباره احيا شده است. ظاهراً بيشتر مميزي ها شامل كتاب هايي ادبي و ادبيات داستاني است.
• اقبال شناسان در لاهور
از اول تا سوم ارديبهشت ماه سال جاري برابر با بيست و يكم تا بيست و سوم آوريل، كنفرانس جهاني اقبال شناسي به همت «اقبال آكادمي» در لاهور تشكيل خواهد شد. در اين كنفرانس كه پرويز مشرف، رئيس جمهور پاكستان آن را افتتاح خواهد كرد، اقبال شناسان جهان گزارشي از فعاليت هاي اقبال شناسان كشور را ارائه خواهند داد. در اين كنفرانس علاوه بر گزارش مذكور برخي از اقبال شناسان، سخنراني هايي ايراد خواهند كرد كه در حوزه اقبال شناسي خواهد بود. از ايران هم محمد بقايي (ماكان) در اين مراسم حضور خواهد داشت. بقايي با توجه به سابقه بيست و پنج ساله خود در اقبال پژوهي كه حاصل آن يك مجموعه بيست جلدي تحت عنوان «بازنگري آثار و افكار اقبال» است و نيز ترجمه ده رمان از «هرمان هسه» ـ نويسنده و متفكر معروف آلماني ـ در اين كنفرانس مقاله اي تحت عنوان «اقبال و هسه، قلندران شهر عشق» ارائه خواهد داد. محمد تولايي يكي ديگر از اقبال شناسان ايراني هم در اين كنفرانس شركت خواهد داشت.
• جنگ و قانونگذاران فرداي آمريكا
«ما به عنوان دانشجويان حقوق ديگر نمي توانيم در مقابل جنگ بي پايان «عليه تروريسم» ساكت بمانيم. سياست هيأت حاكمه بوش به تعاقب اين جنگ به جد بر اصول قانوني اي كه معيار دموكراسي ما هستند خط بطلان مي كشند. ما حقوق دانان و قانونگذاران فردا در مقابل ابعاد اين جنگ شوم برعهده خود مي دانيم كه فرياد خود را به جد درباره سياستگذاري قانونگذاران فعلي بلند كنيم. ما در مخالفت خود با سياست هاي هيأت حاكمه بوش كه تفكيك قوا را نقض مي كند، آزادي هاي مدني را از بين مي برد و نهادهاي بين المللي را تضعيف مي كند متحديم. دولتي كه ما مي خواهيم دولت قانون است نه افراد...» آنچه خوانديد نخستين جمله هاي بيانيه موضع گيري دانشجويان حقوق آمريكايي (دانشجويان حقوق كاليفرنيا) است كه عليه «جنگ عليه تروريسم» صادر شده و در كل يكي از تندترين بيانيه ها در نوع خود است. اين دانشجويان حقوق گفته اند كه همه ما هر روز در دانشكده هايمان اصولي را مي خوانيم كه زيربناي حقوق قانوني، مدني و حقوق بشر است اما همه عملكرد و نظريه پردازي هيأت حاكمه بوش در «جنگ عليه تروريسم» با همه اينها مخالف است.
• شوراي عالي مسلمانان آمريكا و جنگ
ظاهراً كار برعكس است؛ دانشجويان حقوق آمريكايي بر عليه جنگ بيانيه مي دهند و شوراي عالي مسلمانان (ISCA) آمريكا با «بسم الله الرحمن الرحيم» بيانيه اي صادر مي كند كه در آن از نيروهاي ائتلافي و هيأت حاكمه آمريكا براي «پايان سريع مخاصمه» تشكر مي كند و اميدواري خود را براي اينكه اين روزها به روزهاي خوشي مردم عراق تبديل شود ابراز داشته است: بي اينكه جنگ را محكوم كند يا. . .
• اسلام و مسيحيت در قطر
بي بي سي (فارسي) به نقل از خبرنگار خود در قطر از برپايي همايش اسلام و مسيحيت در قطر خبر داده است كه از پانزده ماه پيش برنامه ريزي شده بود. در اين كنفرانس «روان ويليامز» اسقف اعظم كليساي كانتربري انگليس نيز شركت كرده است. اين همايش پس از ۱۱ سپتامبر براي بحث درباره مناقشه بالقوه ميان مسلمانان و مسيحيان سازمان داده شد. در اين همايش شركت كنندگان از آنچه كه آن را «مسيحيت ساده لوحانه و پرخاشگرانه اي» مي خواندند كه در جريان مناقشات اخير آمريكا ابراز مي شود انتقاد كردند. فرانسيس بانگ استاد دانشگاه بيرمنگام در اين همايش گفته است: «اگر شما به عنوان يك زورگو وارد شويد و سعي كنيد مردم را از هم جدا كنيد تنها واكنشي منفي دريافت خواهيد كرد. گويا وسيله، هدف را تضعيف كرده است. » او به اين نكته اشاره كرده كه سرنوشت مسيحيان عراق نشان مي دهد كه مسلمانان عراق تا چه حد مسيحيت را به غرب مرتبط مي دانند؟ آنها از جنگ اول خليج فارس به بعد در عراق به عنوان مترسك غرب معرفي مي شوند. او با اشاره به اينكه اكثريت شيعه عراقي نيز عشقي به آمريكا و بريتانيا نمي ورزند هشدار داده كه نيروهاي ائتلافي با اتمام شادماني ناشي از آزادي هاي نويافته مذهبي احتمالاً درمي يابند، خشمي كه در گذشته متوجه صدام بود به سوي آنها معطوف خواهد شد.
• پوليتزر براي پاور
سامانتا پاور كه چند ماه پيش براي كتابش «مسئله اي از جهنم» جايزه ملي منتقدان آمريكايي را دريافت كرده بود به خاطر همين كتاب موفق به دريافت جايزه پوليتزر شده است. همانطور كه قبلاً در خبري گفته بوديم اين كتاب درباره نسل كشي در قرن اخير به ويژه نسل كشي بالكان كه خود شاهد آن بوده است نوشته شده.