گروه ايران ـ صفاءالدين تبرائيان: در ميان گروه هاي معارض عراقي «مجلس اعلاي انقلاب اسلامي» بيشترين مراوده و قرابت را با جمهوري اسلامي ايران داراست. اين تشكل كه مي كوشد جايگاه مهم ترين نماينده شيعيان در عراق آينده را به دست آورد، به دليل گرايش به جمهوري اسلامي از سوي نيروهاي ائتلافي و سران ايالات متحده آرام آرام به حاشيه تحولات عراق فرستاده مي شود. اين همه در حالي است كه ايران در شرايط كنوني منطقه و با تحولات شكل گرفته در مرزهاي شرقي و غربي خود بيش از هميشه نياز به حفظ نفوذ در عراق و به ويژه در ميان شيعيان اين كشور را احساس مي كند.
چگونگي شكل گيري مجلس اعلا
|
|
رژه نيروهاي سپاه بدروابسته به مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در منطقه دربندي خان عراق، عكس:مجله فرانسوي لوپوئن
|
|
|
پيدايي «مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق» به سال ۱۹۸۱ باز مي گردد. تاسيس مجلس به دنبال گفت وگوهاي مفصل و رايزني هاي فراوان نخبگان معارض در صحنه سياسي عراق صورت گرفت كه اين رجال و گروه ها، هر يك نظرگاه سياسي خاصي را نمايندگي مي كردند، ليكن مخرج مشترك همه آنها يافتن راه حلي به منظور خروج از بن بست سياسي موجود و اتفاق نظر بر نوع سمت گيري در رويارويي با رژيم بعث حاكم بر عراق بود.
در گام نخست، موضوع ايجاد مجلس اعلا مطرح نبود، از اين رو سنگ بناي آنچه به «ارتش آزاديبخش اسلامي در عراق» نام برده شد، وضع گرديد. اين ارتش متاثر از وقوع رخداد انقلاب اسلامي در ايران و ايجاد واحد نهضت هاي آزاديبخش درون سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، تكوين يافت. در پي آن، هسته «جماعت علماي مجاهد» نهاده شد. سپس «دفتر انقلاب اسلامي در عراق» ايجاد شد؛ و سرانجام رجال و گروه هاي اسلامي فعال معارض در عرصه سياسي عراق پس از مذاكرات طولاني بر تاسيس «مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق» اتفاق نظر پيدا كردند و مجلس تازه تاسيس فعاليت خود را در ابعاد سياسي، تبليغي، فرهنگي، نظامي و خدماتي آغاز كرد.
سير تطور مجلس
مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق از بدو تاسيس تاكنون مشخصاً سه مرحله معين درون تشكيلاتي را پشت سر نهاده است. نخست، مرحله تاسيس است كه بنيانگذاران مجلس متشكل از ۱۶ نفر عضو بودند كه برخي از آنان نمايندگي جريان و گرايش خاصي در طيف معارضه عراقي را يدك مي كشيد و در ميان آنان سياستمداران و روحانيون شناخته شده اي حاضر بودند كه مبادرت به تهيه و تدوين آيين نامه داخلي مجلس كنند. در آن برهه رياست مجلس براي مدت زمان شش ماه تعيين شد. دوم، مرحله گسترش و تحول در مجلس اعلا بسيار زودتر از انتظار آغاز و پشت سر نهاده شد. در اين برهه شمار اعضاي مجلس به ۳۳ نفر افزايش يافت كه البته تغيير و تحولاتي را درون تشكيلات مجلس پديدار ساخت. در اين مرحله رياست مجلس به مدت دو سال معين شد. و بالاخره در مرحله سوم شاهد رشد چشمگير مجلس هستيم. در اين مرحله، تعداد نمايندگان مجلس به ۸۰ نفر افزايش يافت و از اين زمان شاهد شكل گيري مجمع عمومي براساس چارت جديد تشكيلاتي مجلس هستيم. اعضاي شوراي مركزي مجلس از سوي مجمع عمومي برگزيده مي شوند و شوراي مركزي مبادرت به انتخاب رئيس مجلس و همچنين هيأت اجرايي مي نمايد. اعضاي شوراي مركزي به هنگام برپايي اجلاس هاي مهم از كشورهاي گوناگون جهان به مقر اصلي مجلس كه در تهران قرار دارد، فراخوانده مي شوند.
رياست مجلس
مجلس اعلا در مراحل يكم و دوم سير تطور خود حاضر به افشاي نامه اعضاي خود نبود و آنان به صورت نهان روشانه و مخفي به كار خود ادامه مي دادند. آن هنگام تصميم گرفته شد براي مجلس يك سخنگوي رسمي برگزيده شود تا بازگوكننده و شرح دهنده موضع مجلس در كنفرانس هاي مطبوعاتي باشد. در اين مدت كه ۳۰ ماه به طول انجاميد آيت الله سيدمحمود هاشمي عهده دار رياست مجلس اعلا بود. اگر چه پس از آن ديري نپاييد كه اعضاي مجلس آيت الله سيدمحمدباقر حكيم را به رياست مجلس برگزيدند و وي حدود ۱۹ سال عهده دار اين مسئوليت است. پس از آن آيت الله هاشمي از مجلس كناره گيري كرد و سال هاست در جلسات مجلس شركت نمي كند. آيت الله هاشمي، نخستين رئيس مجلس اعلا مدت زمان طولاني را در اين كشور زيست و در پي پيروزي انقلاب اسلامي به ايران آمد. در مدت اقامت ايشان خانواده وي به دفعات مورد تعرض ماموران حزب بعث قرار گرفت كه در نتيجه آن سه برادر ايشان در عراق دستگير شدند كه سال هاست هيچ اطلاعي از سرنوشت آنان نيست.
حكيم كيست
آيت الله سيدمحمدباقر حكيم ۶۶ سال پيش در نجف اشرف ديده به جهان گشود. محمدباقر، فرزند آيت الله العظمي سيدمحسن طباطبايي حكيم، مرجع علي الاطلاق شيعيان پس از درگذشت آيت الله العظمي سيدابوالحسن اصفهاني به شمار مي آيد. نسب خاندان حكيم كه از سادات طباطبايي به شمار مي آيند به امام حسن مجتبي(ع) مي رسد. جد اين خاندان، يعني آيت الله سيدمهدي حكيم از بزرگان علما و سرآمد مجتهدان عصر خود بود كه چندي در لبنان اقامت داشت و در آن جا نيز به خاك سپرده شد. كوشش آيت الله سيدمحسن حكيم در حوزه نجف مقارن با آغاز جنگ جهاني اول و تهاجم نيروهاي انگليسي به عراق و اشغال اين كشور بود. آيت الله حكيم جوان نيز همگام با ديگر علماي مبارز در صفوف مجاهدين در جبهه هاي نبرد به رويارويي با متجاوزان پرداخت. حكيم در زمره مراجعي است كه از هوشياري سياسي بالايي بهره مند بود. ايشان نخستين مرجعي است كه نسبت به صدور حكم جهاد با غاصبان قدس شريف اهتمام ورزيد و به مبارزه مجاهدين فلسطيني به منظور احقاق حقوق قانوني شان مشروعيت ديني بخشيد. فتاواي وي درباره عمليات فداييان فلسطيني عليه متجاوزان به سرزميني كه قبله اول مسلمين جهان شهره عام و خاص است. به هر روي از آيت الله العظمي حكيم ۱۰ فرزند پسر (مجموعاً از دو همسر عراقي و لبناني) به يادگار ماند و محمدباقر پنجمين پسر ايشان به شمار مي آيد. مادر محمدباقر از خانواده اي سرشناس در لبنان است. اگر چه بايد توجه داشت كه خاستگاه تاريخي خاندان حكيم به اصفهان باز مي گردد.
سيدمحمدباقر حكيم نزد آيات عظام سيديوسف حكيم، سيدابوالقاسم خويي و سيدمحمدباقر صدر تلمذ كرد و در سن ۲۵ سالگي از سوي آيت الله ياسين به درجه اجتهاد نائل آمد. وي از ۱۴ سالگي به عرصه سياست گام نهاد و در ۱۹۵۹ در بنيانگذاري «حزب الدعوه الاسلامية» زير نظر پدرش مشاركت داشت. محمدباقر حكيم در خلال سال هاي ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۵ به عنوان استاد علوم قرآني در «كليه اصول الدين» (دانشكده الهيات) بغداد به تدريس اشتغال داشت. حضور در جمع اساتيد دانشگاهي در انفتاح فكري او موثر بود. وي همواره در كنار اشتغالات علمي و ديني به سياست نيز توجه خاصي داشت. همين امر باعث شد در مدت اقامت در عراق سه مرتبه از سوي ماموران حزب بعث دستگير و در آخرين مرتبه محكوم به اعدام گردد كه البته پس از گذراندن ۱۸ ماه زندان در پي صدور عفو عمومي رهايي يافت و چند ماه پس از پيروزي انقلاب اسلامي ناگزير رهسپار ايران شد. در خلال حدود ۲۴ سال شمار ۵۰ نفر از افراد خاندان حكيم به دست حزب بعث حاكم بر عراق به شهادت رسيدند كه سرشناس ترين آنها عبارتند از: آيت الله سيدعبدالصاحب حكيم، حجت الاسلام سيد علوم الدين حكيم، حجت الاسلام سيدمحمدحسين حكيم، حجت الاسلام سيدكمال حكيم، حجت الاسلام سيدعبدالوهاب حكيم، سيداحمد حكيم، آيت الله سيدمجيد حكيم، حجت الاسلام دكتر سيدعبدالهادي حكيم، حجت الاسلام سيدحسن حكيم، حجت الاسلام سيدحسين حكيم، حجت الاسلام سيدمحمدرضا حكيم، سيدمحمد حكيم، سيدمحمدعلي حكيم، سيدضياءالدين حكيم، سيدبهاءالدين حكيم، حجت الاسلام سيدمحمدمهدي حكيم. كه در اين ميان شش نفر از برادران آيت الله سيدمحمدباقر صدر در خيل شهدا هستند. پس از خاندان حكيم، مي توان از خاندان هاي «صدر»، «شبر» و «بحرالعلوم» ياد كرد كه متحمل آسيب هاي فراواني از سوي رژيم بعث حاكم بر عراق شدند. يادآوري اين نكته ضروري است كه تاكنون از سوي سازمان اطلاعات و امنيت عراق (استخبارات) هشت مرتبه به جان آيت الله سيدمحمدباقر حكيم سوءقصد شده كه همه آنها با ناكامي مواجه شده است.
امكانات مجلس
مجلس اعلا به سهم خود امكانات و تجيهزاتي در اختيار دارد. از سوي مجلس در حال حاضر ۱۰ نشريه منتشر مي شود. مجلس داراي چند ايستگاه فعال راديويي، سايت اينترنت و يك كانال تلويزيوني است كه البته ساعات محدودي برنامه دارد. همچنين با توجه به اينكه تعداد قابل توجهي از عراقي ها در ايران و به ويژه در تهران اقامت دارند چند درمانگاه در تهران، شهرري و ورامين دارد كه پزشكان حاذقي اداره آن را برعهده دارند. همچنين مجلس داراي دفاتر نمايندگي مهمي در ژنو، لندن، وين، دمشق و بيروت است. افزون بر آن شماري از نيروهاي مورد وثوق و اطمينان مجلس در بسياري از كشورهاي جهان مانند استراليا، كانادا، آمريكا، هلند، فنلاند، دانمارك، سوئد، آلمان، فرانسه، اتريش و. . . پراكنده اند. تلاش مجلس براي بازگشايي دفتر در برخي كشورها و از جمله ايالات متحده به رغم آنكه در اين كشور ۲۰۰ هزار عراقي زندگي مي كنند هنوز به جايي نرسيده است. مجلس با وجود داشتن روابط بسيار حسنه با كويت و عربستان سعودي در اين كشورها فاقد دفتر نمايندگي است چرا كه قوانين حاكم بر اين كشورها اجازه گشايش دفتر براي هيچ يك از احزاب مخالف، نه فقط مجلس اعلا، بلكه براي همه جريان ها را نمي دهد. صرف نظر از كمك هاي مردمي و خاص ديگري كه از كانال هاي مختلف به مجلس اعلا مي رسد، دولت كويت روابط صميمانه به ويژه پس از اشغال اين كشور از سوي رژيم عراق، با مجلس اعلا و مشخصاً آيت الله حكيم برقرار كرد. اگرچه خاستگاه اين روابط به گذشته دور بازمي گردد و آيت الله العظمي حكيم نيز داراي روابط همراه با احترام متقابل با كويتي ها و دولت آن كشور بود و اين دولت نخستين دولت از دولت هاي حاشيه خليج فارس بود كه از ايشان درخواست تعيين قاضي جعفري براي شيعيان آن كشور كرد كه وي نيز قاضي لبناني شيخ ابراهيم سلمان را تعيين كرد. به هر روي سيدمحمدباقر حكيم همه ساله حدود دو هفته مهمان دولتمردان اين كشور است و همواره در مدت اقامت خود ضمن حضور در جلساتي كه از سوي شيعيان كويت به مناسبت هايي برگزار مي شود با مقامات ارشد كويتي نظير امير، وليعهد و وزير دفاع، وزير كشور و. . . جلساتي را دارد و از كمك هاي آنان بهره مند مي گردد. گويا يك مرتبه نيز بر سر بلوكه شدن يكي از همين كمك هاي مالي كه از سوي دولت كويت به حساب مجلس واريز شده بود مشاجره اي با برخي كارگزاران كشورمان در دولت قبلي صورت گرفته بود. مجلس اعلا داراي مدارسي براي تحصيل فرزندان عراقي، همچنين حوزه هاي علميه به ويژه در قم مي باشد و شمار قابل توجهي محصل علوم ديني را براي تبليغ جذب كرده است.
ماهيت فعاليت هاي مجلس
نوع فعاليت مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق، سياسي و تبليغي است و در مقاطعي مشي مسلحانه در رويارويي با عوامل رژيم بعث حاكم بر عراق در دستور كار قرار مي گيرد. مجلس خود را ملزم به برخورد قهرآميز با مأموران حزب حاكم مي داند و در اين تقابل سعي مي كند كمترين آسيب به غيرنظاميان برسد. سال ۱۳۶۹ مقاومت اسلامي عراق و مشخصاً نيروهاي وابسته به مجلس به دفعات كاخ رياست جمهوري و چند مركز مهم دولتي از جمله وزارت دفاع، فرودگاه نظامي، راديو و تلويزيون و يكي از مقرهاي سازمان امنيت عراق را مورد حمله آن هم با كاتيوشا قرار دادند. هدف قرار دادن يكي از كاخ هاي صدام در چهار نوبت آن هم در عرض يكسال در فضاي رعب و وحشت و حاكميت پليسي اين كشور، كار آساني نيست. بايد دانست كه فعاليت مجلس اعلا به ماندن يك حزب نيست كه مبادرت به نام نويسي از افراد و عضوگيري كند، بلكه چونان پارلماني است كه اعضاي آن را نمايندگان طبقات مختلف اجتماعي تشكيل مي دهند. از اين رو مجلس طيف گسترده و آحاد مردم عراق را مخاطب قرار داده است. به نظر مي رسد مجلس اعلا در ميان گروه هاي مخالف رژيم حاكم بر عراق از ريشه دارترين و وسيع ترين اقبال مردمي برخوردار است و اين امر از سوي شماري از صاحبنظران مورد پذيرش واقع شده است.
تحولات اخير و شوراي مركزي
|
|
طي چند سال اخير فعل و انفعالاتي در مجلس اعلا روي داده كه متأثر از شرايط تازه اي است كه در صحنه عراق و منطقه روي داده است، از اين رو مجلس شاهد حضور چشمگير نسل دوم از جوانان و براي نخستين مرتبه زنان در مجلس بود. به نظر مي رسد پنج، شش نفر از خانم ها در اين مرحله موفق به حضور در مجلس شدند. افزون بر آن و رؤساي عشاير نيز نمايندگاني را براي برقراري ارتباط و حضور در مجلس برگزيدند. شمار شوراي مركزي مجلس نيز چندي است از ۱۰ نفر به ۱۵ نفر تغيير يافته است. تشكيلات مجلس همچنان حالت نيمه مخفي ـ نيمه علني دارد و طبيعي است از معرفي آنان خودداري مي شود. در شوراي ياد شده نمايندگاني از حوزه علميه، سازمان عمل اسلامي، حزب الله عراق، سپاه بدر و نيروهاي مستقل حضور دارند. برخي چهره هاي شاخص مجلس و شورا عبارتند از: شيخ علي مولا دبير اجرايي مجلس، مهندس شهاب مسئول واحد بين المللي، استاد ابوياسين مسئول تبليغات، ابوهاني مسئول نيروهاي بسيج و واحدهاي نظامي، مهندس بيان نماينده مجلس در سوريه، دكتر حامد بياتي نماينده مجلس در لندن، حجت الاسلام صدرالدين قبانچي و حجت الاسلام سيدعبدالعزيز حكيم هستند.
سپاه بدر
مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق پيش از آغاز جنگ تحميلي تهاجم نيروهاي صدام به ايران، بر اصلاح ناپذيري رژيم بعث حاكم بر عراق تأكيد ورزيد و ناگزير به اتخاذ مشي مسلحانه شد. از اين رو در آغاز جنگ مبادرت به تأسيس واحد نظامي در مناطق شمالي عراق كه از كنترل نيروهاي عراقي خارج مي شد كرد و واحدهاي عملياتي خود را در آنجا مستقر ساخت. مجلس همچنين با گروه هاي كوچك اما پرشور و فعال درون عراق ارتباطاتي را به منظور اقدام قهرآميز برقرار ساخت. شروع و تداوم جنگ تحميلي فرصت مناسبي را در اختيار مجلس قرار داد تا در صحنه عمل به ارزيابي استعداد و توان خود از بسيج نيروي متعارض بپردازد. از اين زمان درون چارت تشكيلاتي و سازماني مجلس اعلا واحد نظامي، لحاظ شد. اين واحد موظف به سازماندهي نيروهاي داوطلب عراقي و همچنين برخي از اسراي عراقي بود كه حاضر به جنگ با رژيم صدام شده بودند. اين عده در مناطقي از شمال عراق در حومه مريوان و مشخصاً اطراف شهرهاي سيدصادق، خرمال، حلبچه، همچنين حاج عمران، قره داغ و يا مناطقي چون ام النعاج و ديگر بخش ها در شمال بصره مستقر شدند و داخل خاك عراق دست به عمليات ايذايي نمودند. سپاه بدر ابتدا يك گردان بود كه پس از آن استعداد نيروهايش به تيپ رسيد و سپس به لشكر و دست آخر پس از جنگ دوم خليج فارس و آزادسازي كويت موسوم به سپاه گرديد. سپاه بدر مدت ها به صورت فعال در مناطق جنوبي، مياني و شمال عراق حضور دارد. به تعبير ديگري نيروهاي سپاه بدر به سه دسته تقسيم مي شوند. دسته نخست درون ايران، دسته دوم به صورت پراكنده داخل خاك عراق، و دسته سوم در منطقه كردستان عراق و مشخصاً در حوزه تشكيلات اتحاديه ميهني كردستان عراق در سليمانيه مستقر هستند. آيت الله سيدمحمد باقر حكيم افزون بر اينكه رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق است، فرمانده كل نيروهاي مسلح اسلامي عراق نيز هست. مسئولان مجلس اعلا همواره از افشاي تعداد نيروهاي سپاه بدر خودداري مي كنند اما به نظر مي رسد تعداد كل نيروهاي آنان بالغ بر ۱۳ هزار نفر است. سپاه بدر داراي پايگاه هايي است كه در آنها به آموزش نيروهاي عراقي پرداخته مي شود. سپاه بدر در جريان انتفاضه ماه شعبان به سال ۱۹۹۱ بسيار فعال ظاهر شد و در مناطقي چون عتبات عاليات و مشخصاً شهرهاي كربلا و نجف، همچنين بصره ابتكار عمل را به دست گرفت.
ضرورت سرنگوني رژيم فاشيستي
بي شك مقاومت مسلحانه در عراق ممكن نيست به هدف ها و مقاصد خود بدون تكيه بر اقدامات گسترده سياسي و تبليغي دست يابد. مجلس اعلا مبارزه مسلحانه با رژيم صدام را ضرورتي مي داند كه البته بستر آن را خود رژيم فراهم آورده است. از اين رو مجلس، انجام فعاليت هاي سياسي، تبليغي، فرهنگي در عراق را مورد توجه قرار داد و مهم ترين منظورهاي خود در حوزه عراق را صيانت از وحدت ملي عراق از رهگذر برقراري ارتباط مناسب و اصولي با آحاد مردم به ويژه اقليت ها و قوميت ها معرفي كرد. ايجاد روابط حسنه با اكراد، تركمن ها و به خصوص اهل سنت، عشاير و قبايل عراقي در مناطق گوناگون چون موصل، تكريت، كركوك، سليمانيه، اربيل، خانقين و. . . لازمه چنين تعاملي است كه مجلس بدان دست يازيده است، همچنين برقراري پيوندهايي با نظاميان مستقل عراقي كه قادرند نقش مهمي در صف بندي سياسي آينده عراق ايفا كنند. يكي از اقدامات مجلس اعلا تأسيس «مركز اسناد حقوق بشر در عراق» است كه دفتر آن در تهران مي باشد و مسئوليت هاي اين مركز به عهده حجت الاسلام سيدعبدالعزيز حكيم است. سيدعبدالعزيز حكيم ۵۶ ساله دهمين و آخرين فرزند از پسران آيت الله العظمي سيدمحسن حكيم است كه رياست كميته پشتيباني از كاركرد داخل عراق در مجلس اعلا را نيز يدك مي كشد. وي به ويژه در كنفرانس هايي كه اخيراً در واشنگتن، لندن، صلاح الدين و... برپا شد به عنوان نماينده رسمي و تام الاختيار مجلس اعلا شركت داشت.
حكومت ملي
مجلس به منظور تشكيل جبهه گسترده در برابر رژيم عراق اولويت را به رهايي مردم عراق از يوغ رژيم صدام داده است. از اين رو نيروهاي مجلس تكاپوي فراواني را در ابعاد مختلف سياسي و فكري آغاز كرده اند كه در اين زمينه به برپايي كنفرانس هايي منجر شد كه نخستين آن به سال ۱۹۸۵ در تهران با عنوان كنفرانس براي مردم عراق برپا شد و در آن گروه هاي معارض با ماهيت غيراسلامي نيز شركت كردند. در پي آن گردهمايي هايي با عنوان راهبرد مشتركي در دمشق منعقد شد كه منجر به صدور بيانيه هايي نيز شد. پس از آن همايش هايي طي سال هاي ۱۹۹۱ در بيروت و سپس در ۱۹۹۲ در صلاح الدين برگزار شد. شهر دمشق هم در ۱۹۹۶ پذيراي گروه هاي ديگري از نيروهاي اپوزيسيون بود. هدف مجلس اعلا در تمامي اين هم انديشي ها اتخاذ شيوه عمل مشخص از سوي معارضين عراقي بود. طيف معارضين عراقي در اين گردهمايي ها به اين رهيافت نائل آمدند كه نظام جايگزين حاكميت صدام و حزب بعث بايد قائل به تكثر سياسي باشد و پس از سرنگوني وي، نوع رژيم سياسي را كه مايلند از طريق حضور در همه پرسي مشخص سازند. اقدامي كه تنها از طريق برگزاري انتخابات آزاد و با رأي يكايك مردم ممكن مي شود. ديدگاه مجلس اعلا نيز در خصوص نوع حكومت در عراق جالب است و مجلس به استقرار حكومت ملي در عراق قائل است. رويكردي كه چندان با نام مجلس ممزوج نيست. سران مجلس درباره موضوعاتي چون حجاب هم به تمكين در برابر رأي و اراده مردم معتقدند. يكي از دغدغه ها پس از فروپاشي حزب بعث و سقوط صدام نيز مسئله كردستان عراق است كه تصميم گيري درباره آن با وجود قائل شدن به تكثر سياسي به خود مردم عراق واگذار خواهد شد و اراده ملت آن را تعيين خواهد كرد. به نظر مي رسد شرايط حساس كنوني و ارتباطات تنگاتنگ و نزديك مجلس اعلا با زمامداران جمهوري اسلامي معادلات سياسي را به ضرر مجلس برگردانده باشد. نمونه اين رويكرد را مي توان در تازه ترين اظهارات دونالد رامسفلد وزير دفاع آمريكا و ديگر مسئولان آمريكايي ملاحظه كرد. ناظران سياسي اين قبيل موضع گيري ها را ناشي از خودداري نيروهاي مجلس اعلا در عدم پذيرش ايفاي نقش پياده نظام آمريكا در نخستين جنگ كلاسيك هزاره سوم در عراق مي دانند.