• به «رفراندوم» معتقدم
«بهزاد نبوي» عضو ارشد سازمان مجاهدين انقلاب و نايب رئيس مجلس اواخر هفته گذشته از اظهاراتي كه در مورد به «آخر خط» رسيدن اصلاح طلبان منتشر شده، انتقاد كرد و آن را «ترفند سياسي» تازه مخالفان اصلاحات ناميد. اشاره نبوي به تيتر اول شماره دوشنبه هفته گذشته روزنامه «كيهان» است كه عبارت «افراطيون به آخر خط رسيدند» را براي موضوع استعفاي آنان برگزيده بود. نبوي در گفت وگويي كه با «آفتاب يزد» داشته، تأكيد كرده كه در شرايط كنوني به راهكار رفراندوم براي مقابله با رد لوايح خاتمي معتقد است و نتيجه اين رفراندوم هم براي او اهميتي ندارد. قرار است مشروح اين گفت وگو امروز منتشر شود.
• استعفا مي دهم تا راحت شوم
هر چند «مهدي كروبي» وعده داده كه به زودي در يك سخنراني مشروح موضع خود را در مورد «استعفا» و «رفراندوم» اعلام كند اما وي چهارشنبه گذشته و در جريان پاسخگويي به تذكر آيين نامه اي «محسن آرمين» نقبي هم به اين قضيه زد. او گفت: «اگر قرار باشد يك نفر به صورت جدي استعفا دهد، آن من هستم كه از رياست مجلس استعفا مي دهم تا راحت شوم. من مماشات نمي كنم. بلكه با قاطعيت مي گويم و اسير هيچ كس نيستم.» هرچند كروبي، سخنان خود را «قاطع» توصيف كرده اما ناظران معتقدند كه حرف هاي اصلي او، چيز ديگري است.
• تكثير فيلم «شكنجه»
از ايلام خبر رسيده كه فيلم هاي مربوط به شكنجه گاه هاي صدام در اين شهر با استقبال مردم مواجه شده. اين فيلم كه ظاهراً از طريق شهر «سليمانيه» عراق به دست ايلامي ها افتاده، به طور گسترده در حال توزيع و تكثير در اين شهر است. در فيلم مذكور، شكنجه هاي وحشيانه مخالفان صدام در حضور مقام هاي ارشد حزب بعث به نمايش درآمده است.
• تلاش دوستانه براي اعدام آقاجري
در حالي كه دور دوم محاكمه «هاشم آقاجري» در دادگاه همدان آغاز شده، يك هفته نامه مخالف اصلاحات بار ديگر خواستار اجراي حكم اعدام اين استاد دانشگاه شد. هفته نامه «پرتو سخن» نوشت: «كسي كه حاضر نبود تقاضاي تجديدنظر در حكمش را بدهد (آقاجري) وقتي فهميد قوه قضاييه در حكمش كوتاه نمي آيد و تحت تأثير جوسازي و غوغاسالاري ها نمي شود، طي نامه اي خطاب به رئيس ديوان عالي كشور،... اظهار ندامت و پشيماني كرد و به نحوي عذرخواهي كرد. غافل از آنكه اگر چه توبه و پشيماني مرتد براي آخرت وي مفيد باشد، ولي از نظر حقوقي حكمش بايد اجرا شود. زيرا اين حكم اجتماعي است نه شخصي... به هر حال اميدواريم هاشم آقاجري با اين اقداماتي كه انجام مي دهد واقعاً از سخنان خود پشيمان شده و توبه كرده باشد تا از آتش جهنم خود را خلاص كند ولي بايد بداند كه علاوه بر توبه مي بايست حكم خدا درباره اش اجرا گردد.»
اين نشريه تأكيد كرده: «دوستان وي اگر واقعاً به ايشان و جامعه اسلامي علاقه دارند خوب است در جهت اعدام وي تلاش كنند، نه براي نجات از اعدام و تأمين امنيت براي چند روزي [زندگي] ذلت بار در اين دنيا.»
• هدف بعدي
سايت اينترنتي بي بي سي با اشاره به انتشار بيانيه جبهه مشاركت در اعتراض به صدور احكام ملي ـ مذهبي ها نوشت: «جبهه مشاركت در حالي به دفاع از حقوق طيفي از نيروهاي فعال سياسي خارج از حاكميت پرداخته كه خود در ماه هاي اخير با فشارهاي فراواني از سوي جناح مقابل روبه رو بوده است و به نظر مي رسد كه به همين دليل، محكوميت فعالان ملي ـ مذهبي را مقدمه و نشانه ناخوشايندي از وجود عزم راسخ براي برخورد جدي با اصلاح طلبان دانسته است.»
تحليلگر بي بي سي مي افزايد: «با اين همه به نظر نمي رسد كه بيانيه ها و مواضعي از اين دست، تأثيري بر جاي گذارد و آنان را از پيمودن راهي كه در پيش گرفته اند، منصرف سازد. به ويژه آنكه در شرايط كنوني، تشكل هايي نظير جبهه مشاركت، خود از اهداف بعدي مورد توجه طيف تندرو به شمار مي روند.»
• نشست اپوزيسيون در واشنگتن
هفته گذشته نمايندگان تشكل هاي عضو جبهه ملي ايران در خارج از كشور جلسه اي را در واشنگتن بر پا كردند تا گام هاي نخستين براي تشكيل ائتلاف نيروهاي اپوزيسيون خارج نشين برداشته شود. اين جلسه در حالي برگزار مي شود كه طي يك سال گذشته و به ويژه با انتشار متني تحت عنوان «منشور ۸۱» در محافل سياسي خارج از كشور، طرح هايي نظير برپايي «پارلمان در تبعيد» پررنگ تر شده و مقالات مختلفي در سايت هاي اينترنتي و نشريات اپوزيسيون در مورد ضرورت آن درج شده است. يكي از حاضران در نشست جبهه ملي به يك راديو فارسي زبان خارج از كشور گفته كه «سكولاريسم، دموكراسي، حقوق بشر و تماميت ارضي ايران» محورهاي ائتلاف تازه خواهد بود. از ميان نيروهاي اپوزيسيون، ظاهراً سلطنت طلبان و گروه تروريستي رجوي عمده ترين نيروهايي هستند كه در اين ائتلاف جايي ندارند.