ترجمه: عليرضا عبادتي
|
|
«ويليام اچ گيتس سوم» معروف به بيل گيتس نياز به معرفي ندارد. در نشست اقتصادي داووس در سوئيس (كه ماه ژانويه برگزار شد) همه انتظار داشتند شام آخر را با كله گنده هاي سياست و اقتصاد بگذراند اما او محفل دانشمندان را ترجيح داد. سر ميز آن شام، بزرگاني همچون «بروس آلبرتس» رئيس آكادامي ملي علوم، «ايلان چت» رئيس موسسه علوم اسرائيل وايزمن و «سر رابرت مي» رئيس انجمن سلطنتي لندن حضور داشتند. در آن نشست موضوع اصلي بحث بهداشت عمومي جهاني بود. باورش مشكل است كه اين معمار افسانه اي نرم افزار دستي هم در زيست شناسي داشته باشد. اما اگر از متخصصان اين رشته بپرسيد اذعان دارند كه او در اين زمينه هم شخصيت كم اهميتي نيست. در پنج سال گذشته، از زماني كه «بنياد بيل و مليندا» [نام همسرش] را تاسيس كرده بيش از ۳ ميليارد دلار صرف تامين بهداشت عمومي و اساسي در كشورهاي در حال توسعه كرده است. براساس تخمين وي، سرمايه گذاري اش در شركت هاي بيوتكنولوژي بالغ بر ۳۰۰ تا ۴۰۰ ميليون دلار بوده است. ماه آوريل امسال نيز ۶۰ ميليون دلار به دانشگاه واشنگتن اختصاص داد تا صرف دانش مهندس زيستي و علوم مربوط به ژنوم شود. هدف اصلي گيتس از صرف هزينه هاي گزاف در زمينه دانش زيست شناسي مبارزه با بيماري هاي مسري و افزايش توانايي بشر به ويژه در آفريقا، آسيا و آمريكاي لاتين در مقابله با آن بيماري هاست. او در توضيح طرح خود كه نام آن را «عنصر گمشده» گذاشته مي گويد: «عنصر گمشده نحوه كاربرد زيست شناسي در مهار امراض در كشورهاي در حال توسعه است. مخصوصاً كه در آنجا [كشورهاي جهان سوم] مكانيسم ها و قواعد بازار كارگر نيست. اگر چه دولت ها و شركت هاي دارويي عظيم در زمينه مطالعه علوم ژنوم سرمايه گذاري هنگفتي كرده اند اما فقط بشردوستي مي تواند انگيزه هاي مالي براي درمان بيماري هاي فراگير مثل سل و مننژيت در كشورهاي جهان سوم را فراهم آورد.
شيفتگي گيتس نسبت به زيست شناسي باعث سرمايه گذاري در زمينه بيوتكنولوژي شد اما به تدريج جنبه هاي انسان دوستانه نيز به خود گرفت. در سال ۱۹۹۰ شركتي تحت عنوان باتل (Bothell) در واشنگتن تاسيس كرد. جي گرين از دفتر بيزينس ويكس در سياتل مصاحبه اي با گيتس ترتيب داده است كه ترجمه آن از اين قرار است:
•••
• شما ۶۰ ميليون دلار به دانشگاه واشنگتن اختصاص داده ايد. انتظار داريد چه تاثيري بر جاي بگذارد؟
دانشگاه واشنگتن يكي از معدود مكان هايي است كه از لحاظ متخصصان ژنوم بسيار غني است. خوشبختانه افق هاي بسيار هيجان انگيزي در اين حوزه گشوده شده است. با تكميل ژنوم انسان افق هايي نو پيش روي انسان قرار گرفت و محدوديت هايي را آشكار ساخت كه انسان بايد از عهده غلبه بر آن برآيد. اين پول در كنار كمك هاي مالي دولت امكان تحقق كارهاي عظيمي را ايجاد خواهد كرد.
• آيا سرمايه گذاري بيشتر روي تحقيقات علوم ژنوم را يك فرصت جديد مي بينيد؟
بنياد ما، اصولاً روي فعاليت هاي تحقيقاتي علوم پايه و زيست شناسي سرمايه گذاري نمي كند. اين كمك مالي بنياد هم جهت گيري نوين در برنامه بهداشت جهاني محسوب نمي شود. اگر پدرم [كه عضو هيأت مديره دانشگاه واشنگتن است] در اين فعاليت حضور نداشت و اگر دانشگاه واشنگتن جزيي از جامعه اي كه ما به وجود آورده ايم نبود شايد هرگز در فهرست دريافت كنندگان كمك مالي قرار نمي گرفت.
• آيا علوم مربوط به ژنوم تسهيل كننده تحقيقات در زمينه واكسن براي بيماري هايي است كه كشورهاي جهان سوم با آن دست به گريبان هستند؟
دقيقاً. با شناخت كامل ژنوم پيدا كردن راه حل ها براي مشكلات بيولوژيكي تسهيل مي شود. با هر گامي كه دانش زيست شناسي برمي دارد راه ها براي پيشرفت دانش بيوتكنولوژي و داروشناسي هموار مي شود. زيست شناسي دانش بسيار جذابي است. دانشي است كه مردم كار كردن با آن را دوست دارند. در عين حال، اهرم هايي كه ما در كشورهاي جهان سوم به كار مي گيريم در اثر حمايت موسسات ملي بهداشت پيشرفت مي كند.
• هفت سال پيش در مقاله اي كه منتشر كرديد نوشتيد كه سرگرمي شما بيوتكنولوژي است. چه چيزي در اين دانش وجود دارد كه شما را تحريك مي كند؟
آنچه شيفتگي مرا برانگيخته، زيست شناسي به طور عام و اين حقيقت است كه هر چه دانش ما در زمينه زيست شناسي افزايش پيدا مي كند بهتر مي توانيم در مقابل بيماري هايي كه بشر را تهديد مي كنند به مقابله بپردازيم. اين روزها علاقه ام به خواندن مقاله هايي در اين زمينه بيشتر شده است. مثلاً هفته پيش مقاله اي در مورد بيماري سل خواندم. هفته قبل از آن مقاله اي در مورد «ايدز در قرن بيست و يكم» نوشته «توني بارنت» را مطالعه كردم. من عاشق زيست شناسي عمومي هستم و به مقاله هايي كه در زمينه سيستم ايمني نوشته مي شوند و به اخبار پيشرفت هاي اين علم علاقه مندم و هميشه پيگيري مي كنم. بدن انسان پيچيده ترين سيستمي است كه تاكنون روي كره زمين خلق شده است. هر چه دانش ما نسبت به بدن انسان بيشتر مي شود به پيچيدگي هاي آن بيشتر پي مي بريم. در حالي كه هر چه بيشتر پيش مي رويم مي بينيم كه هنوز در ابتداي راهيم.
• دانش خودآموخته شما در زمينه زيست شناسي كنجكاوي همه را برمي انگيزد. مي گويند شما تعطيلات را در هاوايي گذرانديد در حالي كه سخت مشغول مطالعه كتاب معروف «جيمز دي واتسون» تحت عنوان «زيست شناسي مولكولي ژن» بوديد؟
[گيتس ضمن پاسخ گفتن به اين سوال كتابي را از قفسه كتابخانه اش بيرون مي كشد و مي گويد] در هاوايي نبود، در برزيل بود. وقتي در اين زمينه ها مطالعه مي كنم به وجد مي آيم. دوران دبيرستان و دانشگاه بيشتر اوقاتم با درس هايي نظير فيزيك، رياضي و شيمي مي گذشت و وقتي براي زيست شناسي صرف نمي كردم. هنوز هم به رياضي و فيزيك علاقه مندم. اما اين روزها ميزان مطالعه ام در زمينه تكامل و زيست شناسي از ساير زمينه ها پيشي گرفته است. كساني كه اين روزها با من هم صحبت هستند بيشتر در مورد ريچارد داوكينز (Richard Dawkins)، استيون پينكر (Steven Pinker) و استفن جي گولد (Stephen Jay Gould) حرف مي زنند.
بخشي از اين دانش را به خاطر علاقه اي كه دارم دنبال مي كنم اما بر بعضي از حوزه ها نظير سيستم ايمني در اثر سروكار پيدا كردن با واكسن ها علاقه مند شده ام.
• آيا هنوز مسائل مربوط به شركت بيوتكنولوژي را خودتان اداره مي كنيد؟
در چند سال اخير سرمايه گذاري چندان زيادي روي بيوتكنولوژي انجام نداده ايم. اگر به چهار يا پنج سال پيش برگرديد، بله ما تا حدودي در اين زمينه سرمايه گذاري كرده ايم. چون به هر حال با علوم و فنون سروكار دارد. من دوستاني دارم كه به اين حوزه علاقه مند هستند. گاه گداري آنها مرا در جريان وقايع قرار مي دهند. بعضي از چيزهايي كه ارائه مي كنند ارزشمند است. بعضي هم چنگي به دل نمي زند. شركت هاي بيوتكنولوژي به دنبال عرضه محصولات جديد هستند. اما من كه در زمينه زيست شناسي مطالعه مي كنم به خاطر آن است كه تمركز خود را بر غلبه بر بيماري ها در جهان سوم قرار داده ام. من تلاش مي كنم با مطالعه در اين زمينه به قدري از دانش و اطلاعات دست پيدا كنم كه با موضوع بيگانه نباشم. در چند سال اخير بيشتر توجهم به سمت زيست شناسي بوده است تا به بيوتكنولوژي.
• ممكن است قدري درباره شام آخر در داووس صحبت كنيد. شما در آن نشست با آبرتس، چت، ديويد بالتيمور (رئيس موسسه فناوري كاليفرنيا) و الياس زرهوني مدير ان آي اچ (موسسه ملي بهداشت) بوديد؟
يك گروه از دانشمندان جهان در آن ميز شام گردهم جمع شده بودند. در صحبتي كه با آنها داشتم به مسائل روز از جمله ايدز و پيشرفت هايي كه در آن زمينه حاصل شده پرداختيم. در اين نشست ما اساسي ترين پرسش هاي پيش رو را بررسي كرديم.
نشستن در جمع دانشمندان با شهرت جهاني افتخار بزرگي است. ما اكنون با هر يك از آنها ارتباط مستقيم داريم و از همكاري يكديگر بهره مي گيريم.
BusinessWeek