طرح بازيافت كاغذهاي باطله در تهران
براي توليد هر تن خمير كاغذ به طور ميانگين ۱۵ درخت قطع ، ميزان بالايي آب ، انرژي مصرف مي شود
گروه شهري: طرح ملي كتاب، محيط زيست و صرفه جويي مركز پخش و توسعه كتاب ايران از سه سال پيش به اجرا در آمده است، اين طرح بازيافت كاغذهاي باطله در مقياس وسيع كشوري را با اهداف صرفه جويي ارزي و ريالي، ايجاد اشتغال، كمك به شناخت و حفظ محيط زيست، گسترش فرهنگ كتابخواني از طريق اهداي بن رايگان كتاب و ترويج فرهنگ عمومي صرفه جويي و استفاده بهينه از سرمايه هاي ملي دنبال مي كند.
به گفته عليرضا زرگر مديرعامل مركز پخش و توسعه كتاب ايران (پكا) در اين طرح با توزيع سبدهاي ويژه در رنگها و اندازه هاي مختلف در سطح خانواده ها، مدارس ، وزارتخانه ها و كليه نهادها، سازمان ها و... به آنها توصيه مي شود كه كاغذهاي باطله خود را به طور مجزا در اين سبدها قرار دهند و در ازاي تحويل آن بن رايگان دريافت كنند.
وي تأكيد كرد: اطلاع رساني كافي در گسترش فرهنگ بازيافت كاغذهاي باطله در سطح كشور مي تواند به صرفه جويي در انواع انرژي و منابع طبيعي منجر شود به طوري كه براي توليد يك تن خمير كاغذ بايد ۱۳ تا ۱۷ (به طور متوسط ۱۵) درخت قطع و ميزان بالايي آب و انرژي برق مصرف شود، اما همين خمير كاغذ از محل بازيافت كاغذهاي باطله نه تنها نياز به قطع درختان ندارد بلكه ميزان مصرف آب را به يك دويستم و برق را به يك چهارم كاهش مي دهد. زرگر ادامه داد: روزانه در تهران حدود ۸ هزار تن انواع زباله توليد مي شود كه ۱۰ درصد آن (حدود ۸۰۰ هزار كيلو) مربوط به انواع كاغذ باطله است، چنانچه قيمت هر كيلو كاغذ وارداتي را به طور متوسط ۱ دلار محاسبه كنيم معناي آن هدر دادن و دفن روزانه ۸۰۰ هزار دلار سرمايه ملي كشور است.
|
|
وي افزود: البته حدود ۵۰ هزار كيلو از اين كاغذهاي باطله با روش هاي سنتي و غيربهداشتي جمع آوري و در مراكز بازيافت كاغذ اطراف تهران با تكنولوژي قديمي و ساده تبديل به انواع كارتن هاي مقوايي، شانه تخم مرغ، جعبه هاي شيريني، پيتزا، رشته و... با كيفيت نازل مي شود كه چون مكانيزم توليد اين محصولات غيراستاندارد و ميزان حرارت دهي به كاغذهاي بازيافتي ناكافي است، آلودگي زدايي در آن صورت نمي گيرد و موجب انتقال انواع بيماريها مي شود.
به گفته زرگر به ازاي هر كيلو زباله كه شهرداري از سطح شهر جمع آوري مي كند حداقل ۱۰ تومان هزينه حمل و دفن آن به خارج شهر مي شود كه با در نظر گرفتن ۸ هزار و پانصد تن زباله توليدي فقط در شهر تهران رقمي حدود ۸۵ ميليون تومان روزانه و ۳۱ ميليارد تومان در سال از جيب شهروندان صرف جمع آوري و دفن زباله مي شود.
وي گفت: همه سازمانها و ادارات دولتي بايد توجه به حفظ سرمايه هاي ملي را در برنامه كاري خود قرار داده و با نصب سبدهاي مخصوص جمع آوري كاغذ اقدام به فرهنگ سازي و جمع آوري بهداشتي انواع كاغذهاي باطله خود كنند و ما نيز به ازاي كاغذهاي باطله جمع آوري شده به آنها بن خريد كتاب مي دهيم تا هم در زمينه گسترش فرهنگ كتابخواني نقش داشته باشيم و هم به گسترش فرهنگ صرفه جويي و حفظ محيط زيست كمك كنيم.