مروري بر گزارش يونيسف پيرامون اثرات توسعه شهري بر زندگي كودكان
كودكان در سايه روشن هاي شهر
|
|
متن حاضر گزارش يونيسف را در مورد فقر كودكان شهري سراسر جهان منعكس مي نمايد. در هفتم فوريه سال ۲۰۰۳ همايشي در مورد حقوق كودكان شهري در فلورانس برگزار شد كه گزارش حاضر نيز همزمان با اين همايش منتشر گرديد. در اين همايش شهردار فلورانس، نماينده حقوق بشر، مقامات دولتي ايتاليا، مسئولان محلي، برنامه ريزان شهري و عده اي از شهروندان حضور داشتند.
يونيسف با بيان اين كه امروزه ميليونها نفر از كودكان شهري در فقر شديد و محيطهاي پر خطر براي زندگي به سر مي برند، مي افزايد: شهرداريها بايد در رأس تصميم گيريهاي خود به كودكان توجه نمايند.
در آغاز گزارشي با عنوان «فقر و محروميت در بين كودكان شهري» كه به وسيله يونيسف منتشر شد، كول گاتمن نايب رييس يونيسف اظهار داشت: دهها ميليون نفر از كودكان شهري كه از خدمات اجتماعي اساسي نظير آموزش و بهداشت محروم هستند، شاهد زنده اي از كساني مي باشند كه جهان حمايت خود را از آنها دريغ داشته است. اين كودكان مستحق زندگي در محيطي ايمن مي باشند و به كسي احتياج دارند تا آنها را از استثمار و سوء استفاده محافظت نمايد. اين موضوع در اجلاس ويژه سران دولتها كه در سال ۲۰۰۲ در مورد كودكان برگزار شد مورد تأكيد مجدد قرار گرفت. ما بايد اين موضوع را به طور جدي در نظر داشته باشيم و آن را به مرحله اجرا درآوريم.
مارتا سانتوس پايس رييس IRC يونيسف گفت: در زماني كه بيماري جهانگير ايدز در حال افزايش است، ميليونها كودك كه در نتيجه اين بيماري پدر و مادر خود را از دست داده اند، براي جست وجوي معيشت خود به شهرها كشيده مي شوند. اين كودكان در برابر انواع بهره كشيها از جمله استفاده از نيروي كار آنها و راه يافتن به كارهاي غيرقانوني، آسيب پذير مي باشند. اين گزارش حاكي از اين است كه بسياري از كودكان شهري در فقر حاد به سر مي برند و در جامعه توجهي به آنها نمي شود؛ بسياري از آنها براي يافتن چيزهايي كه بتوانند آن را به فروش برسانند زباله ها را زير و رو مي كنند و شبها را در حالي مي گذرانند كه احتمال مواجهه با خشونتها و سوء استفاده از آنها بسيار زياد است.
سانتوس پايس مي افزايد: كودكان فقير شهري از داشتن خانه امن محرومند، توانايي دسترسي به بهداشت يا آموزش را ندارند و هيچ جاي سالمي براي بازي كردن در اختيار آنها نيست.
اين گزارش بيان مي دارد كه در طول قرن بيستم جمعيت شهري جهان بيش از ۱۰ برابر رشد داشت و اندازه متوسط ۱۰۰ شهر بزرگ بيش از ۸ برابر افزايش پيدا كرد. نسبت مردم ساكن در مناطق شهري از كمتر از ۱۵ درصد در سال ۱۹۰۰ به حدود ۴۸ درصد در سال ۲۰۰۲ رسيد. اين افزايش، به وسيله توسعه اقتصادي جهان كه بيشتر آن در بخشهاي صنعتي و خدماتي واقع در مناطق شهري متمركز مي باشد وخيم تر شده است. گزارش مذكور در ادامه مي افزايد: به احتمال زياد اين روند ادامه خواهد داشت. در سال ۲۰۰۲ حدود يك ميليارد كودك (نزديك به نيمي از كودكان جهان) در مناطق شهري زندگي مي كردند. بيش از ۸۰ درصد اين كودكان در آفريقا، آسيا و آمريكاي لاتين ساكن هستند و تعداد آنها به شدت در حال افزايش مي باشد.
بر طبق اين گزارش، در حالي كه عموماً كودكان شهري نسبت به كودكان روستايي داراي زندگي آسوده تر، بهداشت و آموزش بهتر و مسكن مناسب تر هستند و دسترسي بيشتر به خدمات و فرصت هاي گسترده دارند اما واقعيت اين است كه صدها ميليون از كودكان شهري در فقر شديد، بدبختي و فلاكت زندگي مي كنند. در فقيرترين محلات شهرهاي جهان اغلب خدمات و زير ساختهاي مهم وجود ندارد و كودكان از حق خود براي زندگي در محيطي سالم محرومند.
در بسياري از كشورهاي كم در آمد هنوز هم ميزان مرگ و مير كودكان شهري از هر هزار تولد زنده بين ۱۰۰ تا ۲۰۰ مي باشد و درصد بالايي از كودكان فقير شهري به طور جزيي واكسينه مي شوند ويا اصلاً به واكسن دسترسي ندارند. همچنين بسياري از اين كودكان دچار كم خوني و سوء تغذيه شديدي مي باشند.
در حالي كه گزارش يونيسف تصوير وحشتناكي از زندگي ميليونها كودك شهري سراسر جهان را ترسيم مي كند، اما اين را هم مي گويد كه جاي خوش بيني وجود دارد. در اين گزارش مثالهاي زيادي از شهرها نشان داده شده است كه در آنها مسئولان شهرداريها اقداماتي را براي كمك به كودكان انجام داده اند تا حقوق انساني آنها را تأمين كرده و آنها را به عنوان شريك در تصميم گيريهاي شهري به حساب آورند؛ به عبارتي كوتاه، بعضي از شهرداريها نظام حكومتي محلي را براي حقوق كودكان نهادي مي كنند.
اين گزارش هفت ويژگي مهم را ذكر مي كند تا يك شهر محيط جذابي براي كودكان باشد:
* سياستها، تخصيص منابع و فعاليتهاي مقامات محلي به گونه اي است كه بيشترين منفعت را به كودكان مي رساند.
* برابري و عدم تبعيض تشويق مي شود تا به شمول اجتماعي كودكان امكان دهد و از حاشيه اي شدن آنها اجتناب شود.
* به كودكان بسيار محروم(از جمله آنهايي كه در خيابانها زندگي يا كار مي كنند، قربانيان بهره كشيهاي اقتصادي يا جنسي، آنهايي كه در فقر شديد به سر مي برند و آنهايي كه فاقد حمايت مناسب خانوادگي مي باشند) توجه ويژه اي مي شود.
* دسترسي مؤثر متضمن اين است كه همه كودكان توانايي استفاده از خدمات مهم پزشكي و آموزشي، آب تميز، بهداشت مناسب و غيره را داشته باشند.
* كودكان و جوانان در تصميم گيريهايي كه بر زندگي آنها تأثير مي گذارد مشاركت مي كنند و فرصتهايي را به دست مي آورند تا عقايد خود را از طريق پيوند با شوراي شهر بيان كنند.
* محيطهاي سالم به همراه فرصتهايي براي يادگيري، تعامل اجتماعي، فعاليت فرهنگي و تفريح كودكان مهيا مي شود.
*كودكان از اثرات بلاهاي زيست محيطي و بلاياي طبيعي به طور موثري در امان مي باشند.
منابع:خارجي
ترجمه : مهدي دهقان
|