مرور واكنش شوراي شهر تهران به طرح افزايش وظايف شهرداري ها
وظايف را دادند اختيارات را ندادند
|
|
غلامرضا رفيع
تصميم دولت مبني بر واگذاري برخي وظايف دستگاههاي اجرايي به شهرداري ها تاكنون واكنش هاي متفاوتي را در بين دست اندركاران مديريت شهري درپي داشته است.
براساس ماده ۱۳۶ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مصوب مجلس شوراي اسلامي، برخي وظايف دستگاههاي اجرايي بايد به بخش غيردولتي واگذار شود.
در اجراي اين مصوبه شوراي عالي اداري اوايل سال جاري از ۲۳ وظيفه قابل تشخيص براي انتزاع از دولت و واگذاري به شهرداري ها، در نهايت پنج وظيفه را براي واگذاري به شهردارها تصويب كرد.
به موجب اين مصوبه قرار است فعاليت هايي شامل: ايجاد و اداره امور كتابخانه هاي عمومي، سينماها، سالن هاي نمايش، موزه هاي محلي و ديگر مراكز فرهنگي و هنري از فعاليت هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، تأسيس ايجاد و اداره مجتمع هاي سياحتي، خدماتي و واحدهاي تفريحي، اقامتي و پذيرايي و همچنين تأسيس دفاتر و مؤسسات گردشگري از فعاليت هاي سازمان ايرانگردي و جهانگردي و احياء و حفاظت و توسعه منابع طبيعي و ايجاد و نگهداري و بهره برداري بوستان هاي جنگلي واقع در محدوده و حريم استحفاظي شهرها از فعاليت هاي سازمان جنگلها و مراتع كشور و نيز ساخت، تجهيز و نگهداري و اداره مراكز بهداشتي و درماني شهر از فعاليت هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي منتزع به شهرداري ها واگذار شود.
هر چند مسئولان دولتي واگذاري اين امور را در راستاي كاهش تصدي گري دولت و تحقق مديريت جامع شهري مي دانند ولي دست اندركاران مديريت شهري آن را نوعي شانه خالي كردن از زيربار مسئوليتي تلقي مي كنند كه دولت تاكنون در انجام آنها توفيق چنداني نداشته است.
با وجود اينكه سالهاست مسئولان همواره قول واگذاري بسياري از امور را به شهرداري ها مي دهند ولي هنوز گام مؤثري در اين زمينه برداشته نشده است.
با اين حال معاون اجتماعي و امور شوراهاي وزارت كشور مي گويد: تاكنون ۲۳ وظيفه قابل واگذاري به شهرداري ها مورد شناسايي قرار گرفته كه واگذاري پنج مورد از آنها در حال حاضر مراحل قانوني خود را طي مي كند و اين وظايف به تدريج به شهرداري ها واگذار خواهد شد.
اشرف بروجردي همچنين واگذاري وظايف و برخي تصدي گري هاي دولت را به شهرداري ها گامي مؤثر در جهت تحقق مديريت واحد شهري و كوچكتر شدن دولت و اداره بهتر شهرها ارزيابي مي كند.
معاون سازمان شهرداري هاي وزارت كشور نيز در جلسه اي كه سي و يكم تيرماه به منظور بررسي موضوع واگذاري پنج وظيفه به شهرداري ها در شوراي اسلامي شهر تهران برگزار شد با تأكيد بر اهميت مصوبه شوراي عالي اداري بر تحقق مديريت يكپارچه شهري مي گويد: سازمان شهرداري ها به دنبال نهادينه كردن واقعي مديريت واحد شهري است.
مهندس سيدابوالفضل موسوي در عين حال در پاسخ به اعتراض برخي اعضاي شورا مبني بر عدم مشورت دولت با شوراها و مبهم بودن اين مصوبه مي افزايد: اگر معلوم شود كه اين مصوبه به صلاح شهرداري ها و مجموعه شهري نيست آن را به شوراي عالي اداري برمي گردانيم.
از سوي ديگر رئيس شوراي اسلامي شهر تهران هر چند روح واگذاري امور شهري به شهرداري ها را مثبت ارزيابي مي كند ولي مي گويد: وظايفي كه در مصوبه شوراي عالي اداري به شهرداري ها واگذار شده وظايفي است كه دستگاههاي دولتي به خوبي از عهده انجام آ نها برنيامده اند.
مهندس مهدي چمران با انتقاد از نحوه انتقال برخي وظايف دستگاههاي دولتي به شهرداري ها مي افزايد: انتقال مشكل از جايي به جاي ديگر موجب حل آن نمي شود بلكه بر افزايش مشكلات دامن مي زند و اين نوع واگذاري ها بدون ساز و كار مناسب به نتيجه نمي رسد.
به گفته وي قبل از تصويب واگذاري اين وظايف به شهرداريها بايد از نمايندگان مردم در شوراها نظرخواهي مي شد در حالي كه اين كار بدون اطلاع مردم و نمايندگان آنها در شوراها صورت گرفته است.
چمران با اين حال آمادگي شوراي شهر را براي تشكيل كميته هاي تخصصي و ايجاد تعامل با سازمان شهرداري هاي كشور براي بررسي بهتر اين مصوبه اعلام كرد.
وي مي گويد: شايد يكي از دلايل واگذاري اين مسئوليت ها اين باشد كه شهرداري هر شهر مسايل همان شهر را حل كند كه در اين صورت اگر اختيارات و اعتبارات كافي به شهرداريها داده شود مي توان به اجراي اين مسئوليت ها پرداخت.
حسن بيادي نايب رئيس شورا در مخالفت با اين مصوبه مي گويد: مسئولان درپي اين هستند كه تصدي گري ها را به شهرداري ها و اختيارات را به جاي ديگر واگذار كنند و شوراي شهر از اين كار تبعيت نخواهد كرد.
روشن نبودن چگونگي واگذاري اين وظايف به شهرداري ها از جمله سياست گذاري و تأمين بودجه دستگاههاي مربوطه باعث شده تا برخي اعضاي شوراي شهر تهران انتقال اين وظايف در شرايط فعلي را غيركارشناسي دانسته و خواهان مسكوت ماندن آن تا پايان سال جاري شوند.
اميررضا واعظي آشتياني عضو هيأت رئيسه شورا در اين باره مي گويد: اگر قرار باشد اين قانون تنها با اجبار به شهرداري تحميل شود هرگز مثمر ثمر نخواهد بود.
وي مي افزايد: سالهاست مردم نسبت به عملكرد بخشهايي از وزارتخانه ها در ابعاد آموزشي، بهداشتي، درماني، كتابخانه ها به دليل عدم مديريت صحيح و برنامه ريزي رنج مي برند و ناراضي هستند، اينكه حال توقع داشته باشيم كه طي يك دوره كوتاه بتوانيم اين فضاي ذهني به همراه مشكلات اساسي و ريشه اي آن را به سمت رضايتمندي مردم سوق دهيم، ميسر نيست و ما در اين راه با چالش هاي جدي مواجه مي شويم.
به گفته آ شتياني وقتي اداره ناكارآمدترين بخش هاي وزارتخانه ها را به شهرداري و شوراي شهر واگذار كنيم دولت مي تواند ادعا كند كه مسئول ناكارآمدي اين بخش ها مديريت شهري است.
وي پيشنهاد مي كند كه به منظور شفاف شدن چگونگي واگذاري اين وظايف به شهرداري ها و نيز ارتباط ارگانيك واحدهاي قابل واگذاري و روشن شدن وضعيت بودجه، واگذاري اين وظايف تا پايان سال به تعويق بيافتد.
از سوي ديگر خسرو دانشجو عضو ديگر شوراي شهر نيز با ابراز ترديد نسبت به اهداف تصويب كنندگان اين طرح مي گويد: موضوع اجراي مديريت واحد و منسجم شهري قابل دفاع و عامل پيشرفت و تسهيل كننده شهر است ولي اهداف تهيه كنندگان اين طرح و نحوه ورود به آن را نبايد از نظر دور داشت.
به گفته وي اگر قرار باشد تنها فعاليت هاي هزينه بر از مجموعه دولت حذف و به گردن شوراي شهر و شهرداري بيفتد وضعيت شهرداري را به ويژه در شرايط فعلي كه با كمبود بودجه روبروست بغرنج تر مي سازد.
دانشجو با بيان اينكه قرار نيست شهرداري بانك مشكلات وزارتخانه هاي مختلف باشد مي گويد: لزومي ندارد فقط آن دسته از فعاليت هايي كه سالهاست وزارتخانه ها از پس اجراي آن به درستي برنيامدند به شوراي شهر و شهرداري واگذار شود بلكه آنچه براي تحقق مديريت واحد شهري لازم است واگذاري مسئوليت سياستگذاري و برنامه ريزي بخش ها با هدف جلوگيري از اتلاف وقت انرژي و بودجه است.
مصوبه شوراي عالي اداري نه تنها اعتراض اعضاي شوراي شهر تهران بلكه انتقاد شهرداران كلان شهرهاي كشور را نيز در پي داشته است.
شهرداران كلان شهرها در آخرين روز پاياني تيرماه در نشستي در مشهد با صدور بيانيه اي از چگونگي واگذاري پنج وظيفه جديد به شهرداري ها انتقاد كردند.
مسئول دبيرخانه نشست ادواري شهرداران كلان شهرهاي كشور در اين باره مي گويد: شهرداران كلان شهرها در اين نشست تصميم اخير شوراي عالي اداري كشور را مغاير اصل حل مشكلات كلان شهرها دانستند.
از سوي مخبر كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي نيز معتقد است كه شهرداريها نمي توانند كتابخانه هاي عمومي را اداره كنند زيرا با مشكلات زيادي مواجه خواهد شد.
علي اصغر شعردوست اجراي اين طرح را سبب مختل شدن فعاليت هاي برخي از حوزه هاي مربوط به اين امور در وزارت ارشاد مي داند و در عين حال معتقد است تنها شهرداري هايي قابليت اين كار را دارند كه در آن شهرها سازمان فرهنگي و هنري وجود داشته باشد.
وي همچنين اداره سينماها، سالن هاي نمايش و موزه هاي محلي را نيز توسط شهرداريها ضروري نمي داند و معتقد است از آنجا كه اداره اين مراكز از سال ها گذشته توسط وزارت ارشاد صورت مي گرفته، اين وزارتخانه در اداره آنها موفق بوده است.
از سوي ديگر يك سينمادار در تهران نيز با اشاره به اين مصوبه مي گويد: واگذاري سالن هاي سينما و نمايش به شهرداري تفاوتي در زمينه پيشرفت اين سالن ها ايجاد نخواهد كرد.
فرشيد موتمني آذر با اين حال مي افزايد: بايد منتظر ماند و ديد واگذاري اين سالن ها به شهرداري تحولي را در زمينه استقبال مردم از سينما ايجاد خواهد كرد يا خير. براي بدست آوردن نتيجه نهايي در زمينه واگذاري اين مراكز بايد به شهرداري فرصت داد.
با اين حال مديركل سازمان حفاظت محيط زيست استان تهران با استقبال از واگذاري طرح حفاظت توسعه و بهره برداري از منابع طبيعي و پارك هاي جنگلي واقع در حريم شهرها مي گويد: با توجه به تجربه اي كه شهرداري در زمينه مديريت پارك ها دارد اين طرح مي تواند موفق باشد.
محمدحسن پيراسته مي افزايد: براي اجراي اين طرح هيچ گونه خلاء پرسنلي نبايد در شهرداري ايجاد شود.
به گفته وي اجراي مناسب اين طرح بايد در بخش هاي مشخص شده و با يك مديريت منسجم و مستمر همراه شود.
اين اظهارات در حالي است كه مديركل منابع طبيعي استان تهران با مشروط كردن واگذاري پارك هاي جنگلي به شهرداري مي گويد: تا زماني كه طرح جامع و مدوني از سوي شهرداري تهران در خصوص نحوه و چگونگي نگهداري و بهره وري از منابع طبيعي و پارك هاي جنگلي واقع در حريم شهرها ارايه نشود واگذاري اين اراضي به شهرداري امكان پذير نيست.
غلامعباس عبدي نژاد در عين حال مي افزايد: اداره كل منابع طبيعي استان تهران با توجه به گستردگي برنامه ها و اقدامات، آماده واگذاري بخشي از وظايف مرتبط در محدوده شهري خود به شهرداري تهران است.
وي با اشاره به اينكه تنها بخش مديريت اين مناطق (و نه مالكيت) به شهرداري واگذار مي شود تأكيد مي كند كه قانون تنها مجوز نگهداري و بهره برداري از اين مناطق را مجاز داشته و بر اين اساس نظارت بر عهده منابع طبيعي است.
عبدي نژاد خاطرنشان مي كند كه اين اداره كل در خصوص واگذاري اين مناطق با احتياط عمل مي كند تا واگذاري بدون برنامه و مطالعه جامع انجام نشود.
به گفته عبدي نژاد، اين اداره كل پيش از دستورالعمل شوراي عالي اداري بخش هايي از مناطق تحت كنترل خود را به شهرداري واگذار كرده بود ولي توسط عوامل خود شهرداري تخريب و به سازوكارهاي ديگري تبديل شد.
وي فراتر از اين مي گويد: اين اداره كل تنها طرحي را كه تمام جوانب كار از نظر زيست محيطي و اكولوژي پيش بيني شده باشد در شوراي عالي جنگل و مراتع بررسي و در صورت تصويب ا جرا مي كند.
|