نگاهي به آموزش در جهانگردي
توسعه، بدون آموزش ممكن نيست
زير ذره بين
ميهمان نوازي، خصوصيات اخلاقي مطلوب، مثبت انديشي و نزاكت مواردي است كه آموزش آن در دستور كار مؤسسات آموزشي توريسم قرار دارد. سازمان ايرانگردي و جهانگردي در حال حاضر كانون ايرانگردان و جهانگردان جوان را تشكيل داده است.
حميرا محب علي
ايران از نظر داشته هاي طبيعي، جزو پنج كشور نخست جهان است و از نظر ميراث فرهنگي جزو ۱۰ كشور برتر. پس بي اغراق قابليت هايي را در خور توجه و ستايش، قابليت هايي قابل تبليغ كه بسيار پرجاذبه است، اگر چه گاه نه تنها در جهانگردي، بلكه در ايرانگردي نيز بسياري بر آن واقف نيستند؛ چرا كه:
بزرگترها اطلاعاتشان از گردش و گردشگري غالباً براساس تجربيات شخصي است و جوانترها كه هنوز تجربه بزرگترها را ندارند با اطلاعات پراكنده و متفرقه، همان راهي را پيش رو دارند كه بزرگترها، مگر آن كه آموزش در اين ميان، نقشي ديگر را رقم زند. آموزشي كه مبتني بر استانداردهاي علمي باشد، به روز باشد، قابل انتقال باشد و كاربردهاي عملي آن، نه تنها براي توريست حرفه اي بلكه براي گردشگرغيرحرفه اي و آماتور نيز قابل استفاده و هدايت كننده باشد.
به عقيده كارشناسان، اين آموزش بر دو محور استوار است: آموزش توريست و آموزش به راهنمايان تور و تورگردان ها.
سازمان ايرانگردي و جهانگردي با هدف تربيت نيروي متخصص در صنعت توريسم به استاندارد سازي اين آموزش پرداخته است.
براين اساس ۸ مؤسسه خصوصي زير نظر اين سازمان به آموزش صنعت توريسم اشتغال دارند.
به گفته آقاي مرتضي احمدي، مدير مركز آموزش خدمات جهانگردي، استانداردها در سازمان تعريف مي شوند. آزمون ورودي را سازمان برگزار مي كند. نوع دروس و چگونگي تدريس آن را سازمان تعيين مي كند و صدور گواهينامه نهايي هم، به عهده سازمان است.
براين اساس دوره هاي مختلفي وجود دارد. از جمله آموزش اكوتوريسم كه بر محور طبيعت و طبيعت گردي دور مي زند.
دوره هاي بلدهاي محلي ويژه جوانان، دوره هاي آموزشي براي دفاتر خدماتي، مديران هتل ها و رستوران ها و دوره هاي مرتبط با هتلداري كه ۲۰ دوره كوتاه مدت است. داوطلبان از طريق دانشگاه جامع علمي كاربردي هم مي توانند مدرك كارداني بگيرند و البته از دانشگاه علامه طباطبايي نيز مدرك كارشناسي.
آموزش از نگاه آمار
به گفته احمدي، با شكل گيري سازمان جلب سياحان، از سال ۱۳۴۳ بخش هاي آموزشي در خصوص توريسم ايران در محافل مرتبط مطرح و دوره هاي آموزشي نيز در اين خصوص برگزار شد كه پس از انقلاب مدتي متوقف ماند.
آمار نشان مي دهد كه در سال ۱۳۷۶ تعداد آموزش گيرندگان صنعت توريسم در كشور ۳۰۰ نفر بود، در سال ۷۷ اين تعداد به بيش از ۱۰۰۰ نفر، در سال ۷۸ به بيش از ۲۵۰۰ نفر، در سال ۷۹ به ۳۹۰۰ نفر، در سال ۸۰ به ۴۰۰۰ نفر و در سال ۸۱ نزديك به ۵۰۰۰ نفر رسيد. يعني در خلال اين سال ها، حدود ۵۰۰۰ نفر در زمينه صنعت توريسم آموزش ديدند و علاوه بر آن دوره هاي بسياري براي تربيت مربي، آموزش كاركنان مرتبط با اتوبوس هاي توريستي، كاركنان برخي از واحدهاي تابع نيروي انتظامي و ... برگزار شد.
لزوم آموزش توريسم
توسعه منابع انساني يكي از بزرگترين اركان توسعه جهانگردي است و اين توسعه بدون آموزش امكان پذير نيست. به واقع مي توان گفت كه آموزش در جهانگردي ركن مهم و اساسي توسعه منابع انساني است.
اين آموزش تا آنجا از اعتبار برخوردار است كه بدون آن امكان ارائه خدمات درست و اصولي ممكن نيست. به دليل ويژگي هاي خاص جهانگردي، منابع انساني صنعت توريسم بايد از مهارت هايي خاص برخوردار باشند.
نارضايتي جهانگرد، كل صنعت را زير سؤال خواهد برد. براين اساس در كشورهاي پيشرفته برآموزش توريسم در سطوح كلان به خصوص در مقطع دكترا اتفاق نظر دارند.
احمدي در اين خصوص معتقد است:«توريسم بر مبناي سنتي قابل پيشرفت نيست. يك مدير هتل نمي تواند منتظر بماند تا يك جهانگرد از راه برسد و در هتلش اقامت كند. بخش بازاريابي از اركان مهم توريسم است كه خود، آموزشهاي پيچيده اي دارد. از طرفي مهارت هاي جلب مشتري در توريسم هم مطرح است. چيدمان ميز، نوع برخورد، شناخت روحيات جهانگرد، مهمان نوازي هم از نظر داشتن مهارت اين كار، هم داشتن ظاهر مناسب، خصوصيات اخلاقي مطلوب، مثبت انديشي و نزاكت و... همه و همه مواردي است كه آموزش آن در دستور كار مؤسسات آموزشي توريسم قرار دارد.»
مدير مركز آموزش خدمات جهانگردي مي افزايد: «تصويرسازي در مورد اين كه كشوري امن است، وظيفه دولت است اما برنامه ريزي براي گردش جهانگرد در ايران به عهده بخش خصوصي است.»
وي در خصوص اشتغالزايي در اين صنعت معتقد است: «در حال حاضر ۲۵۰۰۰ نفر در كشور به طور مستقيم به صنعت توريسم اشتغال دارند. در بخش رستورانها و واحدهاي پذيرايي ۲۰ هزار نفر، دفاتر خدمات مسافرتي ۱۰۰۰۰ نفر و بخش هاي ديگري نيز هستند كه به جهانگردي وابسته اند اما وظايف اصليشان چيز ديگري است از جمله صنايع دستي، گمرك، نيروي انتظامي و ... به طور كلي در حدود ۵۰۰ هزار نفر به صورت مستقيم و غيرمستقيم با صنعت توريسم در ارتباطند.»
احمدي همچنين مي گويد: «سازمان ايرانگردي و جهانگردي در حال حاضر كانون ايرانگردان و جهانگردان جوان را تشكيل داده است.
در حوزه آموزش اين بخش برنامه هايي وجود دارد كه بيشتر بر آموزش بلدهاي بومي در استان ها متمركز است و در هر استان مؤسسه اي وجود دارد كه مجري اجراي اين دوره هاست.»
|