در حال حاضر ميزان آلاينده مونوكسيدكربن در شرايط اضطرار است كه اثرات جبران ناپذيري بر سلامت شهروندان دارد
به دليل قرار گرفتن هواي تهران در وضعيت اضطرار، قرار شده بود امروز (جمعه) فقط خودروها و موتورسيكلت هايي كه رقم سمت راست پلاك آنها زوج است، مي توانند در اين محدوده تردد كنند، هرچند به دليل ضرورت هماهنگي هاي قبلي اين طرح فعلاً اجرا نمي شود.
محدوده مواقع اضطراري آلودگي هوا و بزرگراهي در تهران، از شمال بزرگراه رسالت تا بزرگراه همت و بزرگراه شيخ فضل ا... نوري، از غرب بزرگراه جناح و آيت ا... سعيدي تا جاده ساوه، از جنوب بزرگراه آزادگان تا ميدان بهمن و از شرق بزرگراه بسيج و افسريه تا سي و پنج متري تهرانپارس است.
نماينده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در كميته مواقع اضطراري آلودگي هوا نيز گفت: با توجه به اعلام ايستگاه هاي سنجش، آلودگي هواي تهران در شرايط اضطرار قرار گرفته و در اين رابطه كميته مربوطه تشكيل شده و هشدارهاي لازم در اين زمينه به شهروندان ارائه خواهد شد.
بهزاد ولي زاده افزود: در حال حاضر ميزان آلاينده مونوكسيدكربن در شرايط اضطرار است كه اثرات جبران ناپذيري بر سلامت شهروندان دارد.
وي اظهار داشت: اين آلاينده جايگزين هموگلوبين خون كه ناقل اكسيژن به اعضاي بدن است، مي شود و ظرفيت حمل اكسيژن خون را كاهش مي دهد.
كارشناس مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ادامه داد: اين مسئله موجب مي شود خون رساني به مغز و ساير اندام هاي بدن دچار مشكل شود.
وي خاطرنشان كرد: سردرد، سرگيجه، حالت تهوع و مشكلات گوارشي،ناشي از اين مسئله و از عوارض آلاينده مونوكسيدكربن بر روي سلامت انسان است.
وي همچنين كاهش هوش كودكان را از ضررهاي اين آلاينده عنوان كرد.
اين كارشناس تصريح كرد: توصيه مي شود شهروندان تهراني و به ويژه كودكان، سالمندان، افراد داراي ناراحتي هاي تنفسي و قلبي، از تردد در شهر خودداري كنند.
دبير كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطراري آلودگي هواي تهران نيز گفت: پس از چند روز آلودگي، هواي تهران از شرايط هشدار، در حالت اضطرار قرار گرفت و كميته مواقع اضطراري آلودگي هوا تشكيل جلسه داد.
محمدحسن پيراسته در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، مركز استان تهران افزود: اين كميته با حضور تمامي اعضا در استانداري تهران تشكيل جلسه داد و با توجه به پيش بيني سازمان هواشناسي از پايداري وضعيت هوا تا ظهر روز جمعه، محدوديت ها و مواردي طبق قانون براي كاهش آلودگي هوا تصويب شد.
وي اظهار داشت: نيروي انتظامي نيز در اين مدت با خودروهاي دودزا به طور مضاعف برخورد خواهد كرد.
مركز هماهنگي اطلاع رساني آلودگي هوا (مهار) نيز اعلام كرد: ادامه انباشت آلاينده ها و عدم وزش باد مناسب، همچنين وجود پايداري نسبي جو در چند روز اخير سبب شده ميزان آلاينده مونوكسيدكربن همانند روزهاي اخير باز هم سير صعودي در پيش گيرد.
بنا بر اين گزارش، شاخص كيفيت هواي تهران براي اولين روز در سال جاري در شرايط «اضطرار» قرار گرفته است. گزارش هواشناسي از پيش بيني وضعيت هواي تهران حاكي از آسماني صاف تا قسمتي ابري همراه با غبار صبحگاهي و در بعدازظهر همراه با وزش ملايم باد است.
«مهار» با توجه به گزارش هواشناسي پيش بيني كرد در ساعات اوج ترافيك شامگاهي بر ميزان آلاينده مونوكسيدكربن افزوده شود و شاخص كيفيت هوا در شرايط اضطرار باقي بماند.
با توجه به اطلاعات دريافت شده از ايستگاه هاي سنجش آلودگي هواي مستقر در نقاط مختلف شهر تهران ميزان مونوكسيدكربن منطقه فاطمي ۲۳۵ و ميزان اين آلاينده در منطقه بازار ۲۰۴ است.
همچنين در منطقه مهرآباد تهران غلظت مونوكسيدكربن ۲۸۰ و در منطقه قلهك ۲۱۳ است.
ميزان اين آلاينده در ساير مناطق از جمله منطقه پرديسان ۱۸۰، در ايستگاه ويلا ۱۸۳ ،در ميدان بهمن ۱۳۳ و در سرخه حصار ۵/۲۵ گزارش شده است.
طبق قوانين و مقررات حفاظت محيط زيست ايران، سازمان هواشناسي در صورت پيش بيني احتمال وقوع پديده وارونگي دما براي حداقل ۴۸ ساعت موظف است تا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي شامل اداره كل بهداشت محيط و حرفه اي (در تهران) و معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي، خدمات بهداشتي درماني استان، واحد بهداشت محيط (در استان ها) و وزارت كشور (در استان ها و استانداري) و سازمان محيط زيست شامل ادارات كل محيط زيست استان را مطلع كند.
وزارتخانه ها و سازمان هاي ياد شده و واحدهاي تابعه آنها بايد پس از اطلاع از احتمال وقوع پايداري وارونگي دما با استفاده از ايستگاه هاي سنجش آلودگي هوا كه در اختيار دارند، ميزان مواد آلاينده هوا را اندازه گيري كرده و نتايج سنجش خود را هر ۶ ساعت يكبار كه از ساعت ۳۰/۹ صبح آغاز مي شود، براي كميته كاهش آلودگي هوا ارسال كنند.
پس از اعلام وضعيت توسط اين سازمان ها، كميته كاهش آلودگي هوا با حضور نمايندگان تام الاختيار سازمان حفاظت محيط زيست (اداره محيط زيست استان تهران) وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، وزارت كشور و سازمان هواشناسي و با مسئوليت استانداري تشكيل مي شود.
اين كميته پس از دريافت اطلاعات مربوط به ميزان آلاينده هاي هوا، ميزان شاخص استاندارد آلودگي هوا را تعيين كرده و به ترتيب بين ۱۰۰ تا ۲۵۰ وضعيت هشدار و بين ۲۵۰ تا ۳۵۰، وضعيت اضطرار و بيش از ۳۵۰ را وضعيت بحران اعلام مي كند.
دبير اين كميته كه مدير كل حفاظت از محيط زيست استان تهران است بايد نتيجه جلسه كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطراري آلودگي هوا را از طريق رسانه ها به اطلاع عموم برساند.
طبق قانون حفاظت محيط زيست ايران، در صورت اعلام وضعيت هشدار مراكز دولتي و ادارات و ساير نهادهاي انقلابي وظايف ويژه اي دارند.
در اين قانون آمده است، دبير كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطرار آلودگي هوا (مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران) موظف است ابتدا توصيه هاي لازم را از طريق سازمان هاي خبرگزاري جمهوري اسلامي، صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و ساير روش هاي اطلاع رساني به اطلاع عموم برساند.