چگونه با كودكان بيش فعال رفتار كنيم
|
|
تربيت كودك داراي اختلال بيش فعالي، كمبود توجه (AD/HD) و يا هر ناتواني ديگري گاهي مي تواند بسيار سخت و طاقت فرسا باشد. همه والدين در هنگام تلاش جهت كمك به فرزندشان دچار خشم، ترس، غم و غصه، خستگي و درماندگي مي شوند. (AD/HD) در اثر محيط آشفته و يا تربيت ضعيف والدين بوجود نمي آيد بلكه يك اختلال ارثي است. بنابر اين والدين نبايد نيروي هيجاني محدودشان را صرف سرزنش خود نمايند. اگرچه زندگي با فرزندتان در بعضي مواقع بسيار مشكل به نظر مي رسد ولي به خاطر داشته باشيد كه كودكان (AD/HD) مي توانند در زندگي موفق شوند و مي شوند. شما به عنوان پدر و مادر چگونه مي توانيد كمك كنيد تا محيطي در منزل و مدرسه بوجود آيد كه در آنجا بخت فرزندتان براي موفقيت افزايش يابد. هر چه زودتر متوجه مشكلات فرزندتان شويد بهتر مي توانيد از شكست هاي تحصيلي و اجتماعي او و نيز ابتلاي وي به ساير بيماريهاي وابسته مانند اختلالات كرداري، بزهكاري، اختلالات خلقي، اختلالات اضطرابي و گرايش به مشروبات الكلي و مواد مخدر جلوگيري كنيد. كليد به حداكثر رساندن بازده مثبت فرزندتان مداخله زودهنگام مي باشد.
يك والد مؤثر باشيد
تا زماني كه روش قطعي درمان (AD/HD) پيدا نشده است راهنمايي هاي ذيل به شما كمك مي كند تا مؤثرترين والد ممكن براي فرزندتان باشيد.
۱- همواره در جستجوي يافتن پشتيباني از طريق دريافت جديدترين اطلاعات علمي درباره (AD/HD) باشيد. يكي از وظايف والدين كودكان (AD/HD)، ارائه اطلاعاتي در اين باره به بزرگسالاني است كه در زندگي فرزندشان حضور دارند. معلمان، بستگان و مربيان و ساير افرادي كه به نوعي در ارتباط با تربيت كودك هستند بايد بدانند كه (AD/HD) يك اختلال عصب شناختي است و در اثر مصرف زياد شكر و يا انضباط اندك بوجود نمي آيد. آنها بايد بدانند كه چگونه مي توانند به فرزند شما كمك كنند تا مطابق انتظاراتي رفتار نمايند كه براي عملكرد رفتاري مناسب لازم است.
۲- به دنبال يافتن يك ارزيابي و درمان حرفه اي باشيد. يك ارزيابي و سنجش كامل به منظور تشخيص نقاط قوت ها و ضعف هاي فرزندتان به شما و اعضاي گروه درمان كمك مي كند تا به ياري يكديگر برنامه درماني مؤثر و مناسبي را طراحي نماييد.
۳- با اطلاع از مسائل حقوقي بهترين وكيل مدافع فرزندتان باشيد. هر چه بيشتر با حقوق قانوني فرزندتان آشنا شويد بهتر مي توانيد بازده مثبت فرزندتان را به حداكثر برسانيد.
۴- در كلاس هاي آموزش خانواده كه توسط استادان باتجربه در (AD/HD) ارائه مي شود فعالانه شركت نماييد. در كلاس ها راهكار هايي را به شما آموزش مي دهند تا بتوانيد رفتارهاي خود را تغيير داده و ارتباط خود با فرزندتان را بهبود بخشيد. آموزش والدين به شما كمك مي كند تا بياموزيد:
* انتظارات، رهنمودها و محدوديت هاي روشن و باثباتي را ارائه دهيد.
* يك نظام انضباطي مؤثر را سازمان دهيد.
* يك برنامه تغيير رفتار را براي تغيير مشكل سازترين رفتارها طراحي كنيد.
* در مورد مسائل اجتماعي به فرزندتان كمك كنيد.
* قوت هاي كودكتان را بشناسيد و بر مبناي آنها توانايي هاي ديگر را بسازيد. به اين ترتيب كودك شما احساس غرور و موفقيت بيشتري خواهد كرد.
* زمان مخصوصي را در روز به كودكتان اختصاص دهيد.
۵- حمايت هايي را براي خود جستجو كنيد. والدين مي توانند با يكديگر اطلاعات را تبادل كنند و از يكديگر حمايت نمايند. تربيت يك كودك ناتوان كارآساني نيست. تربيت مستمر و عالي كودك ناتوان باعث رنج و عذاب حتي بهترين والدين هم مي گردد.
در صورت نياز، به مشاور خانواده مراجعه كنيد. اگر احساس شكست و درماندگي مي كنيد حتماً به مشاور مراجعه نماييد.
۶- به كودك خود بگوييد كه بدون قيد و شرط او را دوست داريد و از او حمايت مي كنيد. به او اجازه بدهيد تا بداند كه ساعات سخت زندگي و مراحل هموار و ناهموار را با هم طي خواهيد كرد.
پريسا كريمي مقدم
كارشناس روانشناسي كودكان استثنايي
|