عفو بين الملل: تهاجم اسرائيل به رفح جنايت جنگي است
|
|
نيروهاي ارتش رژيم صهيونيستي متشكل از ۲۰ دستگاه تانك و بولدوزر كه از سوي بالگردهاي ارتش حمايت مي شدند نيمه شب سه شنبه به تهاجم تازه اي به اردوگاه رفح در جنوب نوار غزه ، دست زدند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از شهر غزه ، منابع امنيتي تشكيلات خودگردان فلسطين با اعلام اين مطلب افزود: در جريان اين تهاجم تبادل آتش ميان نيروهاي فلسطيني و ارتش رژيم صهيونيستي صورت گرفت اما هنوز تلفات و خسارات احتمالي اين تهاجم گسترده روشن نشده است .
بنابراين گزارش ، نيروهاي ارتش رژيم صهيونيستي پنجشنبه شب گذشته در حمله به نوار غزه هشت فلسطيني را شهيد و بيش از هشتاد تن ديگر را زخمي كردند.
براساس اين گزارش ، امداد گران سازمان ملل در پي اين تهاجم همچنين به بي خانمان شدن بيش از يك هزار و ۵۰۰ فلسطيني در نوار غزه اشاره كرده اند.
رژيم صهيونيستي پنجشنبه شب گذشته به بهانه واهي انهدام گذرگاه هاي زيرزميني كه قاچاق اسلحه از طريق آنها صورت مي گرفته دست به حمله اي گسترده به نوار غزه زد.
سازمان عفو بين الملل روز دوشنبه حملات رژيم صهيونيستي به شهر «رفح » در جنوب نوار غزه را كه از روز جمعه آغاز شده است ، به شدت محكوم و اعلام كرد: ويران كردن توجيه ناپذير خانه هاي غيرنظاميان فلسطيني «جنايتي جنگي » محسوب مي شود.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از لندن ، در بيانيه اي كه سازمان عفو بين الملل در لندن صادر كرد ،آمده است :« اقدامهاي مكرر ارتش اسراييل در ويران كردن بي دليل و عمدي خانه ها و دارايي هاي غيرنظاميان فلسطيني نقض آشكار حقوق بشر و قوانين انساني بين المللي است .
ارتش اسرائيل از روز جمعه دست به عمليات انهدام گسترده اي در شهر رفح در جنوب نوار غزه زد و ادعا كرد اين عمليات براي نابودي تونلهاي قاچاق سلاح فلسطيني از مصر است .
سازمان عفو بين الملل اين اقدام ارتش اسراييل را بخشي از سياستي خواند كه از ده ها سال پيش پيگيري كرده و در سالهاي اخير تشديد شده است .
اين بيانيه افزود كه ارتش اسراييل ظرف سه سال گذشته حدود چهار هزارخانه فلسطينيان را در نوار غزه و كرانه باختري رود اردن منهدم كرده است .
در اين بيانيه همچنين تأكيد شده است كه بر اساس تحقيقات سازمان عفو بين الملل و سازمانهاي غيردولتي اسراييل ، عمليات ويران سازي خانه هاي فلسطينيان به صورت مجازات جمعي ساكنان محلي شهرهايي بوده است كه در آن گروه هاي مسلح فلسطيني به اسراييلي ها حمله كرده اند.
سازمان عفو بين الملل از مقامهاي اسراييلي خواست فوراً اقدامهاي منجر به ويراني خانه ها و دارايي هاي فلسطينيان را متوقف سازند و از به كارگيري بيش از حد زور و بيرحمي بر ضدغيرنظاميان فلسطيني كه همواره به كشته و مجروح شدن شهروندان غير مسلح فلسطيني از جمله كودكان مي انجامد، دست بردارند.
در عمليات پنجشنبه شب ارتش اسراييل به شهر رفح هشت فلسطيني كشته و حدود۸۰ نفر مجروح شدند.
آژانس سازمان ملل متحد براي پناهندگان فلسطيني اعلام كرد كه حدود ۱۵۰۰ نفر از آوارگان فلسطيني ساكن در اردوگاه رفح نيز بي خانمان شده اند.
|
|
موافقت شوراي امنيت سازمان ملل با گسترش فعاليت ايساف به سراسر افغانستان
|
|
شوراي امنيت سازمان ملل سه شنبه شب به اتفاق آرا قطعنامه گسترش نيروهاي كمك به امنيت افغانستان (ايساف ) را دست كم به هشت شهر مهم اين كشور تصويب كرد.
به گزارش ايرنا از كابل دفتر نمايندگي سازمان ملل در افغانستان (يونيما) ديروز بــا اعلام اين خبر، افزود: جان نگرو پونته سفير آمريكا در سازمان ملل و رئيس فعلي شوراي امنيت پس از تصويب اين قطعنامه اعلام كرد، جان لرد رابرتسون دبيركل سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) طي نامه اي از شـوراي امنيت خواسته بود كه ماموريت نيروهاي ايساف در افغانستان به خارج از كابل گسترش يابد.
نــاتو از ۲۰ مرداد ماه گذشته فرماندهي نيروهاي ايساف را در افغانستان براي زمان نامحدودي بر عهده گرفته است .
قطعنامه شوراي امنيت بر اســاس متن پيشنهادي آلمان كه در آن از افزايش تعداد نيروهاي پنج هزار نفري ايساف و گسترش عمليات آنها صحبت شـــده بود، تنظيم شده است .
قرار است اجراي اين قطعنامه ابتدا با ورود نيروهاي تازه نفس آلماني به ولايت قندوز در شمال شرقي افغانستان آغاز شود.
اين نيروها قرار است در هفت ولايت ديگر از جمله بلخ ، خوست ، پكتيا، پكتيكا، قندهار و هرات نيز مستقر شوند.
دولت انتقالي افغانستان از يك سال پيش خواستار گسترش حوزه ماموريت ايساف از كابل به ساير نقاط اين كشور شده بود.
در اين حال برخي از جناحهاي حاضر در تركيب دولت افغانستان نسبت به حضورايساف در برخي از نقاط اين كشور از جمله هرات كه از امنيت نسبي بـرخورداراست ، ملاحظه دارند و آن را ضروري نمي دانند.
ايسـاف از حدود ۲۲ ماه پيش تاكنون تامين بخشي از امنيت كابل و حومه آن را به وسيله بيش از پنج هزار نيرو از ۳۱ كشور جهان بر عهده دارد.
به دنبال اين مصوبه شوراي امنيت سازمان ملل ، قرار است يك هيأت بلندپايه اين شورا در نهم آبان ماه آتي از افغانستان ديدن كند.
ايـــن هيأت به رياست گانتر پلوگر نماينده آلمان در سازمان ملل متحدقرار است علاوه بر كابل به هرات ، قندهار و مزارشريف نيز سفر كند.
۱۰ نفــر از نمايندگان سازمان ملل متحد از جمله جان نگرو پونت ، ژان مارك دولا سابلير، جونز پاري ، سرجيو لاوروف و منير اكرم به ترتيب ازكشورهاي آمريكا، فرانسه ، انگليس ، روسيه و پاكستان دراين هيأت حضور دارند.
اين هيأت همچنين تصميم دارد عملكرد نيروهاي بين المللي كمك به امنيت در افغانستان را مورد بررسي قرار داده و درباره راه هــاي بهبود امنيت در اين كشور گفت وگو كند.
دولت انتقالي افغانستان از تصميم گستـرش دامنه حضور نيروهاي بين المللي كمك به امنيت افغانستان (ايساف ) به خارج از كابل استقبال كرده است .
|
|
انتخابات رياست جمهوري در آذربايجان امروز برگزار مي شود
سازمان نظارت بر حقوق بشر روز دوشنبه با صدور بيانيه اي روند برگزاري انتخابات رياست جمهوري در آذربايجان را غيرآزادانه و غيرمنصفانه خواند.
به گزارش ايرنا از واشنگتن اين سازمان كه مقر آن در نيويورك است ، تأكيد كرد: دولت آذربايجان با آلت دست قراردادن روند انتخابات و سركوب مخالفان سياسي ، موجب تضعيف يك انتخابات آزاد و منصفانه در اين كشور شده است .
انتخابات رياست جمهوري آذربايجان امروز در اين كشور برگزار مي شود.
تبليغات انتخاباتي نامزدهاي رياست جمهوري آذربايجان از ساعت ۸ صبح ديروز به وقت محلي ممنوع شد.
در انتخابات رياست جمهوري آذربايجان ، هشت نامزد شركت دارند كه از ميان آنها «الهام علي اف» نخست وزير، «عيسي قنبر» و «اعتبار محمداف » رئيسان احزاب «مساوات » و «استقلال ملي» رقيبان اصلي به شمار مي روند و به ترتيب شانس بيشتري براي كسب پيروزي دارند.
در اين انتخابات ۴ ميليون و ۳۷۶ هزار نفر از جمعيت هشت ميليون و ۲۰۰هزار نفري جمهوري آذربايجان واجد شرايط رأي هستند.
|
|
پاكستان يك موشك ديگر آزمايش كرد
ارتش پاكستان در بيانيه اي اعلام كرد: بامداد ديروز يك موشك ديگر ميان برد بالستيك ساخت اين كشور به نام «هاتف - ۴» را با موفقيت آزمايش كرده است .
به گزارش ايرنا از اسلام آباد در بيانيه ارتش پاكستان به برد اين موشك اشاره نشده ، ولي در آزمايش نمونه قبلي موشك هاتف - ۴ در چهارشنبه هفته گذشته برد آن ۷۰۰ كيلومتر ذكر شده بود.
به گفته منابع نظامي ، موشك «هاتف - ۴» قابليت حمل هر گونه كلاهكي از جمله كلاهك اتمي را دارد.
|
|
واكنش محتاطانه كشورهاي اسلامي و اروپا به قطعنامه جديد آمريكا در باره عراق
فرانسه و آلمان از پيش نويس جديد قطعنامه آمريكا در مورد عراق استقبال كردند.
شبكه تلويزيوني الجزيره قطر ديروز با اعلام اين خبر افزود: اين پيش نويس جديد را انگلستان و اسپانيا به شوراي امنيت تسليم خواهند كرد.
بنا بر اين گزارش يوشكا فيشر وزير خارجه آلمان ، پيش نويس مذكور را «گامي در جهت صحيح» توصيف كرد. دومينيك دوويلپن وزير خارجه فرانسه نيز اظهار داشت پيش نويس جديد پيشرفته تر از پيش نويس اوليه است .دوويلپن در عين حال گفت : اين پيش نويس نياز به بررسي هاي بيشتر اعضاي شوراي امنيت دارد.
آمريكا پيش نويس جديد قطعنامه پيشنهادي خود را در بين اعضاي شوراي امنيت توزيع كرده است.
خبرنگار شبكه الجزيره از مقر سازمان ملل در اين زمينه گفت: اين سومين و آخرين پيش نويس قطعنامه پيشنهادي آمريكا درباره عراق است . گرچه برخي تجديد نظرها دراين نسخه جديد انجام شده واز شدت بحثها درمورد متن قبلي آن كاسته است ولي مسائل اساسي وبنيادين متن ابتدايي را در خود دارد.
مهمترين تجديد نظر انجام شده آن است كه از شوراي حكومت انتقالي عراق خواسته مي شود تا پيش از فرارسيدن پانزدهم دسامبر آينده (۲۴ آذر) يك جدول زماني را براي تدوين قانون اساسي وبرگزاري انتخابات تهيه كند.
مسائل مورداختلاف كه درنسخه قبلي قطعنامه بود و موردانتقاد چند كشور عضو دائمي شوراي امنيت مانند فرانسه ، روسيه و چين قرارداشت ،همچنان در نسخه جديد نيز وجود دارد.
خبرنگار الجزيره درپايان گفت : در حالي كه هرسه نسخه قطعنامه پيشنهادي آمريكا فاقد هرنوع اشاره اي به زمان پايان اشغال عراق و بازگشت حاكميت به مردم اين كشور است اما دولت آمريكااميدواراست نسخه جديد اين قطعنامه پيش از پايان هفته جاري در شوراي امنيت به راي گيري گذاشته شود.
پيش نويس جديد قطعنامه سازمان ملل متحد درباره آينده عراق كه آمريكا آن را مطرح كرده است با استقبال محتاطانه هيئتهاي شركت كننده در نشست وزيران امور خارجه كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي در مالزي روبروشده است .
به گزارش خبرگزاري فرانسه، سيد حميد البار وزير امورخارجه مالزي ديروز با اشاره به اين پيش نويس قطعنامه در باره آينده عراق گفت فكر مي كنم مسئله مهم پيشنهاد تاريخ ۱۵ دسامبر در قطعنامه براي تدوين قانون اساسي عراق و برگزاري انتخابات باشد. وي افزود: مهمتر از آن اينكه آمريكايي ها بايد به سازمان ملل متحد در عراق نقش محوري اعطا كنند در غير اين صورت باز هم مشكلات زيادي در اين كشور بروزخواهد كرد.
بوش: من مسئول خط مشي عراق هستم
«جورج بوش» رئيس جمهوري آمريكا روز دوشنبه در خصوص شتاب در عقب نشيني آمريكا از عراق هشدار داد ونگرانيهاي مربوط به نابساماني درتلاشهاي پس از جنگ در اين كشور را ناديده گرفت واظهار داشت : شخصا مسئول اجراي خط مشي در عراق هستم .
به گزارش خبرگزاري فرانسه، رئيس جمهوري آمريكا همچنين اين موضوع را كه اشغال عراق بيش از ۱۳۰ هزار سرباز آمريكايي را گرفتار كرده وفشار بيش از حدي بر ارتش آمريكا وارد ساخته است ، رد كرد.
بوش در گفت وگو با شبكه محلي «تريبون برود كاستينگ» با اشاره به اينكه «ما در پي پيروزي قطعي در اين جنگ هستيم»، حاضر نشد تاريخ معيني براي بازگشت نيروهاي آمريكايي مشخص سازد.
وي اعلام كرد كه اين امر زماني تحقق مي يابد كه عراقي آزاد با قانون اساسي وانتخاباتي آزاد برپا شود.
تعهد اروپا براي كمك به بازسازي عراق
وزراي امور خارجه ۱۵ كشور عضو اتحاديه اروپايي در پايان روز نخست نشست خود در لوكزامبورگ متعهد شدند در تامين مالي بازسازي ويرانه هاي ناشي ازجنگ افروزي آمريكا در عراق مشاركت كنند.
به گزارش واحد مركزي خبر از پاريس، اين وزيران توافق كردند مبلغ ۲۰۰ ميليون يورو از بودجه اتحاديه اروپا را به بازسازي عراق اختصاص دهند.با اين حال چگونگي و ميزان كمك جداگانه كشورهاي اروپايي در سطح ملي به عراق همچنان نامشخص است .
دومينيك دوويلپن وزير امور خارجه فرانسه با تأكيد بر اينكه قطعنامه پيشنهادي آمريكا درباره عراق در مقايسه با قطعنامه قبلي معقول تر است ،گفت: با اين حال پاريس نمي تواند پيش از قرائت پيش نويس قطعنامه درسازمان ملل متحد درباره حضور در عراق تصميم بگيرد.
|
|
آمريكا: صدام ۳ ميليارد دلار در بانكهاي سوريه اندوخته دارد
سخنگوي وزارت خزانه داري آمريكا ديروز اعلام كرد دولت آمريكا معتقد است بيش از ۳ ميليارد دلار آمريكا از داراييهاي صدام حسين رئيس جمهور مخلوع عراق در حساب بانكهاي سوريه است.
به گزارش خبرگزاري آلمان، آمريكا اطلاعات بسيار مشخصي را درباره حسابهاي بانكي صدام حسين در سوريه در اختيار دولت اين كشور قرار داده است حتي اين اطلاعات شامل شماره دو حساب بانكي نيز مي شود.
شماري از نمايندگان بانك مركزي عراق و محققان در زمينه داراييهاي داخلي اين كشور اكنون براي دستيابي به اين حسابهاي بانكي مشخص، در دمشق به سر مي برند.
دولت جرج بوش رئيس جمهور آمريكا ماههاست كه سوريه را براي باز كردن درهاي بانكهاي خود به روي نمايندگان آمريكايي مسوول رسيدگي به داراييهاي عراق تحت فشار قرار داده است.
آمريكا از دولت سوريه مي خواهد در زمينه بازگرداندن داراييهاي صدام به مردم عراق همكاري كند.
|
|
در يك سال آينده برگزار مي شود
نخستين انتخابات عربستان سعودي
عربستان سعودي در اقدامي كه به عقيده تحليلگران نخستين نشانه اصلاحات سياسي واقعي در اين كشور است، اعلام كرد كه نخستين انتخابات شوراها را برگزار مي كند.
به گزارش شبكه خبري بي.بي.سي، خبرگزاري رسمي عربستان (اسپا) اعلام كرد كه دولت تصميم گرفته مشاركت شهروندان را در اداره امور محلي و شهري از طريق انتخابات گسترش دهد. براساس تصميم جديد دولت نيمي از اعضاي شوراهاي آينده شهري در انتخابات مشخص مي شوند.
در عربستان از زمان تشكيل اين كشور در سال ۱۹۳۲ هيچ انتخابات سياسي در هيچ سطحي برگزار نشده است. قرار است انتخابات شوراها طي يك سال آينده در عربستان برگزار شود.
اين در حالي است كه از دو روز پيش كنفرانسي براي بررسي وضع حقوق بشر در عربستان آغاز شده است.
|
|
تفسير سياسي
رقابت روسيه و آمريكا در انتخابات آذربايجان
نفيسه كوهنورد
امروز سرنوشت آذربايجان براي پنج سال آينده رقم خواهد خورد. اين انتخابات در حالي برگزار مي شود كه حيدرعلي اف رئيس جمهور دو دوره متوالي اين كشور به علت بيماري و كهولت در ميان كانديداها نخواهد بود. عدم حضور علي اف باعث شده تا انتخابات امسال آذربايجان رنگ خاصي به خود بگيرد. اين بار بر خلاف دو دوره قبل كه تنها مخالفان و رقبايي خارج از آذربايجان مطرح مي شدند، مخالفان داخلي نيز به طور چشمگيري وارد عرصه رقابت شدند. از اين جمله مي توان ازعيسي قنبر رهبر حزب مساوات و اعتبار محمداف رهبر استقلال ملي نام برد كه سابقه اي طولاني در مخالفت با حكومت علي اف داشته اند. ليكن در مقابل تمام اين مخالفان تنها يك اسم قرار دارد. الهام علي اف پسر ۴۲ ساله رئيس جمهور كنوني كه عليرغم ذهنيت بدي كه مردم آذربايجان از باخت او در قمارخانه هاي لاس وگاس داشتند با تلاشهاي پدرش ابتدا از مقام معاونت شركت نفتي آذربايجان به نخست وزيري ارتقا يافت و اكنون نيز با كناره گيري پدر از كانديداتوري به عنوان قوي ترين كانديدا در رقابت انتخاباتي حاضر خواهد شد. اگر چه علي اف پسر به هيچ وجه از محبوبيت نسبي و تجربيات سياسي پدرش كه زماني جزء هسته اصلي حزب كمونيست اتحاد جماهير شوروي بود و براي مدت طولاني رياست كاگ ب را به عهده داشته برخوردار نيست، اما به نظر مي رسد برنده نهايي انتخابات خواهد بود. از يك سو احزاب مخالف با وجود تبليغاتي كه انجام داده اند به دليل پراكندگي آرا از اقبال كمي براي پيروزي برخوردارند گرچه به اعتقاد ناظران سياسي اگر اين احزاب ائتلافي تشكيل داده و تنها يك كانديدا معرفي مي كردند شايد جاي اميدواري براي به پيروزي رسيدن داشتند. اما تنها حزب جبهه خلق به رهبري علي كريملي حاضر به ائتلاف با حزب استقلال ملي شد. از سوي ديگر جو داخلي آذربايجان به گونه اي است كه مردم يقين دارند كه به الهام علي اف رأي بدهند يا ندهند او رئيس جمهور آينده خواهد بود. طبق آخرين نظرسنجي ها كه توسط مركز تحقيقات استراتژيك آمريكا در آذربايجان انجام شده ۴۶ درصد از مردم معتقدند كه اين انتخابات آزاد نبوده و نتيجه اي از پيش تعيين شده دارد و تنها ۲۷ درصد به سلامت انتخابات اعتقاد داشته و ۲۷ درصد مردم نيز ترجيح داده اند كه نظري ندهند. مسأله ديگري كه احتمال پيروزي الهام علي اف را تقويت مي كند موفقيت پدرش در جلب حمايت بين المللي از جانشيني پسر است. در اين ميان شايد سياستهاي روسيه و آمريكا و رقابت اين دو در منطقه قفقاز نيز جزء موثرترين عناصر به حساب آيد.
شرايط ويژه ژئوپلتيك آذربايجان در منطقه و سهم غني نفتي اين كشور در درياي خزر باعث شده تا روسها، آمريكائيها و اروپايي ها به دقت تحولات اين كشور را دنبال كنند. از اين رو نبايد تعجب كرد كه موضوع انتخابات آذربايجان يكي از مهمترين مباحث اخير محافل سياسي روسيه و آمريكا شده باشد. گرچه حيدرعلي اف در اولين روزهاي اقتدارش به نوعي سهمي در اتخاذ سياست دوري از شرق و اجتناب از روسها را برگزيد اما به مرور در جهت ايجاد روابط گرم با مسكو گام برداشت كه سعي بر باز گرداندن اياز مطلب اف رئيس جمهوري سابق آذربايجان به قدرت داشت. در سالهاي اخير به ويژه پس از به قدرت رسيدن پوتين علي اف پدر به طور جدي و البته با اندكي طمأنينه و احتياط روابطش را با روسيه نزديكتر كرده است. توافق نهايي بر سر تقسيم درياي خزر و ادامه اجاره ايستگاه رادار قبله روسيه در آذربايجان كه در زمان جنگ عراق نيز براي مخابره اخبار جنگ مورد استفاده قرار گرفت مؤيد اين موضوع است. حيدرعلي اف در حاشيه اين روابط همواره سعي كرد كه از حمايت روسها از پسرش هم اطمينان حاصل كند. با وجود اين كه در انتخابات اين دوره باز هم روسيه تمايل به مطرح كردن اياز مطلب اف در ميدان رقابت انتخاباتي داشت اما پس از رد صلاحيت وي توسط كميسيون برگزاري انتخابات عملا انتخاب بهتري جز الهام علي اف براي روسها نماند چرا كه ديگر كانديداها به خاطر غرب گرايششان چندان نمي تواند حافظ منافع روسيه در منطقه باشد. اتخاذ چنين سياستي از سوي روسها باعث شد تا آمريكا نيز كه به ويژه پس از رويداد يازدهم سپتامبر به ايجاد پايگاههاي نظامي و مستحكم تر كردن موقعيتش در منطقه قفقاز علاقه مندتر شده است براي رقابت با روسيه هم كه شده نگاهش را از احزاب مخالف دولت آذربايجان به سوي منتخب حزب حاكم باز گرداند. البته واشنگتن نيز مانند مسكو پيش از اين، انتخاب ديگري داشت .رسول قلي اف كه زماني رياست مجلس ملي آذربايجان را بر عهده داشت و در آمريكا پناهنده شده بود هم رد صلاحيت شد و بدين ترتيب انتخاب ايده آل واشنگتن از صحنه رقابت حذف گرديد.جالب اينكه پس از اشغال عراق توسط آمريكا كه مصادف با پايان يافتن قرارداد اجاره ايستگاه رادار قبله با روسها بوده حيدر علي اف براي واگذاري اين ايستگاه به آمريكا اعلام آمادگي كرد. البته شايد مقامات ارشد آمريكايي آنطور كه روسيه حمايت خود را به وضوح از الهام اعلام كرده است ابراز نكرده باشند اما شواهد نشان دهنده آن است كه از نگاه سياستمداران آمريكايي نيز الهام علي اف بهترين انتخاب باشد. چرا كه به نظر مي رسد آمريكائيها با توجه به ساختار آسيب پذير و شكننده جمهوريهاي جوان منطقه قفقاز و آسياي ميانه به اين نتيجه رسيده اند كه تنها افراد كار كشته قديمي كه زماني حلقه هاي اصلي زنجيره حزب كمونيست شوروي بودند توانايي برقراري ثبات (هر چند با استبداد و سركوب) در منطقه را دارند.
اين سياست را كاخ سفيد در انتخابات تركمنستان و ازبكستان نيز در پيش گرفت و با وجود آنكه ابتدا از احزاب مخالف حمايت مي كرد در نهايت زماني كه خطر ايجاد آشوب و ناامني را در صورت به قدرت رسيدن مخالفان احساس كرد به طور جدي از رؤساي جمهور قديمي حمايت كرد. گرچه الهام علي اف از چنين تجربه هايي برخوردار نيست اما حداقل مي توان حدس زد كه سعي در ادامه سياست پدر خواهد داشت. يكي از ديپلماتهاي ارشد آمريكايي در باكو در گفت وگو با واشنگتن پست با اشاره به اين كه منابع نفتي و موقعيت ويژه آذربايجان مورد توجه سرمايه گذاران غربي است ،گفت: «با توجه به گرايش علي اف به آمريكا و توجه او به منافع مشتركش با واشنگتن بهترين اقدام حمايت از علي اف هاست» به اعتقاد صاحبنظران سياسي آمريكا به رغم نارضايتي هاي داخلي، علي اف ضامن ثبات موقعيت آذربايجان در عرصه بين المللي بوده است از سوي ديگر احزاب مخالف نيز با وجود ادعاهايشان در مورد تمايل به غرب (همانطور كه عيسي قنبر نيز گفته است) برنامه ريزي مشخص و مناسبي را براي آينده آذربايجان ارائه نكرده اند ،بنابراين ممكن است باعث ايجاد بي ثباتي در اين كشور شوند كه اين امر لطمه بسياري بر سرمايه گذاران غربي وارد خواهد كرد. حيدرعلي اف در سالهاي اخير به موازات برقراري روابط با روسيه سعي داشته به نوعي از حمايت آمريكا هم بي نصيب نمانده و پسرش را به كاخ سفيد نيز معرفي كند. علي اف پدر الهام را در سال ۱۹۹۶ در ديدارش از كاخ سفيد همراه كرد .سفري كه در آن قرارداد ۱۰ ميليارد دلاري براي شراكت شركت ليونز در بهره برداري از نفت آذربايجان با بيل كلينتون رئيس جمهور وقت آمريكا به امضاء رسيد.
از سوي ديگر الهام علي اف به خاطر تجربه اش در مسائل اقتصادي و حضورش در مراحل مختلف پروژه خط لوله باكوـ تفليس ـ جيهان كه آمريكا به شدت از آن حمايت كرد نيز مورد توجه واشنگتن است. در هر حال هر چند علي اف در داخل كشور محبوب نباشد اما از آنجايي كه مي تواند رهرو راه پدر به گفته خودش باشد بهترين شخص براي حفظ منافع غربيها به ويژه آمريكا در منطقه خواهد بود.
|