اقتصاد مكزيك
زير ذره بين
عليرغم اينكه به نظر مي رسد اصلاحات اقتصادي بايد موجب بهبود اوضاع اشتغال و كاهش بيكاري در كشور شود، هنوز هم آمار بيكاران در مكزيك روز به روز در حال افزايش است. پژوهشگران اعلام كرده اند نرخ بيكاري در ماه جولاي برابر با ۵۲/۳ درصد بود و نسبت به ماه ژوئن كه برابر با ۲۷/۳ درصد بوده، رشد داشته است.
|
|
مكزيك كشوري در همسايگي آمريكا و از جمله صادركنندگان نفت غير عضو اوپك است. ساختار ناپايدار سياسي در اين كشور توسعه اقتصادي را نامتعادل و ابتر گذاشته است.
بخش هاي مختلف اقتصاد به شكل ناهمگون رشد كرده اند و نابرابري اقتصادي به مشكلات سياسي و اجتماعي دامن مي زند. دولت مكزيك در سال هاي اخير اصلاحات گسترده اقتصادي را آغاز كرده و در تلاش است كه رشد و رفاه بيشتري براي اتباع اين كشور فراهم كند.
گزارش حاضر از منابع دولت مكزيك ترجمه شده و بخشي از روندهاي اقتصادي اين كشور را كه ازجمله كشورهاي در حال توسعه محسوب مي شود و شرايط مشابهي با ايران دارد ارايه كرده است.
اقتصاد جهاني
چندي است كه نشانه هايي از بازسازي و بهبود وضعيت اقتصاد جهان ديده مي شود. شاخص ها نشان مي دهد توليد ناخالص آمريكا در سه ماهه دوم سال جاري ۱/۳ درصد رشد داشت كه دليل آن افزايش صادرات و مخارج عمومي دولت و مصرف بخش خصوصي است. همچنين سطح درآمد سرانه مردم آمريكا و هزينه مصارف شخصي آنها در ماه جولاي سال ۲۰۰۳ نسبت به ماه پيش از آن به ترتيب ۳ /۱ درصد و ۶/۰ درصد رشد يافت.
سفارش توليد كالاهاي بادوام در ماه جولاي ۱ درصد افزايش يافت. در اتحاديه اروپا، توليدات صنعتي در ماه ژوئن در مقايسه با ماههاي پيش از آن ۳/۰درصد رشد داشته است. در ژاپن اين شاخص در ماه جولاي نسبت به ژوئن ۵/۰ درصد و نرخ بيكاري در همين دوران ۳/۵ درصد افزايش يافته است.
اقتصاد مكزيك
در ماه ژوئن سال ۲۰۰۳، شاخص جمعي فعاليتهاي اقتصادي در مكزيك ۶/۱ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشت. در گزارشها آمده است بخش كشاورزي اين كشور ۱۰ درصد، بخش معدن ۵/۳ درصد ، ساخت و ساز و عمران ۴/۲ درصد، برق و گاز و آب ۷/۰ درصد و بخش خدمات ۳/۲ درصد رشد داشته است. در مقابل بخش صنعت ۷/۱ درصد و بخش توليدي اين كشور ۱/۳ درصد رشد منفي داشت. آماري كه هر فصل از وضعيت اقتصادي مكزيك به دست مي آيد نشان مي دهد شاخص جمعي فعاليت هاي اقتصادي در ماه ژوئن سال جاري نسبت به ماه مه ۶۲/۰ درصد رشد داشته است.
اما عليرغم اينكه به نظر مي رسد اصلاحات اقتصادي بايد موجب بهبود اوضاع اشتغال و كاهش بيكاري در كشور شود، هنوز هم آمار بيكاران در مكزيك روز به روز در حال افزايش است. پژوهشگران اعلام كرده اند نرخ بيكاري در ماه جولاي برابر با ۵۲/۳ درصد بود و نسبت به ماه ژوئن كه برابر با ۲۷/۳ درصد بوده رشد داشته است.
از طرف ديگر مصرف بخش خصوصي در كشور در حال افزايش است. درآمد حاصل از خرده فروشي در ماه ژوئن سال جاري نسبت به سال گذشته آن ۷/۳ درصد افزايش داشته است. گفته مي شود نرخ رشد درآمد حاصل از خرده فروشي در ماه ژوئن نسبت به فصل پيش آن ۷۹/۰ درصد رشد داشت. اتحاديه ملي سوپر ماركت ها و فروشگاههاي زنجيره اي گزارش داد فروش اين بخش در ماه جولاي امسال نسبت به سال گذشته ۳/۴ درصد رشد داشته است. كارشناسان بخش خصوصي پيش بيني مي كنند در سه ماهه سوم و چهارم امسال توليد ناخالص داخلي كشور به ترتيب ۶۴/۱ درصد و ۶۳/۲ درصد رشد يابد. اگرچه بازارهاي ضعيف داخلي و خارجي چيز ديگري را نشان مي دهند: اقتصاددانان مكزيك پيش بيني مي كنند كه در سال ۲۰۰۴ روند اقتصادي اين كشور تحولاتي را تجربه كند. رشد توليد ناخالص داخلي در سال ۲۰۰۳ برابر با ۷۳/۱ درصد است در حالي كه در سال ۲۰۰۴ معادل ۵۴/۳ درصد خواهد بود. نرخ تورم در سال ۲۰۰۳ برابر با ۷۲/۳ درصد بوده است در حالي كه در سال ۲۰۰۴ نرخ تورم كاهش مي يابد و به ۶۹/۳ درصد خواهد رسيد.
اگر پيش بيني هاي اين گروه درست باشد در سال آينده اقتصاد دنيا وضعيت مطلوبتري خواهد داشت و اقتصاد مكزيك نيز مطلوب تر خواهد بود.
بخش خارجي
در جولاي سال ۲۰۰۳ در معادله تجارت ۶۱۸ ميليون دلار كسري نشان داده مي شود. سطح كسري تجارت در هفت ماه اول سال جاري نسبت به مدت مشابه سال پيش ۷/۳۸ درصد رشد خواهد داشت. در گزارش ها آمده است در هفت ماه اول سال ۲۰۰۳ ميزان كل كسري تجارت برابر با ۲۲۰۵ ميليون دلار است.
در ماه جولاي نرخ صادرات ساليانه ۵/۱ درصد كاهش خواهد داشت و به ۱۳۸۵۵ ميليون دلار خواهد رسيد. اين تنزل حاصل ۲/۲۴ درصد رشد سالانه در صادرات نفتي كشور و ۲/۴ درصد تنزل در صادرات غيرنفتي است. در ماه جولاي سال ۲۰۰۳، ميزان واردات كشور مكزيك برابر با ۱۴۴۲۳ ميليون دلار بوده است كه نسبت به سال گذشته يك درصد كاهش رشد داشته است. ورود كالاهاي مصرفي ۴/۰ درصد و كالاهاي سرمايه اي ۹/۲ درصد تنزل داشته است.
بخش مالي
در نيمه اول ماه آگوست نرخ تورم برابر با ۴ درصد گزارش شد. نرخ مبادلات در ماه آگوست معادل ۰۵/۱۱ پزو در مقابل دلار بود و با گذشت زمان نرخ مبادلات در بانكهاي داخلي مكزيك تنزل يافت و به ۶۰/۱۰ پزو رسيد. شاخص بازار سهام مكزيك در ماه آگوست نسبت به ماه پيش از آن ۲۱/۳ درصد افزايش يافت و به سطح ۷۵۹۱ رسيد.
منبع: گزارش وزارت خارجه مكزيك
ترجمه: مونا مشهدي رجبي
|