افول چكناوريان
در حالي كه انتظار مي رفت اركستر رودكي به رهبري لوريس چكناوريان كه همزمان با نمايش اتللو روي پرده موسيقي آن را اجرا مي كند؛ با استقبال علاقه مندان روبه رو شود، اما در عمل اين اتفاق نيفتاد و سالن تالار وحدت، يا نيمه خالي است و يا اگر پر مي شود، به مدد بليتهاي اهدايي است.
به نظر مي رسد چكناوريان هم كه كارهايش هميشه با استقبال علاقه مندان روبه رو مي شد، به ته ديگ رسيده باشد. اگرچه حضور فراوان اين موزيسين شاخص در صحنه نيز علتي است كه سبب شده تا وي نيز همانند اجراها و هنرمندان ديگر عادي شود. شايد آقاي چكناوريان آن اصل معروف هنري را در نظر نگرفته كه كم كاري و كيفي كاري بهتر از پركاري و كمي كاري است. جالب توجه اين كه شنيده ايم آقاي چكناوريان در حال كار روي اپراي رستم و سهراب هم هست كه قرار است به صورت عروسكي و با كارگرداني بهروز غريب پور، بهمن ماه امسال اجرا شود.
حميد متبسم و كاري در داخل كشور
حميد متبسم كه پس از چند سال دوري از كشور، تابستان گذشته به ايران آمده بود، در مدت حضورش، آهنگسازي و تنظيم اثري به نام «عروس ماه» را به پايان رسانده است. متبسم به همراه گروه دستان، از جمله شناخته شده ترين چهره هاي موسيقي ايراني در آن سوي آبها است و آثار و اجراهاي اين گروه، كه چندي قبل دو نوار هم از آنها با صداي پريسا در خارج از كشور منتشر شد، همه گاه با استقبال عمومي و بخصوص نخبگان موسيقي روبه رو بوده است. متبسم اگرچه آثار فراواني توليد كرده است، اما هنوز بسياري از اهل موسيقي نوار «بامداد» وي را موفق ترين اثر وي در حوزه موسيقي به شمار مي آورند. «ماه عروس» برگرفته از تمهاي موسيقي نواحي خراسان است و صديق تعريف خوانندگي آن را بر عهده دارد.
«نقد موسيقي» با حضور صاحب اثر
اگرچه «نقد موسيقي» چندان در ميان اهل موسيقي جا نيفتاده است و بسياري تاب و توان نقدهاي حتي عادي را هم ندارند، اما به نظر مي رسد در چند سال اخير و با حضور برخي چهره هاي جوان و كهنسال روزنامه نگاري و نيز پخش جدي و منظم برنامه هاي تخصصي موسيقي در راديو، اين نحله نيز اندك اندك به سمتي حركت كند كه فضاهاي تازه اي را تجربه كند. همين تجربه ها است كه مي تواند برنامه هايي با فرمهاي متفاوت را سبب شود. نمونه اي از اين دست برنامه ها، برنامه «دود عود» در مجموعه نيستان است كه در آن آثار استادان موسيقي قرار است مورد تجزيه و تحليل قرار گيرد. اين برنامه هر هفته دوشنبه ها و در ساعت۱۰ و۲۰ دقيقه از شبكه فرهنگ صدا پخش مي شود. اميد كه مجريان و دست اندركاران اين برنامه فضاي كار را به تمجيد و تعريف كه گاه رنگ تملق هم به خود مي گيرد، منحصر نكنند و رودربايستي را كنار گذاشته و نقدي هم بر كارها روا دارند.
دو كتاب از پري زنگنه و تمرين وي براي قطعه خيام
پري زنگنه، موزيسين روشندل كشورمان كه آثار وي همه گاه با استقبال علاقه مندان موسيقي فولكلور روبرو بوده است علاوه بر كار موسيقي دستي هم به قلم دارد و هر از گاه كتابي از وي را در بازار كتاب شاهد هستيم كه كتاب نامهاي ايراني از جمله آنهاست .
زنگنه هم اينك نيز نگارش كتابي را در باره زندگي بزرگان علم و هنر و ادب كه نابينا بوده ا ند را به پايان رسانده و به زودي آن را روانه بازار خواهد كرد.
وي در گفت وگويي با ايسنا هم از انتشار كتاب ديگري به نام «شما هم با من آواز بخوانيد » خبر داد كه مراحل پاياني چاپ را مي گذراند .
زنگنه موضوع اين كتاب را هنر آواز خواني ذكر كرد و اينكه در اين كتاب افراد علاقه مند به آواز و موسيقي مي توانند براي غنا بخشي به تكنيكهاي آوازي خود از راهنماييهاي كتاب كه حاصل سالها تجربه وي در كار آواز است بهره ببرند.
هم اكنون زنگنه در حال تمرين اثري از شاهين فرهت به نام خيام است تا با اركستر سمفونيك تهران آن را به صورت دو صدايي اجرا كنند.
آموزش سه تار نوازي معاصر و مسعود شعاري
مسعود شعاري نوازنده سازهاي مضرابي كه چندي قبل كنسرتي تلفيقي در فرهنگسراي نياوران برگزار كرد و در زمينه آموزش سه تار نيز آثاري از وي به صورت كتاب و نوار به بازار عرضه شده است به زودي اثر تازه اي را در زمينه تكنيكهاي سه تار نوازي معاصر روانه بازار خواهد كرد وي در گفت و گو با خبرنگار هنري مهر ضمن اعلام اين خبر گفت: در اين كتاب كه در هفته هاي آينده به بازار مي آيد، بر خلاف كتاب قبلي ام، گنجينه سه تار كه سبك قدما را در شيوه هاي سه تار نوازي دنبال مي كرد، شيوه هاي سه تار نوازي معاصر ايران را پياده كرده ام.
وي ادامه داد: در اين كتاب نت هاي سه قطعه بلند توفان اشين ، نواي همساز و فرهنگيس گنجانده شده است و همچنين در بخش هايي كه دو نوازي يا سه نوازي ديگر سازها در كنار سه تار بوده ، نيز آورده شده است.
اين كتاب در ۳۰ صفحه و از سوي انتشارات سراي اهل هنر منتشر مي شود.