عواقب و پيامدهاي خطرناك مصرف اكستازي
قرص هاي شادي بخش
|
|
بعد از مواد مخمري همچون ترياك، هروئين، حشيش
و ...اينك قرص هاي شادي بخش ،جديدترين سرگرمي ناسالم در ميان جوانان تهراني است. قرص هاي شادي بخش در گروه مواد آمفتامين جاي دارند. اين ماده در سال ۱۹۱۴ در آلمان به عنوان كم كننده اشتها مورد استفاده قرار گرفت. در آن زمان به علت اثرات آن از رده مصرف خارج شد. اما در سال ۱۳۴۲ كارخانه »Merk« آلمان اين دارو را مجدداً وارد بازار كرد كه در روان درماني براي كمك به بيان احساسات بيماران استفاده شد، كه در سال ۱۹۸۴ با اثبات اثرات آن روي مغز حيوانات آزمايشگاهي از طرف مجامع علمي مصرف و توليد اين داروها رسماً ممنوع اعلام شد. در سال ۱۹۹۵ در آمريكا، پارتي هاي شبانه موسوم به Raves مصرف قرص شادي بخش به شدت افزايش يافت كه باعث نگراني دولت آمريكا شده است. در دوره زماني خاص در اروپا مصرف اين مواد انرژي زا و شادي بخش براي كاهش مصرف ساير مواد مخدر مثل هروئين تشويق شده است. به طوري كه مصرف آن در اروپا در ۱۹۹۶ از ۵۰۰ هزار قرص در سال به ۳۰ ميليون قرص در دو سال بعد رسيده است.
در واقع ۲ درصد مردم آمريكا حداقل يك بار از اين تركيب مصرف كرده اند. حداقل ۸/۱۲ درصد دانش آموزان كلاس آخر دبيرستان در آمريكا يك بار «اكس» مصرف كرده اند و متأسفانه مصرف اين قرص ها در ايران به خصوص در يك سال اخير در پارتي هاي شبانه به شدت افزايش يافته است و جوانان تحصيلكرده و مرفه مصرف كنندگان اصلي اين داروها هستند.
اكستازي يا «MDMA« در لغت نامه آمريكانا به معناي شادي عميق معنا شده است. ولي برخلاف اسم آن، اين ماده بعد از چندين بار مصرف منجر به افسردگي و كاهش هيجانات لذت بخش در فرد مي شود. در ايران اكستازي به عنوان قرص شادي بخش با مارك هاي مرسدس بنز، ريال ، KO، صليب و ميتسوبيشي مصرف مي شود و به علت قابليت آسان ساخت اين تركيب، لابراتوارهاي ايران نيز اقدام به ساخت اكستازي كرده اند كه به علت داشتن مواد اضافي خطرات جدي براي مصرف كنندگان به وجود آورده است.
اكستازي در آمريكا به صورت قرص هاي خوراكي و جويدني، كپسول و مواد تدخيني و تزريقي و در ايران فقط به صورت قرص موجود است. قيمت هر قرص بين ۱۰ تا ۳۰ دلار و در ايران بين ۴ تا ۲۰ هزار تومان است.
نكته مهم در رواج مصرف اكستازي در ايران، عدم آگاهي مصرف كنندگان از عوارض شديد و مزمن اين قرص هاست. زيرا حتي يك بار مصرف آن، اثرات شديد و مزمن ايجاد مي كند.
هر قرص خوراكي اكستازي حاوي ۸۰ تا ۱۶۰ ميلي گرم MDMA (۳و۴ متيلين دي اكسي متامفتامين) است. پس از بلعيدن، اثرات قرص بعد از ۱۵ تا ۹۰ دقيقه ظاهر مي شود و تا ۲۴ ساعت باقي مي ماند.
عوارض و اثرات مثبت پس از مصرف اكستازي افزايش شديد انرژي و احساس خوب بودن در فرد است، همچنين فرد احساس عشق و سرخوشي و دست و دلبازي مي كند و احساس تجربيات و حالات روحي جديد در زندگي مي كند. فرد مصرف كننده براي ارتباط با ديگران احساس تعلق و نزديكي و روشنايي مطلق تمايل زيادي نشان مي دهد و حتي براي در آغوش گرفتن و بوسيدن ديگران پيشقدم مي شود و نهايتاً به علت افزايش انرژي در افراد مصرف كننده تمايل براي فعاليت شديد بدني، رقص هاي طولاني در آن ايجاد مي شود. و اما عوارض و اثرات منفي تغييرات بينايي، كاهش اشتها، گشاد شدن مردمك ها، تا حدي كه افراد مصرف كننده در محل هاي مصرف مثل پارتي ها با وجود كم بودن نور مجبور به استفاده از عينك هاي آفتابي در شب هستند، حركات غيرطبيعي چشم (نيستاگموس)، توهم بينايي(هالوسيناسيون)، لرزيدن و عصبي شدن، تمايل براي استراحت، تمايل شديد براي مصرف مجدد اين ماده پس از افت تأثير اوليه، فك زدن هاي طولاني(افراد مصرف كننده براي جلوگيري از حالت قفل شدن فك مجبور به مصرف آدامس هستند و تا ساعت ها پس از مصرف اين حالت فك زدن هاي غيرطبيعي موجود است) و درنهايت افزايش ضربان قلب و فشارخون (تا كي كاردي و هيپرتانسيون).
و اثرات منفي شديد مصرف قرص هاي شادي بخش به شرح زير است:
۱- اثرات شديد احساسي، اختلال خواب، كابوس هاي شبانه، حملات ناگهاني اضطراب (Panic Attack) ، ديوانگي (Psychosis)
۲- انقباض شديد فك و پارگي زبان در اثر فك زدن هاي طولاني (Trisma)
۳- عدم تمركز، فراموشي، اختلال در يادگيري (Confusion)و صدمه به اعصاب مغزي
۴- تهوع و استفراغ، سردرد، سرگيجه و تشنج
۵- افزايش دماي بدن و كاهش آب بدن
۶- آنمي آپلاستيك (سركوب شديد خونسازي مغز استخوان)
۷- خستگي و افسردگي شديد تا يك هفته پس از مصرف
۸- سميت كبدي
۹- احتباس ادراري(Retension)
۱۰- بزرگ شدن پستان در آقايان (ژينكوماستي).
كه اكثر اين عوارض مخرب و غيرقابل برگشت است.
جواناني كه به واسطه حس كنجكاوي و ماجراجويي، و يا حتي براي كاهش هيجانات و اضطراب هاي حاصل از زندگي به سراغ اين قرص ها مي روند آيا با اطلاع از عوارض و اثرات «اكس» حاضرند باز هم آن را مصرف كنند؟ مصرف يك بار از قرص شادي بخش مثل پريدن از يك آپارتمان ۳۰ طبقه است. آيا حاضريد يك بار اين امتحان را انجام دهيد؟
در ايران تحقيقات و مطالعات چنداني در مورد اين ماده و ساير مواد توهم زا نشده است، بنابراين در درمان هاي اورژانس و بيمارستاني با كمبود اطلاعات پزشكان مواجه هستيم و اين مسئله خطر استفاده از اين قرص مهلك را بيشتر مي سازد. نتيجه يك تحقيق در مجله مغز و اعصاب آمريكا در سال ۱۹۹۹ آمده است، در بررسي گروهي از ميمون ها مشخص شده كه ۸ بار مصرف اكستازي در ۴ روز پس از ۷ سال و (باكالبد شكافي) باعث ايجاد عوارض شديدي روي مناطق مربوط به فكر كردن و حافظه در مغز مي شود و اثرات مخرب مغزي غيرقابل بازگشت است . سخن آخر اينكه احتمال اعتياد جسمي در اكستازي كم ولي احتمال اعتياد رواني بسيار زيادي دارد. نتيجه مصرف اين قرص ها احتمال جرم و جنايت و خودكشي ها و اعمال ناشايست را به دنبال دارد. بنابراين زندگي و آينده خود را با استفاده از اين قرص ها نابود نسازيد.
شعله آتشين
|