چطور روس ها به تله افتادند
در آغاز سال هاي دهه ۸۰ و با توجه به اطلاعات گردآوري شده توسط كشور فرانسه، رونالد ريگان دستور داد كه عملياتي باورنكردني براي متزلزل كردن تكنولوژي اتحاد جماهير شوروي به كار گرفته شود. اين دستور به انفجار خط انتقال گاز اين كشور در تابستان ۱۹۸۲ منجر شد. توماس سي ريد، مشاور سابق ريگان در كتابي كه اخيراً در آمريكا به چاپ رسانده و «درون جنگ سرد» ناميده مي شود به تشريح اين ماجرا پرداخته است. گزيده اي از اين كتاب در واشنگتن پست به چاپ رسيده است.
در ژوئيه سال ۱۹۸۱ و در قصر مونتبلو در نزديكي اوتاوا، فرانسوا ميتران در نخستين اجلاس گروه ۷ اش شركت كرده بود. ژاك آتالي يكي از نزديك ترين مشاوران او تعريف مي كند: «ميتران در ديدار با ريگان، به او اطلاع داد كه شبكه بزرگي از جاسوسان روسيه در غرب را كشف كرده است.» فرانسه موفق شد از يك مهندس ۵۳ ساله به نام كلنل ولاديمير ورتوف كه به فرانسه علاقه داشت، استفاده كند (نام مستعار او فيرول بود) او در قلب سرويس جاسوسي و شاخه اقتصادي كا.گ.ب بود و از سال هاي دهه ۱۹۷۰ به فعاليت مشغول بود.
آمريكايي ها با به دست آوردن حدود چهار هزار سند و مدركي كه فرانسه از طريق ورتوف به دست آورده بود متوجه شدند كه شوروي در بسياري از آزمايشگاه هاي غربي رخنه كرده بود و به طرح ها و برنامه هاي حساس كاملاً دسترسي داشت. البته جزييات فعاليت هاي آنها خيلي مشخص نبود. سيا با يافتن شبكه هاي جاسوسي تصميم گرفت اطلاعات غلطي به شوروي بفرستد،
به ويژه اين كه طرح ها با اشتباهاتي نامحسوس به آن جا فرستاده مي شدند.
يكي از اين برنامه ها نحوه اداره سيستم ها و تاسيسات گازي (پمپ، توربين، دريچه ها و...) را شامل مي شد. طرح دستكاري شده و درواقع تله آمريكايي ها باعث شد فشار زيادي به لوله ها تحميل شود و در نتيجه يكي از خطوط انتقال گاز در سيبري منفجر شد. نويسنده در كتاب خود مي نويسد كه اين انفجار بزرگترين انفجار غيرهسته اي بود كه جهان به خود ديده است. شوروي پس از اين جريان به همه تاسيسات خود مشكوك شد و اين حادثه همان هدف اصلي سيا بود. اين مسئله باعث تزلزل اتحاد جماهير شوروي شد و زمينه را براي سقوط آن فراهم كرد.
شيراك زيادي طرفدار پوتين است
در حالي كه اختلاف ميان روسيه و اتحاديه اروپا بالا گرفته و در حال تبديل به بحراني جدي است، ژاك شيراك به شدت از دوست خود پوتين طرفداري مي كند و نسبت به عملكرد ۱۵ كشور عضو اتحاديه و موضع آنها در قبال مسكو بي تفاوت است.
رئيس جمهور فرانسه در ديدار اخير خود از بوداپست اظهار اميدواري كرد كه اتحاديه اروپا «نسبت به روسيه رفتاري محترمانه تر داشته باشد» و همچنين براي اين كه هدف اصلي، يعني گسترش اتحاديه اروپا به تحقق بپيوندد كمي خويشتن داري به خرج دهد.
روسيه براي آن كه بتواند قرارداد شراكت تجاري با اتحاديه اروپا را به امضا برساند حركت هايي را آغاز كرده است. روسيه اين طور استدلال مي كند كه اگر اين كار صورت نگيرد به صادرات كشور صدمه زيادي وارد خواهد شد. روساي ديپلماسي ۱۵ كشور اروپايي كه ويلپن، وزير خارجه فرانسه نيز جزو آنها است تاكيد كرده اند كه توافق روسيه با اتحاديه اروپا فقط وقتي اين اتحاديه ۲۵ عضوي شد ميسر خواهد بود و اين كه هيچ پيش شرط و امتيازي نيز تا قبل از ۲۵ عضوي شدن اتحاديه در اول ماه مه ۲۰۰۴ براي روسيه در نظر گرفته نخواهد شد. اين بذري كه شيراك مي پاشد سرانجام خوبي در بروكسل نخواهد داشت. سخنگوي كريس پاتن كميسر روابط خارجي اتحاديه اروپا، عبارت «عدم احترام به روسيه» كه شيراك به كار برده را محكوم كرد.
پس از رسوايي حاصل از حمايت سيلويو برلوسكوني از پوتين بر سر مسئله چچن كه در ماه ژوئن سران اتحاديه را به شدت نگران كرده بود، كميسيون تصميم گرفت كه به اتحاديه انسجام بيشتري بخشد و تاثيرگذاري آن را بالاتر ببرد. به همين دليل در مورد روابط روسيه و اروپا تصميم گيري هايي صورت گرفت... اما اين طور كه به نظر مي رسد اين تصميم گيري ها چندان خوب پيش نرفته و شيراك همه چيز را خراب كرده است.