امين ساكت
هفته جالبي بود، اين طور نيست؟ ليگ برتر تمام شده و در حالي كه همه فكر مي كرديم روزهاي حواشي بي انتها به پايان رسيده، هر روز برگه هاي برتري از سوي بازيكنان و باشگاه ها رو مي شود. هيجانات و التهابات فوتبال به هيچ عنوان فروكش نكرده، بلكه شعله ورتر شده است. اگر تا ديروز تنها و تنها حاشيه هاي فوتبال بازي ها و مسئله داوري بود، امروز هر بازيكني و هر باشگاهي خودش يك حاشيه تمام و كمال است. بازيكنان هر روز به يك باشگاه نقل مكان مي كنند، باشگاه ها رضايتنامه صادر نمي كنند، دلال ها روزگار خوبي را سپري مي كنند، مربيان سعي مي كنند بهترين ها را انتخاب كنند و...
البته اين روزها، تنها لحظاتي است كه داوران فوتبال مي توانند بدون حاشيه و ناسزا زندگي همراه با آرامشي را سپري كنند.
با اختلاف فاحشي در صدر حاشيه سازان هفته قرار داشت. وقتي مهرعليزاده پشت ميزش نشست و با توجه به آنچه ديده و شنيده بود، دستور داد كه غمخوار بايد برود، حواشي پرسپوليس به اوج رسيد. تا پيش از آن اكبر غمخوار مدعي بود كه شيوه مديريتش اينگونه است كه تا لحظه آخر با قدرت كار مي كند. او تا روز آخر به محل باشگاه رفت. روز آخر سوار پژو شد و براي هميشه از پرسپوليس خداحافظي كرد. مردي كه دو سال قبلش درحالي بر اريكه قدرت نشسته بود كه تا پيش از آن در طيف مخالف سازمان در ماجراي درگيري سهامداران قرار داشت. دوهفته اي يك بار به دفتر علي ميرزايي مي رفت تا براي پرسپوليس برنامه ريزي كند. او و محمود خسروي وفا پس از اعلام راي دادگاه تجديدنظر و حكمي كه پرسپوليس را متعلق به سازمان تربيت بدني مي دانست رابطه شان را با طيف قبلي قطع كردند و در ميان هيجانات غالب آن روز، ناگهان كسي كه به عنوان مديرعامل باشگاه معرفي شد، كسي نبود جز اكبر غمخوار.
او كه بنابر شواهد توسط دوست و همكارش، محمود خسروي وفا و محمدرضا يزداني خرم - رئيس فدراسيون واليبال - به مهرعليزاده و سازمان پيشنهاد شد و البته بر اريكه قدرت جلوس كرد. يكي از اعضاي هيات مديره باشگاه پرسپوليس، چندي پيش در يك جلسه خصوصي از اين نكته پرده برداشت كه غمخوار با پيشنهاد آوردن منابع مالي مناسب به باشگاه، اين پست را از رياست سازمان تربيت بدني و رئيس مجمع پرسپوليس گرفت.
با اين حال در دو سالي كه اكبر غمخوار مديرعامل پرسپوليس بود سه دوره قهرماني ليگ برتر را تجربه كرد. دور اول كه نبايد آن را چندان مرتبط با غمخوار دانست، فقط جشن قهرماني در اولين دوره ليگ برتر بود. دور دوم با علي پروين، نهايتاً به مقام بهتري از سومي دست نيافت و اين فصل هم كه فراموش ناشدني است.
با پايان فصل، دوره فعاليت غمخوار هم به پايان رسيد. او پس از يك جلسه سوار ماشينش شده و پرسپوليس را ترك كرد. در جلسه بعدي قرار شد به صورت موقت بايستد و كارش را ادامه دهد اما او نپذيرفت و...
در فاصله اين روز و روزي كه خطيب به عنوان مديرعامل انتخاب شد، تقريباً كسي نماند كه نامش براي احراز اين پست حداقل يك بار مطرح نشود. صفايي فراهاني، فائقي، عابديني، كتيرايي، اسحاقي، شجاعي برهان، كاشاني و چندين نام ديگر كه هيچ كدام نمي توانست به واقعيت نزديك باشد. گزينه اول سازمان جعفر كاشاني ديپلمات قديمي پرسپوليس بود. ملاك انتخاب او ساخت و سازهاي باشگاه شاهين، رفتار توام با ديپلماسي و سابقه ملي و حضور در پرسپوليسش بود. شايد هم تنها او مي توانست از پس حاشيه هاي پرسپوليس برآيد اما او زيرك تر از اينها بود. او مي دانست پرسپوليس ۷۵۰ ميليون به صورت رسمي بدهي دارد. پس اولين محدوديت مديريتي همين چاهي است كه هر چقدر اسكناس سبز رنگ داخلش بريزي باز هم پر نمي شود. او شرط قبول اين پست را تسويه حساب بدهي هاي پرسپوليس توسط سازمان عنوان كرد و سازمان هم قاعدتاً بودجه اي براي اين مورد پيش بيني نكرده بود.
گزينه دوم ضياءالدين شجاعي برهان معاون پارلماني وزارت بازرگاني بود. او خود اين مسئوليت را پذيرفته بود. همه چيز براي معارفه مديرعامل بعدي مهيا شده بود كه وزير بازرگاني مخالفت شديد خود با اين كار را اعلام كرد. مهماني به هم خورد تا جست وجو براي يافتن مديرعامل بعدي همچنان ادامه داشته باشد. اما در اين ميان انتخاب رئيس هيات مديره باشگاه هم خود داستاني جالب دارد. در حالي كه انتخاب جليل سازگارنژاد، نماينده سابق مجلس براي اين سمت مسجل شده بود، دكتر پورمحمد - يا پورمحمدي - بر اين جايگاه نشست. او مشاور اقتصادي رئيس سازمان تربيت بدني و معاون وزير جديد امور اقتصادي و دارايي است. ۳۷ سال دارد و البته از عملكردش اينگونه برمي آيد كه به نشستن در اين جايگاه علاقه داشته و دارد.
دكتر پورمحمد اين بار به تنهايي براي انتخاب مديرعامل بعدي كه مورد تاييد سازمان و شخص مهرعليزاده نيز باشد، دست به كار شد. او ليست ۱۵ نفره اي را تهيه كرد. با همه صحبت كرد. نام كتيرايي از فهرست حذف شد به خاطر اين كه او از علي پروين حمايت كرده بود و البته چندان مورد عنايت سازمان هم نبود. عابديني هم همچون دوسال پيش در فهرست وجود نداشت. فائقي و صفايي فراهاني هم مسلماً اين پست را نمي پذيرفتند.
هدف بعدي حسن تقدس نژاد بود.
معاون سابق امور مالي و اداري سازمان تربيت بدني اصولاً آدم بلندپروازي نبود. شايد هم حاشيه و ورود آن به زندگي اش را نمي پسنديد. دكتر پورمحمد با او مذاكره كرد. او زمان خواست تا فكر كند. با چند نفر مشورت كرد. يك عده گفتند برو، يك عده هم مخالفت كردند. اما او در نهايت قبول نكرد. حركت فردي رئيس هيات مديره در انتخاب مديرعامل چندان براي ديگر اعضا خوشايند نبود. ضمن اين كه مخالفت هايي از درون هيات مديره با مديرعاملي تقدس نژاد وجود داشت. با تمام اين اوصاف مديرسابق امور مالي و اداري سازمان اين پست را نپذيرفت تا همه چيز به خوبي و خوشي تمام شود.
باز هم همه براي انتخاب مديرعامل بعدي به حدس و گمان و شايعات مراجعه كردند. هر روز يك نفر مديرعامل پرسپوليس مي شد و فردا جايش را با ديگري عوض مي كرد. گفتند همه صبر كنند تا روز يك شنبه. روز يك شنبه شد. همه رفتند داخل اتاق و در را بستند. از اين اتاق مديرعامل بعدي خارج مي شد. هرچه فال گوش نشستند فايده اي نداشت. تا اين كه يكي از اتاق خارج شد، صدايش را صاف كرد و گفت مدير بعدي باشگاه حجت ا... خطيب است مديركل تربيت بدني استان تهران كه ۱۷ سال است در اين پست فعاليت مي كند. او وارد گود شد اما نه به عنوان عضو هيات مديره بلكه تنها با سمت مديرعاملي. او حق راي ندارد. كار فوتبال را هم كه قبلاً به آدم ديگري سپرده بودند پس او فقط مجري است و بايد سعي كند مجري خوبي باشد. او كه تا چند وقت قبل، هميشه قبل از بازي پرسپوليس - استقلال هتل مي گرفت و هر دو طرف را به ناهار دعوت مي كرد حالا خودش شده يكي از همان ها.
يك روز بعد دادكان، رئيس فدراسيون فوتبال و عضو هيات مديره باشگاه پرسپوليس، همه اعضا را به فدراسيون دعوت كرد تا خطيب را براي هم معرفي كنند. در اين جلسه معارفه كه روزنامه نگاران به ايستادن سرپا و صرف گرما دعوت شدند، خطيب هم آمد. قرار شد او برنامه هاي خودش را در جلسه بعدي ارايه كند. كميته هاي مختلف باشگاه هم همين طور. خطيب كارش را در حالي آغاز كرد كه بدهي پرسپوليس چاهي پرنشدني به نظر مي رسيد اما گويا او با پشتوانه دو ميلياردي وارد گود شده است. اين كه اين پول از كجا خواهد آمد سؤال بعدي باشگاه پرسپوليس است اما يك خبر مسرت بخش ديگر براي پرسپوليس، اسپانسر جديدي است كه يكي از اعضا براي باشگاه به ارمغان مي آورد. اسپانسري با قراردادي بالاي يك ميليارد تومان. اينگونه پرسپوليس پولدار خواهد شد. البته اگر قرارداد قبلي باشگاه مشكل ساز نباشد. آنگونه كه از شواهد پيداست غمخوار با عقد قراردادي دو ساله از شركت پارس ۷۵۰ ميليون دريافت كرده است كه تنها يك فصلش را پشت سر گذاشته ايم و اين معضلي است كه مديران پرسپوليس با آن دست به گريبانند.
اما اتفاق بعدي چندان خوشايند نبود. جليل سازگارنژاد در جلسات آخر باشگاه شركت نكرد تا شايعاتي پيرامون استعفاي او به گوش برسد. پس از ورود آشتياني و زادمهر و خروج خسروي وفا و غمخوار، اين گمان وجود داشت كه تيم هيات مديره پرسپوليس به لحاظ موقعيت اقتصادي متزلزل شده است.
اگر سازگارنژاد نيز اين جمع را ترك كند، ضربه وارده بسيار شديدتر خواهد شد. البته شايعات پيرامون استعفاي سازگارنژاد برمي گردد به انتخاب رئيس هيات مديره باشگاه. سازگارنژاد كه تا پيش از جلسه انتخاب رئيس، خود را در اين سمت مي ديد يكباره جايش را به كسي داد كه تا روز قبل اصرار داشت كه ديگر در پرسپوليس و هيات مديره اش نخواهد ماند. آيا او به دليل نزديكي روابط ميان مهرعليزاده و دكتر پورمحمد به اين جايگاه نرسيد؟ آيا ارتباطي ميان اين مسئله و استعفاي او وجود داشت؟
چند روزي هم شجاعي برهان جلسات هيات مديره را تحريم كرد. دليل تحريم شجاعي برهان - نايب رئيس جديد - بدهي هايي است از بابت چك هاي باشگاه پرسپوليس كه او امضا كرده و گريبانگيرش شده است. او با وساطت اعضاي ديگر بدون سروصدا به هيات مديره بازگشت به اميد اين كه با پرداخت بدهي ها مشكلات او نيز مرتفع شود.
پس از انتخاب مديرعامل جديد نوبت به نيمكت مي رسد. بگوويچ وضعيت نسبتاً مشخصي دارد. او به احتمال قوي سال آينده در پرسپوليس نخواهد بود. اما سرمربي بعدي كيست؟ شايد كسي كه اين روزها مهم تر از سرمربي شده، مدير فني است كه اين جايگاه را براي علي پروين آراسته است. جعفر كاشاني رئيس كميته فني فوتبال و رئيس سازمان فوتبال باشگاه پرسپوليس، فعاليتش را براي بازگرداندن پروين آغاز كرده و البته به نتيجه رسيده است. پروين سال آينده مديرفني پرسپوليس است با همان اختياراتي كه از پيش مي خواست. او نفر اول تصميم گيرنده براي مربي آينده پرسپوليس است و او اين روزها در دفترش در خيابان توانير به اين موضوع فكر مي كند كه توپ در زمينش است و از اين پس مسئوليت همه چيز، برد يا باخت با اوست.
پرسپوليس روزهاي عجيبي را سپري كرد. هيچ معلوم نيست داستان سرخ پوشان تهراني تمام شده باشد يا خير. آن چيزي كه معلوم است، حواشي هميشگي براي پرسپوليس است.