منبع :ميس
ترجمه: امير بهادري نژاد
اوپك براي آرام كردن روند افزايش قيمت نفت تصميم گرفته سقف توليد را براي ۱۰ كشور عضو (بجز عراق) ۲ ميليون بشكه در روز افزايش بدهد. براين اساس از اول ماه جولاي (۱۱ تير) سقف توليد اوپك به ۵/۲۵ ميليون بشكه خواهد رسيد و يك ماه پس از آن (۱۱ مرداد) اين سقف به ۲۶ ميليون بشكه در روز افزايش مي يابد.
وزراي نفت اوپك كه در اجلاس اضطراري خود در بيروت گردهم آمده بودند، هدف از افزايش توليد را حفظ قيمت نفت در سطحي كه هم به نفع مصرف كننده و هم به نفع فروشنده باشد، اعلام كردند.
براساس اخبار دريافت شده از منابع موثق ۱۰ كشور عضو اوپك از ابتداي ماه ژوئن (۱۱ خرداد) يك ميليون بشكه نفت بيشتر از روز تزريق بازار كردند آن هم در شرايطي كه ميزان توليد نفت اوپك در ماه آوريل ۲۶ ميليون بشكه در روز بود (البته اين آمار غيررسمي است).
با توجه به اينكه توليد نفت عراق ۲ ميليون بشكه در روز است مجموع توليد نفت اوپك با احتساب نفت عراق در ماه ژوئن بالغ بر ۲۹ ميليون بشكه در روز خواهد شد.
براساس گزارش هاي كارشناسان ميس، مازاد ظرفيت توليد كشورهاي عضو اوپك فراتر از توليد ماه ژوئن، رقمي در حدود ۲ ميليون بشكه در روز است كه ۴/۱ ميليون بشكه از اين رقم متعلق به عربستان، ۴۰۰ هزار بشكه متعلق به امارات و ۲۰۰ هزار بشكه باقي مانده نيز متعلق به ساير كشورهاي عضو مي باشد.
با اين حال هنوز هم كشورهاي عضو اوپك معقتدند كه عواملي چون افزايش رشد و تقاضا براي نفت در اقتصاد چين و امريكا، تنش هاي ژئوپولتيكي، محدودبودن ظرفيت پالايشگاه ها و قراردادن محدوديت هاي زيست محيطي براي توليد بنزين در افزايش قيمت نفت موثر است. در حقيقت تلفيق اين عوامل باعث شده تا مصرف كنندگان نگران بروز اختلال در زمينه عرضه نفت در آينده باشند.
قرار است وزراي اوپك در روز ۳۱ تير ماه سال جاري اجلاس اضطراري ديگري در شهر وين برگزار كنند. در همين حال اوپك از كشورهاي توليدكننده نفت خارج از اين سازمان خواسته تا اينكه اقداماتي متناسب با شرايط بازار انجام بدهند.
در جريان اجلاس بيروت كه ليبي به دليل اختلاف ديرينه با كشور ميزبان در آن شركت نداشت، پيشنهاد تغيير محدوده قيمت سبد نفت اوپك كه در حال حاضر بين ۲۲ تا ۲۸ دلار است رد شد. همچنين پيشنهاد الجزاير مبني بر لغو موقت سيستم سهميه بندي در اوپك مورد تصويب قرار نگرفت.
البته قرار است پيشنهاد تغيير قيمت سبد نفتي اوپك توسط كميته اي مورد بررسي قرار گيرد و نتايج آن در ماه سپتامبر اعلام شود.
پيش از اجلاس بيروت، ايران پيشنهاد كرده بود حداكثر افزايش توليد ۵/۱ ميليون بشكه در روز باشد در حاليكه عربستان معتقد بود كه افزايشي معادل ۲ تا ۵/۲ ميليون بشكه در روز لازم است كه در نهايت ايران و عربستان به توافق دست يافتند تا اينكه سقف توليد از ابتداي ماه جولاي به ۲۶ ميليون بشكه در روز برسد.
البته بازارهاي جهاني هنوز به سقف توليد غيررسمي اوپك چشم دارند چون توليدات اوپك همواره بيش از سقف رسمي در نظر گرفته شده بوده است.
در روز ۲۱ ماه مي، عربستان اعلام كرد در ماه ژوئن، توليد خود را با ۶۰۰ هزار بشكه افزايش در روز به ۱/۹ ميليون بشكه خواهد رساند. با آنكه عربستان هنوز هم خود را متعهد به جبران كمبود نفت در بازار مي داند، اما مقامات اين كشور دريافته اند كه در حال حاضر نفت كافي به بازار عرضه مي شود. اگر عربستان روند افزايش توليد را ادامه بدهد، آنگاه لطمه بزرگي به قيمت نفت در بازار وارد خواهد شد. البته عربستان با تداوم روند افزايش توليد نشان خواهد داد كه بر تعهد خود نسبت به كاهش قيمت پايبند است.
با اين حال خبر مي رسد عربستان حاضر نيست توليد خود را از ۱/۹ ميليون بشكه در روز بالاتر ببرد مگر اينكه اتفاقي غيرقابل پيش بيني در بازار رخ بدهد.
به هر حال، علي النعيمي وزير نفت عربستان معتقد است اقدامات اوپك به تنهايي براي كاهش قيمت نفت موثر نخواهد بود چون عوامل متعددي قيمت نفت را تعيين مي كنند به اعتقاد وي تنها كاري كه اوپك مي تواند انجام بدهد، تزريق مازاد توليد به بازار در مواقع بحراني است.
النعيمي در پاسخ به نگراني كشورهاي مصرف كننده نفت مبني بر ايجاد اختلال در عرضه نفت بر اثر حملات تروريستي در كشورهاي عضو اوپك گفت: ظرفيت مازاد توليد نفت عربستان بسيار بيش از اين است وما مي توانيم پس از ۹۰ روز حفاري، اين ظرفيت را به ۵/۱۰ ميليون بشكه در روز برسانيم به همين دليل جاي نگراني وجود ندارد.
همچنين در پايان اجلاس اوپك در بيروت، اتفاق نادري رخ داد. در اين اجلاس اعضاي اوپك براي افزايش شفافيت در عملكرد اين سازمان، به انتشار محاسبات خود در مورد ميزان ذخاير نفتي و تقاضاي جهاني پرداختند.
با آنكه ذخاير نفتي جهان در سطح متوسطي مي باشد اما ذخاير بنزين به شدت كاهش يافته البته روند رو به رشد آن آغاز شده است.
به پيش بيني اوپك تقاضاي جهاني براي نفت در سه ماهه سوم سال جاري ميلادي به ۲/۸۰ ميليون بشكه در روز خواهد رسيد.