آوا و القا
نويسنده: مهوش قويمي/ ناشر: انتشارات هرمس: چاپ اول، تابستان ۱۳۸۳/ قطع رقعي/ قيمت: ۱۲۰۰ تومان/ ۱۴۲ صفحه.
كتاب حاصل پژوهش كوتاه مدتي است كه نويسنده تحت عنوان بررسي آواها و القاي مفاهيم از طريق تكرار در آ نها در آثار مهدي اخوان ثالث در سال ۱۳۷۹ ،زير نظر معاونت پژوهشي دانشگاه شهيد بهشتي انجام داد . كتاب در دو بخش متمايز تاليف شده است. در بخش نخست مولف با پيش چشم قراردادن نظريه يكي از زبانشناسان فرانسوي درباره اين مساله كه آيا نشانه زبان شناختي انگيخته است يا كاملا اختياري و آيا بين اصوات تشكيل دهنده يك واژه، كه براي ناميدن يك شي، احساس يا پديده ، رابطه وجود دارد يا نه و در بخش دوم به ارائه نظريه هاي زبان شناس معروف ديگري درباره شعر با تكيه بر ديدگاه صورتگرايان مي پردازد. مكتبي كه به جنبه هاي آوايي اشعار توجهي جدي و دقيق و موشكافانه دارد.
در نهايت آنكه نويسنده خواسته است از دستاوردهاي علم زبانشناسي در تحليل شعر و خوانش آنها نهايت استفاده و بهره را ببرد كه حداقل در عرصه نقد و خوانش شعر فارسي امري كم سابقه است و مي تواند آغاز راهي باشد براي نگا ه متفاوت تربه شعرفارسي وبه خصوص شعر معاصر فارسي.
سرگذشت هنر در تمدن اسلامي (موسيقي- معماري)
مولف: حسن بلخاري قهي/ ناشر: حسن افراچاپ دوم: بهار ۱۳۸۳ / قطع وزيري/ قيمت: ۲۰۰۰ تومان، ۲۰۲ صفحه.
كتاب حاصل درس ها وگفتارهاي مولف در دانشگاه است كه با اضافه كردن برخي پانوشتها و نيز تكميل و افزون اطلاعات تازه در قالب كتاب انتشار يافته است. از قرار كتاب جلد دومي هم خواهد داشت كه مولف قول انتشار آن را در مقدمه همين كتاب داده است. مولف در جلد اول اين مجموعه به نقل تاريخ مختصري از وضعيت معماري و موسيقي در تمدن اسلامي با رويكرد فلسفي عرفاني مي پردازد.
در بخش نخست خواننده با سرگذشت موسيقي در تمدن اسلامي و با آراء و آثار چهره هايي چون كندي، فارابي، ابن سينا، امام محمد غزالي، عبدالقادر مراغي، ابراهيم و اسحاق موصلي و... آشنا مي شود .در بخش دوم سرگذشت معماري مورد بررسي قرار مي گيرد و در بخش انتهايي ديدگاههاي خانم نجيب اغلو (از استادان و صاحب نظران مسلم معماري اسلامي) مورد نقد و بررسي قرار گرفته است.
زماني براي زن بودن
نويسنده: آليس پيرسن/ برگردان: ناهيد رشيد- نسرين گلدار/ چاپ اول ۱۳۸۳ تهران- نشر آسيم/ تيراژ: دو هزار نسخه/ قيمت: ۳۳۰۰ تومان، ۴۵۳ صفحه
شايد خواندن كتاب «زماني براي زن بودن» براي زنان جالب تر باشد تا مردان. چرا كه متن كتاب در قالب داستاني جذاب، زندگي روزمره يك زن را توصيف كرده و بيشتر به مسائل زنان مي پردازد. زني كه در عين مادر بودن، موظف است كه همسر خوبي هم باشد و علاوه بر اينها در محل كار هم نقش كارمندي وظيفه شناس را ايفا كند.
زن در هر سن و موقعيتي كه باشد، ناچار است كه يك به يك اين وظايف را تمام و كمال بجا آورد و كوتاهي در آنها- هر چند كه اندك باشد- براي اطرافيانش نابخشودني است.
داستان كتاب شايد آيينه اي باشد از زندگي بسياري از زنان در گوشه و كنار جهان كه با ارائه تصويري روشن و صريح از زندگي زني به نام كاترين ردي- راوي داستان- خواننده را به تفكر در اين باره فرا مي خواند.
شخصيت كاترين، شخصيتي درد آشناست و او را مي توان در ميان اقوام يا دوستان، در همسايگي يا در كوي و برزن يافت. او غريبه نيست و چندان هم غريب سخن نمي گويد و تنها ثابت مي كند كه شايد برآمدن از عهده همه اين كارها، تنها يكي از هنرهاي زن باشد و كمتر مردي را توان ايستادگي و مبارزه با اين مشكلات است.
داستان نيز جذابيت خاص خود را داراست و گاه خواننده را وامي دارد كه لحظه اي كتاب را رها نكند و آهسته و پيوسته به خواندن آن تا به انتها، ادامه دهد.
رمان «زماني براي زن بودن»، كتابي است كاملاً زنانه؛ از اين حيث كه زني آن را به رشته تحرير در آورده، زني آن را روايت مي كند و ترجمه روان و قابل فهم آن كه نمايانگر نثر ساده متن اصلي بوده نيز، توسط دو زن انجام گرفته است.
بيناب ۵ و ۶
در چند سال گذشته نشريات تخصصي در حوزه هاي فلسفه هنر و فرهنگ روندي رو به رشد داشته اند. نشرياتي چون ارغنون، فصلنامه هنر، نقد هنر و به تازگي دوماهنامه بيناب كه از سوي پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي روانه دكه روزنامه فروشي ها شده است.
در شماره هاي ۵ و ۶ بيناب مطالب زير آمده است: گفتگوهايي با دكتر حبيب الله آيت اللهي، علي اصغر قره باقي، حبيب الله درخشاني و فرشيد ابراهيميان، مطالبي از مرتضي گودرزي ديباج، حسن بلخاري، محمد عبدي، فاطمه شاهرودي، فائقه بقراطي، احمد پاكتچي، آزيتا افراشي، حميدرضا شعيري، فرهاد ساساني، سيدعبد الرضا موسوي، كامبيز نوروزي و محمد مددپور و...
مترجم ۳۸
درسي و هشتمين شماره مترجم كه در روي جلد خود تصويري از دكتر حسن لاهوتي، مترجم و مولوي شناس صاحب نام آورده است، مطالب زير آمده است:
دوره جديد فرهنگ نويسي در ايران (علي خزاعي فر) چند نكته درباره فرهنگ سخن، گفتگو با كريم امامي درباره فرهنگ انگليسي- فارسي در دست تاليفش و مطالب ديگراين نشريه است .