روسها در پاسخ به انتقادهاي مطرح شده درباره عمليات پرتلفات ديروز اعلام كردند اين عمليات، برنامه ريزي شده نبود و نيروهاي ويژه وقتي با تيراندازي گروگانگيران به گروگانها مواجه شدند دست به عمليات زدند
ماجراي گروگانگيري بيش از ۱۵۰۰ دانش آموز، اوليا و آموزگاران آنها درمدرسه اي در شهر بسلان در اوستياي شمالي روسيه در جنوب آن كشور كه روز چهارشنبه در اولين روز سال تحصيلي توسط يك گروه مسلح به كمربندهاي انفجاري خواستار پايان جنگ چچن و خروج نيروهاي روسي از اين جمهوري آغاز شده بود، عصر ديروز با يورش نيروهاي ويژه روسيه و كشته شدن دست كم ۱۰۰ نفر و زخمي شدن ۴۰۰ نفر ديگر و آزادشدن بقيه گروگانها به پايان رسيد.
براساس گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، به نقل از خبرگزاري ايتارتاس روسيه، نيروهاي ويژه روسيه ۵ نفر از گروگانگيران را كشتند اما ۱۳ نفر ديگر از آنها موفق به فرار شدند كه عمليات تعقيب و گريز براي دستگيري آنها ادامه يافت.شبكه تلويزيوني الجزيره اعلام كرد گروگانگيرها، گروگانها را داخل سالن ورزش مدرسه زنداني كردند و تجهيزات گرمازاي ساختمان را روشن كردند و در را بستند.
شدت گرما به حدي بود كه گروگانها با مشكلات تنفسي روبرو شده بودند و در آستانه مرگ قرار داشتند.ماموران پليس روسيه به منظور كمك به گروگانها ناگزير شدند شيشه هاي اين ساختمان را منفجر كنند تا اكسيژن به داخل ساختمان راه يابد.
شبكه خبري سي.ان.ان نيز در گزارشي پس از حمله نيروهاي ويژه روسيه به مدرسه محل گروگانگيري اعلام كرد حدود ۱۰۰ جسد در سالن ورزشي مدرسه پيدا شده است.
از مجموع ۳۱۰ مجروح حادثه گروگانگيري ۱۱۰ نفر در بيمارستان شهر ولادي قفقاز مركز جمهوري خودمختار اوستيا و ۲۰۰ نفر در بيمارستان شهر بسلان محل گروگانگيري بستري شده اند.پس از حمله نيروهاي روسيه به محل گروگانگيري صداي انفجار و تيراندازي هاي شديدي شنيده شد و بخشي از سقف مدرسه ويران گرديد و همچنين آمبولانس ها مجروحان فراري حادثه كه اغلب نيمه عريان بودند را به بيمارستانها منتقل كردند.
در همين حال اتحاديه اروپا ديروز از اينكه مسئله گروگانگيري در مدرسه اي در اوستياي شمالي بطور مسالمت آميز پايان نيافته است ابراز تاسف و در عين حال اعلام كرد وضع دشواري را كه مقامات دولتي روسيه با آن روبرو بودند درك مي كند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از والكنبرگ، برنارد بوت وزير امور خارجه هلند كه كشورش رياست دوره اي اتحاديه اروپا را به عهده دارد گفت: وي به همراه ديگر همتايانش گردهم آمده اند تا درباره تحولاتي كه در زمينه گروگانگيري در اوستياي شمالي رخ داده است گفت و گو كنند.
تشديد تدابير امنيتي
در گرجستان و جمهوري آذربايجان
تدابير شديد امنيتي اطراف اماكن حساس در گرجستان و جمهوري آذربايجان به اجرا گذاشته شده است. به گزارش واحد مركزي خبر از باكو نهادهاي انتظامي و امنيتي گرجستان در پي عمليات گروگانگيري در روسيه حفاظت از خطوط راه آهن فرودگاه ها، پل ها، تونل ها و جاده هاي ارتباطي و اماكن راهبردي را تشديد كرده اند.وزارت كشور جمهوري آذربايجان نيز براي مقابله با اقدامات احتمالي تروريستي در اين كشور مقررات امنيتي وضع كرده است.
اعتراض اروپايي ها
كشورهاي اروپايي ديروز از پايان خونين گروگانگيري در روسيه انتقاد كردند. مقام هاي روسيه در پاسخ با اشاره به فشار افكار عمومي براي آزادي گروگان ها گفتند عمليات ديروز تقريبا بي برنامه و به صورت اضطراري انجام شده است.
بدگماني روس ها
روسيه هنوز تحليل روشني از حادثه گروگانگيري ارائه نكرده است. اما سابقه اينگونه حوادث نشان مي دهد كه روسها نسبت به روابط چچن ها با تركيه، آمريكا و جمهوري آذربايجان بدگمانند. به اعتقاد روس ها آمريكايي ها از اهرم چچن ها براي فشار بر روسيه استفاده مي كنند.