مجلس - خبرنگار همشهري: نمايندگان مجلس در جلسه روز گذشته خود و در راستاي حمايت از برنامه هاي هسته اي كشور، به كليات طرح دستيابي به فن آوري صلح آميز هسته اي با اكثريت قابل توجهي رأي مثبت دادند.
در صورت تصويب نهايي اين طرح، دولت موظف خواهد شد با بهره گيري از انديشمندان، محققان و امكانات كشور و همچنين پيگيري اجراي تعهدات آژانس بين المللي انرژي اتمي و كشورهاي برخوردار از اين فن آوري در برابر كشورهاي عضو معاهده NPT، نسبت به برخورداري كشور از فن آوري هسته اي صلح آميز از جمله تأمين چرخه سوخت اقدام كند. اين طرح كه حدود يك ماه پيش در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به تصويب رسيده بود، روز گذشته و به دنبال پيشنهادات اخير اروپا به ايران در خصوص مسائل هسته اي ايران و همچنين مسائل اخير آژانس بين المللي اتمي، در صحن علني مجلس تقريباً با رأي تمامي نمايندگان به تصويب رسيد. در اين طرح آمده است كه توسعه هم جانبه و پايدار جز با خوداتكايي و فن آوري و مجهز شدن به دانش روز به ويژه دانش هسته اي براي توليد انرژي و مصارف صلح آميز ديگر امكان پذير نيست و وابسته بودن انرژي هسته اي كشور در تناقض آشكار با استقلال، منافع و اقتدار ملي است و اين گونه اقدامات حركتي در جهت خواست ملت ايران و عزت و سربلندي ايراني اسلامي بوده و عقب نشيني از آن مقبول مردم نبوده و نسل هاي آينده آن را نخواهند بخشيد.
نكته حائز اهميت در تصويب اين طرح، جو حاكم بر مجلس بود به نحوي كه نمايندگان پس از تصويب كليات اين طرح، شعار «الله اكبر، مرگ بر آمريكا و مرگ بر اسرائيل» را در مجلس طنين انداز نمودند. رئيس مجلس و ساير اعضاي هيأت رئيسه نيز به منظور اعلام موافقت و رأي مثبت خود به اين طرح، همگي قيام نموده بودند.
در اين حال حداد عادل گفت: اين رأي قاطع مجلس و صداي ملت ايران است. پيام مجلس، پيام مردم است. اين رأي قاطع پيامي براي مردم و منافع ملي كشور است. وي تصريح نمود: پيام مجلس براي ملت اين است كه مجلس مدافع منافع ملي و اساس انقلاب يعني قانون اساسي است فلذا از تلاش و كوشش دانشمندان كشور كه در جهت تأمين منافع ملت عمل مي كنند، دفاع مي كند. وي سپس خطاب به اروپائيان گفت: اروپائيان از مقررات عاقلانه بين المللي پيروي كنند و بدانند ايران بر سر منافع ملي و استفاده صلح آميز اصرار و تأكيد دارد. لازم به ذكر است اين طرح كه با ۲۳۸ امضا تقديم هيأت رئيسه شده بود بعد از بررسي كليات و همچنين شور دوم آن توسط نمايندگان، در جلسات آتي جزئيات آن مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
بالاترين هزينه براي ما
حداد عادل بعد از تصويب كليات طرح يك فوريتي دستيابي ايران به فن آوري صلح آميز هسته اي در جمع خبرنگاران پارلماني حاضر شد و به تشريح اقدام مجلس پرداخت و آن را تحسين برانگيز دانست.
وي گفت: ما آمادگي دفاع از منافع ملي خود را داريم و دليلي نيست كه به فرض ارجاع پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت، ايران محكوم شود.وي با اشاره به اتفاق نظر نمايندگان نسبت به طرح مذكور گفت: رأي قاطع و اتفاق نظر نمايندگان نسبت به اين طرح پيامي براي مردم جهان و ايران است و حكايت از عزم ملت ايران براي استفاده صلح آميز از فن آوري هسته اي در چارچوب مقررات آژانس بين المللي انرژي اتمي دارد.
وي مصوبه مجلس را همان موضع گيري مسئولين جمهوري اسلامي ايران از آغاز مذاكرات هسته اي ايران دانست و افزود: رئيس جمهور، دبير شوراي عالي امنيت ملي و همه مذاكره كنندگان بر صرف نظر نكردن حق استفاده صلح آميز انرژي هسته اي نظر داشتند.وي تأكيد كرد وظيفه اي كه اين طرح به عهده دولت مي گذارد اين است كه دولت در مذاكرات خود نمي تواند از حق ملت ايران در استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي صرف نظر كند. البته عقب نشيني از حق ملت ايران هم در شأن ملت ايران نيست.
وي در پاسخ به سئوالي مبني بر اين كه آيا ملت ايران آمادگي پرداخت اينگونه طرح ها را دارد؟ افزود: ما هيچ هزينه اي را بالاتر از اين نمي دانيم كه يك ملت و نمايندگان آنها را، از حق طبيعي شان محروم كنند. وي افزود: اين طرح به معناي اين است كه تيم مذاكره كننده مي تواند قوي تر عمل كند. هرآنچه در چارچوب استفاده صلح آميز هسته اي قرار گيرد، شامل مصوبه اخير مجلس خواهد بود و از جمله مي توان به راه اندازي چرخه سوخت هسته اي اشاره كرد.
استدلال موافقان و مخالفان
اين طرح علي رغم اينكه با اكثريت آراء بسيار قاطعي كه در مجالس گذشته كم نظير بود، به تصويب رسيد اما مثل تمامي طرح ها و لوايح موافقان و مخالفاني را داشت هرچند كه به گفته رئيس مجلس مخالفان با اين طرح با اصل موضوع و كليات طرح موافق بودند و لزوماً طرح را كافي و زمان طرح آن را مناسب نمي دانستند.
اكبر اعلمي، نماينده تبريز در خانه ملت دومين مخالف طرح الزام دولت به دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي بود كه در اين باره گفت: من اولين كسي بودم كه دررابطه با حقوق حقه ملت در استفاده از فعاليت هسته اي در مجلس ششم پافشاري كردم، اما معتقدم طرح مذكور در زمان فعلي ديگر موضوعيتي ندارد. وي گفت: ۲۵ سال است اقدامات دولت در زمينه دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي بيهوده و بي نتيجه بوده است و حالا بر اثر تحميل كشورهايي كه به هيچ وجه از نظر قوانين بين المللي مشروعيت ندارند، فعاليت هاي هسته يي مان را محدود و ممنوع كرده ايم و تحت القائات سه كشور اروپايي فعاليت ها را تعليق كرديم.
عضو كميسيون امنيت ملي وسياست خارجي افزود: با تصويب اين طرح به دنيا اعلام مي كنيم كه تا به حال حق استفاده از فناوري هسته يي را نداشته ايم و از امروز موظف به ادامه فعاليت ها هستيم.
اعلمي گفت: اگر استفاده از فناوري هسته اي را از اين تاريخ به دولت تحميل كنيم، دولت اعلام خواهد كرد كه زير بار فشارها قرار گرفته است؛ چون خلأ قانوني داشتيم.
بنابراين ما خود را در اقدامات غيرقانوني دولت سهيم كرده ايم.وي خاطرنشان كرد: با توجه به انگيزه ي كشورهاي اروپايي و آمريكا مبني بر تقابل با موجوديت نظام جمهوري اسلامي، حتي اگر پروتكل را امضا كنيم باز هم مشكلي حل نخواهد شد.
علا ء الدين بروجردي، رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در ادامه روند مذاكرات موافق و مخالف طرح الزام دولت به دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي، در موافقت با طرح مذكور اظهار داشت: علي رغم اين كه امروز استفاده از فناوري هسته اي حق مسلم ما است و در ماده ۴ عهدنامه NPTاين مساله آورده شده است، اما در صحنه عمل حقمان تضييع شده است. امروز ملت ايران از فناوري هسته اي عملا محروم شده است.
وي با تأكيد بر اينكه طرح مذكور نقطه پاياني بر تعليق داوطلبانه غني سازي اورانيوم است، گفت: پيگيري حق مسلم ايران در زمينه ي فعاليت هاي هسته يي ملي، حيثيتي و حياتي است كه رئيس جمهور و دبير شوراي عالي امنيت ملي نيز نسبت به اين موضوع حساسيت دارند.بروجردي گفت: ما مي خواهيم حقوقي كه در صحنه عمل از ما تضييع شده است، احيا كنيم.
وي در ادامه افزود: بعد از بيانيه تهران كشورهاي اروپايي ناقض بيانيه تهران بودند و دولت انگليس كه سابقه تاريخي خوبي در اذهان عمومي ملت ايران ندارد به جاي عمل به بيانيه تهران بيانيه را به اتحاديه اروپا برده و به تصويب ۲۵ كشور اروپايي رساند و بعد از آن، آنها در اجلاس گروه ۸ آن را مصوب كردند كه پس از آن در مذاكره بارها خواستار تعليق دائم غني سازي اورانيوم و چرخه سوخت شدند.وي تأكيد كرد: با وجود بازرسي هاي بسياري كه براي اعتمادسازي صورت گرفت، اما از حق ملت در تعليق دائم غني سازي اورانيوم و چرخه سوخت نخواهيم گذشت.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با اشاره به اين كه ما توانمندي استخراج اورانيوم، توليد كيك زرد، گاز مورد نياز غني سازي در اصفهان را داريم، ابراز داشت: اين مسايل را دنيا و مديركل آژانس انرژي اتمي مي دانند و معتقديم آژانس دو دهه است كه از انتقال تكنولوژي صلح آميز هسته اي به كشورهاي در حال توسعه تخلف كرده است؛ در حالي كه ما را به تخلف از مقررات آژانس متهم مي كنند.