سلا مت رئيس اتحاديه بنكداران مواد غذايي مي گويد: قيمت تمام شده هر قوطي رب با گوجه فرنگي كيلويي 90 تومان، حداكثر 450 تومان است، ولي قيمت فروش ارزان ترين رب در بازار تهران كمتر از 700 تومان نيست.با اينكه تمام انبارها مملو از رب است، ولي اين ميزان رب به بازار تزريق نمي شود، زيرا همه منتظر افزايش قيمت هستند
خبر اول
به شهادت سازمان حمايت از مصرف كننده در بازديدي كه از كارخانه هاي رب سازي داشته اند، در برخي از كارخانه ها كدو حلوايي يافته اند. علي اصغر سلامت رئيس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران ادامه داد: در اين فصل قيمت تمام شده هر قوطي رب با گوجه فرنگي كيلويي 90 تومان، حداكثر 450 تومان است، ولي قيمت فروش ارزان ترين رب در بازار تهران كمتر از 700 تومان نيست. او ذخيره كل انبارهاي رب تهران را معادل تامين يك سال رب شهر تهران دانست و گفت: با اينكه تمام انبارها مملو از رب است، ولي اين ميزان رب به بازار تزريق نمي شود، زيرا همه منتظر افزايش قيمت هستند.وي تعداد كارخانه هاي توليدكننده رب را در حدود 10كارخانه عنوان كرد و افزود: برخي از كارخانه هاي رب سازي تاييديه بهداشتي از وزارت بهداشت ندارند.
خبر دوم
مشاور معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در گفت وگو با ايسنا اطمينان داد كه با همكاري قوه قضائيه، با توليدكنندگان متخلف محصولات غذايي در كوتاه ترين زمان برخورد خواهند كرد.محسن باستاني در ادامه با بيان اينكه در سال هاي اخير مراكز متخلف عمده توليد رب فله اي در اطراف تهران و باغ هاي يافت آباد تعطيل شده اند، گفت: اما تاكنون گزارش رسمي مبني بر افزودن كدو حلوايي در توليد رب به اين اداره ارسال نشده است.در حال حاضر تمامي رب هاي موجود بسته بندي و داراي پروانه ساخت هستند، اما در صورت مشاهده هرگونه تخلفي در توليد محصولات غذايي با توليدكننده متخلف برخورد و محل توليد نيز پلمپ مي شود.باستاني با بيان اينكه محصولاتي كه داراي پروانه توليد هستند زير نظر مسوول فني فعال و احتمال تقلب بسيار ناچيز است، اضافه كرد: مگر آنكه تخلفاتي همچون وزن نامناسب يا تغيير در غلظت رب يا استفاده از مواد افزودني بروز كند.مشاور معاون غذا و داروي وزارت بهداشت بيان كرد: مناطق شمالي و شرق تهران زير نظر دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، غرب تهران زير نظر دانشگاه علوم پزشكي ايران و بالاخره جنوب تهران تحت نظارت دانشگاه علوم پزشكي تهران هستند كه در صورت مشاهده هر نوع تخلف بايد به ادارات نظارت بر مواد غذايي اين دانشگاه ها مراجعه شود.دكتر باستاني با بيان اينكه بهترين راه حفظ و نگهداري رب گوجه فرنگي، نگهداري در ظروف شيشه اي و چيني در يخچال است، به ايسنا گفت: از آنجايي كه ظروف فلزي رب داراي لاكي براي حفاظت از تاثير فلزات است، لذا به دليل مجاورت اين پوشش با هوا سبب ايجاد حالات اسيدي و بروز تاثيرات نامطلوب مي شود.
اول: اهميت تصادف موتورسواري در يكي از اتوبان هاي كشور يونان و مرگ موتورسوار، به قدري بود كه تا مدت زماني بيش از سه هفته خبر آن صفحات نشريات را پر مي كرد و روي آنتن شبكه هاي تلويزيوني اين كشور مي رفت.
دوم: ما ايراني ها در اولين لحظه برخورد بعد از سلام و احوالپرسي، دهانمان پر مي شود از چه خبر؟ تازه بعد از كلي صحبت باز هم سراغ خبر از همديگر مي گيريم!
كي از تفاوت هاي كشور ما با بعضي كشورهاي ديگر، زياد بودن اتفاقات آن است كه اين زيادي، 2 پيامد را با خود داشته است؛ يكي اينكه مردم هر روز سراغ خبر تازه و جدي تري از همديگر مي گيرند و ديگر معمول شدن اين اتفاقات در نظر مسوولان و رسانه ها و كم توجهي در حل آن و شايد هم نداشتن وقت توجه براي حل آن!
اتفاق اول: در خبرها آمده بود رئيس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران ضمن بازديد از كارخانه هاي توليدكننده رب گوجه، متوجه شده اند بعضي از اين كارخانه ها، كدو حلوايي و بنا به اظهارات رئيس اتحاديه توليدكنندگان مواد غذايي، هويج و چيزهاي ديگر را در قوطي هاي رب گوجه تركيب مي كنند و در مواردي هم مشاهده شده حفره هاي صافي دستگاه ها را به قدري باز مي كنند تا تفاله ها هم وارد قوطي ها شود.
در پي اين موضوع محسن باستاني، معاون غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اعلام بدون تاخير مي كند كه حتما با همكاري قوه قضائيه، با توليدكنندگان متخلف در كوتاه ترين زمان برخورد خواهد شد.
يك مصرف كننده اين اقدام وزارت بهداشت را در زمان كنوني، نوشداروي بعد از مرگ سهراب مي داند و مي گويد: پس با وجود اتفاق فوق، وزارت بهداشت تا زمان فعلي نظارت درستي بر توليدكنندگان مواد غذايي نداشته است، چون تازه مي خواهد اقدام فوري براي پيگيري اين موضوع كند و از كجا معلوم اصلا اين موضوع پيگيري شود.
او ادامه مي دهد: آيا رب گوجه هايي كه تاكنون مصرف شده و ما از محتويات آن خبر نداشته ايم، عوارضي هم براي سلامتي مردم به دنبال داشته است يا نه؟
اتفاق دوم: با اينكه تمام انبارها مملو از رب گوجه فرنگي است، ولي اين ميزان رب به بازار تزريق نمي شود، زيرا همه منتظر افزايش قيمت هستند.
اين مطلب را رئيس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران گفته است. اولين چيزي كه به ذهن مي رسد اين است: وقتي اين همه رب در انبارها مانده، چرا بايد منتظر افزايش قيمت باشند؟!
سري به چند فروشگاه فروش مواد غذايي زدم. برچسب چاپي قوطي ها در بعضي از آنها اختلاف 300 تا 400 توماني با برچسب چسبيده شده روي آنها داشت، ضمن اينكه مدت زماني هم از تاريخ چاپ شده مي گذشت. بعضي از تاريخ ها هم به نحو ماهرانه اي خش دار شده بودند. منظور از اين دو قيمت چيست؟ اين سوال را از فروشنده اي پرسيدم. او گفت كه رب گوجه گران شده و ما هم قيمت ها را عوض كرديم. پرسيدم شما به عنوان واسطه چه ضرري مي كنيد كه با نوسانات بازار قيمت خودتان را بالا مي بريد؟ با كمي شك و ترديد در مورد مشتري بودن من، گفت: سرمايه ام خوابيده حالا هم گران شده، ما هم گران مي فروشيم. يك دليل واضح بر رد ادعاي اين فروشنده وارد است و آن هم اينكه اين آقا به عنوان فروشنده چرا به اندازه نيازش در انبار ذخيره نمي كند تا سرمايه اش به قول خودش نخوابد يا بايد قدرت جذب مشتري داشته باشد تا موجودي اش روي دستش نماند. اما انگيزه ديگر مساله چيز ديگري هم مي تواند باشد: احتكار!
|
|
علي اصغر سلامت، رئيس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران، موضوع ديگري را هم گفته بود، اينكه دستگاه هاي دولتي عامل هرج و مرج اقتصادي است. ترجيح دادم قبل از تماس با وزارت بازرگاني با اتحاديه توليدكنندگان مواد غذايي تماسي بگيرم. گويي فكر و ذكر چند روزه اخير آقاي سلامت، همه اش رب گوجه فرنگي بوده است، چون تا چند كلمه از سوالم را شنيد شروع به صحبت كرد: قيمت رب غير منطقي مي رود بالا، چرا جناب وزير اصلا به موضوع توجهي نمي كند. اگر حداقل با يك مصاحبه بگويد ما رب وارد مي كنيم، تاثير بزرگي بر روند افزايش قيمت مي گذارد. دولت بايد تنظيم بازار كند. دولت اصلا اقدام جدي در اين مورد انجام نداده است. اينها را هم آقاي سلامت با يك شدت تن صدا در گوشي تلفن گفت. من در مورد هر راه حل ديگري مثل يارانه و... صحبت مي كردم، او فقط به دولت مخصوصا به وزير بند كرده بود و فقط مي گفت: وزير بايد اقدام كند. ما جلسات زيادي با شوراي كميسيون اقتصادي داشته ايم و داريم و عنوان كرده ايم كه توليدكنندگان هزينه هاي بسياري را متقبل شده اند و اين قيمت جوابگوي آنها نيست و متضرر مي شوند. نمي شود كه فقط به فكر مصرف كننده بود، بايد هر دو طرف قضيه را داشته باشيم، هم مصرف كننده، هم توليدكننده. از طرفي هم چطور مصرف كننده قوطي رب را هزار و هزار و خورده اي بخرد؟
مي دانيم كه توليدكنندگان رب گوجه فقط در 3 تا 4 ماه سال امكان رب گيري دارند، آن هم در فصل تابستان و اوج كار آنها در اين فصل است، چون گوجه هاي مرغوب رب گيري خاص اين فصل از سال است. از اين رو بايد كار شبانه روزي براي توليد خودداشته باشند. آن موقع است كه توليدات رب گوجه خود را بايد طي سال به بازار تزريق كنند. حالا هم بعد از گذشت يكي، دو ماه از فصل تابستان، انبارها پر از رب است و رب ها در بازار گران و توليدكنندگان در انتظار گران تر شدن قيمت ها. با بعضي توليدكنندگان رب گوجه تماس گرفتيم. آنها هم همان صحبت آقاي سلامت را گفتند: هزينه هاي توليدمان آنقدر بالا رفته كه نمي توانيم با قيمت تعيين شده از سوي دولت، محصولمان را وارد بازار كنيم و بايد دولت چاره اي پيدا كند.
پس معلوم شد كه اين بالا رفتن هاي قيمت رب گوجه به خاطر تزريق نشدن محصولات انبار ما به بازار است. اما خب، چه كسي بايد جواب هزينه هاي توليدكنندگان را بدهد؟ اين موضوع هم مثل بسياري از مشكلاتمان، كلاف سردرگمي است كه معجزه، راه حل آن مي تواند باشد. شايد هم وزير به همين انتظار مانده!
در اين ارتباط چند بار با روابط عمومي وزارت بازرگاني تماس گرفتم. خانمي كه خود را حاتمي معرفي كرد گوشي را برداشت، تا گفتم خبرنگار هستم، گوشي را قطع كرد. تماس بار دومم هم بي نتيجه بود. شايد مي دانست كه دوباره تماس مي گيرم. چند لحظه بعد دوباره تماس گرفتم، چون خودش را مجبور به جواب دادن ديد، ضمن بي اطلاعي نسبت به موضوع گفت: رئيس روابط عمومي الان حضور ندارند، بعدا تماس بگيريد. بعدا تماس گرفتم، گفت: رئيس جلسه است. تماس تلفني بعدي هم بي نتيجه بود.
اين هم نتيجه كار ما از وزارت بازرگاني كه از قبل هم مي شد حدس بزنيم، اما جلو رفتيم. تيري در تاريكي.
بهروز عيدي