عكس هاي ارگ بم در نياوران
عادت كرده ايم كه قدر داشته هايمان را به درستي ندانيم. تا زماني كه چيزي را داريم توجهي شايان به آن نمي كنيم، ولي كافيست كه آن را از دست بدهيم. نمونه اين داستان را در مورد زلزله بم مشاهده كرديم. قديمي ترين بناي خشتي دنيا زيبايي هايش را به رخ تمام ايراني ها و جهانيان مي كشيد، اما خريداري آنطور كه بايد نداشت. به محض اينكه يك زلزله همه روايت زندگي را نقش برآب كرد، ارگ بم و شهر بم آنقدر مهم شدند كه ...
بسياري از ايراني ها افسوس خوردند كه چرا ارگ بم را از نزديك نديده بودند و خلاصه مرده پرستي ما در مورد يك بناي تاريخي هم رخ نمايي كرد. يكسال از زلزله گذشته و... .
همزمان با سالگرد زلزله مرگبار بم كه به واسطه آن بزرگترين ارگ خشتي جهان فرو ريخت، نمايشگاهي از عكس هاي قديمي و نقشه هاي ارگ بم در تالار آبي مجموعه فرهنگي- تاريخي كاخ نياوران برگزار خواهد شد.
مهندس فريبا فرزام رئيس مركز اسناد و مدارك سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درباره اين نمايشگاه مي گويد:در سالگرد زلزله بم نمايشگاهي پيش بيني شد كه با همراهي سازمان هاي مختلف اسناد و مدارك، نقشه و عكس هاي ارگ خشتي بم قبل و پس از زلزله به نمايش درخواهد آمد.
او ادامه مي دهد: قديمي ترين اين عكس ها از دوره قاجار و بهترين آنها طي سال 73 گرفته شده است.
به غير از اين آثار تصويري، سايتي كه حاوي اطلاعات ارگ بم و انواع مدارك آرشيو شده اين اثر تاريخي كه به همت مركز اسناد راه اندازي شده است نيز معرفي مي شود.
به گفته فرزام نقشه هايي كه بعد از زلزله بم با همكاري دانشگاه تهران و مركز اسناد مدارك ميراث فرهنگي و سازمان نقشه برداري كشوري تهيه شده است نيز به نمايش درخواهد آمد.
اين نمايشگاه 6 تا۱۵ دي با همكاري سازمان نقشه برداري، دانشگاه تهران، مركز عمران و بهسازي شهرداري، موسسه تاريخ معاصر، ايكومرس، يونسكو و پايگاه پژوهش ارگ بم و مجموعه فرهنگي- تاريخي نياوران برپا خواهد شد.
قبرستان، مدرسه حافظ و حالا پاساژ
دبيرستان حافظ در بخشي از بازار تهران واقع شده و در اين سال ها در توسعه فضاي فرهنگي اين بافت نقش موثري داشته است. اين بناي تاريخي كه متعلق به دوران پهلوي اول است، اثر دومول، معمار هنرمند فرانسوي است و معماري آن الگوي مناسبي است از معماري اروپايي.
از آنجايي كه دبيرستان حافظ در بخشي از محوطه امامزاده زيد واقع است، در تملك اوقاف بوده ودر گذشته تحت اختيار وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است و اين وزارتخانه بناي تاريخي مدرسه حافظ را به منظور توسعه فضاي تجاري به قيمت 6 ميليارد و 600 ميليون تومان به مالك خصوصي فروخته است.
اگرچه اين مدرسه تاريخي، حكايت هاي پيدا و پنهان بسياري دارد، اما خيلي زود تمام هويت خود را از دست مي دهد. البته تنها راه جلوگيري از نابودي اين بنا، ثبت اين اثر تاريخي در فهرست آثار ملي است.
مدرسه تاريخي حافظ، در كنار امامزاده زيد واقع در راسته بازار تهران قرار دارد. رضاخان براي از ميان بردن قبرستاني كه در كنار امامزاده وجود داشته، دستور ساخت اين مدرسه را داد. ايجاد اين مدرسه علاوه بر از ميان بردن قبرستان تاريخي آن منطقه به دلايل مختلف اجتماعي در كنار بازار ايجاد شده است تا از نظر فرهنگي اين مجموعه را تحت تاثير قرار دهد.