گروه دانش: مسئولان بين المللي و كارشناسان بلاياي طبيعي قرار است اوايل ماه ژانويه براي بررسي راههاي ايجاد سيستم هشدار دهنده تسونامي ( مد شديد) و امواج سهمگين ناشي از زمين لرزه در اقيانوس هند گردهم آيند.
به گزارش شين هوا ، لورا كانگ ، مدير مركز بين المللي هشدار تسونامي در هاوايي اعلام كرد قرار است مسئولان و كارشناسان بين المللي درباره ايجاد سيستم هاي رديابي و هشدار دهنده تسونامي كه در حال حاضر در اقيانوس آرام وجود دارد تحت نظارت سازمان ملل متحد در ژاپن گردهم آيند.
زمين لرزه و مد شديد دريا در چندين كشور جنوب شرقي آسيا كه روز يكشنبه روي داد و بيش از شصت هزار قرباني گرفت ضرورت ايجاد چنين سيستم هايي را در اقيانوس هند آشكار ساخت .
انحراف در محور زمين
زلزله مرگبار آسيا ممكن است با شتاب دائمي كه در حركت كره زمين ايجاد كرده است، روزها را در جزئي از ثانيه كوتاهتر كرده و باعث شده كه محور زمين كمي كج شود.
به گزارش شبكه فناوري اطلاعات ايرانريچارد گروس، ژئوفيزيك آزمايشگاه جت پروپولسيون كه با ناسا همكاري دارد با اعلام نظريه اي ادعا كرده است كه در نتيجه زلزله يكشنبه گذشته، جرم بزرگي در داخل كره زمين به سمت مركز حركت كرده است و باعث شده تا سياره زمين ۳ ميكرو ثانيه يا ۳ ميليونم ثانيه سريعتر بچرخد و به اندازه يك اينچ يا حدود ۵/۲ سانتي متر در محورش خم شود.
مدل او مي گويد كه وقتي يك صفحه بزرگ از يك طبقه زمين در زير اقيانوس هند به زير طبقه ديگر فشرده شود باعث مي شود كه زمين فشرده تر شود و در نتيجه سريعتر بچرخد.
گروس گفت: پيش بيني تغييرات با مدل او آنقدر كوچك است كه شايد توسط ماهواره اي كه مسئوليت اندازه گيري چرخش زمين را مرتبا به عهده دارد ديده نشود اما قدر مسلم آنست كه تغييراتي در ديتاي حاصله اين ماهواره پديد خواهد آمد.
او گفت كه قطبهاي زمين معمولا حدود ۳۳ فوت تغيير مي كنند بنابراين اضافه شدن تغييري معادل يك اينچ بعيد است كه بتواند اثري دراز مدت بگذارد.
معمولا اين تغييرات توسط زمين جبران شده و حالت تعادل دوباره بدست مي آيد اما در حالت بروز چنين شرايطي دانشمندان بايد در پايان سال، جزئي از ثانيه را به آن سال اضافه كنند تا جبران زمان هم بشود، شرطي كه در سالهاي بعدي نيازي به رعايت آن نخواهد بود.