روز شنبه پرونده هاي قديمي دولت بريتانيا از آرشيو خارج شدند و داستان هاي عجيبي به گوش رسيد كه در يكي از آنها عيدي امين دادا به عنوان واسطه اي براي برقراري صلح در ايرلندشمالي اعلام آمادگي كرده است. ديگر اين كه قرار بود هواپيماي كنكورد هرگز پرواز نكند و در نهايت خبر اشغال قبرس توسط بريتانيا به گوش رسيد.
اين پرونده ها درست ۳۰ سال پس از وقوعشان منتشر شدند و حوادث آنها به سال ۱۹۷۴ زماني كه هارولد ويلسون، از حزب كارگر، نخست وزير كشور بود برمي گردد.
۱ـ شايد در طول هفته كم و بيش مفاد آنها به گوشتان خورده باشد اما شنيدن دوباره جزييات آنها خالي از لطف نيست. پيشنهاد عجيب عيدي امين دادا، ديكتاتور اوگاندايي كه به شكلي جدي خواستار ميانجيگري در حل بحران ايرلندشمالي شده پس از ۳۰ سال همه را شوكه كرد.
رئيس جمهور اوگاندا در نامه اي به دولت بريتانيا نوشته است: «من نهايت تلاش خود را خواهم كرد تا در ميان گروه هاي مخالف ايرلندشمالي صلح برقرار كنم.» شنيدن اين عبارات از كسي كه خود طي هشت سال حضور در راس قدرت اوگاندا موجب كشته شدن ۴۰۰ هزار تن از مردم بي گناه شد عجيب به نظر مي رسد.
دولت وقت بريتانيا نيز به خاطر عدم شفافيت اين پيشنهاد تصميم گرفت به شكل مودبانه و در عين حال كاملاً مخفي آن را رد كند.
2ـ در سال ۱۹۷۴ دولت هارولد ويلسون از ايجاد اصطكاك با آمريكا مي ترسيد و انگلستان مي خواست هرطور شده از سفر ريچارد نيكسون، رئيس جمهور وقت آمريكا به كشور جلوگيري كند كه البته مدت كوتاهي پس از اين مسئله بود كه او كناره گيري كرد.
نخست وزير انگلستان اين سفر را پس از رسوايي واترگيت به عنوان مخمصه اي تلقي مي كرد و دستور داده بود تمام تدابير لازم براي مانع تراشي و لغو اين سفر صورت گيرد.
به همين دليل سرپيتر رامسبوتام سفير انگليس در واشنگتن تحت تدابير امنيتي قرار داشت چون به اعتقاد او نيكسون مردي كينه اي و انتقامجو بود.
۳ـ لندن قصد داشت در سال ۱۹۷۴ هزاران سرباز به قبرس بفرستد تا اسقف اعظم ماكاريوس را دوباره به قدرت بازگرداند. اين كار مي توانست مانع حمله ترك ها به قبرس و دوپارگي جزيره شود. اما نظاميان بريتانيايي به اين نتيجه رسيدند كه چنين تصميمي ارتش را در وضعيتي مشابه با آنچه در ايرلندشمالي رخ مي داد قرار مي دهد و به اين ترتيب اين كار لغو شد.
۴ـ پرونده ديگري كه بازگشايي اش خالي از لطف نيست تصميم ويلسون براي فرستادن زيردريايي هسته اي به ايرلندشمالي است. البته هدف از اين كار كمك موقتي به اين منطقه است كه قطع جريان برق در آن تبديل به فاجعه شده بود. در نهايت به اين دليل كه انرژي توليد شده هسته اي در زيردريايي با برق شهري لازم براي مردم منطقه سازگار نبود اين كار به انجام نرسيد.
۵ـ دولت ويلسون تصميم گرفته بود طرح ساخت هواپيماي كنكورد با شراكت فرانسه را به خاطر هزينه هاي بالاي آن متوقف كند. نخست وزير وقت انگلستان به همتاي فرانسوي خود كه همين ژاك شيراك، رئيس جمهور فعلي فرانسه است گفته بود: «اگر اين تصميم گرفته شود به وضعيت اقتصادي لطمه مي خورد.»
6ـ ميان مسئولان باغ وحش لندن و دولت اختلاف شديدي پيش آمد. پكن دوپاندا به باغ وحش اهدا كرده بود تا دوستي دو كشور را نشان دهد. هزينه بالاي غذاي اين دو پاندا كه فقط جوانه بامبو مي خوردند دردسرساز شد و مسئولان باغ وحش و دولت را به جان هم انداخت. در نهايت يكي از مسئولان وزارت خارجه با اين استدلال كه در صورت عدم مراقبت صحيح از اين حيوانات بحران ديپلماتيك به وجود مي آيد از دولت خواست كه هزينه ها را تقبل كند.